Wednesday, March 30, 2011

Bingka Kacang Hijau

I think, the entry on cake Iqram, I will update bila dah siaplah ya..sebab banyak yang nak kena edit,(Macamlah ada orang interested gitu eh..heheh) sementara tu I masukkan this recipe yang dicuba minggu lalu..kita cari recipe2 kuih yang baru aka yang belum pernah kita makan yang ingin dicuba dan dikongsikan disini...Resipi asal stops at lepas dikukus dah siap..tapi I preferred bingka yang garing2 kat atasnya tu ..that was why  I bakar dalam oven lepas mengukusnya....mungkin boleh juga terus bakar kot?agak ajelah ni..hehe..Resipi ni kita ambil  di sini.  

Recipe asal, ada bubuh coklat topping gitu...Macam biasa kalau tak ada hiccups bukan Ayu namanya!!..heheh kita terlupa letak warna hijau dalam adunan ni..itu yang warnanya birat aje..macam mana tak bingung..tengah sukat dan gaul adunan tu backgorund ada budak pompuan menangis sebab bergaduh dengan abangnya, yang disebelah pulak, my mum berbualkan kisah2 masa silam....mana nak dengar itu nak dengar yang ini..lepas tu dalam kepala otak nak letak bahan2,.... kita ni pulak, memang tak boleh bercakap bila tengah sukat bahan2..my mum suka berbual bila kita tengah sukat2 ni..hehe ...hai terpekik aku lepas tersedar no green colour added..huhu..sedar pulak tu bila dah siap dikukus..!!!
Apa2pun tak menyesal mencuba this recipe sebab sedappp..LULUS!!..PASS the ISO standard 3000..hehe....boleh buat lagi lain kali.


BAHAN-BAHAN:
150 gm kacang hijau
200gm gula pasir-(Ayu gunakan 180g)
180gm tepung ubi
50gm tepung jagung
150ml santan pekat
sedikit pewarna hijau-(Ayu terlupa bubuh yang ini.)
10 helai daun pandan (dikisar dengan 125ml air)

CARA MENYEDIAKAN :
1) Rebus kacang hijau hingga empuk, buang airnya dan
    biar hingga sejuk
2) Kisar kacang tersebut hingga halus-(Ayu gunakan air dari daun pandan)
3) Campur kacang tersebut dengan gula pasir, dua jenis tepung, santan, pewarna
    hijau dan air daun pandan di dalam kuali.
4) Kacau adunan di atas api dengan perlahan hingga pekat dan kenyal
5) Ratakan adunan di dalam loyang segi empat ukuran 21cm yang di leser dengan
    sedikit minyak
6) Kukus selama 20 minit
7)Bakar dalam oven selama beberapa minit hingga kuih nampak garing -(Ayu tambah steps yang ini) 
8) Sejukkan sebelum di potong
 Sources:-From SajionlineV2

17 comments:

Yatie said...

Assalam Ayu,
Bingka kcng hijau ni nmpk sedap..leh cuba ni, Yatie mmng suka kuih2 mcm ni....tq..cantiklah guna acuan tu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.ayu..apa kabar?lama x singgah kt sini.hikhik gelak bc komen k.ayu dulu....atie bkn pregnant la kak..dmm jer!sedap nampak bingka kcg ijo tue..htrkn sikit kt atie yer..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ayu..

ehh! warna asal pun nampak ok jugak ni ayu... sedap ye kuih ni.. ayu ni mmg rajin mencuba.. then kami2 ni yg akan jadi pengikutnya nnt.. hehehe.. tapi tak semua dpt diikut sebab kita naik kereta lembu.... ayu naik porche... heheh...

Chik Mimi said...

kak one of my fav kue ,kalau kat sini dlmnya ade taruk kcg ijo yg dahh buang kulitnya tq nnti nak try pulak

mokwonik said...

ini kuih natural beauty punya...haha! lawa ape..earth colour!! salin jgn tak salin..mokwo suka kuih2 yg ade kacang2 nih..terasa cam kuih kole kacang lak!

Nieza said...

wah sedapnya kuih ni kak nampak pun tau dah sedap ni...suka yg garing2 tu..ishh kena pi cari kacang hijau dulula..hehe

HomeKreation said...

Aslmkm Ayu. Ayu ni ada jer kuih2 yg baru, ni best kuih ni. I like anything made from beans.

Kak Rosaliza said...

