Thursday, July 14, 2011

Chocolate Fudge Cake

Waduh, actually bila baca kat comments2 yang diberi dari teman2 blogger..hari tu about Marsya's birthday cake..kita telan air liur aje tau gulp!..heheh..alahai kek yang dibuat tak glamour lah you..kek biasa2 aje..this time kita tak sempat nak buat 'research'  dan think more about Marsya's cake, sebab asik sibuk aje dengan the kids homework and other stuffs lah..so decided pun last minute dan gunakan bahan2 yang ada kat rumah aje..

Bila tanya Marsya nak kek apa dia jawap nak kek 'Dora'..check jugalah ineternet cake dora macam mana, tapi mostly 'kek kepala Dora' atau edible image of "Dora'..lepas congak2 kita cakap dengan dia, 'Adoi kek Dora susah buat lah Marsya'..mama tak tahu buat..flip buku for some ideas, ingat nak buat 'Princess Castle'..pun susah dan lagi banyak kerja wei..hahaha..memandangkan hari birthday Marsya tu half of the day kita kat luar..bila balik tak sempat nak fikir lama2 terus aje buat kek ni...sebab sebelah malamnya nak potong  kek bila Mr Hubby pulang dari office..so kita decided on this number '5' cake since she is 5 years old..hahaha..Marsya smiled with satisfaction bila mama dah siap deco kan, shukurlah tak banyak songeh, asal ada kek jadilah kan..haha... Chocolate Fudge Cake ni kita pernah buat  here.. last year for Iqram's giant lego's cake..Nak buat dia pun senang aje...for this recipe kita gunakan 11/2 adunan - 1 loyang kek chiffon 7" + 1 loyang empat segi  5".. kek ni very moist, very chocolatey dan lembut aje..memang sesuai siapa2 yang sukakan kek coklat..

Chocolate Fudge Cake
Sources:-From Aunty Yochana
                                                                Ingredients for Sponge Cake:-(A)
120 gm. Superfine flour-(Ayu used Cake flour)
1/4 tsp. Baking powder
1/4 tsp. Bicarbonate of soda
1/4 tsp. salt
85 gm. sugar-(Ayu  used 75g)
4 egg yolks
50 gm. cooking oil (any brand)
40 gm. water
1 Tbsp. chocolate emulco / paste
35 gm. cocoa powder + 60 gm. hot water

(B)
4 nos. egg white
1/4 tsp. cream of tartar
85 gm. castor sugar-(Ayu used 75g)


Ganache:-
250 gm. dairy whipping cream
300 gm. cooking chocolate
50 gm. butter

Method:
(1) Mix all the ingredients (A) together into a smooth batter.
(2) Whisk (B) till until stiff peak.
(3) Fold (A) and (B) together, taking care not to overmix. Pour into a 9" round cake tin and bake at 175C for about 45 mins. or till cooked. Remove cake from oven and let it sit on the cooling for 3 mins. before removing from the tin.
(4) For Ganache, heat up the dairy whipping cream, pour into the chocolate and stir till chocolate melts, then add in the butter. Stir till smooth and let it set until it's or a spreading consistency.
(5) Slice sponge cake into 3 layers. Spread ganache on every layer and sandwich them together. Cream the whole with ganache and decorate as desired.

* This chocolate fudge cake is using ganache and it's not the custard-like fudge cake.



39 comments:

cik cek said...

WoW!....Kak Cek sampai dulu dtg naik jet...he he he...agak2 sempat tak nak makan kek Birthday tuk Marsya ni...he he...tak sempat tak pelah...cuci2 mata pun ok gak....

Ayu...cantiknya kek No.5 Marsya ni...Marsya yg request ke...mesti happy sakan diakan...seronok dan teruja....puas ati kan Ayu bila dapat buat sendiri kek tuk anak2 kita...jimat belanja lagi....:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mama dtg 2nd naik Mrt tadi lmbt sikit ..hehehe Best ah mama marsya buat besday cake no 5...give 5 lah ayu..hehehe

cikmanggis said...

nampak sungguh sedap.walaupun selera baru nak ada tp bila lihat kek coklat ni tetiba teringin pulak..malasnya nak buat..minta la sepotong ya:)

Nuridah said...

