Monday, March 02, 2009

Kari Daging Kerisik


Cooked this for lunch today. Early morning my whole house smells curry. Got to cook before Marsya wakes up. Iqram had this before school. The curry has its different taste cause not using coconut milk but using kerisik(grated coconut fried till brown and blended). The beef I cut into thin slices and put in wok bring to boil without water(let the water in the beef dried up or till brown). Resepi from myr.com

BAHAN2:-1 kilo daging dipotong nipis dan rebus empuk
2 sb cili kisar
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
4-5 sb rempah kari daging -dicampur sedikit air dan jadikan pes
1 batang serai dititik
2 lembar daun kari
sedikit kayu manis, cengkih, pelaga(penumis) (i didnt put)
3 biji kentang -dibelah 4
3 biji tamato dibelah 4
2 batang lada hijau dibelah 2
1/2 cawan kerisik
1 keping asam gelulur
garam secukup rasa
minyak menumis
1/2 biji bawang dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
air secukupnya unt kuah

CARA2:-
1. kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bwg besar dan bawang putih yang dihiris juga daun kari hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar, penumis dan serai dan terustumis hingga kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak
3. Masukkan daging rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang. Bubuh garam,asam gelusur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
4. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min. Siap untuk hidangan.

No comments: