Wednesday, July 27, 2011

Chocolate Chips Bread Puding

Assalam, kalau anda rasa anda tersalah masuk dapur Curlybabe sebab nampak puding2 yang boleh dikira posting tentang puding kat dapur ni, dont be alarm!!..Betul lah ni dapur Ayu..heheh..tak salah masuk pun..tengok teman2 buat puding kita terkebil2 aje tau..lagi2 yang cantik2 & cun2 belaka..bukan apa rakyat jelata kat rumah ni not into puding ler..tapi kita tak ulik kita buat juga, bila nampak kat dapur My Lady, kita terus print, sebab nak buat pun tak makan masa, sekejap aje dah siap, adding to ada sedikit balance roti yang almost expire...tapi kita buat pun 1/2 adunan dari bawah ni..itu pun kita terkial2 menghabiskan sorang2 + my mum rasa sikit aje..my mum siap tanya puding ni ada susu tak?..Kita jawap tak mak!!(sebab kalau kita cakap ada susu dia tak nak makan..so bohong sunat, hari raya minta maaf..wakakaka)..

This puding is nice tau, manisnya pun ok pada kita..pada teman2 yang minat dengan puding dan cara membuatnya pun senang cubalah..Thank you Mylady for sharing this nice recipe..my puding tak segebu your puding as I forgot to ambik gambar lepas baked tu. Ni dah lepas masuk fridge baru teringat nak ambik..

Chocolate Chips Bread Puding
Sources-From MyLady@Ibunda Delights
Bahan-bahannya
250gm roti
100gm choc chips
*mylady add sket kismis untuk tambahkan kesedapannya.. -(Ayu pun ikut juga)
2 tbsp gula pasir
Bahan A
500ml susu cair (full cream) *mylady bancuh susu tepung jek-(Ayu gunakan susu kotak tu aje)
125ml double whipped cream *mylady pakai whipped cream biasa jek-(Ayu pun sama)
40gm gula perang
3 biji telur
*campur semua bahan diatas, dan whisk hingga sebati


Cara-caranya :-
1. Gris bekas dengan butter
2. Roti di potong cube dan susun didalam bekas yang di gris
3. Taburkan choc chips & kismis diatas cube roti
4. Tuang Bahan A perlahan2 keatas semua permukaan roti *tuang perlahan2 untuk make sure roti dapat serap Bahan A dan juga supaya roti tidak terapung kalau dituang secara cepat
5. Taburkan gula pasir rata2 diatas roti tadi *untuk mendapatkan permukaan yang brownish dan agak rangup
6. Biarkan selama 30 mins *memandangkan pakai roti Gardenia jek, mylady skip step ni
7. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit
8. Bila nampak permukaan dah keperang2an, dah boleh dikeluarkan dari oven, dan sedia untuk dinikmati
Selamat Mencuba...

19 comments:

Mas said...

kak ayu...
sedappnya tengok puding roti tu...
menyelerakan betoii...

CT Delima said...

As'salam Ayu

Wahhhh sedapnya. kalau letak susu kompom Mak kata tak kisah.. hahaha. bohong sunat erk ayu, pandai anak mak cover line erk.. hehehe

Semua bahan ada, cuma whipped cream jer tak ada, jadinya kena tunggu adalah baru buat. kot2 ayu ada idea, boleh ganti apa agaknya erk..?? :D

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu memang sejiwa la.dari semalam kak ros tengah berangan nak buat coklat chip pudding.Kak ros makan ayu punya dulu la ya.

Mylady said...

Ayu,

Thanks for trying out the recipe. Tapi, bukan nak kata la ek, your puding tu memang meriah betul dengan choc chips & raisin...buat terliur orang jek pagi2 nih..hehehe...

p/s : After my 1st attempt, my husband keep requesting for it until I buat 4 times non stop..now dia dah boring kot..tak mintak dah..hahaha..

mummyseri said...

kak ayu. miss u :)
kite suke puding roti..nnt nk try yg ni plak..

cik cek said...

Pepagi dah ada puding la kat sini...he he...ada lagi ke Ayu..memang lama bebeno dah kak cek tak buat puding2 ni...tak rajin buat sebab tak de org kat rumah dan diorg pun tak ghemo sgt nak makan...last2 nanti kita gak yg dom mkn byk...he he...memanglah tak leh nak diet2...

p/s...roti ada...whipping cream memang selalu ada dlm stok...leh buat ni....:)

Gee® said...

sedapnya... ada coklat pulak tuh...wadduhh!! terguda i...

Lieya said...