Wah Marsya, kek mama cantik lah...nanti birthday auntie boleh suruh mama buatkan erk?? Birthday auntie terus nk jumpa mama sekali....mesti mama sembunyi belakang tembok nie....hehe...

Ayu, dh okay lah kek tu...cantik apa!! Muai tengok coklat tu...ish sepotong simpankan untuk fiqah ya!

ijayuji said...

Mak Ayuuuuuuuu!!!! kirim salam kat pakwe!!! tetiba** ahahaha..... cantekkkk!!!!!!! kalau kita tak jadik bentuk 5 lah, jadi bulat jerrr kikiki.... nmpk sedap kek tU! untung marsya ada ibu yg pandai baking2 dan untung jugak kat kita sbb ada future mertua yg pandai masak n baking, leh tumpang sekaki pakwe jgn carik makwe lain tau! nanti MAKWE terjun katil tau! wakakaka....

Sizuka said...

ayu, so sweet la kek tu. marsya sure happy sangat2. :)

Gee® said...

wow!! canteknya kek Dora si marsya tuh...no 5 lagi... untie nk choc m&m bole tak...? heee

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayu......waduh2 rupe2nya kita totaaap berbeza....akak emang ibu yg mithali....she must be so pleased!!!!

Ping!!!! Pingsan jap ni tgok kek yg begitu mgcoklatkan diri.......mmmm saboooor jelah...lagi 16jam Ayu pose nih....muahahahaaa

Mamasya said...

Kek no 5 bday Marsya cantiklah... patutlah Marsya senyum girang...pandai mama Marsya buat.
kek cho pula dgn topping cho... yummm, auntie nak rasa sikit boleh tak Marsya...hi..hi...
Marsya peminat Dora...samalah dg Syakirah tp Syakirah tak pandai nak request kek dora lagi...tp kalau request mamanyapun tak pandai buat.

Mas said...

wahhhh...cantikknya kek birthday marsya........
nampak sangat sedappp laa.....
pandai kak ayu mendeko....

TopsyTurvyMum said...

`wow!! Sangat tempting tengok itu cake!
InshaAllah nak try this recipe nanti.

Tadi tgk2 entry bawah, Marsya kat Al-Iman teirngat Adnan pun pernah sekolah situ setahun:)

Happy Belated Birthday Marsya!:)

Ida,Japan said...

wahhh...ni la kek marsya ye, kek no.5 lagi tu...last2 minute pun,mama dia dpt buat kek yg cantik & sedap lagi tu...ida, kalau last minute, kek bulat ajer la..kemas jer deco tu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...

hepi besday untuk anak dara comey tu yer... maaf lah.. lambat sikit masuk sini.. semalam anak dara kecik kita demam.. tak sempat nak buka lappy pun walaupun seharian kat rumah.
kek ni kak ayu guna cut & paste ye? pandainyerrrr... ingatkan guna loyang no. 5 tdi... cantik kejadian kek lepas di deko...

Ezadlieza said...

Hepy Besday utk Marsya yg comel tu...mama dia buat kek pun comel...nak sikittttt....mesti dah abih kan kak...Marsya ni la satu2 nya princess ye kakkk....so sweet...

che'iza said...

Kak Ayu sayang..... betullahkan takkan nak ckp " Mak kepada PAKWEku sayang"... Tu org yg suker terjun katil jer ckp mcm tu...

Akak... Agaknyer berapa besorlah akak punyer oben kan... boleh masuk no 5..... Kalau oben saya kak... no 1 pun belum tentu muat... huhuhuhu...

Yatie said...

Happy Birthday Marsya. waduh cmana leh tak perasan ni birthday girl yg cute...sowwyyyy yaaa...cantiknya kek yg mama Ayu buat tu..rasa nak tempah je...bukan saja cantik kek tu...dah tentunya sedap bangetttt...terliur je tngk...

K.Nor said...

cantik dah tu ayu!! nampak jelas no5.. kalau nor buat ntah apa2 no yg keluar.. hehe

tahniah! nak cikit boleh :)

Anonymous said...