Assalam Ayu, sedap nampak bingka kacang hijau ni..boleh di cuba ni, terasa je nak ngap hehhe

Mas said...

wahhhh..sedapnya bingka kacang hijau...

ady said...

as-salam kak ayu
Look delicious bingka kcng hijau tu kak ayu,tapi tak pernah mkn mesti sedapkan. must try to do it one day.

atlanta desi said...

looking good..wow..good..thanks

HaSue said...

kakkkkk ayuuu...masul list! nih..tq!

Diana @ Melley Mey said...

akak... kat dapur akak pun nmpk bingka... aduh!! memang dah terliur nie tgk bingka2 .... hehehe... sedap!!!

Anna Qawina said...

kak Ayu..ingat lagi ke kita nih? tak ingat? takpe, bagi je kuih tuh..hihi...santan dah abesla kak, nak buat gakle...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak Ayuuuuuuuuuuuu...

dinda dtg......:) nak minta bingka ni haaaaa.....oooo terlufe buh pewarna yek....? Ngee selalu gak jadi macam tu bila ayu kelam kabut masak...but this bingka xdak kaler ijo pun nampak natural kaler....lagi ori ni....:)

cik cek said...

Ayu...tak penah rasa ni Bingka kacang hijau...kena cuba ni....bilala kak cek nak cuba buat ni...tekak rasa macam2 nak mkn...nak buat yang mana satu pun tak tau...he he :-)

Ayu said...

yatie - walkslm, silakan yatie..memang sedap , pada tekak kitalah ya..hehe..samalah kita pun suka kuih2 macam ni.. acuan murah aje tu yatie..

azatie - walkslm, baik alhamdullilah atie..hahah..ingat atie pregnant ..sebab nak berehat seketika..heheh..sorry ya..eh kalau betul apa salahnyakan..hahaha

madiha - walkslm, aah madiha, sedap kuih ni tapi pada kitalah ya..tak jugalah madiha, kalau nak cuba kena tengok juga ada orang nak makan tak, sebab takut juga kalau buat tak ada orang makan..normally, kita buat hubby akan bawa pergi office & sikit untuk dia & some kasi his men..dan sikit aje tinggal kat rumah for me, & parents..kadang2 ada juga kasi dengan jiran2..so apa2 feedback hubby akan berithau whether sedap ke tidak..

tak kiralah madiha, kita pun selalu juga jadi pengikut apa yang madiha masak..uish tak adalah naik kereta lembu..mana ada lagi sekarang ni?..haha..kita posche punya habuk pun tak ada..hahaha..

chik mimi - oh ya ke?..wah kalau letak kacang ijo yang dah dibuang kulit tu lagi sedaplah dinda!!!..bolehlah lain kali cuba tu..

mokwonik - hahah..natural beauty..macam orangnya ceeeeewah!!..kakah..uweks nak muntah kata mokwo nanti..heheh..silakan mokwo yes ada slight sikit macam kole kacang, slight aje..hehe

nieza - memang sedap pada akak nieza, hehe..akak pun suka yang part garing2 tu..heheh

hoeKreation - walkslm, heheh..cuba2 aje along..ada nasib sedap ada nasib tak sedap..hehe..cubalah buat this one along, sedap ni..

kak rosaliza - walkslm, sedap kak, cubalah..heheh..

mas - sedap mas..cubalah..

ady - walkslm, akak pun first time makan ady..nasib baik sedap..hehe cubalah ady..

atlanta desi - thanks desi..thanks for the compliments and thank u for dropping by..

hasue - haaaaaaaaasuuuue, silakan ...ur welcome dear..

diana - hahah..pi buat cepat..heheh..

anna - Anna Qawina?..Siapa itu Anna Qawina?..loyar?, majistrate?..macam pernah dengar tapi dimana ya?..hahaha..oh baru ingat blogger yang rajin buat kek tulah..hahaha.....dah lama tak dengar suara.huhu

ayu safieza - walkslm hahha..samalah kita ya ayu...tapi akak tak kelam kabut, dek disebabkan gangguan sound technical lah ..jadi bingung..haha..

cik cek - kita pun tak pernah jumpa dan rasa..bila nampak recipe ni terus print dan terus mulakan project..heheh tapi sayang project tu tertinggal pewarna hijaulah pulak..tak apa kak cek, bila2 boleh buat ni..slow & steady ya..heheh