Thursday, October 21, 2010

Karipap Inti Sedap

Karipap Inti Sedap, memanglah sedappp.. memanglah sesuai betul dengan namanya...hehe ..cayalah I dah 2 kali buat ..first time buat tak cukup....buat lagi lah ni....my kids memang suka karipap or kat sini kita panggil epok2 ...Special part was the inti ada telur rebus..kalau beli punya 1 ketul boleh makan 50cent -80 cent tau...memanglah puas hati buat ni.. Recipe dari Hana yang pandai masak tu lah..Thank you ya Hana..akak, minta izin link kan keblog hana untuk steps mengelim epok2 tu ya...

Bahan2 -(20 biji)
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air 
 INTI
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur-(Ayu gunakan kentang aje)
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji @ potong dadu-(Ayu potong baji so rebus dalam 5 biji)
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air

Method:-

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
  6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:) 
Sources:-From han6877@myresipi.com & hanamemories.blogspot.com

16 comments:

aeinio said...

alaaa takde gambar epok2 sedap tu...

Mas said...

mas dah buat karipap ni..sedappnya...

K.Nor said...

mana la tisu nih... ayu!!! pinjam tisu sekotak pls... lencun dah nih!! :D

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ayu...wah...karipap my fav.....sempat tak nak buat ni....cam tak cukup masa jer....always on the run......cam ada yg dok kejar jer!!!Ayu rasa cam tu tak?

Mamamya said...

kak ayu...lia penah jumpa karipap ni ada jual kat taman anggerik.kempas.johor bharu...sekeping RM 0.50...kat tempat lain lia x jumpa lagi....sedap sgt sbb dia grg kat kedai tu juga.so,dapat makan panas2....

masa mula2 pregnant dulu karipap ni la yg mula2 lia t'ingin nak makan....akhirnya dapat resepi kat cni..lia minta izin copy yer kak....

hana said...

salam kak.ayu...
kakyu nih mmg taw taww.. malam2 dtg sini terus terasa lapo nak makan karipap! haiihhh esok mcm nk projek karipap lagik jerk! hahahahaa.. thanx kak sudi try..

Chik Mimi said...

salam kanda makan ingat kite tak?

kak aidah said...

Salam Ayu,
akak pernah makan karipap yang inti macam ni memang sedap. Nasi Goreng Cendawan tu nampak sedap lah, nanti akak cuba buat lak ya.

Ayu said...

aeinio - haha..kata karipap inti sedap, so akak ambik gambar intinya aje lah..hahaha..

mas - aah mas, memang sedapkan..

nor - hahaha..wah nak pinjam sampai sekotak nor?..hehehe..kita ambik bib ajelah ya..hehe

watierman - walkslm, haha,,betul tu kak, nanti tak sedar dan tengahari, lepas tak sedar dah masuk senja..cepat betul masa berlalu, kadang2 fikir what have i achive today?..padahal banyak kerja rumah dah buat..hehe

mamamya - ha kan dah kata at least 50cent kan, kalau duit sini 50cent dah rm1 sana kan?..baiklah buat sendiri lagi muai..hehe cubalah lia, memang sedap inti ni..

hana - walkslm, haha..akak tengok gambar epok2 tu perut pun rasa macm nak makan lagi, tapi sayang dah habis..hehe..thanks juga for sharing ya hana..

chik mimi - haha..ni dinda datang baru teringat ..aduh sorry ya dinda..kiki..

kak aidah - sedapkan kak inti karipap gini?..hehe..nasi cendawan tu cubalah, adjustlah mana2 yg patut ya kak..

Zoe said...

Sedap!...with my limited knowledge of Malay language, this is the best word to describe this yummy treat. Ayu...you make me drool on my computer screen all the time :D

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedapnyeeeee karipap tu kak! The close-up pic makes me drool...:D~~~~

Ayu said...

zoe - wah u can understand a little bit of malay ya hehehe....thanks zoe, for the compliments

love2cook - hehe..ni meh ambik last seketul buat rasa2...ya love..

Nuridah said...

Salam ayu,

epok2 mu sungguh mengiurkan..terselak2 isinya..hehe..knur suka yg telur dier tu...kalau kentang kureng sikit...lebih suker sardin, bubby pulak suka kentang...kalau knur buat ni mesti dia suka banget...

ayu,boy tengah tunggu NS la ni...dah 2 budak Lasalle classmate dia dah masuk...haha...knur hari tu dah menitik airmata..yang syafiqah tak habis ngan 'alhamdulilah2' sebab abg dia belum dpt apa2 news...lepas NS nanti dier sambung lagi..tapi kalau hari tu dia sambung thn depan
dlm bulan 5 dah habis...masaalahnya knur tak sanggup tunggu dia balik dari college kdg2 mlm sangat tu yg knur fed-up dan bimbang sekali.Nak cerita panjang ni...nanti semua org tau...hihi...kawan2 dia budak2 poly semua dah masuk tinggal budak2 Lasalle ni...hahaha..tergolek2 nanti akak nangis.

Nuridah said...

Alamak ayu, kak nur sambung lagi sikit knur dah tak boleh masuk kat shoutbox tu...kenapa??WhY??Kak Nur kena tendang tergolek2, Marsya pun tak tolong angkat knur yg jatuh macam kerang busuk...huhuhu...actually knur prefer shoutbox dari tinggal komen kat sini.

Ayu said...

nuridah - walkslm, kak,
oh ya ke, kalau sambung balik bulan 5 dah habis?..sekejap tu kak, kenapa tak teruskan aje..lagi berapa bulan aje..?..alahai macam gitulah mak kan kak, mesti sedih, mengenangkan anak masuk ns, kita dulu anak masuk darjah 1 anak kita tak nangis pun kita pulak yang meleleh leleh air mata..hehe

akak jangan risaulah..boy ok punya lah tu insyaallah, nanti dalam army mesti ada orang jaga...

cewah, kita pandai cakap anak kita belum masuk ns lagi, agaknya kita lagi lebih tak kak?..hahah

Ayu said...

nuridah - knur, kita pun tak tahu kenapa hari tu ada guest dari spore juga dia cakap bila dia nak post comment tak boleh sebab ip dia kena ban..i pun dont understand why lah knur..patutlah knur dah lama tak comment kat shoutbox..sorry ya knur..kita ingat knur dah tak sayang kita lagi..nanti kita pasang baru punya shoutbox ya kak..meanwhile, akak janganlah tak tinggalkan jejak walaupun kat sini ya ..