Friday, February 25, 2011

Tauhu Bakar

Assalamualaikum, sekejapnya dah hari Jumaat, dan sekejap juga dah almost sampai kepenghujung bulan February..nak update blog pun rasa macam tak sempat aje....baru nak type ada aje yang dok memanggil ..past few days, ada sikit sibuk..terpaksa keluar rumah (kalau boleh memang malas kalau tak ya ya)..sebab nak settlekan somethings at the post office and the bank..pergi bank pun bukan kerana masukkan duit ya..tapi collect my new passbook yang telah ditelan machine bila Mr Hubby updatedkan kat ATM , hari tu..

Anyway, macam biasa, hari ni nak kena update sebab..esok dah confirm  tak boleh punya..hehe..
Ok tauhu bakar ni buat pun dah lama ..pernah buat dulu tapi this time kuahnya kita buat pekat sikit..
since dulunya recipe diconvertkan ke bahasa Inggeris, this time ambik terus dari asalnya..
Thank you Che'iza, akak letak recipe nya disini ya..mana iza ni..lama tak dengar berita..harap2 tempat iza dah tak banjir lagi..

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 4 kpg tahu-(Ayu gunakan taupok)
  • 100 gm taugeh
  • 1/2 btg timun
  • 1/2 biji sengkuang
  • * 3 sb lada boh / lada giling
  • * 1 ulas bawang putih dititik
  • * 2 sb gula merah
  • * 1 sb gula pasir
  • * 3 sb air asam jawa
  • * 2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sb bijan digoreng tanpa minyak
  • kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu

Cara-cara

  1. Tahu bakar hingga masak dan ketepikan.
  2. Celur taugeh dgn air panas, tapis dan ketepikan.
  3. Potong kecil2 atau baji sengkuang dan timun
  4. Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Consistencynya bergantung pd citarasa masing2 tp baik buat pekat sikit sbb tauhu akan kuar air gak sikit nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.
  5. Potong tahu kecil2, letak taugeh sengkuang n timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit ngan kacang tumbuk, siap tuk dihidang....
  6. Sos boleh simpan dlm fridge n boleh tahan lama gaklah, sesuai gak tuk keropok lekor, popia n karipap sayur.. 
Sources:-From che'iza@myresipi.com

8 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam Ayu...sedapnya tauhu bakar tu..mkn2 sambil cicah2 hehe..ptt la tak ada n3 akhir2 ni bz rupanya

Chik Mimi said...

Assalam kanda,wah ade tahu bakar kat umah tak jalan tu yg malas nak buat tumpang makan ngan kanda lah

ann said...

Salam..nampak sedap la tauhu bakar..i like it..

Nieza said...

Assalam kak ayu, wah sedapnya mcm rojak pasembur pun yer juga ni...nk tapau sepiringla kak...hehe

hana said...

kakyuuuuuu.... dah ngences dah nihhh... tulunnnnnn

Ayu said...

kak rosaliza - walkslm, haha..betul tu kak, buat snacking sedap ni..bz mana dengan lubang pipe kat dapur tersumbat..air naik..lagi..

chik mimi - walkslm, haha..kat rumah ni yg jalan orang2 dewasa aje ..budak2 memang tak jalan..hehe boleh mari lah mi..

ann - walkslm, kita serupa ya ann, akak pun suka tauhu bakar, tak kira tauhu masak apa semua akak bedal..hehe

nieza - walkslm, boleh nieza, sepiring aje ke?..makan ni nak kena at least 2-3 keping baru kenyang..hehe

hana - tak apa tak lama lagi dpatlah tu..bila balik msia nanti..
eh kat jepun tak da tauhu or taupok ya hana?..

zulfadhli samsuri said...

tumpang tanye..dari mane nk dpt tahu yg besar yg masih blum di bakar..terima kasih

Ayu said...

zulfadhli - ada dijual disupermarket zul..kalau yang akak gunakan ni ia taupok..sejenis tauhu yang kering..:)