Friday, December 31, 2010

Boxing Chicken

Ok this would be my last entry for the year 2010...I guessed those food pictures which has been lining up, will have to wait till next year...Its ok food pictures wont turn bad or stale right..heheh...
Made this to go along with the mee hoon goreng taucho below...ever made this before, as the recipe was one of my earliest posting when I started blogging early  last year..this time, I adjusted to my preference and quantity..but you can  adjust according to your liking too ya..
Kids love this..can be for snacking or to go along with any main coarse meal....

With this, would like to wish all friends a Happy New Year, may all be blessed with good health,
phosperous and happy with your love ones. See ya next year!..

 Ingredients:-
  • 18 ketul kepak ayam-(Ayu gunakan wingstick )
  • 3 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 11/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • jus limau nipis-(Ayu gunakan dalam 5-6 biji, lumurkan)
  • garam 
  • secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
  • bread crumb
  • 2 biji telur (dipukul dadar)
Method:-
  1. kepak ayam dipatahkan dua di bahagian tghnya. lepas tu ambil bahagian yg byk isi. kikis dan terbalikkan isinya ke atas. biar tinggal tulang jer di bahagian bawah.
  2. lepas tu perap ayam tu dgn lada sulah, lada hitam, garam dan jus limau nipis. perap selama mana anda suka.
  3. setelah diperap, ambil ayam tu, celupkan pada telur dan lepas tu terus celup pada bread crumb.
  4. goreng hingga masak dan keemasan warnanya 
Sources:-From ratnamurniwati@myresipi.com

Lala Masak Serai

Kalau kita jumpa lala kat pasar/supermarket, mesti nak beli..walaupun dalam fridge lauk dah banyak..sebab kita suka lala dibuat ratah2 without nasi..basically dish sampinganlah..ontop with other dishes..
this time cuba pulak recipe dari Nor Trengganu, tapi kita ambil ni di myr here. Sedap juga masak gini.. memvariasikan masakkan lala nikan..Bila kita masak ni .dan lauk apa yang dikenakan pun kita dah lupa..Tak apalah kannn...Cuba cari kat blog Nor, tapi macam tak ada pulak ya Nor?..Apa2 pun thanks Nor, kita letak pula recipenya disini k.

 Bahan-bahan ( 3 org makan )

  • 500 gm lala - dibersihkan dan toskan
  • 3 batang serai - dipotong serong-(Ayu titik aje)
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1in halia - dipotong panjang
  • 5 biji cili api - diketuk
  • 1 sb sos tiram
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • daun bawang, tomato ceri
  • garam dan gula utk perasa
  • 2 sb minyak

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan masukkan lala. Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lala berubah warna.
  3. Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air. Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
  4. Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih. 
  5. Sources:- From  nor_67@myresipi.com

Mee Hoon Goreng Taucho II

 Salam, dipagi Jumaat, hari terakhir tahun ni sebelum kita melangkah ketahun baru esok..Minggu depan, sekolah di Singapura ni dah mula, Hasif & Iqram start sekolah hari Selasa, Marsya pulak hari Isnin dah start..
semua in the morning session..dah tak boleh lah nak bangun lambat lagi..hehe..
Alhamdullilah semua barang2 sekolah dah siap sebelum pergi holidays lagi..so tak ada lah kelam kabut kan.

Ok, dah lama rasanya tak masukkan  gambar masak2 kita ya..heheh..bertambah2lah line up gambar dalam folder kita tu..beberapa hari yang lalu ada ternampak recipe mee hoon goreng taucho ni kat rumah  CMG   terus terbekenan..maklumlah saya ni kalau recipe mee2 ni memang suka..Walaupun saya pernah goreng mee hoon taucho sebelum ni, my style,kali ni saya cuba mee hoon goreng taucho Cikmatnya style, memang lah sedap dan kena selera my family..In fact ikhlas saya katakan this is better then my version..heheh
Mee hoon ni pun sesuai, kalau ada orang last minute cakap nak datang rumah, bolehlah dihidangkan dengan menggoreng mee ni sebab cili pesnya dah siap..tinggal nak tumis sekejap aje..
So Cikmat, akak letak kan recipenya kat sini as usuallah ya..Terimakasih banyak2..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram mee hoon
3 camca besar pes cili*(*resipi dibawah)
100 gram taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
1 keping fish cake, hiris
15 ekor udang sederhana besar, bersihkan'
1 keping tauhu dipotong dadu dan digoreng ketepikan- (rasanya cikmat terlupa nak letak ni, tapi di caranya ada buh.)
1 1/2 camca besar taucho-(Ayu bilas dulu)
1 camca besar sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tomato
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan'

BAHAN PES CILI :-)
2 1/2 cawan cili kisar
1 biji bawang besar saiz sederhana*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam, cuci dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam, cuci dan toskan*(*kisar halus)
1 camca besar jus asam jawa yang pekat
Garam dan gula secukup
Serbuk perasa secukupnya (yang ni mat tak letak, cuma tulis saja)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES CILI :- Panaskan minyak dalam kuali, kena lebih sikit. Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan terus menunis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana, dan dikacau selalu. Tambah jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam (garam jangan banyak, bagi rasa lemak saja dah ok). Masak sekejap lagi dan boleh matikan api, biar sejuk boleh letak dalam botol, simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian..
  2. UNTUK MEE HOON GORENG TAUCHO :- Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan biar mengeras sikit, kacau hingga separuh hancur, tolak tepi kuali. Masukkan pes cili, taucho bersama sos tiram dan sos tomato. Tambah udang, fish cake dan tauhu, gaul rata bersama telur tadi, tuang sedikit air. Biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan mee hoon tadi, kacau hingga rata. Masak sekejap, tambah taugeh dan gaul. Kemudian rasa jika kurang masin, renjiskan dengan sedikit kicap cair. Bila dah ok boleh matikan api. Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili merah..
Sources:-From http://tiiffinbiru.blogspot.com

Award From Anna Qawina

Award yang ini pulak dari Anna Qawina 
Thanks Ana, for the award..
Akak sebenarnya bukanlah paling coolest,
kalau ada award paling gabra itu yang layak buat akak..haha
sebab akak ni mudah gelabah..
Anyway, akak terima dengan senang hati ya..


