Wednesday, December 02, 2009

Sup Bebola Tauhu


Beancurd balls in soup. My eyes are really very sleepy..just help yourself ah!!

Bahan utk bebola:-Ingredients for Tauhu balls

1 keping Tauhu-(hard beancurd)
100g udang-(prawns)
2 sudu besar tepung jagung-(tbsp corn flour)
1 biji telur-(egg)
sedikit serbuk lada sulah-(white pepper powder)
sedikit gula-(sugar)
sedikit garam-(salt)

Bahan untuk Sup:-Ingredients for soup
1/2 labu bawang besar-(1/2 large onion sliced thinly)
1 ulas bawang putih-(garlic)
1 biji tomato-dipotong dadu-(tomato diced)
daun sup, daun bawang, cili merah-dipotong halus sedikit-(chinese celery, spring onion and red chili sliced thinly)
bawang goreng-(fried shallots)
minyak bijan(saya tak letak ni)-(sesame oil-i didnt put this)
garam-(salt)
Method:-
Pertama, buat bebola tauhu dahulu. Cincang halus udang dan potong kasar tauhu. Kemudian lecekkan tauhu hingga hancur. Setelah itu campurkan udang kedalam tauhu diikuti dengan tepung jagung, serbuk lada sulah, garam dan gula. Gaul hingga semua bahan sebati. Bentukkan adunan bulat2 seperti bebola. Celup bebola tauhu dalam telur dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya. Bebola tauhu ini juga boleh dimakan begitu sahaja.-(First make the beancurd balls. Chopped prawns to small pieces and mashed beancurd till fine. Mix chopped prawns, mashed beancurd, corn flour, white pepper, salt and sugar. Mix all till incorporated. Make small balls from mixture. Dip beancurd balls in lightly beaten egg and deep fry till golden yellow. Dish out and drained. Beancurd balls can be eaten just like that.)

Untuk penyedian sup pula, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Apabila sudah layu masukkan 3 cawan air. boleh juga menggunakan air rebusan udang untuk menyedapkan rasa. Masukkan garam, minyak bijan dan tomato. Kacau dan biarkan mendidih sebentar. Akhir sekali masukkan bebola tauhu tadi. Biarkan mendidih lagi dan sup bebola tauhu sedia untuk dihidang. Taburkan daun sup/bawang dan cili merah dan bawang goreng untuk menghidang.-(Saute garlic and large onion till fragrant and soft. Add in 3 cups of water, can use prawns stock for best taste. Add salt, sesame oil and tomato. Stir well and let it simmer for a while. Lastly add in beancurd balls. Garnish with chinese celery, spring onions, red chili and fries shallots.)
Sources:-From www.trymasak.my

2 comments:

muffin said...

hi there..i'm one of yr silent reader..i suke tgk masakan u yg simple yet sedap...i've try some of the recipies dalam blog u nie.. :) :) thanks for sharing the knowledge with us...

Ada kesilapan la sket dalam website www.trymasak.my.com yg u tulis tu.. it is actually www.trymasak.my .
Cheers!

Ayu said...

muffin - hi there too..thank you for visiting my blog, glad u like some of the recipes that u tried..I suker gitu.. actually most of the recipes I pun ambik dari orang, I cuma trial and error aje..Kadang2 pun ada yang kena dan ada yg tak kena pada tekak I, basically berexperiment lah gitu..
My pleasure to share the recipes and knowledge here..cause we can learn from each other right?..hehe

ok i dah change the website add.Thank u very much.Hope to hear from u again..take care!!