Ayu,cake no 5 cantik pandai Ayu buat kalau KakSal sudah berpeluh2 tangan nak piping keras...jimat tak payah beli di kedai...Ayu kalau cucu KakSal dapat goodie bag balek sekolah habis di makannya...KakSal....

CT Delima said...

AS'salam Ayu

Marsya request kek Dora eh..dah pandai anak2 sekarang kan. dah cantik lah hasil tangan mu itu. kalau ct lah memang hancus dah dengan kekerasan tangan ku ini yang nak mendeko lagi.. hehehe.

Tentu anak ayu suka kan dengan hasil nya. Marsya tentu bangga punya mama yang rajin dan pandai memasak ni :D

wana said...

Salam ayu...
Bertuahnya birthday girlkan, sbb ibu dia buatkan kek yg cantik dan sedap kan... Marsya dah 5 tahun ya!! happy birthday buat marsya...

Thanks muffin koko chip tu sungguh sedap... sorry gak lupa nak mention yg kita tukar nama muffin coklat chip just utk search engine....mintak izin..

Wattie said...

Salam Ayu,
Sedihnya...kita selalu sampai lambat, mesti dah selesai...huhuhu..Anyway nak wish Hepi Belated Birthday buat Marsya yg cute, semuga jadi anak yg terbaik....auntie teringin sgt nak kek cekelat tu, nanti suruh mama bake satu untuk auntie ya

quinnie said...

saya duk tunggu jugak nak tengok rupa kek b'day girl akak tu...hehehhe...kekcoklat ni memang 4 ever sedap...hehhehe...tak pernah lagi cuba yg cam ni....lain kali boleh cuba...:)

ady said...

as-salam kak ayu
wow!mengacam betol kek Kak Ayu tu... cantik dan hasil kerja yang kreatif....

Juwita Jamaludin said...

comel kak marsya.. bagu s marsya sentiasa hargai kek mummy dia... pandai akak buat bentuk 5 tu.. ita tak tahu pun nak buat gitu

Nieza said...

kak ayu!!! kek tu memang terbaik dah dimata saya kak...cantik dan memang perfect no 5 tu..mesti suka marsya tu kan....dah tentulah sedap tu.jamu mata jer lah nengoknya..hehe

ijayuji said...

Mak ayuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!! dtg pagi2 niiiiiiiii hihihi... apa????? resepi biskut guna karamellll????? uuuwaaaaaaa.... tak sabo nak try!!! nak buat jugak!!!! tp mmg sedap kan kak karamel niii kita suke jilat2 gituuuuu hihiih....

Yat Maria said...

Akakkkkk


terkebil2 kita tgk cake menawan ni...

ehhh sebelum tu happy belated bday to marsya ya...semoga panjang umur, murah rezeki... kita leh terlepas plak arr kak...dun mara arr...

ni kita chope..kalo ada taim kita nak watkan anak bujang kita plak..

Lieya said...

Adoiiii xleh handle tengok kek ni... menggiurkan kak oiiii... sedapnya sedapnyeeeeeeeee...

farrah said...

k.ayuuuuuuuuuuuuuu..kekeke..buat kek no 5 xpakai loyang no 5 ..pergh tere tere kekeke..ti nak request next kek number 30 from k.ayu la kekeke..huhuhu..xnk a 0 tu 3 je ekekke...cantik2...apapun kek coklat k.ayu wat mmg nampak marvelous n terliur2 kekeke

Ayu said...

ASSALAMMUALAIKUM PADA TEMAN2 YANG KITA MASIH BELUM SEMPAT NAK BALAS KUNJUNGAN, INSYAALLAH KITA AKAN LAKUKAN BILA ADA WAKTU YA..2-3 HARI KITA ADA SIBUK SEBAB NAK BUAT KENDURI TAHLIL DIRUMAH SO TAK DAPAT NAK NGADAP PC LAMA2..
KITA HARGAI KUNJUNGAN DAN JEJAK KASIH SEMUANYA..