1. Apa Benda Paling Cool Dalam Hidup Korang?
Aircon kot?..hehehe

2. Siapa Orang Paling "Cool" Pernah Korang Jumpa?
My Mr Hubby,
No matter how difficult situation, he faces especially at work..dia tetap relax..
itu sebab white hair dia banyak ..hehehe
There's a saying, he is like a duck,
looked OK on top, but actually he is paddling hard below the water..
3. Pass Kepada 3 Bloggers
Will get back to this.. 

Award & Tag From Yatie & Akma

Saya terima award ini bukan 1 tapi 2 sekali dari teman blogger
So saya rasa saya jawap untuk 2 sekalilah ya..
Terimakasih buat this 2 ladies yang sudi
memberikan award ini untuk saya.
Rasa2nya saya belum layak dipanggil Chef apatah lagi
the Awesome Chef..
Tapi since sudah dihadiahkan saya terima dengan senang hati..
Dibawah ini, saya jawap soalan2 yang ditujukan 
Harap2 Yatie & Akma
berpuashaati ya..

1. Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda
Seriously, sejak berhenti kerja 3 tahun lebih yang lalu eh nak masuk 4 tahunlah..sebelum tu ada juga masak tapi masak yang very very simple dish...Maklumlah my job dulu tak ada yang boleh balik on the dot, ikut office hours, as my job requires to meet dateline and I have to present designs according to time, schedule & clients requirements. So normally, reached home pukul 9-10 malam everyday, So bilalah saya ada masa nak masak, kalau nak tunggu saya masak pukul 11 baru dapat makan kot?..hehe...Duduk dengan my mum, so hari2 pergi kerja balik tau  MAKAN aje..heheh..Masakan pertama saya dah lupa ler pulak...by right it should be telur goreng, and saya bungkus tangan saya dengan tuala sebab takut merecik minyak rasanya time darjah 6..hahaha..

2. Sapa yang menggalakkan anda masak.
Tiada siapa yang menggalakkan , cuma minat sendiri dan kerana ingin nak mencuba recipe2 baru..
lagi2 dah duduk dirumah, lebih baik learn something new.


3. Masakan yang paling anda suka masak dan digemari orang2 kesayangan anda.
Saya suka masak apa2 yang berasaskan mee...so I guessed, they also got no chocie lah..hahaha

4. Tag 5 orang blogger masak yang sering berkunjung ke blog anda.. 
Ramai yang sepatutnya saya tag, tapi rasa2nya tak payahlah part yang ini ya..

Saturday, December 25, 2010

Chocolate Banana Cake

Salam, hi there, did anyone missed me?..I am back..well actually I was back on Tuesday night, wow quite a tiring holiday lah...believe it or not, I loose weight instead of gaining weight!!!..Uish ada ke orang pergi holiday loose weight?..Adaaaa!!!..KITALAH..haha..we will get to that when I post about my holidays photos soon

OK, since my blog has not been updated for a week now, and since I am still editing the photos for the holidays..I guessed I better put up something for the time beinglah....this was baked way before we went for the holidays...as usual, there are still some pictures which are lining up to be posted but still in the queue..
The Banana Chocolate Cake was  a craze at certain time somewhere months & months ago, and quite some bloggers have already tried this ..only me 'tergerak' to bake the cake recently..reasons was I have some bananas in stock which I thought better to try this recipe then never..

Recipe taken from Mamafami  who is an idol to me..I followed her blog long before I have my own, and of course tried some of her recipes, which I  didnt take any photos at that time...so here it goes again but this time I managed to take shots of the outcome heheh..Thank you Mama, would like to post the recipe here for sharing and for those who has not tried this fabulous chocolate cake, better late then never..hehe

CHOCOLATE BANANA CAKE
Source : Joy of Baking

Ingredients :
  • 2 cups (400 grams) granulated white sugar-(Ayu used 11/2 cups only)
  • 1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour
  • 3/4 cup (75 grams) cocoa powder
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 1/2 teaspoons baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 large eggs
  • 1 cup mashed ripe bananas (about 2 medium sized bananas) -(I  used pisang berangan)
  • 1 cup (240 ml) warm water
  • 1/2 cup (120 ml) milk
  • 1/2 cup (120 ml) safflower or canola oil
  • 1 1/2 teaspoons vanilla essence
Method :
  1. Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven.
  2. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. (*I used non-stick ring pan as picture below). Set aside.
  3. In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
  4. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract.
  5. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin.
  6. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
  7. Remove from oven and let cool on a wire rack. When completely cooled, frost with the Ganache.
CHOCOLATE GANACHE FROSTING
(I didn't do this but just for my notes, I'll just paste it here as well) -same for me
  • 8 ounces (227 grams) semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
  • 3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
  • 1 tablespoon (14 gram) unsalted butter
Garnish : (optional)Dried banana chips
Method :
Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel, or heatproof bowl. Set aside. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat. Bring just to a boil. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir until smooth. When Ganache has completely cooled, beat until soft and fluffy. Then spread the frosting on top of the cake. Can garnish with dried banana chips.
Sources:-From http://mamafami.blogspot.com

Thursday, December 16, 2010

Kuih Bakar Bombay

Quite sometimes since the last I made kuih bakar pandan...after browsing through for some kuih recipes, decided on this, first because of the name, second was because of pandan flavour lah....after scanning the ingredients, eh the used of cinnamon stick, fennel, kaffir leaf & 'sireh' leaf were used in this ...ermm the more I wanted to explore...
 
Incidentally my dad bought some sireh leaves for himself..(not sure for what)..hehe..
I just took a piece of it cause I only made halved the ingredients....the verdict after baking the kuih, it is almost like the normal kuih bakar only this one a bit more soft(lembut) cause the use of thin coconut milk in it..where the earlier one used thick coconut milk,(making it more kenyal) the functions of the leaves and spices was just to give the kuih a more aromatic smell, not so much of the taste...maybe because during older days, there's no vanilla essence used... I baked this in my floral nordicware, memang kasi garing2 sebab kita suka garing2 lemak gitu..
 
