Friday, February 25, 2011

Dulce De Leche Brownies

When I buat DDL hari tu, memang dah terbayang dah macam2 recipe nak cuba yang menggunakan DDL ni..salah satu daripadanya brownies ni..bak kata mami Asmah Laili, 'mintak ampun sedapnya'..begitulah brownies ni pada kita..hehe..time I buat ni actually kita ada sikit 'kemut'(lokek) nak gunakan DDL, ni banyak2..sebab 1st takut manis & 2nd takut habis DDL kita tu..hahaha..tapi lepas tu macam menyesal kita tak letak banyak2 dalam brownies ni..sebab yang buat sedap kuih ni adalah DDLnya tulah!!..since I pun dah kurangkan sukatan gulanya this brownies is just nice for us..
Recipe diambil dari siapa lagi kalau tak Sifu adik  Hana@Hana memories
Bila digigit brownies nikan, kena dengan DDLnya sungguhlah sedapp..macam addictive gitu makan mesti nak 2-3ketul at one go, baru boleh stop sekejap..haha.. Hana akak minta izin letak recipenya disini pula ya....Terima kasih daun keladi ya..hehe

For those yang masih belum buat DDL tu..cubalah..banyak kegunaannya..
Kita pun dulu2 macam tak berapa confident..then lepas baru beli pressure cooker(riak nampak hehe..)
kita pun takut2 juga bila merebus tin2 susu tu..sebab when  the first whistle bunyi, macam nak jatuh jantung makcik..haha takut MELETUP..tapi alhamdullilah, ok semuanya..


Bahan-bahan
  • 115g butter
  • 170g semisweet chocolate @ coklat masakan
  • 25g serbuk koko
  • 3 biji telur L
  • 200g gula - leh kurangkan-(Ayu gunakan 100g)
  • 1 sk esen vanila
  • 140g tepung gandum
  • 100g kekacang - hana x ltk
  • 250g dulce de leche - hana kurangkan. main agak2 je amik gune sudu-(Ayu pun agak2, tapi lain kali nak scoop lebih sikit.)
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 175. Sediakan loyang empatsegi berukuran 20cm. Alaskan dengan oven paper dan ketepikan.
  • Cairkan semisweets chocolate dan juga butter secara double boiler. Bila sudah cair, angkat dari api dan masukkan serbuk koko. Kacau sebati. Ketepikan sebentar.
  • Pukul telur menggunakan whisk. Masukkan gula dan juga esen. Kacau.
  • Masukkan chocolate cair tadi. Kemudian tepung. Gaul sebati. Last skali masukkan kekacang jika suka.
  • Tuang separuh adunan ke dalam loyang. Ambil dulce sesudu demi sesudu dan taruh ke atas adunan. Tuang baki adunan ke atasnya dan bakar selama 35-40min.
  • Keluarkan dari oven dan potong square. Hidangkan.
  • Sources:-From http://hanamemories.blogspot.com
 Next time nak letak banyak DDL ..hehe

    23 comments:

    hani said...

    ouchhh...tersentuh untuk merasa...nak rasa nak rasa tapi malas buat DDL...!!! ngeh ngeh

    ady said...

    as-salam kak Ayu..

    sedapnya brownies dulce de leche...kasilah ady sepotong....hehehe..

    Mak Peah Bini Sood said...

    Ya Allah apa tu? nak cobalah...so uniqely named!!! Nak coba lah Ayu ur resipi budak2 nih dah bising nak Brownies sedap!

    hana said...

    setuju ckp akak! yg mmbuatkan bronis nih sedap bila geget si leceh tuh! mmg rugi aritu kiter pon letak sket... huwaaaaaaa kakyu nih sajer taw tawwww dah terasa kesedapannyer....

    eh! akak guna PC camne? baringkan? dudukkan? dirikan? kukus tenggelam tin kak eh? bape lama kak? haihhh kite pulak yg menanya! tuh pasal tak layak la kak panggey kite sifuuu... kiter seruper ajerrr... huh! *usap2 vontot koli! hahahaha

    ilahjy said...

    salam ayu alamak aiii terliur la kak tgok.. lama dah tak buat ddl ni dodol hehe.. kak buat sama dgn hana..masa dia dok tayang2 kak belajar la masa tuu dgn cifu hana..aikk cifu tak kan dah luper resepi.. dok ingt nak balik malaysia jer ker? hehe...

    dZana said...

    aduhai ayu.. bila la nk jdi DDL tu..rasa bsemangt dah ni..tdi pi mall cari susu condsd tu ..tak da pulak .. puas tercangkung2 n terbongkok2.. esok nk smbg cari lagi.. hehehe...

    NoorMasri said...

    Fulamakkkkkkk......enaknya nampak!

    Mas said...

    sedappnya brownies...
    nak 4 ketoi kak..
    terliur mas tengok...

    nur easy said...

    menarik.. mesti sedap ni ;)

    KakAsma said...

    kena buat DDL dulu baru pk brownies pulak..tapi ntah biler nak buat leceh2 nie..tapi mmg nak buat..termenung kejap membayangkan baaimana rasa nyer tuuu

    HomeKreation said...

    Oooo...meleleh air liur tengok ni sbb kita pun dah buat respi ni lama dulu memang sedap tak terhingga...hehehe

    Ayu Safieza said...

    kak ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....adeh....tak waras jap tengok brownies......mmmm I wish u are next door....

    Amie said...

    hmmmm....semua anak lelaki amie suka sgt brownies tu tp kalu nakmakan tpaksa tempah or beli ...nampak sgtlah mummy dia malas@tak pandai buat...he he

    Ayu Safieza said...