Ayu said...

cik cek - hahaha..nampak gaya begitulah kak cek..u the first one to reach..haha..
then memang pun cuci mata aje lah sebab confirm dah habis dah kek marsya ni..
actually kita tunjukkan gambar kek from a book, dia cakap ok2 boleh & smile then lepas tu berlari continue tengok tv..hehe..

mamahawa - hahah..mama comes in 2nd..haha..give you 10 ma..

cikmanggis - alahai cm, kalau cm dekat hari tu juga kita dah hantarkan kek ni kat cm..sorry about ayah cm passing on tu ya..

nuridah - wakaka..kek untuk auntie nak number berapa tu?..boleh mama buatkan..lepas tu suruh pakwe yang hantar le..mama confirm pakai mask kalau jumpa dengan auntie..haha..thanks knur..segan ler..kek yang tak banyak buat research inilah..haha..

ijayuji - ahahahhh..amboi datang aje kirim salam dgn pakwe ya.. aah banayk lah tu beruntung ya..siap kalau dah jadi anak antu mak ayu nak rilek2 tak ada nak buat kan anak antulah .....anak antu lah yang buatkan untuk mak mertua..hahah..hahah..nak terjun katil 2 tingakt ya ika...haha

sizuka - thanks shidah..so far marsya ok..asal ada kek shes ok..heheh

gee - heheh boleh auntie gee..nak choc m & m aje ke?..heheh

ayu safieza - hahah..biasalah ayu kek mesti nak coklat juga..kalau tak tak berapa laku business akak..haha...wow 16 hours of fasting sabor ajelah ya ayuuuuu..

mamasya - hahah..thanks mamasya..boleh auntie kalau nak rasa itu aje yang tinggal..hehe..Marsya memang minat dora, princess barbie, hannah montana dan anything pink..actually kek pun nak pink tapi sebab coklat tak ada pink terpakasa lah brown juga..hahah..ooo sekarang syakira belum pandai minta lagi..nantilah dia tak pandai ..kelam kabut sikit dibuatnya..heheh

mas - heheh thanks mas..alah kek biasa2 aje mas..mas pun boleh buat juga..

topsturvymum - heheh..thank u TTM, cubalah kek lebih moist the next day..
thank u for the wishes untuk marsya tu ya..yes marsya kat iman kindergarten..dulu adnan iman kat mana ya?..

ida japan - aah ida, alahai kek last minute terketar kepala lutut juga nak menyiapkan nya sebab beberapa jam aje nak habiskan..thanks ida for the compliments..

Ayu said...

madiha - walkslm, thanks ratna for the wishes tu ya..its ok akak faham dont worry..alahai ciannya anak dara kecik demam ya..yes untuk kek ni akak cut & paste..
dari akak beli loyang no. 5 baik akak beli loyang kek dora tu..tapi mahal tau loyang kepala dora..heheh..jadilah dapat kek cut & paste ni kan ratna..haha

ezadlieza - thank u auntie lieza, aah marsya lah the only princess..heheh..manja bukan main..tapi dengan ayahnya lah..dengan akak tak kasi chance punya..heheh

cheiza - hahahha..orang yang suka terjun katil tu memang begitu..hahaha
uish oben akak pun tak besor iza, kek ni akak masak dalam 2 loyang, satu loyang empat segi 5" dan satu lagi loyang kek chiffon 7 ", dua2 masuk dalam oben bakar sekali..lepas tu akak potong dan cantumkan dan tutup dengan ganache tu..heheh..

yatie - Thank u auntie yatie for the wishes tu ya..ai auntie yatie pun boleh buat kek ni tak payah nak tempah2..heheh kalau nak tahu rasa auntie yatie kena cuba tau..hehe

nor - thanks nor, alahai kek last minute lah ni nor..uish awk lagi pandai nak buat..
ken buat sendirilah nor kalau nak rasa..sebab yng ni dah licin ..heheh

kak sal - hahah..alahai kak sal..kita main taram aje ni..tampal sana tampal sini lepas tu tutup dengan ganache chocolate tuu memang ada jimat sikit lah kak sal..tapi penatnya bukan main ..heheh..marsya kalu dapat goodie bag yang tidbitsnya dia makan tapi benda2 lain dia campak2 aje merata2..heheh

ct delima - walkslm, aah ct dia request cake dora..sebab 2 tahun yang lalu kita buatkan strawberry shortcake so tahun ni either dora or princess barbie..tapi dua2 tu susah nak buat..heheh..kalau mak dia pandai tak apa juga kan..