With this entry..hope some of you can give this recipe a try and while you do so, think of me ya cause for the next few days I will be away for a short holiday with the family..be back next week and hopefully I can still access my blog over the place where I am staying if  time permits ...miss me ok!!..hehe
 
10 keping untuk acaun pecah 8
Ingredients:-
  • 7 biji telur - yang besar-(since Ayu buat 1/2 adunan Ayu used 4 eggs takkan nak 31/2 kan..hehe)
  • 500 g gula halus-(since Ayu buat 1/2 adunan, 250g jadi 200g aje sukatan gulanya)
  • 450 g tepung gandum
  • 700 ml santan pekat - hangatkan dan sejukkan
  • 700 ml santan cair - untuk dikisar bersama daun pandan
  • 6 helai daun pandan
  • 2 helai daun limau purut*
  • 2 helai daun sirih*
  • 2 batang kulit kayu manis*
  • 1 sk jintan manis/kasar*
  • 350 g minyak sapi - dicairkan
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk pewarna hijau - jika suka

Method:-

  1. Kisar daun pandan bersama santan cair hingga halus,tapis dan perah. Cuci rempah2 sebelum dipecah2kan.
  1. Satukan bahan2 bertanda * di dalam batu lesung dan tumbuk setakat pecah2 saja.Atau pun boleh juga ditumbuk berasingan.Campurkan dgn bahan2 (1) tadi dan tapis lagi.
  2. Didalam mangkuk,pukul telur dan gula hingga gula larut dan masukkan tepung,santan pekat dan campuran (2) dan tapis lagi supaya tepung tidak bergentel2.
  3. Masukkan pula minyak sapi,garam dan pewarna hijau.Kacau hingga sebati. 
  4. Acuan disapu sedikit minyak dan tuang adunan dan bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dulu hingga 30 min atau hingga masak ikut kepanasan oven masing2.
  5. .Keluarkan kuih dr acuan dan sejukkan dan teruskan membakar adunan kuih hingga habis.Siap untuk dihidangkan. 
Sources:-From kakfida@myresipi.com

Ayam Cencalok

Ayam cencalok, first time kita dengar, lagi2 semenjak dah jadi blogger ni, cencalok pun baru kita nak makan..hehe..memang orang cina cakap suakoo lah gitu...dulu2 jangan harap I nak makan..hahaha...sebab bau cencalok tu itself dah rasa tak nak dah....tapi lepas cuba2 'berani mati' ish sedaplah pulak cencalok ni...memanglah I ni miss some of the best food in life..kan..kan kan.....I've got the cencalok pun sebab beli kat Melaka R&R balik dari KL kemarin ...

This dish is nice to me, it is really something different , satu kelainan lah senang cakap....bayangkan my kids pun makan ayam cencalok ni..hahaha....laju aje dia orang makan...Lauk ni kita gandingkan dengan kacang buncis goreng suun tulah...of course for this kita buat berkuah sikit..Recipe from CMG . Masakkan peranakan according to CheMat..Thanks Che Mat, akak letak recipenya disini pulak ya...


BAHAN-BAHANNYA :-)
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
600 g dada ayam, potong sedernana kecil
1/2 cawan cencalok, toskan airnya
3 helai daun limua purut
1/2 cawan jus asam jawa
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
2 camca besar gula
2 biji cili merah, hiris
2 biji cili hijau, hiris
8 biji bawang merah*
2 cm kunyit hidup*
3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
Garam (jika perlu)
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
  2. Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
  3. Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak pedas cili hijau/merah tu tadi boleh ditukar dengan hirisan cili padi. Guna udang pun sedap juga, campur dengan petai....Sesuaikan rasa ikut citarasa individu, kalau tak nak masam, tak payah letak jus limau kasturi (tapi kurang "kick")....Selamat mencuba!...
Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com

Kacang Buncis Goreng Bersu'un

Salam semuanya....hari ni tak dapat nak lama2 depan pc ni..kita masukkan apa yang sempat dululah ya..
banyak kerja nak kena buat lagi ni sebelum kita tenggelam lagi untuk beberapa hari..Masak ni beberapa hari yang lepas...memang nak clearkan sayur2 yang ada dalam fridge end up I buat ni to clear my kacang buncis yang dah nak tua..hehehe Recipe from  Diana ...sedap ler..sebab ada rasa macam sambal goreng jawa or kicap tulah....layan ajelah..


KACANG BUNCIS GORENG TEMPE BERSU’UN
Bahan-bahannya
1 paket kacang buncis, dipotong serong
3 keping tempe, dipotong ikut suka-(Ayu gantikan dengan tauhu 2 keping)
2 ikat su’un, direndam
5 ekor udang hidup
1 biji bawang besar, dihiris
7 batang lada padi, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
5 sudu makan kicap lemak manis
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak secukupnya

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tempe sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Minyak yang digoreng tempe boleh digunakan untuk menumis tapi kurangkan minyak agak cukup untuk menumis bahan-bahan.
3. Masukkan bawang putih, tumis sehingga naik bau dan kemudian masukkan lada padi dan bawang besar yang telah dihiris. Bila telah setengah layu masukkan pula udang hidup, garam dan serbuk perasa jika suka.
4. Bila udang telah masak, masukkan kacang buncis dan suun. Gaul rata dan tuangkan kicap. Gaul rata sehingga sayur dan su’un layu.
5. Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng dan gaul rata. Siap untuk dhidang. Senangkan cara memasaknya.
Kalau keluarga anda tidak menggemari tempe, tak payah letak tempe dan hasilnya seperti ini. Selamat mencuba.
Sources:-From resipidiana.blogspot.com

Monday, December 13, 2010

Talam Cendol Jagung Manis

Kuih ni dah buat about 2 weeks ago, as oleh2 for tahlil at my cousin's place... Sedap kuih ni, Boleh buat lagi next time..recipe dari Kak Wan, yang sememangnya famous dengan kuih muihnya yang sedap2..This time I used cendol yang tak larut bila dikacau dengan tepung which I experience before...So here it goes for the recipe. Thank you Kak Wan for sharing, semuga Kak Wan teruskan niat murni akak untuk perkongsian ilmu ini ya..Insyaallah.

Bahan-bahan
80gm cendol
100gm jagung manis dalam tin

Bahan Lapisan Bawah
60gm tepung beras
30gm tepung hoen kwe
100gm gula halus-(Ayu gunakan 80g)
1/4 sudu teh garam
300ml santan pekat KARA
200ml air

Bahan Lapisan Atas
30gm tepung beras
10gm tepung jagung
200ml santan pekat KARA
100ml sirap gula melaka (1/2 ketul gula melaka dimasak dgn 50ml air)

Cara-cara
1. Satukan bahan lapisan bawah, tapis dan masak di dalam periuk non stick hingga mula pekat kemudian masukkan cendol dan jagung manis, kacau rata. Angkat dari api dan segera dituangkan kedalam loyang 8" yang telah disapu dengan sedikit minyak. Ratakan permukaan adunan dan kukus selama 15 minit.
2. Satukan bahan lapisan atas, tapis dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit sehingga lapisan nampak kental. Angkat dan sejukkan dahulu sebelum dipotong
Sources:-From  recipicitarawan.blogspot.com

 Updated:-The cendol that I used for this kuih.

