Monday, July 25, 2011

Cucur Tauhu & Cendawan

Assalam, semuanya..comes Monday aje, dah start routine balik..sekejap aje dah seminggu sekejap aje dah nak masuk bulan puasa..rasa macam semalam aje kita gantung itu langsir..walhal, it was last year!!...kiki..1 tahun itu langsir tak ada turun dah babe..bayangkanlah betapa rajin nya kitakan..sebab rajinlah kita pilih langsir colour gelap2 sikit jadi tak nampak kegelepan habuk tu..hehe...ni bulan puasa baru bawa turun, terus gantung langsir untuk raya..hahah....

Walaupun dah masuk lunch time sekarang, I just post this cucur ajelah ya...mana tahu boleh juga buat minum petang nantikan..kali ni cuba pula cucur tauhu dari Yani, ex- puan tanah myresipi tu ya..Kita adjust ikut selera dan tambah apa2 yang patutlah ..guna tauhu lembik pun 2 sebab itu aje yang ada..so kita tambah tepung, sebab adunan ada sedikit lembik..Apa2pun cucur tauhu ni sedap lagilah ada cendawan, oops, cendawan butang pun kita tak ada so gunakan cendawan tiram aje, then kita cicah dengan sambal tumis , best!!! ...Terimakasih to Yani for sharing, akak panjang2kan recipenya  kat sini pula ya..


Cucur Tauhu & Cendawan
Sources:-From Yani@Deco Choco
Bahan-bahan:

  • 2 sudu kecil pati ayam knorr-(Ayu gunakan 1-2 sudu kecil concentrated chicken stok)
  • 4 keping tauhu putih dilenyek-(Ayu gunakan 2 keping tauhu lembik/putih aje)
  • 1 biji telur dipukul
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil lada putih-(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
  • 3 sudu besar tepung jagung-(Ayu gunakan 4-5 sudu besar)
  • 5 ulas bawang kecil dihiris
  • 100g cendawan butang dihiris ( xbuh pong.. xde stok)-(Ayu gunakan cendawan tiram 2pkt)
  • 1/2 btg lobak merah dihiris halus
  • 5 batang kucai dipotong sepanjang 2cm. ( ganti dgn daun bwg + sup)-(Ayu gunakan sama dgn yani)
  • 2 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)
  • beberapa cili padi dihiris-(Ayu tambah)
  • 11/2 cawan tepung gandum-(Ayu tambah)
Cara-cara:
  1. Masukkan tauhu, telur, serbuk pati ayam dan bahan-bahan perasa di dlm mangkuk
  2. Masukkan tepung jagung dan gaul rata
  3. masukkan bwg kecil, cendawan butang, lobak merah dan kucai. 
  4. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana besar. Goreng campuran sebesar 1 sudu kecil sehingga perang keemasan. Tos dan hidangkan dengan sos cili..-(Ayu hidangkan dengan sambal tumis)

14 comments:

Amie said...

assalamualakum Ayu,
kita belum lunch lagi ni... nampak cucur tauhi & cendawan ni macam rasa lapar pulak!

Gee® said...

wah!! mesti garing cucur ni...nmpk pon sedap belum makan lagi...nk seketoi...

Ayu said...

amie - walkslm, wah lamabt lunch hari ni ya amie..hehe..bolehlah buat minum petang nanti cucur ni..

gee - aah gee, garing cucur ni sebab ada tepung jagung tukan..nak seketoi capai ajelah tu gee..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..
huwaa... cucur cendawan yg menggoda betol..garing2 betul!!!

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,tersangatlah sedapnya nmpak cucur akak,nmpak rangup ajer..Sy pon sama kak,time posa baru gantung langsir,pastu taun dpn lak,baru tuka,uish igt sy jer yg mls,haha,rupanya sama lak cam kak ayu..Hihi..

Ayu said...

mamahawa - walkslm, heh..aah ma garing2 kita suka tapi tak boleh nak buat bulat2 macam yani sebab kita kalau buat selalu fail..haha

zaliedana - walkslm, wakakaka..give me 5!!..calit sikit ..ada juga gang rajin ya..hahaha

cik cek said...

Ayu....Waaa...manyak cepat sudah gantung langsir hali laya....tema ape kaler langsir tahun ni...nak tau ghumah kak cek dah leh 4 tahun tatak tkar itu langsir oooo...he he he...sebabb dok masih elok...kira ok je la kan....
byk cite bab langsir la pulak...kak cek dtg bwk lempeng...leh kita makan sesama kan...nak gak rasa cucur Tauhu & Cendawan Ayu ni....nampak cam rangup je tu....leh kan join makan sesama...:)

Ayu said...

cik cek - wakakaka..tak ala cepat nanti wah gantung nak dekat raya..sekarang wa tengok2 aje dulu..heheh rasa begitu cepat sekali..banayk lenguh itu tengkuk & leher mengerjakan langsir ni..itu sebab setahun 1 kali baru basuh..hahah..meh makan lempeng sama2 dengan cucur meh kak cek..hehe

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

salam yat.bagus juga ya tauhu buat cucur.tang langsir tu mana ada masa nak basuh sebab yatkan asyik basuh pinggan mangkuk dan periuk belanga je...Hihihi....

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu... salah sebut nama lagi...la...kalau ayu dgn yat memang asyik tertukar aje.baru tadi masuk dapur yat..skarang masuk dapur ayu pulak..tu la pasal salah sebut.Ya Ampun......

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

wah crispy betul nampak cucur tu...ish kak nur nk beli rumah dekat2 rumah ayu lah...senang mintak hulur nanti...hehe...

kak nur ingatkan kak nur sorang yang langsir 1 thn sekali baru nak cuci...hehe...kak nur sampai kena sindir...I buat bodoh aje...yg nk kena panjat sapa...akak jugak...so buat bodoh aje lah.Tahun ini kak nur dh beritau hubby bilik nak install blind aje...dulu kak nur tk berkenan betul tapi skrg lebih dari berkenan.....jadi cuma jahit langsir utk living room aje...senangkan cita...

Ayu said...

puan ros - walsklm, kak ros..hahaha..tak apa kak ros, ini bukan kali pertama ..waakakaka..sebelum ni pun ada juga... kita tersenyum aje bila kak ros tersalah orang hehehe...

nuridah - walkslm, bolehlah kak nur..nak beli rumah kat rumah kita ya..meh lah kalau kita malas masak knur tolong kasi lauk lah..wakakaka....wah another member juga yang langsir 1 tahun sekali baru nak cuci..hahaha..calit sikit knur..heheh...tulah yang kena panjat kitaaaaaaaaaaa jugak kan knur..betul tu knur..install blind lagi senang tak payah nak cuci2..just vacuum clean dah kan knur..pandai knur ni...heheh

quinnie said...

bestnya kakayu makan cucur tauhu...saya ada baki hampas soya..boleh cuba buat cucur ikut resepi ni pulak...yummsss...memang sedap cucur ada rasa2 soya ni....saya suka...:)

Ayu said...

quinnie - aah q, cubalah hampas soya tu pun boleh dibuat cucurkan..since tauhu pun sumber dari kacang soya..akak pun suka makan tauhu..hehe