Monday, July 25, 2011

Chocolate Choclairs Muffins

Chocolate Choclairs Muffins ni actually dah lama nak buat semenjak dari nampak Kak Ummi buat lagi.. terus kepantry cari choclairs ni sebab kita confirm memang ada stok choclairs time tulah..tapi bila tengok alamak blueberry punya flavour pulak..anak2 tak makan kalau chocolate ada flavour2 ni, macam mana choclairs blueberry ni ada kat pantry kurang siasat pulak siapa yang bawa balik..hehehe..so terpaksalah tangguh dulu hajat dihati..lepas tu nampak kat rumah Sheila, terus tak boleh tahan cari choclairs ni kat supermarket yang berperisa hazelnut milk chocolate, siap buat masih belum sempat nak post entry lagi maklum ler tunggu queue number dan juga puan tanah asik tak boleh nak update sebab sibuk memanjang..then nampak kat rumah Hasue, beberapa hari yang lalu ...so this time kita post kat sini pulak..maklum ler bulan puasa pun dah nak dekat..muffins2 ni time bulan puasa rasa2nya macam ada sikit slow kat rumah kita..melainkan si Marsyalah..

I buat muffins ni,. for the choclairs tukan I tak potong empat tapi masukkan sebiji2 dalam each muffins..
itu yang tak meletup keluar lavanya macam teman2 yang lain...tapi meletup kat dalam instead..bantai ajelah asal dalam ada rasa choclairs ni oklah kan..then my chocoolate chips pun macam sikit aje kita tengok next time nak lebihkan biar kat atas tu cantik sikit..hehe..Apa2pun muffins ni pun sedap juga dan manisnya pun ok pada kita..Terimakasih to Yani again for sharing and thanks to the ladies for the ideas..


Chocolate Choclairs Muffins
Sources:-From Yani@ Deco Coco

Bahan-bahan:
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 20gm serbuk koko
  • 2 biji telur
  • 45gm gula perang
  • 45gm gula kastor
  • 100gm mentega
  • 100ml susu segar
  • 50gm chocolate chips
  • 10-15 biji choclairs ( sebiji potong 4)-(Ayu tak potong ayu masukkan sebiji2)
Cara-cara:

  1. Ayak tepung dengan serbuk koko. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree.
  2. Pukul gula dengan mentega sehingga lembut. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul lagi 2-3 minit.
  3. Kemudian masukkan 1/3 tepung yg dah diayak tadi. Kacau. Masuk pula 1/2 susu segar - kacau lagi. Ulang lagi dgn masukkan tepung kmdn susu. Akhir sekali tepung.
  4. Masukkan pula chocolate chips dan choclairs. Kacau rata.
  5. Sudipkan adunan ke dlm muffin cups. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.


31 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
sedapnyer... bila lah dapat rasa ni...

Yat Maria said...

Akakkkkk...

kenapa kak??? kenapa???

kenapa lah akak wat kita cam nih kak....mana nak pi carik CCM cam akak wat nih...kita nak sekarang kak..tak leh tahannnnn tgk gambar akak posing kan...aduiiiiiiiiii!!!

quinnie said...

bestnya kakayu...tengok coklat tu cair je..akak coklat choclair tu dia cair ye bila dah masak? yg sebijik2 tu jadik cair?

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuuu Sayaaaaaaaaaaaang...dinda dtg. The cake, it was from your entry sis. Nanti ada masa free minta izin share k kak ayu. Busy sbb kene masak a bit speseeel la today. Ngeeee....

Tak tahu dah byk recipes ayu amik dr kak ayu tau...thanks kak....:) choc ganache tu sooodaaaaaaaaap!!

Lastly....thank you for the wish to Mr B...:) and for reading me merapu ngeh4!!!!

