Tuesday, January 18, 2011

Tumis Timun Ala Manjer

Salam, last weekend, I realised I only had timun, daun kari, daun limau perut, cili  dan sedikit daun sup/bawang yang hampir kuning aje yang tinggal dalam my vegetable compartment....nak pergi top up the groceries macam malas nak keluar..heheh .,,Pernah  dulu my mum cakap timun juga boleh dimasak air, tapi belum pernah makan & masak( for melah)..sebab rasa ganjil juga bila dengar timun dimasak air, kalau acar timun & timun makan gitu2 aje oklah kan..heheh nampak nah kejakunan saya ni ya.. so bila browse kat myresipi, ternampak pulak recipe ni..decided to try..well actualy rasanya lebih kurang aje macam sayur2 yang lain yang pernah saya masak airkan...macam petola pun ada..apa2 pun..normally  I just hiris aje bawang, bawang putih & cili merah untuk masak air ni..tapi kali ni I ikut recipenya kisar bahan2nya tu cuma I tambahkan ikut  my selera lah..

Bahan-bahan ( 3 org makan )

  • Timun 1 btg yg sedang.
  • 2 biji bwg merah *-( Ayu gunakan 1 sudu besar bawang kisar)
  • 1 ulas bwg putih *-(Ayu gunakan 1 sudu kecil bawang putih kisar)
  • 10 bj lada hitam *-(Ayu gunakan 1 sudu kecil serbuk lada hitam)
  • Sejemput ikan bilis/ikan goreng baki semalam *-(Ayu gunakan  1/2 ketul kiub ikan bilis)
  • 1 biji cili merah dihiris-(Ayu tambah)
  • 2 biji telur -(Ayu tambah)
  • sedikit soo hoon-(Ayu tambah)
  • Minyak masak
  • 2 cwn air-(Ayu tambah lagi sikit)
  • garam & perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Tumbuk bhn bertanda *.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg telah dtumbuk td  + cili merah hiris.
  3. Bila dah wangi, masukkan air biarkan hingga mendidih (Ayu pecahkan telur dan biarkan seketika) agak2 dah mengeras telurnya masukkan timun + soohon.
  4. Agak2 timun da masak,padam kan api..siap. 
Sources:-From sua_sue@myresipi.com
 *Note from Ayu:- Lain kali nak buang tengah timun tu, and just ambil isinya sahaja dan potong tebal sikit.  Timun cepat layu so masak agak2 jangan lama sangat.

No comments: