Monday, December 13, 2010

Daging Goreng Pattaya

The main dish to go along with the chye sim w/salted fish. Daging ni ada ala2 rasa macam daging paprik juga, sebab ada daun limau perut & serai. Sedap jugalah pada my family. Recipe taken from  Kak Aidah Pahang. Banyak juga menu2 daging diblog Kak Aidah ni..insyaallahlah kita nak try nanti... Sebab Mr Hubby kan 'hantu daging'..haha...Ok, kak minta izin diletakkan juga disini ya...Thank you juga to Chef Hanieliza  for the recipe & Kak Aidah  for sharing...

RESEPI : DAGING GORENG PATTAYA
SUMBER : BUKU MASAKAN CHEF HANIELIZA

Bahan A

  • 500 gm daging - dihiris nipis-(Ayu rebus sampai empuk dulu dengan sedikit halia kisar)
  • 1 labu bwg besar dihiris nipis
  • 4 helai daun limau purut
  • daun ketumbar - dipotong pendek
  • 2 btg serai dititik
  • 5 helai daun limau purut-(Ayu tak letak)
  • 1 biji limau nipis-(Ayu tak letak)
  • 1 biji tomato - dipotong dadu ( sy belah 4 je)
  • sedikit lobak merah & kobis bunga -(Ayu tambah)
  • 2 sdb minyak masak
Bahan B (ditumbuk - sy kisar je kesemuanya)
  • 3 biji cili merah
  • 10 biji cili padi
  • 3 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak & tumiskan serai, cili padi dan cili merah(bahan tumbuk) hingga wangi.
  2. Masukkan daging, tomato, (sayuran) ,daun limau purut, serai dan bwg besar
  3. kacau rata dan tutup api
  4. perahkan limau, taburkan daun ketumbar dan hidangkan.
Sources:-From aidahomeer.blogspot.com

2 comments:

fara dean said...

alamak..ada sayur ngan daging! lauk yg sedap!!!
kak ..nnt sy try sawi goreng ikan masin tu ye..ada stok kat umah

Ayu said...

faradean - cubalah fara, kailan, taugeh pun boleh..