Sunday, August 15, 2010

Puteri Salat @ Serimuka - 4th Day Iftar

Wow, I am really impressed with this recipe!!..Everything from the sugar to  coconut milk, eggs and flour are just right!!..tip top gitu..I gave 2 thumbs & 2 toes up for this recipe!!. My parents cakap sedap the sweetness is just right and I didnt alter or adjust anything from this recipe!! Only that I halved the ingredients to what the original amount...Thank you dear owner for sharing this treasure!!..memang confirm next time I will just use this recipe for this kuih...

Note:- I masak top layer nya sekejap in a non stick pan(kasi naik wap sikit) then I poured onto the pulut layer. 

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

  • Bahan lapisan bawah:-(below layer)
  • 500gm beras pulut-(500g glutinuos rice)
  • 400ml santan cair-(400ml thin coconut milk)
  • 1 st garam-(1 tsp salt)
  • 2 sm minyak-(2 tbsp oil)
  • Bahan lapisan atas:-(Top layer)
  • 120gm tepung gandum-(120g plain flour)
  • 3 sm tepung jagung-(3 tbsp corn flour)
  • 140gm gula-(140g sugar)
  • 3 biji telur-(3 eggs)
  • 450ml santan pekat-(450ml thick coconut milk)
  • 1/2 st garam-(1/2 tsp salt)
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)-(300ml water + 10 pandan leaves blended to form pandan juice. For those dont have this can use 1 tsp pandan essence/paste)

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-(for below layer)
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.-(Preapre steamer and put water to boil)
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.-( Rinse glutinuos rice and soak for 10-20 mins)
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. -(Drained rice)
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.-(Combine all the ingredients in tray till incorporated)
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min. -(Steam in steamer for 20-30 min)
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. -(Bring out tray and compress the steam glutinuos rice  compactly and level the top. Ready to be added for the top layer)
 
Untuk lapisan atas:- (top layer)

1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.-(lightly beat eggs)
    2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi... -(Add in coocnut milk which has been mixed wtih salt. Followed by pandan juice and continue to beat.)
    3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! -(Lastly sieve flour, corn flour into egg mixture and stir well till not lumpy. Sift mixture and ready to be steamed.)
    4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam.... (Again using the same steamer, which has been boiling using only MEDIUM heat placed tray in steamer with the glutinuos rice and pour top layer mixture slowly onto compressed below layer and steam for 1 hour or till cook)
    PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!! -(Reminder, please wait till the kuih are really cooled, then cut to get a nice edge when cutting or served.Good luck)
      Sources:-From Nanasham@myresipi.com

      7 comments:

      Zamri Ahmad Tony said...

      kak....beras pulut nya rendam 30 min je? tak bau ke nanti? i was told to rendam as long as 3 hrs...

      Norasikin said...

      Saya tak pernah buat seri muka letak telur jadi tak dapat bayangkan perbezaannya. Sekarang ni ramai yg dah malas buat kuih ni. Ada gak yang guna tepung hoon kwe je.

      Ayu said...

      zamri - aah zam!..akak pun ingat macam tu juga mula2, tapi memang betul akak ikut resipinya from top to bottom, -basuh beras pulut sampai bersih- then rendam- then kukus for 25 min - then keluarkan and mampatkan (make sure really compressed tau) kalau tak hijaunya nanti turun ke bawah..insyaallah pulutnya masak and tak hancur macam I used to do last time..

      Norasikin - memang serimuka yang ada tak letak telur and saya pun pernah buat serimuka yg tak pakai telur, difference nya, yang ada telur lebih lembut compared to yang tak pakai telur yang lebih kenyal..apa2 pun tiap2 recipe ada keunikkannya kan..hehe..thanks sudi keblog saya..

      ilahjy said...

      dari kl ke singapura
      naik kereta bertolak pagi
      wah hari ni ada serimuka
      akak dok tunggu tak sampai2 lagi...
      kenapa???heheh jawabbbb

      Zamri Ahmad Tony said...

      kak...yg 400ml santan cair tu you campur santan pekat ngan air ekh? how much the quantity?

      Ayu said...

      ilah - dari kl ke singapura
      naik kereta bertolak pagi
      hari tu memang ada serimuka
      tapi dah habis tinggal tahi gigi..

      alah kak!!!!..kita tak pandai pantun ler!!..tiba2 sakit kepala dah ni..wakakaka..

      zamri - zam, bear in mind akak buat separuh adunan aje tau..so yes, santan cair tu, akak campur air dengan balance santan pekat yg dalam kotak tu..when i did my santan cair, i tink i campurkan agak2 dalam 50ml santan pekat then the rest was 150ml water..

      Anonymous said...

      aunty, can translate this to english ? please aunty...