Monday, June 27, 2011

Kek Kukus Coklat Sunkist


Assalam buat semua yang masih setia berkunjung kedapur kita yang tak seberapa ni ya....hari ni diSingapura anak2 semua dah mulai masuk sekolah, selepas sebulan berlenggang kangkong dirumah..hehe..aman pagi2 dirumah kita ..tapi bila tengahari aje dah mula macam pasar...sebab semua dah balik..mula lah suara kita pun macam tarzan pompuan..sebab yang kecik tak nak mengalah hang on to the tv control, dahlah  siabang lepuk.. sikecik dah menjerit ..well adengan yang biasa dilihat dirumah2 yang ada anak2nikan..

Kek kukus ni kita buat just for fun untuk makan2 kat rumah aje..bila ternampak dirumah Zana, tengok bahan2 terus terpikat..senang dan cepat aje membuatnya..sekejap dah siap..kek ni juga rasa2nya  sesuai juga kalau dibuat brownies..macam yang pernah kita buat Moist Orange Mocha Brownies dulu..cuma yang ini gunakan milo instead of nescafe, dan juga kalau nak buat untuk brownies boleh gunakan loyang yang besar sikit kalau nak dapatkan brownies yang rendah sikit..sedaplah pada kita..cubalah kalau nak tau rasanya ya..Terimakasih buat Zana, for sharing this nice recipe..kita panjangkan disini pula ya..

Kek Kukus Coklat Sunkist
Bahan2nya:-
  • 2 cwn tpg gandum*
  • 1/2 st baking powder*
  • 1 st baking soda*
  • 1/2 cwn serbuk koko + 1/2 cwn milo* } bhn2 * diayak-(Ayu ayak milo berasingan)
  • 2 biji telur grid A
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn minyak canola
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1 biji limau sunkist (diparut kulit dan diambil jusnya)-(Ayu gunakan dalam anggaran  6 sudu besar)
  • secubit garam -(Ayu tambah) 

Cara2nya: 
  • Masukkan telur, air, gula dan minyak dlm mangkuk adunan dan mix selama 5 min dgn kelajuan yg max atau sehingga gula hancur. 
  • Masukkan tepung dan koko yg telah diayak tadi, sedikit demi sedikit dgn menggunakan spatula dikaub balikkan sehingga rata.
  • Kemudian masukkan parutan kulit limau dan jusnya ~ digaul rata.
  • Alaskan loyang 8" yg telah lanserkan dgn sedikit margerin dgn kertas kuih dan tuangkan adunan ~ kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
  • Setelah sejuk ~ jika suka bolehlah dibubuh topping. Moist sekali rasanya cubalah!

42 comments:

ijayuji said...

Mak Ayuuuuuu!!!!!! dtg awalllll niiiii sedapnyerrrrr n moissssttttttt sgt2!!!!! kita bwk sekrim kasi pakwe dgn adik ipar yg 2 org tu ya :D masuk list lah resepi niii nmpk mmg sedap sgt ni! :D

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

terguda betul la petang-petang ni...belum tea time la,tengah tengok budak2 brenang kat kindy ni.bak sepiring

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aduh!!! blh nmpk kek nyer lembab2 very moist for brownies..hehehe masuk list dulu..hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.ayu..sedapnya klu dpt makan kek yg lembap2 camni!.atie dtg nk tapau nih...

aeinio said...

waduh waduh.....

Ayu said...

ijayuji - heheh..alahai ika datang awal akak tak ada pa nak kasi..sebab kek ni dah habis..tapi since ice cream ika dah bawa akak mabik ajelah ya..heheh

pua ros - hahah..kak ros, kek ni actually dah lama habis..coklat ganache nya aje yang tinggal..dlm fridge tu..heheh..

mamahawa - heheh..silakan mama..ada rasa oren2 kek ni..memang moist..

azatie - walkslm, heheh..atie, kalau atie nak akak kena buat lagi, sebab ni dah lama habis dah atie..hahha

Ayu said...

aenio - waduh2 tijah..heheh..

che'iza said...

2.. 3... kucing berlari...
Mana nak sama si kucing belang..
Kek coklat boleh kucari...
Mana nak semenawan kek coklat kak ayu ku sorang....

Zaliedana said...

Kak Ayu,sedapnyer,nmpak moisttt sgttt..Nnti mesti merebak virus kek nih plak slepas cajun,hehe..Amik resepi dulu kak,nnti2 leh la wat..

quinnie said...

bestnye tengok topping dia...rasa nak jilat jek...heheheh...

wah iza..siap berpantun lagik...heheeh

Anna Qawina said...

aduyaii kak ayu..menggoda teka yang terasa nk mkn kek tp tangan tak rasa nak buat..cemana nih?

