Wednesday, July 27, 2011

Ikan Goreng Belacan

Lauk ikan goreng belacan yang juga dah lama kita masak....tak tahu apa nak cakap nii..uish..recipe dari dapur Che Mat as usual ..suka lauk ni sedap...sebab ada belacan..hehe lauk ni kita makan dengan sup sawi & daging kat bawah tulah..Thanks ya Mat as usual minta izin letak disini pula..

Ikan Goreng Belacan

Sources:-From CheMatGebu@ Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan "japanese mackeral" (atau apa2 ikan yang anda suka)-(Ayu gunakan 1 ekor ikan tenggiri)
4 biji cili hijau, hiris+ beberapa cili padi
2 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 inci belacan*
1/2 cawan air*(*dilarutkan)
Garam dan sedikit gula
2 keping asam gelugor
1/2 camca teh serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dikerat pada saiz sederhana, cuci bersih dan lumur dengan sedikit kunyit serta garam, gorang ikan tadi hingga masak, tapi jangan garing. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan cili merah hingga layu. Masukkan serbuk kunyit dan juga asam gelugor, kacau rata.
  3. Masukkan belacan yang telah dilarutkan tadi, kacau rata. Masukkan ikan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak dengan api sederhana hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan denga nasi pana

9 comments:

Mas said...

mama...sedapnya tengok ikan tu....
boleh try nanti..

dedetea said...

heemmmh yummy tuh,,boleh kirim to Indonesia hehehe

Ayu said...

mas - termixed up lagi ke mas, heheh..sedap mas ikan goreng macam gini..

dedetea - boleh aje..tapi nanti bau belacan ..haha

CT Delima said...

As'salam Ayu

lajunya dear update blog, macam ni tak terkejor lah ct nak menrainya nanti..hihihi.

resipi yang sedap, sebab ada bau belacan emmm..nyaman.

Ayu said...

ct delima - wakakak..tak ada lah ct..kalau ada time ni kita boleh update teruskan aje..kalau tak boleh itu yang kita diam aje .hahaha

lena said...

ayu, this looks so inviting , you're making me hungry!!

Ayu said...

lena - heheh..if you love belacan then you should try this..sedap tau..

cik cek said...

Aik!...camana lak kak cek tak perasan menu ni..patutla kak cek dok tetanya2...mana bau belacan ni dtg...ghupa2nya dari rumah adik kak cek nun jauh di selatan...
Waaa..kak cek nak jugak rasa...cam kena masak sendiri je ni...he he he..:)

Ayu said...

kak cek - hahahha..wah bau belacan spore kuat sampai ke negeri sembilan ya kak cek..hahahah..jangan main2 ini belacan kaw2 punya hahaha..cubalah kak cek..lauk simple aje ni..