Thursday, March 03, 2011

Crispy Egg Noodles

Assalamualaikum dah lunch ke belum tuu..kalau belum dan masih tak tahu apa nak masak or makan, ..ni kalau adalah sebab kita ni pernah dah pukul 2 masih tak tahu apa nak masak..hehe, memang lembab betul buat kerjakan..haha..tak adalah..sebab breakfast dah makan banyak so lunch lambat sikitlah.. Tau tak apa yang kita dapat idea?..Menu mee juga masuk dalam kepala, sebab senang haha...Ni nak share recipe yang diambil dari rumah   Hana ..bila nampak kat dapurnya post hari tu memang dah masuk list ler..straight away, bila pergi beli barang groceries, kita cekup egg noodles kat bawah tu..frankly juga ni my first time try egg noodles yang macam ni..sekali lagi 'minta ampun sedapnya'..nak cakap frank lagi?..ini dah kali kedua kita buat crispy egg noodles ni..dah lah tu sekali buat tak cukup kena buat 2nd round baru kenyang...haha..

Thanks Hana, akak minta izin panjangkan recipenya ni disini pula ya...sedap2 betul recipe2 yang dari dapur Hana ni...pilih aje mana satu , mesti semuanya sedap2..

Oh ya hari ni genaplah 2 tahun usia blog http://curlybabesatisfaction.blospot.com ni..tak ada kek nak dipotong, so jemput makan mee ajelah ya..

RESEPI CRISPY EGG NOODLES
by: 3hungrytummies
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2-3 ikat dry egg noodles
  • 2 ekor udang galah besar - belah tgh@bleh guna daging - hana gune udang biasa-(Ayu pun guna udang biasa)
  • 1 inci halia - hiris-(Ayu tak letak)
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • sayur kailan atau sawi - potong
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap cair
  • setitik minyak bijan
  • 1.5 cawan stok ayam - hana campur air+kiub ayam-(Ayu gunakan concentrated chicken stock+air)
  • 1 biji telur - kocok
  • serbuk lada sulah
  • tepung jagung utk pekatkan kuah
Cara-cara
  • Rebus mee hingga lembut kemudian basuh dgn air sejuk dan toskan. keringkan sekejap. Panaskan minyak. Goreng hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
  • Kuali lain, panaskan sedikit minyak.. masukkan bawang putih dan halia. tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap, minyak bijan, lada sulah dan stok ayam. Masukkan pula udang dan sayur kailan@sawi. Biarkan sebentar hingga masak. Toskan sayur dan udang utk mengelakkan terlebih masak dan letak di atas mee.
  • Kecilkan api, bancuh tepung jagung dan juga sedikit air. Kacau. Kemudian masukkan telur. Siramkan kuah ke atas mee dan sayur serta udang tadi. Hidangkan dengan chili/lada jeruk.

 Selepas kuahnya disiram, mee akan menjadi lembut..
Sedappp!!Slurrrpppppsss

25 comments:

Mas said...

sedappnya mee tu..
terliur mas tengok..he..he..
selamat ulangtahun ke2 buat Curlybabe's Satisfaction...
moga terus mantap dengann resepi yang best2...

Ayu Safieza said...

MM Tahniah Kak Ayu....dah masuk dua tahun dah kan...semoga kak berterusan berkongsi dgn kami semua..

I always enjoy your entries adn the images....selalu mengguda......:)

MMMM mee crispy egg dah abis ker?;)

hana said...

akakkkkkkkk... kiter datang nih naik belonnnn... tak cukop akak bg tadik! nak mintak lagik! hiihihihi..*tak malu tol! hehehe...

tahniah buat curlybabe`s satisfaction yang dah masuk 2 tahunn... teruskan berkongsi resepi yang best2 kak! kiter suker sangat duk tepi tingkap dapur akak nih sambil tadah mangkuk kosong... hihihihi.......

K.Nor said...

menggiurkan tengok mee tu.. tp bila tengok cili api yg duk tertenggek!! ishhh... seram!! hihi..

ayu! tahniah!! tahniah buat "kepuasan bayi kerinting ni".. mekasih sbb sudi share bermacam2 resipi yg mabeles.. bg nor kalau tak tau nak masak apa, dapur ayu tempat nor selongkar.. mekasih juga sbb sentiasa menjadi teman yg sangat mesra dan prihatin walau kita semua tak pernah bertentang mata, berlaga pipi. semoga terus on air dgn resipi2 yg hebat2..celoteh yg mencuit hati.. mmg nor suka ngendap kat sini.. tengok gambar yg menggoda jiwa dan nafsu.. hihii.. luv u & yr blog :)

Amy Syaquena said...

tengok gambar pun dah terliur sedap nie.belum makan lagi mahu x pandang kiri kanan hehe..

p/s: jemput join contest sinar raudah

http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html

Shereen said...