Daging Goreng Pattaya

The main dish to go along with the chye sim w/salted fish. Daging ni ada ala2 rasa macam daging paprik juga, sebab ada daun limau perut & serai. Sedap jugalah pada my family. Recipe taken from  Kak Aidah Pahang. Banyak juga menu2 daging diblog Kak Aidah ni..insyaallahlah kita nak try nanti... Sebab Mr Hubby kan 'hantu daging'..haha...Ok, kak minta izin diletakkan juga disini ya...Thank you juga to Chef Hanieliza  for the recipe & Kak Aidah  for sharing...

RESEPI : DAGING GORENG PATTAYA
SUMBER : BUKU MASAKAN CHEF HANIELIZA

Bahan A

  • 500 gm daging - dihiris nipis-(Ayu rebus sampai empuk dulu dengan sedikit halia kisar)
  • 1 labu bwg besar dihiris nipis
  • 4 helai daun limau purut
  • daun ketumbar - dipotong pendek
  • 2 btg serai dititik
  • 5 helai daun limau purut-(Ayu tak letak)
  • 1 biji limau nipis-(Ayu tak letak)
  • 1 biji tomato - dipotong dadu ( sy belah 4 je)
  • sedikit lobak merah & kobis bunga -(Ayu tambah)
  • 2 sdb minyak masak
Bahan B (ditumbuk - sy kisar je kesemuanya)
  • 3 biji cili merah
  • 10 biji cili padi
  • 3 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak & tumiskan serai, cili padi dan cili merah(bahan tumbuk) hingga wangi.
  2. Masukkan daging, tomato, (sayuran) ,daun limau purut, serai dan bwg besar
  3. kacau rata dan tutup api
  4. perahkan limau, taburkan daun ketumbar dan hidangkan.
Sources:-From aidahomeer.blogspot.com

Sawi Goreng Ikan Masin

Vegetable dish to go along with the main dish...repeat telecast again..


Ingredients:-
Sawi panjang-dipotong-(Chye sim sliced)
1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2-( 1 piece of pickled/salted mackerel in bottle sliced thinly)
1 sudu kecil air dr botol ikan masin td-( 1 tsp water from the salted fish)
1 biji bwg besar-dimayang bulat-( large onion sliced)
1 inci halia-diketuk-( 1 inch ginger crushed or sliced)
2 bawang putih-diketuk-(2 garlics crushed)
1 sudu besar sos tiram-( tbsp oyster sauce)
1 sudu besar sos ikan-( 1 tbsp fish sauce)
sedikit air asam limau nipis-( lime juice)
myk untuk menggoreng-(oil for frying)

Method:-
Panaskan minyak.Tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau. Kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram. Masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata. Masukkan sedikit air-2 sudu besar. Biarkan seketika. Angkat dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau tadi-(Heat oil and fry salted fish till fragrant. Saute garlics,onions and ginger and add in oyster sauce. Add in kailan, fish sauce and add in the water from the salted fish from the bottle. Stir well. Add about 2 tbsp water and let it for a while. Dish out and sprinkle some pepper and lime juice)
Sources:-From bayu-tt@myresepi.com

Mee Rebus

In a week , there would be noodles in our menu, does not  matter if its the fried, soupy or boiled type, sure to be at least 1-2 menu ..If not maggi mee lah..hehe, Made this yesterday..for brunch..Since we had  wedding lunch invitation, I thought, this could be 'alas perut' before we have the heavy one around 2-3 o'clock..eh this was also quite heavy lah..heheh....Repeated menu...,recipe was from mum..she cooked hers this way, so here it is as what my mum thought me...If you would like to try, please adjust according to your preference ya..

Ingredients for Gravy:-
160g-200g beef sliced and boiled keep some of the stock
*120g dried shrimp washed & drained (udang geragau kering)
*3 tbsp salted soya beans(taucu)
(*blended till fine)

1 tbsp minced ginger
1 tsp minced garlics
1 tbsp chili paste
5 tbsp minced onions
3 tbsp meat curry powder
(mix into paste)

1 big onion sliced
2 lemon grass bruised
1 inch galangal bruised
3 tbsp corn starch(mix with some water)
1 thumb size tamarind pulp mix with 1/2 cup of water
4 tbsp sugar or to taste
salt and MSG to taste
water to estimate

Method:-
Heat oil and saute sliced onions and lemon grass. Add in paste and stir well.Add in boiled beef + some of the water. Add in shrimp/salted soya beans mixture, galangal and stir well. Add in tamarind juice and water. Stir in corn starch and see how thick you preferred the mee rebus gravy. Add in sugar, salt and MSG to taste. Let it simmer for a while till cook. Ready.

Ingredients for noodles:-
1 kg yellow noodles (immersed in boiling water)
bean sprout(immersed in boiling water)

Garnishing:-
chinese celery and spring onions sliced thinly
fried shallots for garnishings
lime juice
green chillies sliced
1-2 hard beancurd fried and diced
boiled eggs

Award & Tag From Fiza

Award & Tag from
Fiza of Live.Life .Joy
Thanks Fiza, for the award, 
Tag yang agak panjang nak jawap
..nasib baik simple questions..hehe
1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
~Makanan Bertelur 
~Any kind of Mee
~Mesti Pedas Gilers