wana - walkslm, thanks wana for the wishes tu ya..alahai kek biasa2 aje wana..
muffin kokochip tu sedapkan..its ok dear, wana change the name for search engine ya..its ok for me dont worry..hehe

quinnie - hahah ah qunnie tunggu kek akak ya..waduh itu yang akak pressure tau..hehe..kek yang seadanya quinnie..hehe..cubalah bila2 siapa2 punya birthday kan..

Ayu said...

wattie - walkslm, hahah tak lambatlah kak ..masih on time..thanks for the wishes tu ya..alah auntie wattie lagi pandai buat kek ambik order lagi..mama ni masih nak belajr2..heeheh

ady - walkslm, heheh thanks ady..kembang lubang hidung akak tau for the compliments...haha

juwita - actually kalau nak ikutkan marsya tak cerewet kek apa pun asal ada kek birthday..tapi kadang2 tak sampai hati pulak kan ita..kek ni senang aje ita..just cut & paste aje..hehe

nieza - heheh thanks nieza, sedap juga kek ni pada kita ..maklum ler kek coklat ..haha
jamu mata pun kenyang juga kan nieza..hahah

ijayuji - aah ika, akak ada recipe gunakan biskut gunakan caramel, bolehlah nanti akak nak cuba juga..dulu akak buat tak tahukan recipe caramel sauce tu..akak gunakan gula2 caramel tapi lepas tu keras macam BATU ..wakaka....caramel ni pun ada rasa ala2 DDL tukan ika..

yat maria - hahah..kek biasa2 aje yat..thanks for the wishes tu ya..akak tak mara arr..
its ok dont worry.... yat sibuk lagi ke tu???..aah the next birthday u can try this if u want..heheh

lieya - hahah..bila2 lieya boleh cuba kalau lieya suka makn kek coklat ..hehe

farrah - farrahhhhh!!.kekeke....akak tak pakai loyang no 5 akak cut & paste aje..heheh..nanti akak uploadkan gambar yang akak ambil dari buku potongannya tu.. amboi number 30 yang 0 tu tak nak ya..masih nak jadi baby lagi ke?..wakakaka..thanks farrah for the compliments...recipe dari buku 'big book' tu masih belum akak cuba nanti nak cuba juga..hehe

Faeez said...

Wow....! Nice job Ayu! Macam professional lah... Sekarang macam ade inspirasi nak buat bd cake ni for my sons...sept n oct...insyaallah...

Cheq Sue said...

assalamualaikum kak ayu... salam kenalan... mmmmm best je nampak kek tu...

Ayu said...

faeez - hehehe...waduh tak ada lah faeez, professional..jauh sekali..just for the family oklah kan..its just the personal touch gitu..haha..yes dah ada inspirasi tu boleh buat birthday cakes for your sons kan?..

cheq sue - walkslm, salam kenalan juga buat sue dan thank u sudi singgah & tinggalkan jejak kat blog akak ni ya..

Wattie said...

Salam Ayu,
Singgah bertanya khabar, Ayu sihat ker...sebab masih tengok kek cekelat tu tak bergerak2 lagi.....

Ayu said...

wattie - walkslm, kak..heheh..kek birthday tak gerak2 sebab tinggalkan untuk akak..heheh..alhamdullilah kita sihat kak, cuma ada sedikit sibuk kebelakangan ni dan mungkin akan datang juga....thanks kak for asking..ingat juga akak kat kita ya..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Alamak... diana terlepas ler entri nie akak.. uwaaaa.. camner ler boleh x nampak nie.. huhuuuu...
happy belated birthday marsya ( sorry aunty lambat.. huhu )
akak... cantik ler kek tu akak... pandai akak deco yer.. sukanya tgk...