Adoiii sedapnyeee.. didalam pantang ni tengok ape semuanya sedap... mau meleleh air liur ni rasanya

Ayu Safieza @ Humaira' said...

kak Ayu cayang...selamat pagi....wat pe tu? Kat sini pagi lagi laaaa.....mmmm dinda dtg ni ada hajat....muahahaa

........nak tukar choc chip bread puding dgn kuih seri muka sepinggan boleh.???...mmmm mcm nak ngap je screen tgok gambar kak ni....:)

Cantiiiik....cam reaaaal!:0

Anonymous said...

Ayu... Pudding roti menyelerakan dan Ayu kata buat pun senang boleh cuba untuk buka puasa....hehehe...KakSal....

Ayu said...

mas - mas pun suka pudingkan mas, boleh cuba ni mas..

ct delima - walkslm, hahahha...kena buat gitu kalau tak dia tak makan ct..heheh itu pun dia ambik atas aje..agaknya dia dapat rasa kot?..wakakaka.. kalau tak ada whip cream kurang pasti pulak ct..hehehe..

puan ros - silakan kak ros, kita sehati sejiwa kak..hahah

mylady - thanks juga for sharing mylady..wakakak yes u noticed eh..i like chocolate as u know so buhlah lebih..heheh.. hahaha..sampai 4 kali non stop buat..confirm dia suka & sedapkan ..

mummyseri - missss u too dear!!..mana pergi ni..lama menghilang ...
cubalah seri nanti masukkan dalam blog tau..hehe

cik cek - hahahah..tulah kak cek..pagi2 dah tayang puding...kalau tau kak cek sorang2 kat rumah kita postkan puding ni kasi kak cek..boleh share dgn kita kan kan..hahah..

gee - sebab ada coklat lah kita buat gee..hehehe..sudah tergoda dgn coklat chipsnya tu..

lieya - oh lieya dalam pantang ya?..congrats selamat melahirkan ya..dugaan orang berpantang ya lieya....akak dulu dalam hari asik haus aje..minum air pulak mak bidan cakap tak boleh minum air banyak2..sabor ajelah..

ayu safieza - waduh hajat yang besar tu..mari ambiklah sepotong yang last tu ya..
ermmmmm sedappppnya kuih serimuka yang ayu bawa ni!!!!..tak cukup nak lagi!!haha

kaksal - aah kak senang aje the whole process of preparations about 15-20 minutes aje kak..excluding the masaklah..cubalah kaksal berpuasa ke hari ni?..

Sue @ Nenie said...

Kak Ayu..Samalah kite..kat rumah sue pun puding2 ni jualan dia lembap siket..last2 terpaksalah tokey gerai sendiri yang ngabiskan...

Tapi bila tgk puding ni cam nak redahhhh jua lah..buat siket...

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak..wahhhh, penuh choc. chipsnya yer..mesti anak2 suka ni..

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. boleh la try puding roti ni kalau ada roti lebih.. sedap nampaknya

Ida,Japan said...

puding roti yg sgt enak ....dah lama ida yak buat k'ayu, versi tabur choc chips lum try lagii

Ayu said...

sue - hahaha..kita serupa ya..yang jalan itulah kek coklat,
mufin coklat..basically yang berasas tepung lakulah..hahaha....
ah redahlah sue..buat 1/2 adunan aje..

rabiatun - walkslm, hehehe..choc chips bukan anak2
yang suka, tapi mak anak2 yang suka tun..hahah..

juwita - walkslm, cubalah ita..kalau ita suka puding roti yang jenis
macam gini..memang harus buat..

ida - cubalah ida, mana tahu kena dgn selera ida..senang aje nak buat sekejap dah siap untuk dibakar..

quinnie said...

salam kakayu..malam datang bertandang kerumah mu..hehhehe...saya jarang nak buat puding roti ni...tapi tengok elok je rupa puding akak ni macam bingka...sedapnya ada coklat chip....rasa nak buat lak...ngeeee

Ayu said...

quinnie - walkslm, alahai cian dia bertandang malam2 ..tapi puan rumah dah masuk ke alam baqa....nasib baik q, pandai cari puding ni boleh juga dibuat makan self service lah ya..

Nuridah said...

Eh ayu, ada puding,mcm kak nur terlepas pandang....ish2 dh rabun akak kamu nie!!!

Oh mak ayu mcm mak kak nur juga tk minum susu....haha...nk mintak sepotong pasti dh jadi baja...lainkali baling kat kita...jgn malu2 jgn segan2...susah2 ketuk aja botol nanti kak nur suruh boy ambil...hehehe.