Ida,Japan said...

cedapner mapin choclairs k'ayu ni...nk tahu reality kesedapannya, nmpknya kena buat sendiri la ni

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..kena buatlah ady baru dapat rasa..heheh

yat maria - wakakaka..ingat kan yat nak tanya apa..kering darah sekejap..hahaha..rupanya mana nak cari ini ccm heheh..ini makcik perut mulat pasti suka muffin coklat yang ada filing2 ni..

quinnie - aah q, dia cair, sebab dalamnya tukan caramel..cuma akak tak potong itu yang dia meletup kat dalam aje..kalau potong lagi senang dia meledak..yang sebiji2 tu kalau q tengok dia cair kat dalam nya tu..

ayu safieza - oh ya ke ayu..wow i am honoured that you tried the my red velvet cakes aout of so many recipes out there..really2 honoured dear..silakan ayu panjangkan2 to the rest..wah special dish for today ..akak tunggu kemunculan postingnya tu ok..hehe

ida japan - hahah betul tu ida, nak tau rasanya kenalah cubakan..heheh kat jepun ada ke jual choclairs ni ida?..

Lieyly ︱ Alia said...

geram betoii klau nk choc neyh..haishhh..lapar2..

cik cek said...

Alooooo.....aduhaiiiiii la sayang....mengeluh panjang lak kak cek ni....ada lagi ke...penat dah u turn...corner baring bagai...sampai balik dah rumah Ayu....dok la depan pintu...harap2 tuan rumah bagi rasa mapin2 yg sgt sedap tu...
Ayuuuu....oooo....Ayuuuu...mana orgnya ni...mesti kat dapo masak2 ape lagi agaknya tu....tak mo balik dulu lah...mesti ada lagi tu ..kan kan..Ayu.... he he he :)

Amie said...

Ayu,
simpankan Amie sebiji muffin tu ye... tergoda tengok isinya leleh tertahan2 tu....

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

ayu ,terliurnya kak Ros tengok muffin ni.Mesti nak buat

lena said...

actually i'm not sure what is choclairs until i saw the pictures, now i know! it's some sort of caramel candies, rite? This must be delicious!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak....
mengoda nya muffin tu akak... teringin tangan nie nak mencapainya tau... sungguh mengoda... sedaaapnya tu akak... bila ler diana nak buat nie... puasa pun dah nak dkt nie... mmg x terbuat ler jawabnya nie.. alahai.. x per ler.. mintak dr akak jer ler.. hehhee

Anonymous said...

Ayu....muffin nampak sedapnya dgn ohocolair meleleh2....KakSal hendak beli di jb dan nak cuba buat macamana rasanya...tkasih...KakSal....

Mylady said...

Ayu..

Limpahan larva choclair tu berlinangan seiring dengan linangan air liurku..hahahaha...

IBUNDA DELIGHTS

kucingorengemok said...

walllaaahhh, so nice! lembut di luar, cair di dalam!

Gee® said...

yaww!! tek tahan....terlior....

Ayu said...

lieyly - heheh..cubalah buat lieyli ..

cik cek - hahah..alah janganlah mengeluh panjang kak cek..dah tak ada dah..ini entry terakhir untuk monday..hehe.. alah cian dia duduk kat depan pintu dari semalam ke kak cek?...cian dia samapai tertidur2 tu ha..haha

amie - hahah...boleh amie nak berapa ketul tu cakap aje..tak payah simpan2 kita buatkan yang baru ok..haha

puan ros - hehe..cubalah kak ros..little laling mesti suka..

lena - yes lena, its some kind of candies sold in those supermarket..well the taste its ok for me..hehe

diana - walkslm, hahah..tak apa diana, lepas puasa or bila2 bolehlah cuba..dah ada recipe nikan..nak minta dari akak itu aje lah yang tinggal dear..hehe

kak sal - kak sal, choclairs ni kat sheng siong pun ada kak..tak payah pergi jb..hehe..
tapi kalau kak sal buat kalau nak masukkan sebiji tu potong 4 jadi dia meledak kat dalam sekata..yang kita punya kita tak potong jadi dia meledak macam gitu aje..

mylady - wakakak..waduh..air liur meleleh..nak tissue tak ..hehe

kog - heheh koggggg!!!..rindu sama awak tau..lama tak dengar suara..akak pun dah lama tak tinggalkan jejak kat rumah kog..

gee - cubalah gee..anak2 pasti suka ni..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Muahaha...