2.2 jenis air apa yg korang paling suker?
a)Ice limau
b)Orange & Apple Juice

3.Which type of food yg korang prefer,pilih 3... malay,chinese,japanese,westren,italian,mexican,arabian?
~Malay, Thai, Western,
4.Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
~Spaghetti & Lasagne
5.Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
~S$50 pernah dulu (sebab bekerja)
sekarang tak SANGGUP beb
6.Beri nama restorant favourite.apa makanan kt situ yg paling sedap?
~International Buffet Lunch @ Hotel dah lupa
7.Ayam,kambing,lembu,itik,burung puyoh,burung wak2,rusa,landak,merpati,ayam denak.mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
Ayam, Burung Puyuh & Seafood
8.Restorant/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda?dan mkn/minum apa?klu korang ingat la kan?
Swensens..
Tak salah fish & chips & baked potatoes
9.Apa makanan yg selalu remind korang trhadap pasangan korang?kenapa?
~banyak sangat so tak ada specific food..
10.Klu pegi umah orang,korang brharap org tue hidang apa?
~Apa2 pun boleh, tak kisah..
11.Makanan yg korang mmg xblh nk telan langsung.samada x sedap/tekak korang dh kembang.
~belut & sashimi
12.Menu raya yg paling disukai.
~sambal tumis ayam
13Jajan/cekedes favourite?
~prawn crackers
14.Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
~Burung Puyuh Masak Lemak Padi Kering

15.Makanan paling pedas yg korang mkn.sapa masak?
~Masak lemak cili api..
sayalah yang masak sendiri
16.Korang klu jumpa org yg TAGG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
~Tak nak belanja, nak orang yang Tag akak yang belanja..hehe
(bukan kedekut ya tapi kerana dah kena buat homework jadi orang ni yang patut belanja..boleh gitu...wakakaka)
17.Sila TAG 5 0rg & paksa mereka buat Tag ini?
~Tak baik paksa2..siapa yang rajin boleh lah buat ya..

 Harap Fiza berpuashati dengan jawapan akak ya.

Friday, December 10, 2010

Palm Sugar Huat Kueh

Ok this was one of those unsuccessful experiment that I said earlier..It was suppose to be  Palm Sugar Huat Kueh, but  end up looks like an Apam Gula Melaka..hahaha..
As usual, when comes for recipes that uses palm sugar I would like to go for it..when I saw this recipe in
 QQ Red Apple. blog, I was tempted to give it a shot...I challenged myself if I could get the 'open mouth' huat kueh that would be something  great...End up, very 'virgin' huat kueh..wakakaka

Anyhow the taste is acceptable to my family.. with the taste of palm sugar & coconut milk  (lemak2 santan dengan gula melaka)    gives this kueh a very filling  to the tummy. Not sure if it was suppose to be eaten with grated coconut, but as we got the  'malay' taste in us, I just steamed some white grated coconut (adding some salt & pandan leaves) to go along with it...
Thank you QQ Red Apple for sharing this.. Your Huat Kueh sure made me envy you!!..

Source: Amy Beh, Jo's Deli and Bakery
Ingredients:
2 large eggs
80g soft brown sugar
130ml water
130g palm sugar
5 pandan leaves
130ml coconut cream-(Ayu used 150ml)
250g cake flour
1tbsp double action baking powder

Preparations:

1. Boil water and palm sugar and pandan leavestill dissolved, cool completely before add in coconut cream. Set aside.
2. Beat eggs and brown sugar till fluffly and lightly, fold in sifted flour and baking powder, then mix in coconut syrup to a smooth batter.
3. Pour into small moulds or pan, steam for 30 minutes over rapid boiling water.

Notes:
1. It taste really nice with soft textures,moist and fragrant cake.
2. Store this cake in refrigrater during hot summer cause it contains coconut milk.
3. If you don't have mini cups, just steam it in a pan or even rice bowl.
4. Make sure the water is roaring bowl before you start to steam them or you will not get open mouth huat kueh.
Sources:-From  fcngoleong.blogspot.com          

Telur Masak Taucu

This dish was for Marsya yang tak boleh makan pedas..biasalah kalau masak lauk pedas kena ada lauk yang tak pedas..kalau betul2 malas nak masak lauk lain, I  kasi dia kicap aje..hehe..boleh gitu..bukan apa, kadang2 kita kasi ayam yang dah dicubitkan dia luehkan, dia cakap nak nasi aje..haish....

Recipe, was taken from mesra.net, tapi sejak kebelakangan ni that website tak boleh  masuk, nasib baik I already printed out the recipe..

Ingredients:-
3-5 biji telur
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1biji lada merah dibuang bijinya dihiris-(Ayu tambah)
1 inci halia-(Ayu gunakan sikit aje)
1 sudu besar taucu
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin


Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit.) Masukan air asam jawa. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.
Sources:-From resepi.mesra.net

Asam Pedas Sotong

Rasanya dah lama tak masak asam pedas....and adding to that ada sotong, so we decided to try asam pedas sotong, sekali2 tukar selera,  haha...this time I tried this recipe that I've got long ago which I 've printed and the paper pun dah kuning..recipe from Chef Noraini yang famous dengan kek lapisnya..bila cari balik kat blog puan punya tak jumpa lah pulak sebab nak linkkan...

Normally for my house, cili kering, bawang besar , bawang putih  dan halia, we dah siapkan awal2..meaning, we blended,  all this and put in air tight containers individually  and place them in the fridge. Nak gunakan dah senang..tapi the amount of tablespoon used for certain dishes selalunya I agak2 so the taste varies and normally juga tak sama..but for this recipe, I purposely tried the homemade cili kisar below, memang sedap & kena dengan my selera... Only thing I changed the used of ikan to sotong....so please adjust ikut selera masing2lah ya..

Cili kisar (homemade)
50g cili kering, digunting halus dan rendam air panas
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 cawan air

Cara membuat:-
Basuh cili kering yang telah direndam tadi. Toskan dan masukkan kedalm blender bersama bawang putih, bawang besar, halia, kunyit hidup dan air. Kisar hingga hancur. Masukkan dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Rahsia cili kisar ini tahan lama ialah kerana ia telah direndam air panas.

Asam Pedas Ikan:-
Bahan:-
1 cawan cili kisar
3/4 cwan minyak masak
6 ekor ikan kembung/pari/merah/dll-(Ayu gantikan dengan 500g sotong)
10 tangkai daun kesum
2 tangkai daun kari
3 cawan air
1 keping asam gelugur
garam & perasa secukupnya

Method:-
Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar hingga garing. Masukkan air , ikan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun kesum, daun kari, asam gelugur, garam dan perasa. Setelah ikan empuk boleh angkat. Anda boleh tambah kacang bendir atau tomato jika suka. Asam pedas ini istimewa rasanya keran dimasukkan daun kari yang menambahkan aromanya.
(Since sotong tak boleh masak lama2(takut liat) Ayu masukkan sotong bila air sudah mendidih, dan  bila agak2 dah masak baru masukkan  bahan2 seterusnya)
Sources:- resipinoraini.blogspot.com

Homemade Jeruk Betik

Salam, before I update today's entries, just want say thank you to all the friends, guests and visitors for dropping by and leave messages ... I actually dah lama OK dah.. hehe..its just that the past days, my son has been using the pc for his next year's project and research so that was why I couldnt update my blog and just could only answer messages & comments left ...even blogwalking pun tak sempat apatah  lagi tinggalkan jejak.....only comes at night then the line is free, but by the time I wanted to update, Mr Hubby pulak dah balik so tak bolehlah nak melanguk kat pc..so sorry ya..