Congrats Ayu,..2 years and many many more to come.
I cannot tahan bila see all your food porn..opps..photos.Macam mana you dapat zoom the pics until so near and yet tak kabur?I guna macro lens pun tak dapat macam you punya la.
Yes,Ayu..my other blog which is my main blog is private..segan nak buat public...kang kena lontar with telur busuk..hehehe.That blog is just for my son's future reference..manalah tau dia terkahwin dengan mat salleh girl ke or bukan orang Asia..kesianlah dia nanti hari-hari kena makan potato and salad.
Once again,keep blogging.Your presence in the blogging world does make a difference!

Chik Mimi said...

tahniah kanda cayang wah dah 2 tahun ye,kita boleh terlepas pandang haritu bulan feb harijadinya heheeh kak noodles tu nmpk seydap sgt,cili jeruk tak de ke kak,heheehe

farrah said...

sedanya...adoi tertelan air liuqqqqqq kekeke..

happy 2nd anniversary to curlybabe's satisfaction...makin penuh ilmu didada yang dapat dari cni..kekekeke....chaiyok!chaiyok!k..ayu..buat kek annversary post cni sikit ye ekekeke...

izahdaut said...

kak ayu..
tahniah buat curlybabes satisfaction dah dua tahun dah..semoga akak terus mempamerkan air tangan akak yang best best dan dasat2 blaka tu..
terus maju jaya!!
sambil makan nyumm nyumm..mee ni..nyumm..best best..hehe

Yatie said...

Assalam Ayu,
Happy 2nd Anniversary Curlybabe's Satisfaction....moga terus sukses dan terus berkongsi resepi2 yg mantap....Yatie mmng suka singgah sini sbb resepi2 yg di kongsikan kat sini semuanya best...tahniah Ayu...

ady said...

as-salam kak ayu
emmm...memang sedappp!!!telan air liur... anak2 pun suka egg noodles ni

cik cek said...

Wow! sedapnya....nyum..nyum....kak cek nak sikit...sedapnya makan panas2 kan....
Dah 2 tahun....Selamat hari Ulangtahun for CURLYBABE'S SATISFACTION....kak cek akan selalu lepak kat "rumah" Ayu...berkongsi2 resepi.... :-)

Nieza said...

sungguh menyelerakan lah mee ni kak ayu...baru jer semlm mkn mee terasa nk mkn lagi pula...btw tahniah dh 2 thn dh usia blog akak ni yer..semoga berterusan berkongsi resepi yg meletop-letop lagi...nieza suka tgk menu yb akak tayang tapi bila bz tak sempah nk singgah tapi dicuba juga utk singgah w/pun lambat.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Jumaat Ayu :)
Tahniah Ayu..dah 2 thn Curlybabe's Satisfaction. Semoga Ayu tak jemu2 berkongsi resipi2 & mama pun dapat merasa lauk pauk & kuih muih dari dapur Curlybabe's. Keep it up the good work.. Dan mama berharap & berdoa jgk di pagi hari Jumaat yg berbahagia ini... bukan sekadar diblog persahabatan kite..semoga di1 hari nnt akan bertemu dgn Ayu & jgk Nur kalau diizinkan Allah.. Amin :)

Ayu said...

mas - terimakasih mas, mudah2han insyaallah..

ayu safieza - aah ayu dah masuk 2 tahun dah blog akak ni..masih setahun jagung lagi actually..thanks for the wishes & compliments..mee dah lama habis tinggal plastic aje..hehe

hana - haha..nak lagi ya..boleh2 nanti akak pergi kedai beli mee lagi ya..
sebab dah tinggal plastic aje tu ha.. thank u hana for the wishes..hehe..hana suka duk tepi tingkap dapur akak, baik2 tu rumah akak tingkat 4 ..hehehe

nor - haha..cili api tulah menjadi pojaan hati ku..kalau tak ada tu maka pincanglah
selera ku..wakakaa....

thanks ya nor for the wishes..ketawa besar kita ayat 'kepuasan bayi kerinting'
wakaka..tak boleh tahan gelak ni..waduh terharunya bila nor, cakap tempat nor selongkar bila tak tau apa nak masak.. terimakasih banyak2 ya nor..
actually, since i start blogging, my friends are those friends dialam maya
sebab disinilah hari2 kita melanguk..kalau reality friends ada juga tapi since dah tak bekerja & jarang keluar rumah so jarang juga contact them..
memang rasa sangat mesra walaupun tak pernah bertemu mata & berlaga pipi kita yg tembam bak kuih pau ni..hehe..insyaallah kalau diizinkan ya nor..
kita pun suka ke blog nor, kalau tak masuk tak sah lah kira..hehe..

amy syaquena - thanks ya amy, jemput kita masuk contest..thaks juga sudi singgah keblog akak ni..

shereen - thank you shereen. hahaha.. my camera tu i just set it to auto function,
the rest of it let the camera yg adjust heheh..just make sure the distance and what you want to focus is clear aje..oh ya ke for your son..wow really planned for the future ya..
yalah since you guys dah duduk kat negeri mat salleh the chances of getting a not asian girl is higher & if were to meet asian girl pulak, not necessary the girl tau masak,kan?..what u did is a good thing, as passing the 'treasure' of asian cooking to your son & future daughter in law..thanks again for the wishes ya sheeren..