Amie said...

Ya....Allah...Maha Suci Engkau menjadikan hamba-Mu yang bernama Ayu ini....tangannya sangat lembut membuat adunan & hasil kek...coklat....coklat itu menawan...bila boleh dapat rasa air tangan Ayu.... (pernah ke Singapore tp transit je...)

nonierahman said...

aduh kakak,yg belakang tue dah meleleh topping dia...sedapnyyyaaaa....
hmmmmm

Mas said...

uwwaaa...sedappnya kek kukus tu...
telan air liur mas nengoknya....
lama dah tak buat kek kukus....
bila nak rajinn ni....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

kek kukus coklat yg sedap nampaknya..boleh masuk list...mesti sedap kan Ayu??

menantu antu rajin bawak buah tangan tu ayu....hehe...mana boleh dpt menantu cam nie??

nuwairani ismail said...

meleleh-leleh toppingnya seperti.....haip....sedapnyer!!!

ady said...

as-salam kak ayu
kek kukus coklat...uuuuh sedap ;-)

Juwita Jamaludin said...

slam kak ayu.. wah bestnya kek tu kalau bab2 kukus2 ni tentu moist je yek.. nampak pun tahu rasanya sedap

♥LOVE2COOK♥ said...

Uish...the topping is melting in my mouth now, just imagine! :D

Irresistible cake :)

Anonymous said...

Salam Ayu Ksal selalu terlepas mrt malam2 baru nak singgah rumah Ayu aduhai moistnya....kek coklat Ayu rasa mesti sedap oh ya kacang kuda very tasty tq Ayu (recipe).....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak..
nie diana tergoda lagi nie akak... tgk bahan2nya pun senang jer kan akak... semua bahan pun ada kat rumah nie.. hehehehe ^_^

Mylady said...

fuh...topping dia tuh menggiurkan betul..memang menggoda iman..ehehehe

Yat Maria said...

Akak...yummilicious looking kek kukus arr!! masuk list lagi ni...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Rindunya kat Ayu.... kek kukus ni nampak sungguh menggoda, moistnya dengan lelehan ganache tu yang tak tahan ni......

Ayu said...

cheiza - huwaahhhhhh!!!!..cheiza..ke..ke...keluuuuu akak tak reti nak jawap pantun mu ituuu..hahah...dolu2 cikgu bila ajar pantun akak ponteng sekolah kot?..hahah itu yang tak reti ni.. hahah..thanks iza singgah sini ya..lama akak tak dengar suara..miss u leh

zaliedana - heheh..cajun lebih kuat virusnya tu zalieda..silakan dear bila2 bolehlah cubakan..thanks

quinnie - hahah..itulah quinne, akak tak reti nak jawap ni..haha..
bahasa melayu akak tak berapa bagus bila part2 pantun2 ni..hehe ..

anna - hhahha..anna, kalau macam tu kena telan air liur aje lah nampknya..hahah

amie - Ya Allah..shukur juga kau pertemukan sahabat maya yang baik budi bicara ini
..insyaallah kalau ada jodoh bertemulah kitta..transit ke singapore time tu kak amie nak kemana tu?..

nonierahman - heheh..yang belakang itu untuk nonie..ambiklah ya..

mas - alahai mas kan rajin..nanti tak alih2 berdesup kedapur dan tak alih2 dah timbul dengan makanan kat blog..heheh..

Ayu said...

nuridah - walkslm, sedap pada kita knur..aah menantu yang rajin bawa buah tangan ni...sebab nak ambik hati mak mertua..heheh

nuwairi - cubalah ani..mana tahu kena dgn selera ani ..

ady - walkslm, cubalah ady...senang aje nak membuatnya...bahan2 pun confirm semua ada kat rumah..

juwita - walkslm, aah ita, kek ni memang moist...sedap pada akak ita cubalah..

love2cook - heheh..thanks love..should try this..

kaksal - walkslm, alahai kaksal, tak apa, belum terlepas apa pun..hehe...selalu malam baru dapat jalan2 (blogwalking) ya..siang kaksal bekerja ke kak?..thanks sudi cuba recipe biasa2 aje tu kak..

diana - walsklm, hahah..memang pun diana, bahan2nya senang dan confirm ada kat rumah kan..cubalah dear..

