Wednesday, July 06, 2011

Peria Goreng Bertaucu

Ok, menu sayur yang digandingkan dengan Sotong Goreng Santan tu...ni confirm budak2 tak makanlah..sebab pahit..tapi kita suka makan peria tau..compare peria katak dengan peria biasa, rasa2nya peria katak lagi pahit..as for this, kita rendam  dengan air garam lama  juga..alhamdullilah dah tak pahit sangat..Kalau biasa kita goreng dengan telur aje, tapi this time cuba pula masak dengan taucu...I like this dish..itu saja yang dapat kita luahkan..heheh


Peria Goreng Bertaucu
Sources:-From Juadah Warisan Nenek
Bahan2:-
1/2 biji peria-(Ayu gunakan 5 biji peria katak)
200g udang basah
100ml air-jika perlu
3 biji cendawan kering/rendam hingga lembut dipotong nipis-(Ayu gunakan segenggam cendwan tiram)
1/2 biji tomato dipotong baji
1/2 biji bawang besar hiris

*2 biji cili merah-(Ayu tambah macam biasa cili padi)
*2 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih
*2 sudu besar taucu-(Ayu bilas)
(*Bahan2 kisar)

1 sudu besar sos tiram
garam + serbuk peraa jika perlu
minyak masak secukupnya

Cara2:-
Potong kecil buah peria dan buang bahagian tengahnya.(Ayu rendam dalam air garam buat seketika, bilas) Ketepikan
Panaskan minyak dan tumis bawang hiris &  bahan dikisar hingga wangi.
Masukkan udang, gram dan sos tiram. Gaul rata. Masukkan cendawan, peria dan sedikit air. Masak hingga lembut. Akhir sekali mkan tomato, gaul rata . Siap untuk dihidang

14 comments:

Gee® said...

sedapnyaaa ayu....dapat makan ngan nasi panas nih...pergh!! sure 3 pinggan....

aeinio said...

adoi makkk sodappeh...

Ayu said...

gee - hahaha..memang pun kita suka sanagt ni..janagn cakap 3 pinggan 1/2 periuk pun boleh tau..ahaha

aeinio - heheh..meh tukar denagn peria goreng awak tulah..heheh

nor64 said...

salam ayu,

peria ni akak je suka makan. rakyat umah akak tolak sepenuhnya...masak apa je akak suka ..masak lemak, goreng dan kalau kita rendam dlm air garam lepas tu buat ulam dengan sambal...itu pun akak sukeee....tengok ayu punye ni terliur akak ...

ady said...

as-salam kak ayu
mak aiiiiii............peria ni memang kecur air liur...sedap ni kak ayu mkn dgn nasi panas + ikan kering...

Nuridah said...

Assalamualaikum ayu,

tadi tk sempat kan nk beri salam....hehe...

sedapnya nampak lauk peria nie...actually kan kak nur tk reti mkn peria masa dulu2 lah, maybe usia nk masuk senja nie boleh tukar selera kot?? Nanti kak nur cuba tapi using the peria katak...lepas tu lompat katak gitu...hehe...

Eh tadi Ika nk lempar senduk erk?? Ni mantu antu tk leh pakai betul lah bukan nk tolong, dia sekakik lagi!! Hehe...

Ayu said...

nor64 - walkslm, meh kak kita makan peria ni sama2 meh..
oh buat ulam pun akak suka juga ya..wah terror lah akak ni..kita buat ulam belum boleh lagi kak..wakakak..

ady - walkslm, betul ady, makan lauk ni kering2 aje dah cukup kan ady..hehe

nuridah - walkslm, hahah tak apa knur, dah masuk dah..heheh
hahah..kalau knur dah cuba jangan lompat katak aje knur boleh buat long jump macam dalam olimpik tu boleh..wakakaka..
tak apa knur, ika nak lemapar senduk, nanti kita lempar dia dengan tong gas..hahahaha.

cik cek said...

Salam Ayu....

Fuhh...semput2 kak cek dtg balik...tadi mkn sotong....ni kak cek dtg naik buggy he he...nak makan peria pulak....
Ayuuuu...ni memang fav kak cek sesgt...tak kirala pahit ke ape ke...memang kak cek suka....leh cuba gak masak cam ni...mesti sedap ni kan...

fuzidss said...

Kak Ayu kita memang suka peria ni..ubat untuk darah tinggi dan kencing manis orang kata

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Kak Ayu..

Peria walaupu pahit.. tapi sedappp!! saya suka peria dimasak apa2pun semua suka... kadang tu buat ulam gitu jer.. hehe..
terliur tgk masakan kak Ayu ni tau..

Ayu said...

cik cek - walkslm, hahahah..ala la..ciannya..naik buggy ada bawa kek golf ball tak ni?..heheh wah kak cek pun suka peria ya..bolehlah cuba kan kak cek..hehe
sedap pada selera kita kak cek..

fuzidss - betul tu makan peria bagus dia kurangkan darah tinggi dan kencing manis..


madiha - walkslm, pahit2 sedappp..heheh..akak pun suka peria masak apa pun tapi tulah akak belum cuba yang buat ulam tu..belum ada keberanian nak makan mentah punya..haha..thanks ratna akak tengok masakkan ratna pun sedap2 belaka..

ijayuji said...

Sayur peria pulak pakwe suka tak??? sbb makwe tak makan peria niii, kalau pakwe suke keranmuuuu pakwe makwe cuba masak jugak wakakaka.... tp bila tgk org masak peria terasa nak makan tp tak pandai sbb pahit :D

Ayu said...

ijayuji - hahah confirm pak we tak sukalah ika..sayur mayur ni semua..oh ika pun tak makan peria ya..tak apa nanti dah masuk asar macam akak akan suka juga sebab akak pun dulu2 tak makan peria ni semua..hehe..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sedapnya peria nie akak.. diana mmg pengemar sayur nie akak.. tp kena masak ala2 gini atau sambal gitu.. sedaaap