Kak ayu, semalam wat nasi beriani kambing, ayam masak tomato...acar ulik.....dah makan 10 minute pertama, baru ingat nak amik gambar....muahahah...mmkn mcm main bola lak...ada masa tambahan.....

:) share ngan kawan2 malaysian yg bujang kat sini....

dedetea said...

emmhh nice cake,,,,enaaakkkk!!!

CT Delima said...

As'salam Ayu

Sangat teruja nak mencuba, tapikan bila dah jumpa choclairs ct takut tak sempat nak buat muffin tu lah dah kena ngap dulu masuk mulut... hahaha. suka rasa dia yang sedap gitu, kalau ct beli satu botol tu tinggal sikit jer ayu...hihihi.

Mintak kat ayu jer boleh..? :DD

Ayu said...

ayu - wahaha..seronoknya memang makanan speciallah tu ayu..
sedap mestilah ada 2nd round kan..heheh..

dedetea - thank u for dropping by and tinggalkan jejak ya..selalu2lah kesini..

ct delima - walkslm, hahah..biasalah ct..normally memang gitu..macam kita dulu beli biskut nak buat kek lapis ..sementara nak buat biskut pun dah habis..hahah..boleh cyt kalau nak ambik itu aje yang tinggal..haha

kzai said...

salam ayu..
berselera tgk mapin choclairs...x tahan tgk choc meleleh kt dlm tu... membuat air lior akak sama meleleh ni...hehehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedapnya nampak memang masuk list la ni.. tambah ada lelehan2 cair tu.. suka tgk

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu. nengok choc yg cair dlm muffin tu yg tak tahan..yummm..choclairs ni kalau beli berebut anak2..
re; betul tu Ayu..remeh nak buat dot-dot yg cantik..

Nuridah said...

Malam Ayu,

dah tidur ke belum??? Muffin tu betul2 nampak sedap...kak nur masuk list dulu...tengok coklat nya yg meleleh tu kan...kak nur rasa cam nk jilat aje...ish lagi mengotor...hehe...cantik dan mengiurkan muffin ayu tu....eh si Yat buat suspen aje...hehe...mula2 mcm manja gitu...lepas tu mcm serious...hehe..ada2 aje Yat nie.

Ayu said...

kzai - walkslm, heheh..waduh dah basah keyboard tu ya.. kena baju tak ni?..haha

juwita - walkslm, mesti masuk list ..harus dicuba..heheh

mamasya - walkslm, betul tu mamasya..dot2 tu nak dapatkan perfect dot susahnya..yang kita buat banayk yang tak cantik..sikit aje yang boleh harap..haha

nuridah - kalau tengok jam knur comment tu 9 lebih masih belum tidur knur..heheh..kita dengan budak2 lagi..hahah..jilat coklat tak apa knur..hehehe..
tulah yat mula2 kasi kita suspense ajekan..heheh

Rabiatun said...

assalamualaikum....sedapnyer...nanti Tun nak try gak lah..

ZarinAziz said...

salam...sedap nyer muffin ni...harus dicuba ni...

Ayu said...

Rabiatun & ZarinAziz - walkslm, cubalah , tapi kalau nak gunakan sebiji2 akak cadangkan belah candynya tu supaya meledak lagi luas..

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhhh..Kak Ayu pun dah cuba juga yaaaa..Sedap kan...Memang berbaloi-baloi kannnnnn

Ayu said...

sue - walkslm, sue!!! pun dah try ni juga ke?..waduh sorry akak tak perasanlah dear..aah sue, memang berbaloi & sedap buat ni..hehe