Thursday, June 09, 2011

Pizza Norwegian

Inilah pizza yang kita buat semalam, pernah buat dulu sedapp, itu sebab buat lagi..since the topping tu daging, Mr Hubby pun suka ler..dia ada request suruh buat Hawaiian Pizza yang letak nenas, but I could not find turkey ham, so next time ajelah...dari pagi kat dapur tau kita semalam..penat  ah..besides this kita ada buat another menu... itu yang dari pagi sampai kepetang..kat dapur aje kerja kita..basically semalam tak makan nasi..makan western food..heheh..my parents tak ada so tak payah masak nasi ...

Pizza Norwegian
Sources:-From Aini Salim - Berita Harian
 Bahan kulit Pizza:-(Ingredients for doh)
226g tepung beribu-(226g self raising flour)
140g susu cair/segar-(140g fresh milk)
42g mentega-(42g butter)
2 sudu besar air-(2tbsp water)
1 sudu kecil yeast-(1 tsp instant yeast)
1 sudu besar gula-(1 tbsp sugar)
sedikit garam-(some salt)

Method:-
Gaul rata yeast dan gula. Diamkan sebentar hingga kembang. Masukkan bahan2 lain dan uli hingga rata. Biarkan hingga adunan naik dua kali ganda.-(Mix yeast and sugar and let it rest for a while. Add all the ingredients and knead till incorporated. Let it proof till double in size.)


Bahan2 kuahnya:- (Ingredients for sauce)
3 ulas bawang putih -tumbuk halus-(3 garlics grounded fine)
100g tomato puree-(100g tomato puree)
3 sudu besar minyak masak-(3 tbsp oil)
2 sudu kecil serbuk lada putih-(2 tsp pepper)

Method:-
Tumis bawang putih dan masukkan bahan2 lain. Tuangkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
-(Saute garlics and add all the other ingredients. Add some water and let it boil till cooked)

Bahan2 untuk topping:-( Ingredients for topping)
200g daging cincang-(200g minced beef)
2 sudu besar rempah kari daging-(2 tbsp meat curry powder)
2 biji bawang putih-(2 garlics)
1 labu bawang besar -(1 large onion)
1 cm halia-(1 cm ginger)
sedikit garam dan minyak masak-(a bit of salt and some oil)

1 labu bawang besar -potong bulat-(1 large onion cut in rings)
1 biji lada labu-hiris bulat-( 1 green pepper cut in rings)
2 buah tomato -hiris bulat-(2 tomatoes cut in rings)
10 butir cendawan butang-(10 button mushrooms)
1 bungkus keju mozarella-(1 packet mozarella cheese)



Method:-
Tumbuk bawang putih, halia dan satukan labu bawang besar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang ditumbuk. Masukkan rempah kari daging dan garam serta daging cincang. Masak hingga kering.
Canaikan kulit pizza hingga tipis dan masukkan kedalam loyang pizza. Tusuk2 permukaan kulit ini dengan garfu. kemudian bakar hingga masak. Keluarkan daripada ketuhar dan sapukan dengan kuahnya. Parut keju dan taburkan sebahagian di permukaan kulit pizza tadi. Taburkan pula bahan2 lain seperti daging kisar, bawang besar yang di potong bulat, tomato, lada dan cendawan dan taburkan baki keju diatasnya. Masukkan semula kedalam ketuhar dan bakar lah hingga kejunya garing dan bahan2 yang lain masak.-(Ground garlics, ginger and 1 large onion. Heat oil and saute grounded ingredients. Adda in curry powder, minced beef and salt. Cook till a thickens. Knead pizza dough thinly and place on pizza tray. Poke some holes with a fork on dough and bake till cooked. Bring out from oven and spread the sauce. Sprinkle some cheese on the sauce. Top the rest of topping ingredients and lastly sprinkle the balance of cheese on top. Bake in the oven till cooked.)

11 comments:

Zoe said...

Looks very yummy!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sedap nyer Ayu!!!

Ummi said...

Ayu....waaaaaaaaaa bestnya ada pizza sini...kalau anak akak nmpak mesti suh buat..ni maknya tengok pun rasa nak buat laa...hahaha..byk sgt nak buat..x tau mana satu...dah la mood berblogging pun dah down...uwaargghh!

Ayu said...

zoe - thanks zoe, try it when you can..

mamahawa - cubalah ma, my family pun suka..

ummi - hahah..biasalah kak,..budak2 memang suka piza, ait orang tua punnn..samalah kita punya list pun dah paanjang sanagt..heheh..kak ummi, kadang2 mood bebrblogging tu ada kalanya up ada kalanya down..its ok kak..take your time, bila2 nak update just update..tapi bak kata nak berhenti berblogging rasa2nya janagn dulu lah kak..masih ramai yang perlukan 'servis' akak berkongsi recipe2 yang best2 tu..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu....pizza for lunch sodap....

nor64 said...

Ayu,

Sidebab akak dah seminggu suruh buat pizza...malasnya la wpun bahan mmg ada..tapi tgk ayu punye ni..aduhai gamaknya kena buat jugelah...okehla cam biasa akak copy ye...hmmmmm

ijayuji said...

Salam mak ayuu!!! kita dtg lagi, ank menantu future antu akak ni nak pinjam pakwe sampai ari sabtu jerrr tak lama nanti pulang balik lah tp kena bwk yg lg 2 org lah! fair n lovely hihihi... masuk list! kita dah bookmarked ni maknanyer kita akn buat :D ni ada custard tea cake tuk pakwe, kasi dia makan dulu mak tgk jer dulu tauu! ehehe...

Mak Qis said...

ayu....yang turkish pide hari tuh pn x dan buat lagi..neh mai plak pizza norway...hahaha...jenuh nk hambat neh...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

sedapnya pizza kita memang suka dgn pizza ni

Ayu said...

puan ros - hehe..tak kira lunch ke dinner ke breakfast ke..semua sedap kak ros..heeheh..

nor64 - hahah..alalla ciannya sidebab nak makan pizza, maknya tak nak buat pulak ya..heheh..kesian kak..buatkan lah kak...silakan..macam biasa kak..heheh

ijayuji - walkslm, wakakaka..ini anak antu.mau pinjam pakwe sampai hari sabtu ya..
hahah..tapi ingat kalau ada momok..bawa pakwe sekali..ada yang dia terkucil kang..wakaka..iyoler mak tengok aje custard cake tu ya..ermmm baik punya anak antu ya..hahah

mak qis - haha..tak pa mak qis..slow & steady..ketawa besar kita baca 'jenuh nak hambat"..the last time i heard that kat kampung my atok cakap ..nak hambat lembu..wakakaka....

dapur kecil - cubalah dear..thanks sudi keblog akak yang tak sebebrapa ni ya..

Khaty said...

thanks for sharing ure recipe! its my daughter's first time making a pizza. Success!!!