Friday, July 29, 2011

Asam Daging Belimbing

Kalau daging  & ayam memang laku kat rumah kita ni..lagi2 bulan puasa nanti..mesti ayam & daging tak jauh, yang seafood udang & sotong ..kalau ikan ada sikit slow..lagi yang berkuah..so kalau nak hidangkan lauk ikan bulan puasa kena goreng ikan tu atau masak kering2..baru boleh jalan maklum ler, kita sefamily makan nasi time sahur aje..berbuka lebih suka pada mee, atau roti, atau something yang tak bernasilah..hahaha...

Lauk yang dah lama kita masak, kan dah kata, entries kita ni jumble up semuanya..lauk tak kira bila masak..kita masukkan ikut suka hati  bila2 .hahaha..Anyway, another lauk dari dapur CheMat,yang sedap ni pun sesuai dibuat sahur atau berbuka puasa..Terimakasih Mat, akak letakkan didapur akak pula ya..


Asam Daging Belimbing
Sources:-From CheMat Gebu@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Utama :-)
500 g daging lembu, potong sederhana besar, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1/2 cawan jus asam jawa
10 - 15 biji belimbing buluh, belah dua tapi jgn putus
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan kasar
1 camca teh lada hitam
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan2 kisar, tumis hingga wangi, masukkan cili kisar dan goreng hingga cili garing. Masukkan daging dan gaul rata, kecutkan daging dengan rempah. Tuang air secukupnya untuk melembutkan daging. Biar mendidih.
  2. Masukkan daun limau purut dan renihkan hingga daging lembut. Tuang jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga mendidih, kacau rata. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Sesuaikan rasa dan jika kurang garam tambah sedikit lagi. Jika ingin kuah lebih, boleh tambah air....

13 comments:

Mas said...

wahhhh...baru lepas komen tauhu tadi...dah kluar daging lak.....
rajinnya akak masak...
sedappp la nampak asam daging belimbing tu kak..

fuzidss said...

terliur dah ni...mana nak cari belimbing niiiii

Ayu said...

mas - hahaha..hari mengupdate mas..teruskan aje..haha..sedap mas daging ni ada ala2 asam pedas gitu..

fuzidss - haha..kat sini pun susah juga fuzidss..tu yang kalau jumpa..beli berkilo2..hehehe

Amie said...

Ayu,

betul tu ayu, bila buka puasa tak selera nak makan nasi..

menu sahur pulak,anak-anak Amie pun dah pesan, mesti lauk ayam.... tapi Amie kena selitkan juga ikan, cuma masak resepi yang anak2 sukalah...masak sos, dan goreng kering macam Ayu... biasalah, bila bulan puasa... Amie kalah dalam menentukan menu untuk anak2... selamat berpuasa ayu..

Ayu said...

amie - aahkan amie, bulan puasa, ayam yang paling laku..rasa2 kalau kita ada meniaga ayam boleh kaya kan amie..wakakaka..selamat berpuasa juga buat amie & family!!

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,lauk gini kalo mkn time sahur mesti berselera jer kan,nmpak sedap kak,nanti sahur leh la try..Akak selamat menyambut ramadhan al mubarak ya kak..Slm syg muahh utk akak..

Ayu said...

zaliedana - walkslm, aah ct, lauk gini aje dah cukup pada akak..
selamat menyambut ramadan juga buat ct & family ya..
Slm sayang berdouble juga buat ct...muah muah..hehe

Yatie said...

waduh tak terkejar tngk menu Ayu yg sedap2...baru nak tngk resepi kat bawah tu, dah keluar yg baru...semuanya sedap2 plk tu...terliur je tngk..leh cuba ni daging msk mcm ni..

cik cek said...

Haaa....mundur ke blkg dah kak cek ni...tak kisah lah...kalau menu daging cam gini...kompem anak bujang kak cek suka...fav dia...leh la kak cek try lak menu Ayu ni...thanks Ayu...amik resepi lagi kali ni...bersusun dah resepi...:D

ady said...

as-salam kak ayu
terliur je Ady tngk lauk2 kak ayu tu..semuanye sedap2 lah kak ayu...slurrrpp...:)

Lieya said...

Aduhaiiii... sedapnyeeeee

quinnie said...

kakayu.dah lamanya saya tak makan belimbing buluh ni..dulu ada pokok..memanjang berbuah..sampai luruh2 tak larat nak makan..bila tengok gulai akak ni rindu plak kat pokok kita yg dah tak ada tu..hehehe

Ayu said...

yatie - heheh..tak adalah yatie..kita boleh update kita terus aje kalau tak boleh berhari2 tak ada apa2..hehe..

cik cek - hahah..orang belajan kedepan kak cek gostan pulak ya..macam ketam ke kak cek?..hehe.. tak apa kak cek, recipe dah ada bila2 boleh cuba..macam kita jugalah kak cek, at least recipe kak cek bersusun cantik kita punya bertabur2 mana kat computer ni..heheh

ady - walkslm, heheh..cubalah ady..alahai menu biasa2 aje ady..

lieya - ait dalam panatngkan tak boleh makn, pedas sikit ni..heheh

quinnie - tulah benda kalau ada depan mata selalunya kita tak berapa appreciate bila tak ada yang kita tercari2 kan Q, ...hehe..depan rumah akak ni pokok pandan pun susah hidup q..haha