While not in front of pc, I managed to try a few recipeslah.. some were successful but some were like strangling myself to the wall ..hahaha ..will talk about that when it comes to the recipe that I tried ya..
Anyway, one of those successful attempt and meet to my expectations was this JERUK(pickled papaya) recipe was from Madiha Fotopages this was the first attempt that I made pickled papaya..the reason was I had bought 1 young papaya and wanted to cook for some dish that I thought I had never tried before..so this was half of what I used.....Madiha, thank you very much!!..I  bongkar your dapur and found this treasure, tapi dah susun baik2 balik ya...haha.. Minta izin I  put up here for my future reference ya..Memang serupa macam kat kedai yang dibeli tau..I like!!


Bahan2:-
2 biji betik mengkal (anggaran 1½ kg ) ~ pastikan masih keras isinya
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan kalau taknak manis sangat)
1 cawan cuka (boleh lebihkan ikut selera sendiri)
1 cawan air MASAK-(Ayu gunakan baru mendidih)
2 sudu kecil garam
12 biji asam boi warna merah -(Ayu guinakan asam boi biasa aje)
4 ~ 5 biji cili padi ~ belah 2

Cara Menyediakan

1. Kupas betik, buang bijinya & dicuci bersih.
2. Potong betik saiz kesukaan anda. Anggaran 1 inci lebar setiap keping dan dihiris berlapis2 tetapi jangan putus!! (Hiris ala2 mcm jeruk betik terjual kat kedai tu ler
3. Cuci lagi dan toskan betik tadi.
4. Masukkan isi betik dalam bekas yg sesuai utk menjeruk.
5. Campurkan gula, garam, cili padi, asam boi dan gaul rata.
6. Tuangkan cuka & air masak agak2 separas/setinggi setengah isi betik dlm bekas tadi. Tak perlu tenggelam betiknya kerana betik akan mengeluarkan airnya sendiri selepas sehari dijeruk.
7. Kacau2 sedikit dan tutup bekas dan bolehlah disimpan selama 2 malam sebelum boleh dimakan.
8. Untuk jeruk lebih bertahan lama.. boleh disimpan dlm peti ais selepas dijeruk 2 mlm. 

Sources:-From  mamawandiha.fotopages.com



Nota dari MADIHA: Jeruk betik ni juga tahan disimpan diluar peti ais beberapa hari tp tak sure ler berapa lama leh simpan yer.. Lom buat ujikaji lagi.. setakat ni.. dah hampir seminggu jeruk tu dok dlm bekas tu masih elok jer lagi.. tak boh dlm peti ais pun.. Tapikan kalau rakyat jelata dlm rumah anda masing2 hantu jeruk.. rasanya tak sampai 3 hari dah selamat jeruk tu .

Monday, December 06, 2010

Chicken In Basket

Another Ramadan's menu yang long overdue to be posted here...When I was blog walking, I came across this blog which has beautiful pictures of food presentations and yummy recipes..Got hooked, was very impressed, browse her blog and  my eyes stopped at this chicken in the basket recipe..
It reminded me of 'Mad Jack' the restaurant which serve halal steak in Jalan Kayu.. they do served this chicken in basket too, so, I gave it a try and definitely it was worth trying...

Recipe from Judith, who is staying in Switzerland. Original recipe was in Bahasa Indonesia, I googled to translate and posted it here. My mistake was I didnt googled earlier cause I thought 'tepung terigu' was tepung ubi(tapioca flour), so I used that for my chicken..heheh.. that was why my chicken looked different ..luckily the taste was still ok..phew.. So Judith, saya minta izin posted kan recipe nya disini ya.. Thanks a million for sharing..

For my  blogger friends, guest, visitors, where ever you are, I would like to wish Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432...Semuga dengan kedatangan tahun baru ini...kita menjadi seorang insan yang tidak lupa diri dengan apa yang kita ada dan pertingkatkan lagi amalan kita..insyaallah..
Sorry  at the moment ada sikit busy...Nanti I jalan2 kerumah teman2 ya...masak sedap2 tau..hehe

Ingredients:-
10 pieces of chicken thigh on the country below, can be cut apart-(Ayu used chicken drumlettes)
2 tablespoons cornstarch
200 gr flour, sifted
1 / 2 liters of cooking oil, can be added again
Seasonings:
1 chicken egg
1 / 2 tsp chili  powder
1 tsp fine salt
1 teaspoon instant chicken broth / Maggie
1 tablespoon cornstarch

 Method:
1. Clean the chicken thighs and pat dry. Pour the pepper, salt and instant chicken broth mix until incorpoarted, add egg and 1 tablespoon cornstarch. Continue to mix until all ingredients well incoparated. Set aside until 30 minutes.
2. Meanwhile, mix the  flour and 2 tablespoons of cornstarch.  Use this flour mixture as dressing chicken before frying.
3. Heat the cooking oil, till  hot, immediately reduce heat to medium.  Take the chicken that has been mixed with spices, one by one roll over flour mixture. Then fried until golden and cooked. Remove and drain. Serve while hot.