chik mimi - thank u mi..aah dah 2 tahun kalau budak belum pandai cakap lagi..hehe..
cili jeruk akak tu ha yang tertenggek kat atas tu sicili padi..wakaka..kan dah kata my cili ceruk is cili padi..hahaha..

farrah - thanks farrah..alahai..kita belajar from each other, terharu akak farrah cakap makin penuh ilmu didada..waduh..akak bukanlah pandai mana dik..seganlah akak..
kek anniversary?..akan diusahakan..kiki

izahdaut - terimakasih izah, for the wishes insyaallah kalau diizninkan selagi ada daya,waktu, & sumber rujukan..hehehe, sebab akak pun bukan pandai mana masak ni..hehe..sedap tak mee tu?..tambah lagilah ..hehe

yatie - walkslm, terimakasih yatie for the wishes..insyaallah mudah2han ya..sama2lah kita berkongsi resepi..kita pun suka keblog yatie macam2 ada kat sana..Thanks again yatie.

ady - walkslm, anak2 ady suka egg noodles juga ya?..memang bestkan..

cikcek - heh..memang sedap makan panas2..ni ambik gamabr pun kelam kabut takut mee kembang..hehe..terimakasih kak cek..for the wishes..selalulah bertandang kat sini..buat macam rumah sendiri aje ya..

nieza - thanks ya nieza, for the wishes, walaupun nieza sibuk, sudi juga singgah kat rumah akak ni..insyaallah kalau diizinkan akak akan terus berkongsi apa yg telah akak masak dirumah tak adalah sampai meletop2..habis kena minyak kang....hehe

mamahawa - selamat pagi mama, thanks ma, for the wishes..
insyaallah mudah2han ..thanks juga mama selalu singgah dapur kita untuk mencuba recipe2 yang ada..kita berasa sungguh 'touched' kerana mama sudi cuba & 'percaya' dengan recipe2 yg kita masak.. insyaallah ma, kalau diiznkan dan kalau ada jodoh bertemu juga kita satu hari nanti..tapi kita pakai mask..wakakaka..joking ya ma..

anymz said...

happppy bdayyyy ayuuu..eh!bday curly babe's satisfaction..tersasul pulak..
teruskan usaha post resepi2 yg hebat2 dan sedap2 ya ayu..

Insyaallah suatu hari suatu masa jika di izinkan kita semua pasti akan berjumpa kan..kan..

meh sini mee tu..sedap nampaknya tu..

Ayu said...

anymz - terimakasih kak, for the wishes..insyallah kalau ada jodoh kita bertemu juga ya..cencaluk & belacan jgn lupa..hahah

Yat Maria said...

wahhhh kak...hapi bloggersari kedua arr!! dapat makan mee lagik...more fantastic resepi to come sis!!always ada yg sedap2 kat umah u..apala nasib ai terpelanting kat bedok, maunya ai disebelah blok u kak!!!

Mak Qis said...

mee telur neh sama dgn yee mee yang kering tuh ke ayu?

adehh tgk je dh terliur

Ayu..semoga terus kreatif dengan masakan yer...

Mak Peah Bini Sood said...

Hah kene rebus dulu ya Ayuuu dulu kita dok goreng terus melatop2 jadi keropok! LOL

eina said...

sedapnye kak ayu...nak semangkuk lah...hehehe

fara dean said...

walla..sedapnya kak..terliur nengok telurrnya tu..waa..kalau saya mkn ni maunya 2 pinggan..sedap2!!

Ayu said...

yat maria - hahaha..itu aje yang sempat akak masak hari tu..
tak apalah kan..asal ada benda nak dijamukan pada
teman2 yang sudi datang..hehe eh rumah bedok kalau jual mahal
tau..kita punya rumah hujung tanjung hehe..jual pun murah aje..kahakaha.
.la apa dah..pergi kerumah pulak..hehe,,thank you for the wishes ya yat..

makqis - rasa2nya lain sikit kot mak qis, yang ni warnanya cerah sikit compare dengan yang yee mee tu...rasa ada sikit lain..thank for the wishes ya dear!!..

mak peah - hahaha..begitulah kira2 gee.kena rebus dulu..hehe..
kita pun baru nilah cuba mee ni..kikiki.. mee keropok aa macam muruku tak gee?..wakaka..

eina - boleh nanti akak buatkan ya..nak cili jeruk tak?..hehe

faradean - haha..samalah dengan akak, just for me akak masak 2 kali..sebab suka mee yang begini..uish kecur lagi ni..nak buat lagi lah..hehe

mokwonik said...

tahniah ayu..dah besar panjang ye CS..it definitely bloom to a great, lovely blog!! mokwo sukaaa melepak!!
ayu itu mee goreng dgn minyak banyak ke? macam goreng cucur ekk!!

Ayu said...

mokwonik - hehe baru 2 tahun aje mokwo, kalau budak belum pandai cakap sangat..hehe..baru belajar nak cakap..thank you mokwo, for the wishes and memang di persilakan lepak2 selalu kat sini..terharu kita mokwo cakap begitu..yes the mee kita goreng tenggelam hingga garing lepas direbus....