Friday, July 02, 2010

Kembung Masak Kuali

The simple dish for yesterday...dah banyak kali masak lauk ni..tak jelak2 tau...

NOTICE:-The recipe is in English, cause when I posted this sometimes ago, I also wanted to share to those who cant read Malay..but after a while I decided to put in 2 languages, as days go by..I realised that by doing so, it really took up a lot of my time by converting and typing in 2 languages, so when I noticed, some blogs already downloaded the 'TRANSLATE' functions gadget, I added to mine too..so I guessed after this, I dont have to type double languageslah.. I hope you guys still come and visit me after I made this changes ya.. cos, the translate gadget already at the side of my blog. Ok now in Malay- 
 
PENGUMUMAN :-Kalau perasan, resepi ni didalam bahasa English kerana semasa, saya masukkan post ini saya juga mahu berkongsi resepi ini dengan pengunjung2 yang tak boleh berbahasa Melayu, tetapi selepas itu, ada pula pengunjung yang tak faham bahasa English, jadi saya type kan resepi dalam 2 bahasa, seterusnya, saya rasa, saya dah tak mampu untuk mengedit dan type 2 bahasa sekali gus, kerana, ia memakan dan mengambil waktu yang panjang, untuk saya menghabiskan 1 entri..jadi selepas ini mungkin saya tak akan type dalam 2 bahasa lagi ya. Kerana saya sudah muat turunkan 'TRANSLATE' gadget di tepi blog saya ni, so kalau resepi dalam bahasa English, boleh click ke bahasa Melayu. Saya harap dengan perubahan yang dibuat, para pengunjung dan tetamu akan masih sudi dan setia melawat blog yng tak seberapa ni)

Ingredients:-
1/2 kg ikan kembung(mackerel) (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 tbsp chilli paste
* 3 shallots
* 3 garlics
* 1/2 inch ginger
* 1/2 inch turmeric
* 1/2 inch galangal
* 2 lemongrass
1 tsp fenugreek (halba)
1/3 cup coconut milk
2 tbsp tamarind juice
salt, sugar and msg to taste

Method:-
Wash cleaned and drained the fishes. Marinate with salt and turmeric powder and fry.Leave aside to cool.
Blend *ingredients. with oil balanced from frying the fishes fry all the *ingredients till fragrant
Add in the chilli paste and fry till oil rises up the surface.Add in tamarind juice and fenugreek.If mixture is dry add, some water.

Add in the fried fishes and coconut milk. Lastly add in salt,sugar and msg.Ready to be serve. According to cheiza she prefers to eat it the next day as the gravy are soaked into the fishes .(I agree with her)
Sources:-From cheiza@myresipi.com

2 comments:

hana said...

kiter pong kagum sama k.ayu coz rajen tulih dua bahsa.. kiternyer google translate tuh plak terpakse di`nyah`kan dari blog sbb ade respon pengunjung kata susah nak loading.. ppon kiter menten ngan resepi2 k.ayu yg mabelesss!!

Ayu said...

hana - itu ler hana, rasa2nya, dah tak larat lagi ler nak type 2 bahasa, banyak makan masa depan pc ni..memang niat kita nak berkongsi ilmu, tapi apakan dayakan..thank u ya hana, for the support!..luv u!muah.. :-)