Tuesday, July 20, 2010

Yasinan & Tahlil 2010

Salam, miss me tak?..haha..manalah tahu ada orang rindu kat kita..mungkin jugak ada orang cakap peduli apa..hehehe...tak apalah perasan sendiri ni...well just to update been busy since last Friday.. buat kuih and pergi pasar on Saturday...  for the yasinan & tahlil on Sunday morning..biasalah since Ramadhan is around the junction (bukan corner eh..heheh), some houses mungkin buat bacaan tahlil & yasinan, for arwah2 yang telah pergi dahulu...at the same time kenduri doa selamat jugaklah...

Well we didnt really invite ramai orang just my father's friends, pakcik2 yang baca dalam satu kumpulan marhaban..and our brothers & sisters aje..adalah dalam 30++ orang..the menu was Nasi Ayam  Ipoh, hehe..dont play2..Udang Bawang Putih, yang kuih muihnya I made Kek Gula Hangus, Kuih Bakar Jagung and Chocolate Banana Muffins, all  with the help of my mum & miserable me..haha..tak cukup manpowerlah kira...yalah sampai tak tidur mokcik tau from Saturday morning till the next Sunday afternoon when the occasion ends..banyak juga tragedy yang kalau di cerita tak habis entry ni..

Oklah, sikit aje,  yang mana my adunan kuih bakar jagung tu half of the mixture turned sour,(I dont understand why this happens,) I adun pukul 4 pagi then bakar half way sebab nak uruskan lain hal, then at
9 am I nak sambung bakar dia dah berbuih... luckily managed to bakar dalam 30 ketul , yang mana tak sempat nak goreng mee, walaupun dah beli bahan2 till now 2 packet 3kg mee kuning masih ada lagi ..yang mana tak sempat nak potong itu dan ini when the pakcik2 tu dah hampir habis baca and dah nak makan...aduhai..nasib baik, my sisters-in -law tolong sana sini..kalau tak nak terkucil dibuatnya ..kiki
Apa2pun shukur semua dah selesai ..cuma sekarang ni , my house berabuk gilers, cause of the dust from the toilet revamp..Here are some of the pictures that I managed to snap, right before the pakcik2 bangun and help themseleves..


The whole spread yang tak seberapa ni..haha

The ubi rebus + sambal tumis, coconut  steam blossom , 
Kuih kaswi,  kuih koci, some fruits are from SILs,


Udang Bawang Putih, recipe can be taken from Ikan bawang putih that I posted last week.
Adjustlah ikut berapa banyak udang ya..
Kena dengan nasi ayam ni or any nasi ayamlah..
I fried 3kg of medium size prawns for this


Sayur Chap Chye, 3 kali goreng


Ayam Goreng Nasi Ayam Ipoh- 7 ekor large chicken
Pardon the hand, itu tangan pakcik yang nak ambik tongs,
kelam kabut snap sebelum di open ceremony..


Kuih Bakar Jagung - 2 adunan & Kek Gula Hangus 3 adunan

This was what yang tinggal from 5kg of  Nasi Ayam Ipoh!..
Business laris habis hehehe..
Feedback from the guests, SEDAP!!
Senang hati sebab walau penat tapi semuanya habis..
Some siap minta resipi for the sambal..hehe

9 comments:

jalilah_jy said...

salammmmmm...
ting tong saya dtg lewat nak makan ada lagi tak???/ hehehe...tetamu tak diundang maaa...hikhik..

kalu tak de org lain rindu niee akak kamu ni rindu kat kamuuuu...hehe..

tauuuu bila tak de N3 baru dapo ayu dok laaa tang tu tak gerak2 akak perhatikan ajeee..hehe hari2 sekodeng dapo kawan2 tau sapa tak masuk dapo...

sakan makan yeee tak ingt jiran sebelah .. lama juga akak tak buat mkn2 mcm ni..kalu buat pongg di melaka....org kg yg dtg terutama org tua2 besttt ... ada kelainan dari buat di kuaters nie..org muda semua..

K.Nor said...

laa... apa tak cakap awal2 nak buat kenduri.. kalau tak boleh nor g tulun.. tulun makan lagi best kan :)

kucingorengemok said...

omygoddd... i love it when kak ayu buat makan-makan! nyum nyum. teringat spread masa raya dulu yang ada syaksukka berdulang-dulang tu (i'm not imagining stuff, kan?)

Watierman, rmanbkr said...

Sian Ayu......tentu penat kan!!!!Anyway....last 2 days I jumpa Chik Mi....dia datang rumah ambil kek hadiah birthday yang someone order untuk dia.....bila lah kita pulak nak berjumpa ya!!

indahhouse said...

Salam kak ayu,
Apa khabar? saya datang menjengok ni.
Seronoknya makan ramai2... tahniah kak! cayalah... habis nasi ayam ipoh tu. Dalam penat, berbaloi-baloi... hihi.
Take care ya kak. Moga jumpa lagi.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kita rindu tauu.. sapa kata takde yg rindu..
boleh imagine penatnya menyediakan semua2 tu.. sebab kita pun penah gak alaminya. kalau tak cukup tangan mmg kelam kabut apa lagi kalau nak sediakan byk menu.. kalau dekat buleh gak dtg menolong.. hehehe.. apa2pun.. syukur semua dah selamat & selesai..

fara dean said...

emm ..yum..yum.yum..smua nampak sedappnya..yg bulat2 colourful tu apa? Comel..

Ayu said...

jalilah - walkslm, datang lewat memang confirm dah habis kak!!..hahaha..ya ke akak rindu kat kita..huhu..bestnya..haha..
hari2 akak tengok2kan dapur kita ya kak..alhamdullilah, ada juga org tengok2kan..mana lah tau rumah tak ada org, penyamun mudah masuk..hehe
betul tu kak, orang2 tua yang selalunya bacakan tahlil & yasinan ni..

Nor - wah ok lain kali kita preM, nor ya..suruh turun kespore tulun kita yang masak..ya..haha nak makan kena tulun masak dulu ler..haha

kog - haha..yes during raya I did shabsuka you are not imaging things..kalau dekat, memang kog lah orang pertama k ayu jemput..hehe

watierman - memang penat and ngantuk kak, bayangkan tak tidur dari hari sabtu..lepas tu hari Isnin, contractor datang pecahkan dapur ku..penat lama belum hilang penat baru dah datang..kalau ada jodoh jumpa lah kita kak..

indahhouse - walkslm,betul tu nurindah, penat2 kalau semua habis memang hilang penat ..u too take care ya dik..

madiha - oh madiha pun rindu ya..hehe..eee sukanya..memang betul madiha, kalau tak cukup manpower begitulah..nak terkucil& macam2 rasa pun ada..hehe..kita tak ada kawan yg boleh tolong2 kat sini..:-(

faradean - thanks fara, yang bulat2 colour tulah steam coconut blossom yang k ayu pernah post dulu kat bahagian kuih muih..tapi yg ini my SIL yang kasi sebab dia order..

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam Ayu..akak sering ziarah saudara d Singapore. Bahagian bab makanan d semua majlis akak attend kan..memang sedap giler...D jamain x menghampakan.Kalau akak k sana pasti KG akak naik 2 kg. Oh rindu nya juadah yg Ayu sajikan..semua rasa dok kt mulut akak...mimpi ku d siang hari.