    Kak Ayu...dinda dtg lagi...nak tanya mcm mana nak pronouce otew....dulce de leche brownies....muahahah.....

    sbb itew ustaz kecik sebut...."dalca deh leceh brownies.." tergolek3 ayu ketawa nih.....

    Naz said...

    Salam kak Ayu..
    Uihhhhh.. so terbelit lidah nak sobut..
    Mesti bila makan terbelit kaki tak leh angkat selagi tak abis..keh..keh..keh..

    fara dean said...

    emm..sedappnya bauuu..
    woww!! ada lagi ke utk saya ..hihi

    Shasha Catering said...

    Wah! Brownies tu ada inti lagi. Thanks for the great recipe ;)

    Rina NAR said...

    slm kak ayu, actually i was looking for your email tp tak jumpa. Anyway, nak your suggestion for best choc cupcakes. I'm going to make surprise cupcakes which is choc cupcakes + oreo cookies inside, but still figuring out the best choc cupcakes to make.

    Ayu said...

    hani - kalau hani ada pressure cooker, lagi senang,
    tak payah gunakan tenga banyak sanagt..just letak air dlm pressure cooker
    buangkan kertas kat tin susu tu dan rebus..senang aje tu hani..hehe

    ady - walkslm, ady..boleh sepotong tak cukup ady, tahi gigi aje..tu..nak akak
    kasi 2-3 ketul barulah terasa..hehe

    mak peah - dulce de leche tu adalah susu pekat yg direbus(wholly dengan tin2nya sekali -tak payah buka dalm periuk atau pressure cooker, gee.
    ada cara2nya kita dah postkan ..cubalah gee..

    hana - haha..tak apa hana, semalam akak buat lagi ddl ni tapi technique ada sikit lain..this time letak lebih lagi dlm 1 tin kau..hahah..baru terasa dul leceh ni..
    yes kak guna pressure cooker untk merebus ..dalam 1 jam, actually 40 min dah ok
    kata wendy.. yes rebus tenggelam berdiri ada baring pun ada hana tengok kat postg dulce de leche akak tu ada gambarnya,..

    ilahjy - walkslm, oh ya ke kak?..tulah kita baru nak buat..walhal, orang dah lama cuba..hehe..maklumler time tu tak ada pressure cooker nak rebus atas periuk biasa dsayang gas..hehe ni dah ada pressure coker barulah cuba..

    dzana - cikgu dutch lady punya brand pun ada kita nmapak hari tu..kalau f&n punya tak ada cuba cari dutch lady..

    noormasri - cubalah kak..yummy..!hehe

    mas - boleh nanti akak kasi ya..hehe

    nureasy - sedap nur, bila2 cubalah..mana tau kena dgn selera nur..

    kakasma - betul tu kak kena buat DDL dulu baru boleh buat brownies ni..
    akak pernah rasa gula2 caramel tak?..kalau akak pernah rasa, lepas tu bayangkan
    makan dengan kek coklat, tapi kek nya tak mau manis sangat..memanglah sedap..
    nanti bila2 cubalah kak..

    homeKreation - ha tengok tu..along pun dah buat brownies ni..sedapkan along..

    ayu safieza - dik ayuuuuuuuu...cubalah buat terus jadi waras lepas tu..wakaka..
    akak gurau aje ya ayu..

    amie - alahai senang aje buat brownies ni amie, dah ada recipe ni next time cubalah buat pula, dapat pun muai ..heheh

    ayu safieza - hahah..this what i'vgot from the net.. "DOOL-say lay LAY-chay"
    heheh..alahai asal ada leceh2 dah ler ayu..wakaka..bukan nak makan namanya nak makan bendanya..wakaka

    naz - walkslm, amboi sampai terbelit lidah & kaki ya naza..wakaka..nasib baik badan tak terbelit sekalikan..hahah

    faradean - ada akak baru buat semalam, nanti akak kasi ya..hehe
    eh tapi sayang semalam juga dah habis..hehe

    sasha catering - hahah..so cute sasha cakap inti..memang intinya tu dulce de leche ni ..sedap..ur welcome sasha..

    rina nar - walkslm, so far chococlate cupcakes yg akak pernah try buat & rasa yg pada akak sedap is the classic chocolate cupcakes & choc toppingnya tu..tapi kalau rina nak buat devil's food cake ke cupcake pun boleh tau..sebab that is the best choc cake so far..

    Nieza said...

    kak Ayu, terpegun jap nengok brownies DDL ni hehe sedap nyer....kena guna pressure cooker ke kak nk buat DDL tu?

    Ayu said...

    nieza - ada beberapa cara nak buat ddl ni nieza, akak dah postkan entry tentang ddl ni sebelum ni..nieza, boleh boil diatas api biasa selama 3-4 jam, put in pressure cooker for 1 hr atau ada lagi methodnya, nieza checklah yang mana satu cara yg sesuai kat nieza, bolehlah cuba nanti..hehe

    Mak Qis said...

    teringin nak buat ddl neh..tapi mcm takut je..takut meletop..hahaha..

    Ayu said...

    mak qis - hahah..akak pun bila time baru2 tu pun takut juga..ingat nak rebus aje atas api biasa, tapi fikirkan sayang gas sampai 3-4 jam itu yg tak buat lagi..lepas tu beli pressure cooker baru teringin nak buat ..pun takut juga, lagilah pressure cooker tu kan tertutup..so bila dia bunyi akak ingat dah meletup lah pulak...hahah..tapi alhamdullilah ok aje lepas tu..