Tuesday, January 18, 2011

Moist Orange Mocha Brownies


Ok this brownies dah buat lama dah.. made this untuk buah tangan to be given to Mr Hubby's friend's open house last Deepavali!!!!!..hahaha...ha kan lama tu....it was a last minute decision, cause a few hours before we go, Mr Hubby sounded,  "Are you going to make anything to bring over?" ..I looked at him..huh..make something?   Kenapa tak cakap dari semalam dah, dont want to disappoint him, I said oklah I'll make some brownies, sebab tu cepat sikit nak buat....Recipe I think dah ramai yang cuba, tapi I ambil ni dari Yatie@Sinarkehidupan yang recipe asal dari Kak Liza & telah diolah sedikit oleh Maz yang tengah sibuk menguruskan keluarga dan baru balik dari Bahrain, kalau tak silap kitalah..

This brownies sedap ada rasa orange dan moist gitu..memang boleh dibuat lagi lain kali..buat ni pun tinggalkan kat rumah sikit aje, the rest semua bawa kasi Mr Hubby's friend tulah...I tak decorate apa2 pun kat atas tu for topping just curahkan chocolate ganache ajer..and placed them in paper cups for easily handling...Thank you ladies for the recipe yang sedap bangat ni..Minta izin I put up here pula untuk my future reference..

Bahan A :
  • 1 cawan butter cair / minyak masak
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
  • 2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
  2. Kacau bahan A supaya sebati.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
  4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
  6. Bakar selama 45 - 50 minit.
  7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
Chocolate Topping
  • 250 gm coklat masakan-(Ayu gunakan milk chocolate)
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair-(Ayu gunaakn 4 sudu kecil)
Cara-cara untuk topping :
  1. Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
  2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
  3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
  4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.
Sources:-From http//yatiememories.blogspot.com  & http://ilhamdapur.blogspot.com

22 comments:

kucingorengemok said...

oren memang sedap kawankan dengan coklat/mocha kan... leleehhhh

Anawahid said...

speechless again!!!...meleleh air liur pasal kemain lama tenung, seb baek air liur x tumpah kat keybod... huhuhu... kijammmmmm!!!!

Mak Peah Bini Sood said...

Ya Allah....nak cobalah nanti Ayu...nak coba dan coba I tak pandai betul buat cake...ngomel I pandai...hahahahahahahhahahahahha

Yatie said...

Salam Ayu,
Mmng mudah dan semestinya sedap brownies ni..terliur je tngk coklat ganache tu....

Naz said...

Salam kak Ayu..

Kak, rasa mcm nak ngap jer brownies yg kat pc ni..dah la gambo dia besar..menggiurkan plak tu..

hana said...

bronis nih dah dlm list... Bila ntah nk buatnyer... tp harus buat nih dah liur abes tgk kakyu punyer neh!

Sizuka said...

Masa lunch tadi, I said to my hubby "How come I'm craving for ice creams and cakes padahal I hate eating those". My hubby said I'm having sugar craving.Going on this diet is so difficult bila bloghop to blogs yg menyajikan cakes dan yg sewaktu dengannya.. My not so sweet tooth is sorely tempted to taste 1!

Mummy Nana said...

Salam..
Wah.. sedapnya masakan2 U.... sungguh mengiurkan... brownies nie pun nampak moist sgt.... boleh cuba nie.... thanks for sharing..

Yat Maria said...

akakkkk...megguda abisss arrr esp ganache dia..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

memang memang memang...kejam sungguh gambar tu..buat org terliur jer..

NoorMasri said...

ayu ni mmg tau....suka goda2 org dgn kek2nya yg menawan kalbu....masuk list lah yg nih.....adessss tembun lah akak cenggini

Nieza said...

kak ayu, terguda saya mlm2 nengok kek ni....sedapnya!...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Belum start baking lagi for 2011, rasanya ini kut 1st experiment Kak. thanks for the resipi

ilahjy said...

ting tong dtg bawa talam koko ni hehe ayuu bulan depan 7 hb feb abg kena operate tumor telinga dah hampir ke otak..doakan ya...buat kat pakar hospital tentera tunku mizan ..

Ayu said...

kog - aah oren memang ngam dengan coklat..hehehe

anawahid - hahaha..baik2 tenung tu jangan lama2 nanti tak alih2 brownie keluar dari monitor tu..haha..

mak peah - hahaha..gee..cubalah gee senang aje buat dia..
ngomel gee kelakar tau..heheh

yatie - walkslm, betul tu yatie, mudah & sedap..thanks for sharing juga ya..

naz - walkslm, hehehe..itulah tujuannya ..nak goda naz suruh buat tu..hahah

hana - heheh..memang harus masuk list hana..hehe..senang & sedap..

sizuka - shidah, actually when u on diet kan..the sugar level u rendah, that was why your body crave for some sugary food..heheh,, that was what i exeperience dulu..

mummy nana - walkslm, thank you nana for the compliments.. silakan mencuba & ur welcome for sudi singgah kat sini ya..

yat maria - hahaha....cubalah yat..hehe

nazrah bakery - hahaha..waduh...GODAAN..hehhe

noormasri - hahah..tak apa kak tembam2 pun manis..masuk kak jangan tak masuk..hahah

nieza - cubalah nieza, malam2 teguda tak apa jangan sampai termimpi2 sudahlah ..hehe

paty's kitchen - wah silakan kak..feel honouredlah kalau this is the 1st baking experience this year..ur welcome kak..

ilahjy - alamak kak!!..dah sampai ke otak?..insyaallah akak kita doakan semuga semuanya dipermudahkan dan selamat ya kak..waduh ciannya..

fara dean said...

Akak!!
Sedappp..yummy!
Baik hati lah akak ni..
last minute pun masih boleh prepare something special..
mesti tuan rumah tu suka...

Puan ApasH said...

tried it yesterday. Sedap!! senang plak tu buatnya.

Thanks...

Ayu said...

faradean - haha..itu mood tengah baik..kalau mood tak ada habuk brownie pun tak dak..hahaha..

puan apash -Your welcome, glad you like it..shukur alhamdullilah.!.

Lelord said...

sedapnya.....nak cuba lah

Ayu said...

lelord - silakan lelord....harap kena dengan seleranya ya..

izan said...

orange.. wangi, semerbak mengundang selera..

Ayu said...

izan - cubalah izan, memang wangi dan semerbak bila dibakar tu..hehe