Tuesday, October 19, 2010

Steam Chocolate Mini Cakes

Made this for Marysa's chocolate craving breakfast...so far she is my best customer!!..hehe..cause she never feel bored with my chocolate cakes...the boys, now seems macam dah tune down sikit although chocolate cakes yang dicari compared to the rest.....made this before..but this time I made in small moulds so senang for her to finish up ...


Ingredients:-
1 cup cocoa powder(sieved)-(serbuk koko-diayak)
3/4 cup fine sugar-(gula halus)
250g butter-(mentega)
1 cup fresh milk-(susu segar)
1/2 cup condensed milk-(susu pekat)
160g plain flour-sieved 2x -(tepung gandum-diayak 2 kali)
1 tsp bicarbonate of soda
3 eggs-(telur)

Method:-
Double boil cocoa powder, condensed milk, fresh milk, butter and sugar till incorporated. Let cool and put aside. Sieve flour and bicarbonate of soda together and put aside. Whisk eggs no need to be too fluffy. Add in cocoa mixture and mix well. Add in flour/bicarbonate of soda bit by bit and fold lightly. Grease baking tray with butter, add batter into mould and steam with a medium heat for about 1 hour 45 minutes. Cover mould with aluminium foil.-(Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu segar, mentega dan gula kedalam mangkuk dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, matikan api dan biarkan ia sejuk sebentar. Ayak tepung bersama bicarbonate soda ketepikan. Pukul telur tak payah sampai kembang. Masukkan adunan coklat tadi dan gaul rata. Masukkan tepung sikit demi sedikit. Gaul menggunakan spatula. Sapukan loyang dengan sedikit butter dan tuangkan aduna kedalamnya. Kukus kek dengan menggunakan api pertengahan selama 1 jam 45 minit. Tutup loyang dengan aluminium foil.) 

Chocolate Ganache:-125g dark chocolate
100g whipping cream
1/2 tbsp butter

Method:-

Using double boiler method again, add whipping cream, dark chocolate and butter and let them melt and let cool slightly before decorating.

9 comments:

Chik Mimi said...

salam kanda huhuhu kite ni kena angin malesssss dong tgk cake marsya tu nak tumpang sekaki je

Mas said...

salam kak ayu...terliurnya tengok kek tu....tengok jer dah tahu sedapp....

kak norli said...

Ayu..ooi...ada saja yg ayu hasilkan.Semua mendesak agar akak try buat.pasal hasilnya pasti mengoda.Penat nk kejar Ayu..Baru dok plan nk buat..tiba2keluar pulaq jenis lain. Apa apa pun..Ayu..kek Ayu class lah..pasti menjadi & sedap seperti dlam ulasan Ayu.Cayalah...

zarin said...

salam kak ayu
menggoda betul kek tu...moist sgt nampak..eh, i ni pun pantang nampak kek choc ni..mesti craving nak makn :-)

Ayu said...

Chik mimi - walkslm, hehe..understand ler mi, wanita bercareer sibuk, bukan malas..masak mana yang sempat aje..kan..nak kek tu silaknlah ya..haha

mas - walkslm, akak tengok kek mas lagilah terliur..banyak betul dah masuk list ni..hehe

kak norli - hahaha..kak norli, aduh kita tengah terapung2 ni kak, sebab kena puji bukan main tinggi lagi..hahaha..alah biasa2 ajelah kak..ada juga kek yang kita buat tak jadi..dan tak dimasukkan blog, sebab itu memang gone case habis..haha..tak apa kak, slow & steady take your time..kita suka tengok akak punya kek deco, very profesional!! kalau dekat dah sememangnya nak berguru..

zarin - walkslm, hahaha..memang kalau buat kek chocolate, u will never go wrong..hehe

Kak rus said...

Salam Puan Ayu....baru hari ini kak rus muncul...sedap-sedap resepi kat rumah Ayu ni...kak rus dah tergoda ni...ada lagi ke Steam Chocolate Mini Cakes tuuuu....alahai sedapnya.
Kak rus pun minta izin nak link juga la....rugi kalau kak rus tak link ni...OK.Terima Kasih.

Ayu said...

Kak Rus - walkslm, terimakasih kak rus, sudi keblog kita yang tak seberapa ni..silakan kak kalau nak link, kita pun nak link jugalah..

Watierman, rmanbkr said...

Sibuk ...juga Dik ooi nak mengendeng steam cake yang cumil tu!!!!tap...tap..oppps dah menitik dah!

Ayu said...

watierman - haha..tak apa kak, silakn ambik itu aje yang tinggal..heheh..aduhai dah basah dah ni..tak apa2 nah tisu..