Ayu said...

mylady - topping tu biasa aje yang kita gunakan chocolate ganache mylady..oops nak tanya..mylady ni sekarang duduk diMsia or diEurope ya..sebab macam pernah nampak feedjit dari blog mylady dari Europe gitu..just nak kaypoh2 ni..hehe

yat maria - heheh..thanks yat..cubalah dear..heheh

wattie - walkslm, kita pun rindu juga dgn kak..ada bawa lauk sedap2 tak ni?..heheh..
kita kecur betul tengok lauk kat dapur akak tu tau..

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak Ayu......mak oiiiii superb choc cake ni...!!! Moist sesangat.....tgh tertonggang langgang lejor entries kak ayu ni.....:)

Salam winduuuuuuuuu

Ummi said...

Ayuuuuuuuuuuu...adeeeeii, kijam taauu seksakan tekak akak nih...nampak sungguh moist dan teramat2 sedap kek tuuu...

CT Delima said...

As'salam Ayu

alahai..macam berbulan rasanya tak masuk blog ayu ni..hihihi. weekend jer Hb ajak keluar bawak anak keluar jalan2. sian kat kita jugak ni haa, yang katanya asik teperuk jer dalam rumah sesekali cari fresh air lah kan.. hehehe. kek ada lagi tak dear, meleleh topping tu memikat betul, nak jer kuis2 dengan jari terus masuk molot..hihi

Ayu, ct ada beli rumah jg kat Kulai bandar Putra tu kat Jln Nuri. tapi ct kasi sewa skrg sbb dah pindah kat KL ni.

Ayu said...

ayu safieza - walkslm, hahah..baik2 ayu..jangan rempuh monitor sudah ya..hahah..
how are u dear..lama tak dengar suara..miss u too..

ummi heheh..akak memang itu pun niatnya..kiki..boleh gitu..
hahah..kak sihat ke tu?..sibuk ya kak

ct delima - heheh..betul tu ct, weekend ajelah kita dpat keluar ..so bila dah keluar tu sibuk aje ler....silakan ct nak kuis2 kek nak kaup2 semua pun boleh..hahah..oh ya..rumah my brother kat jln enggang bandar putra..so ct ada dua rumahlah ni ya..wah..bestnya..

cik cek said...

Salam Ayu...alahai! byknya menu kak cek dah terlepas...ni baru sempat menyinggah....dah leawt dinihari...tuan rumah pun mesti dah tido...
Menggoda sungguh kek coklay kukus Ayu ni....kechur dibuatnya....

Gee® said...

arghhhh....terliurnya kek cekelat tu... sedap banget...

Kjee said...

salam ayu. i'm a new follower. OMG today Kjee puasa. tergoda sangat2. drop by at my blog www.dapurkakjee.com

Ayu said...

cik cek - walkslm, wah!! kak cek, tengok waktu kak cek masuk pukul 1.22 pagi..memang pun kita dah masuk alam awangan..hehe...lama juga tak dengar suara kak cek..sibuk bertugas ya kak cek..rindulah dgn kak cek ...

gee - hehe kalau coklat mesti tak tolak punya..cubalah gee..

kjee - walkslm, OMG, kjee!!!!..terharunya Kjee sudi singgah & follow blog kita yang tak seberapa ni...kita minat dengan lakonan2 kjee tau..!!!!..ok nanti kita kesana ya..!!

ijayuji said...

MAK AYUUUUUUU!!!!!!! wakakakakaka.. gelak guling2 baca komen akak, maklomlah dah taubat nasuha nak balas komen2 kat blog kalau sempat hihihi... Ni dtg bwk kan pizza terbalik buat PAKWE dulu pastu adik ipar baru mak ayuuu wakakakaka... pakwe puasa ke kak? :D

Ayu said...

ika - wakakakak..shukurlah dah nak jawap comment2 kat blog ya..heheh
hari ni pak we excuse sebab dia ada D& T ..hehe tak larat katanya..nak kena habiskan project dia untuk O level..sebab gunakan banayk tenaga..hahah..

ZieSalikan said...

sedapnya....saya copy resepi ye....sedapnya..x sabar nak buat..

ZieSalikan said...

saya copy n follow awak ye..

Ayu said...

ziesalikan - silakan zie, memang recipe untuk dikongsi ..thanks sudi keblog kita ni & follow juga ya..

julie said...

salam ayu.akak ni mmg antu kek xpecially yg berrrchocolate...ni akak nk tanya selain dr kukus kek tu,boleh x dibakar? akak prefer bakar2 ni dr kukus

Ayu said...

julie - walkslm, eh2 samalah kak macam kita ..prefer cake especially chocolate then any other kind of dessert..kek ni rasa2nya boleh juga dibakar kak..sama macam my mum juga suka kek yang dibakar rather yang dikukus..hehe