Wednesday, August 11, 2010

Tumis Tempe


Salam, this was actually yesterday's sahur...tried this simple dish which I've got from Ain,'s kitchen. I derhaka sikit kerana, I fried the tempe slightly instead just dump in with the rest of the ingredients...sedap juga for side dish..If realised, mine pun macam terkering sikit..hehe..tak apalah pun sedap juga...Thanks Ain for sharing..

For the rest of the menu, esok ajelah I update ya..kepala dah toin ni...

Ingredients:-
4 keping tempe - potong dadu kecil-(Ayu goreng sekejap)
sejemput ikan bilis
1 batang cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air
Garam 
Perasa(ayu added this)

Method:-
Tumbuk cili, bwg merah, bwg putih & ikan bilis. Tak perlu sehingga lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk tadi hingga wangi, masukkan sedikit garam. Masuk tempe & tuang air. Kacau tempe sekali sekala utk memastikan rasanya sebati. Masak hingga airnya agak kering/berkuah sedikit sahaja.
Sources:-From my-sweetthots.blogspot.com

3 comments:

indahhouse said...

salam ramadhan, kak ayu.
apa khabar? sempena ramadhan ni, saya mohon maaf atas segala salah silap saya.
yum... ada tempe... sedap tuh buat tambah selera.

PearlnScarf said...

ayu... nampak best n simple jer nak buat ekkk..

Ayu said...

indahhouse - salam ramadhan juga buat nurindah ya..alahai nur tak ada salah apa2 dik...kalau gitu sama2lah kita ya..

peralnscarf - cubalah fiza, memang senang buat dia..