Note:
 - At the time of frying, the chicken should be completely submerged in hot oil. Turn chicken with a gradual manner so evenly browned.
 - Mixture of wheat flour with the cornstarch does not need to be given more flavor, because the flavor that has permeated the chicken will soak itself also in the flour mixture when fried later.
- Use enough oil and heat over medium heat to fry, so it cooked to seep into the bones.
- Chicken balance can still be served,  the next day by reheating -bake in the oven a few minutes.
Cooking oil for a one-time use, it might seem a bit cloudy, do not be discarded.  Can be filtered and stored.
Sources:-From dapur-judith.blogspot.com

Nasi Serai

Salam, hopefully the recent problems sudah settle lah ya.. Maaf juga pada pengunjung & guest kerana tidak bermaksud  nak tayang entry sebelum ni lama2(anyway 1 hari aje apa)..kalau boleh memang nak delete aje entry sebelum ni sebab tak sukalah ....Cuma saya nak ulangi sekali lagi, I DONT EARN  anything from blogging k..selain dari berkongsi ilmu, what  I earn & learn cumalah ilmu yang saya dapat dari teman2 yg sama minat memasak, dan dari situ mengembangkan lagi recipe2 yang telah saya cuba dan berkongsi dengan the rest..dan bonusnya pula,  mendapat kenalan2 baru along the way.....

Tiada niat untuk MENCARI MUSUH atau menyakitkan hati siapa2!!!...My initial motive was just to put up recipes what I have tried & tested untuk rujukkan sendiri atau for those yang berminat memanglah dipersilakan ambil...Tiada NIAT LANGSUNG, untuk mendapat nama atau GLAMOUR..lagi2 bukan kerana 'TAK RAMAI PERGI KEBLOG SAYA"...saya letakkan entry sebelum ini !!!...siapa yang sudi datang dipersilakanlah yang tak sudi ya sudah jangan datang lah...Mengapa saya cakap begini?..yalah  ada orang ingat saya letak entry sebelum ini sebab tak ramai yang datang keblog buruk saya ni jadi by putting it up saya mencari ATTENTION at the same time CHEAP PUBLICITY???...

Masaalahnya bukanlah kerana itu semua tapi at least creditkanlah my works dengan melinkkan & at least juga minta izin dengan saya yang dah penat2 memasak, ambil gambar, tertonggeng2 & terkentut2 nak adjust kan the right angle..lepas tu nak kena edit lagi , this & that!!..orang yang tak tahu perit nya senanglah cakap.....sebenarnya saya ni orang yang tak mudah marah..tapi bila dapat comment yg very INSULTING, macam tak sedap jugalah didengarkan.lagi2 kalau orang tu tak tahu hujung pangkal cerita disebalik entry sebelum ni......
Anyway, tak mau cakap banyak2 sebab  blood dah almost go upstairs dah ni.....

Back to the menu..Nasi Serai ni sebenarnya menu yang sepatutnya posted during Ramadan, inilah dia entry tertunda ..yang baru sekarang saya nak post... Recipe dari rumah Kak Am of SerojaKitchen, nasi serai yang ini sebernarnya nasi lemak yang menggunakan serai yang banyak. Sedap dan wangi baunya..Thanks Kak Am, saya letakkan recipenya disini pula ya..


NASI SERAI
5 cup(rice cooker) Beras Basmathi (Air sama dgn sukatan beras)
2 biji bawang besar (dimayang bulat)
4-5 biji bawang putih* (* dimayang juga)
1" halia(dimayang)
1 kiub ayam KNORR (optional)
200ml santan (santan KARA)
(nak guna susu cair pun boleh)
3 btg serai (diblender tapis airnya) - nak lebih pun boleh
2 btg serai (dititik utk masuk dlm nasi)
3 helai daun pandan
2 sb minyak sapi/minyak masak
Rempah tumis (1 btg kayu manis & bunga lawang)
Garam secukupnya

CARANYA
Cuci beras, rendam dlm 20minit dan di toskan,
Panaskan minyak/mnyk sapi, tumis rempah tumis & daun pandan dan kedua-dua bawang sehingga layu, kemudian masukan bahan yg telah diblender, tumis hingga naik baunya.
Dlm rice cooker, masukan bahan yg ditumis tadi, air (yg telah disukat = sukatan beras), kiub ayam, santan/susu cair & sedikit garam.
campakkan 2 btg serai yg dititik tadi, tutup rice cooker, biar sehingga mendidih
Setelah mendidih airnya, masukan beras yg telah ditoskan tadi dan tutup rice cooker biar sehingga nasi masak.
*********************************
(Apabila masak aromanya sungguh wangi sehingga menusuk hidung.)
Hidangan : Nasi serai ditabur dgn bwg goreng

Nasi serai lebih kurang macam nasi lemak cuma dia lebih wangi dgn aroma serai.
Lauknya spt: sambal tumis udang/ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng & hirisan timun.
Boleh juga dimakan dgn lauk2 lain jika suka. 
Sources:-From  serojakitchen.blogspot.com

Wednesday, December 01, 2010

Bingka Ambon @Bika Ambon

Bingka Ambon or better known as Bika Ambon in Indonesia, was my next experiment, after Mr Hubby voiced out that it would be nice to eat Bika Ambon which has the tint of lime & pandan taste.. The last time he/we tasted was when my cousin bought the bika ambon from Batam Island and it was very nice..After that his niece brought back from Jakarta but it was way tooo sweet...so the search started from there..

So here it  goes...After the 4th trial & error of making Bika Ambon, I made it!!!..well, at least 90% there just need some fine tuning and adjusting here & there...this was the kuih that made me almost gave up and pity the chicken for wasting their hard earned eggs!!!!...been browsing the internet for a good recipe for Bika Ambon..I saw a few, ... looking at the pictures posted wah this must be good, but after trying I was very dissappointed as all my three attempts were a disaster and heart pain!!...either the taste is not there or the outcome of the bika was hard like a brick!!!..

I even asked Deetha for the recipe as I thought this should come from her side(Thanks Deetha for the trouble)..Then the other day, saw in Yatie's blog ...which there's a Malay saying, "Kuman dilautan nampak Gajah depan mata tak nampak"(You can see germs in the sea but you cant see elephants in front of you)ha engkau, direct translation..hehe..which I think can go for this situation(bantai ajelah) sorry peribahasa tak pandai tapi nak gunakan juga....I scrambled those recipes from far ahead but it was right in front of my eyes this recipe was long already there..Originally  from Kak Wan ..Thank you ladies for sharing this wonderful recipe..Tapi sorry minta ampun ya bu, I adjusted here and there to get the bika ambon I have been looking for ...

