Thursday, October 28, 2010

Dory Goreng Madras

 Hahaha..dulu pernah gunakan recipe Hot & Crispy Chicken  untuk menggoreng dory... this time kita gunakan recipe Ayam goreng madras pula..hehehe..terjadilah dory goreng madras..sedap jugalah pada kita...
crispy diluar lembut didalam...so lauk ni kita gandingkan dengan  gulai telur asin,&  nai bai goreng kupang  ..bertambah2 kita makan..hehe..silakan jemput ya..jemput tengok ajelah..sebab semua dah habis dah...

Ingredients:-
500g ayam-(500g chicken) -Digantikan dengan 4-5 keping dory fillet dipotong ikut suka
 *60g bawang merah(dlm 6 biji)-(60g shallots-about 6nos)
*60g bawang putih(dlm 10 biji)-(60g garlics-about 10 nos)
*60g halia-(60g ginger)
(*bahan kisar)-(*blended ingredients)
3 sudu besar serbuk kari daging-(3 tbsp curry powder)
2 sudu besar serbuk kunyit-(2 tbsp turmeric powder)
1/2 sudu teh lada hitam-(1/2 tsp black pepper)
4 sudu besar tepung beras-(4 tbsp rice flour)
garam secukup rasa-Ayu tambah sedikit serbuk perasa-(salt to taste- I added some msg)
Minyak untuk menggoreng-(oil for frying)
3 sudu besar dadih-Ayu tak letak-(3 tbsp yogurt- I didnt put)

Method:-
Gaul bahan2 yang telah dikisar bersama ayam. Kemudian masukkan bahan2 lain kecuali minyak . Gaul sebati dan perap 1/2 jam atau lebih. Panaskan minyak dan goreng ayam tadi. Hidangkan bersama sos atau pun dadih.-(Mix blended ingredients to chicken. Add in other ingrdients except oil. Deep fry chicken. When ready, serve with sauce or yogurt.)
Sources:-From Majalah Rasa Mei 2010 - Kak Asma & Cikgu Zana

2 comments:

fara dean said...

salam kak..
alamakkk dory dah abiss..lain kali nak try pulak dory madras..nampak pedas n sedapp!

Ayu said...

faradean - walkslm, haha..aah fara bolehlah masuk list kan..