Ingredients:-
Bahan A
  • 1 sudu besar yis segera
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 125ml air suam
  • 150gm tepung gandum
 Bahan B
  • 150gm tepung ubi
  • 300gm gula pasir-(Ayu gunakan 250g)
  • 5 biji telur ayam
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1 sudu teh esen pandan/vanila-(Ayu gunakan esen vanila)
  • 50ml air daun pandan-(Ayu masak dengan menggunakan 4 helai daun pandan + 5 helai daun limau purut, tapis)
  • 1/4 sudu teh pewarna hijau-(Ayu gantikan dengan warna kuning)
  • mentega cair utk meleser
 Bahan C
  • 450ml santan pekat dimasak hingga mendidih dan disejukkan.-(Ayu gunakan 500ml)
  • Hiasan : Bijan-(Ayu tak letak)
Method:-
  1. Bancuh bahan A dalam mangkuk yang besar hingga rata dan perapkan selama 1 jam, biar adunan mengembang.
  2. Pukul telur, gula, esen pandan(esen vanila) dan garam hingga kembang. Masukkan kedalam bahan A, gaul perlahan-lahan sambil masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit. Kemudian tuangkan bahan C, santan yang telah disejukkan tadi. Kacau rata dan masukkan air daun pandan(+limau purut) dan pewarna hijau(warna kuning). Kisar sekejap dengan blender dan perap adunan selama 2 - 3 jam.
  3. Leser acuan dengan majerin dan panaskan dalam oven selama 10 minit(Ayu tak panaskan). Masukkan 3/4 adunan kedalam acuan-acuan keci(Ayu gunakan loyang 7"). Tabur bijan atau kepingan badam dan bakar pada suhu 160c(Ayu gunakan 140C) api atas dan bawah(Ayu gunakan api bawah saja) selama 40 minit hingga permukaan adunan mengerutu dan kekuningan.(Ayu bakar10-15 minit terakhir baru gunakan api atas bawah)
  4. Cucuk dengan lidi jika adunan tidak lagi melekat, bolehlah diangkat.
  5. Kuih ini melekit sewaktu dipotong ketika masih panas tetapi akan bertambah lembut jika dibiarkan sejuk (4 - 5 jam) pada suhu bilik. 
Sources:-From yatiememories.blogspot.com & citarasawan.blogspot.com

Below are what I have tried and experiment..The techniques for  most recipes normally used in baking bika ambon ..were to use sand and oven door open ajar slightly..

My first attempt was really cant be eaten at all...dont even dare to take photos of them and even posted into the blog!!..compared of all the recipes, this one used glutinous rice flour....
20 egg yolks  used!..gone into Mr BIN..


Sand was used to bake and oven door open slightly..till now I dont understand why we have to do that, but I still do it lah..hehe..even asked Mr Hubby to take sand from Sembawang beach at 10pm at night tau...
scoop the bubbles away before pouring into moulds which I didnt do that end up the top of the bika was not cooked..


 My second attempt, the taste was a bit weird, and the base of the bika was very hard, with the top part very sticky ..became powdered as you keep chewing them!!!
12 eggs yolks used-this time used sago flour, coconut juice
and this time used sand to bake as the base ..with door open ajar..(pintu oven renggang sedikit)
most bika ambon from Indonesia calls for this method..fermented for 6 hours

My third attempt, the taste was almost there when after just baked...but after 1 hour it turned out to be a 'brick' bika..just cant be eaten..16 egg yolks used-also sago flour
nice honeycomb but very hard.. fermented for 8 hours
this time also used sand as the base for baking, and oven door open slightly ajar
Overall, I have so much egg whites left and waiting to be experimented with other recipes..

Sambal Telur Pucuk Ubi Rebus

 Eh tak perasan dah masuk December rupanya..cepatlah dah nak hujung tahun ya...uish begitu juga cepatnya dah nak masuk asar kita ni..hehe...Oklah,  lauk ni  was for the adults like me yang kena ada lauk pedas to go with lauk ayam masak kunyit  yang tak pedas tu..heheh..lauk sampingan kasi terbakar lidah..tapi best...first time pucuk ubi cicah dengan sambal telur rebus macam ni....sedap pada kita..

Ingredients:-
pucuk ubi- direbus

5 biji telur-direbus
20 biji belimbing buluh
20 biji cili api
sedikit belacan
garam , gula & perasa secukupnya

Method:-
Tumbukkan cili api hingga lumat kemudian masukkan belacan, gula, garam & perasa secukup rasa.
Hiriskan belimbing buluh dan tumbukkan bersama cili(tak perlu hancur). Masukkan pula telur yang telah direbus tadi bersama bahan tumbuk juga tak perlu hancur.
Sources:-From resepi.mesra.net

Ayam Masak Kunyit

Salam, ayam masak  kunyit ni dah lupa bila kita masak..heheh..maklumlah..kita masak lepas tu ambil gambar lepas tu all line up queuing to be posted...bayangkan ada lagi menu yang dibuat time bulan puasa masih lagi belum masuk entry..hehe..well tak apalah kan..asal ada gambar, recipe and posting..bila lauk or menu tu dimasak not important..kan..kan..kan...

Anyway, lauk ni memang sesuai pada yang tak makan pedas..sebab tak pedas..hehe...anak2 semua suka dan boleh makan dan nak masaknya pun senang..Cubalah..

 Ingredients:-
1 ekor ayam(potong ikut suka)-(Ayu cuci dengan jus limau baru ditambah kunyit & garam)
2 batang serai-diketuk
1 sudu besar cili kisar atau 4 biji cili hidup kisar bersama bawang
1-2 sudu besar kunyit serbuk
2 keping kecil asam gelugur
kentang (optional)
garam, perasa & gula secukupnya
air secukupnya
minyak masak

*2 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*2 potong halia sebesar ibu jari
(*bahan2 kisar)

Method:-
Ayam yang telah dipotong, buang kulit dan dicuci, gaul dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan. Panaskan minyak masak, tumis serai sehingga naik bau. Kemudian tumiskan bahan kisar* sehingga keluar minyak. Masukkan cili kisar atau hidup, gaul rata. Masukkan ayam dan gaul lagi. Kemudian masukkan air ikut suka, jika ingin masakkan ini berkuah banyak atau sederhana terpulang banyak airnya, yang penting ayam masak dan kuah keluar minyak. Jangan lupa masukkan asam dan bahan perasa. Anak2 pasti suka sebab masakan ayam kunyit tak pedas. Kalau tambah ubi kentang pun boleh, masukkan kentang bila ayam separuh masak. Sedap dimakan bersama sambal belacan .
Sources:-resepi.mesra.net