Thursday, July 28, 2011

Sambal Sardin Jantung Pisang

Assalam, dah petang baru dapat bersiaran...settlekan anak2 baru boleh relax kat sini..kalau tidak, hermmm.... nak habiskan satu entry punya write up kena berhenti 10 kali..hehehe..mana nak itu dan ini, terpaksa bangun dari tempat duduk ...will never get to blog in peace..

Anyway, hari ni nak masukkan lauk yang kita masak 2 hari lepas..lauk yang berbulan2 masih tertangguh lagi tau..sebab kita nak masukkan entry ni kerana kita excited ... nak share lauk sambal sardin yang sedapp..bertambah dengan adanya jantung pisang didalamnya..satu kelainan pada kita yang baru tahu sambal sardin pun boleh dimasak dengan jantung pisang....believe me I just makan lauk ni aje dengan nasi putih panas2 yang kita masak sedikit lembik(memang sengaja)sebab suka macam tu..

Recipe dari dapur Kak Cek yang selalu sudi singgah kedapur kita yang tak seberapa ni...Kombinasi jantung pisang yang lembut dengan isi ikan sardin tu memang ngam, so I recommend, cubalah recipe dari Kak cek ni memang berbaloiiiii....Terimakasih banyak2 Kak Cek, izinkan dipanjangkan recipenya ni disini pula ya..

Sambal Sardin Jantung Pisang
Sources:-From Kak Cek@ Kitchen is my world
Bahan2nya:-
  • 3 tin sardin Ayam Brand saiz sederhana....-(Ayu gunakan 1 tin sederhana saja)
  • 2 - 3 biji jantung pisang....dikopek bhgn luarnya ...amik bhgn dalamnya.....dibelah atau dipotong sederhana kecil....rendam bersama air dan 1 - 2 kpg asam keping....-(Ayu gunakan sebiji jantung pisang aje)
  • 1 biji bawang besar  *
  • 9 - 11 biji cili api/cili padi  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 3 sudu besar cili kering paste + 2 sudu besar-(Ayu tambah)  *                  
  • 1 keping asam keping +( 1 keping lagi + 1 biji jus limau sambal-Ayu tambah)
  • Garam..bahan perasa....gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya...untuk menumis...
  • Sedikit air...
    1 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)

Cara Penyediaannya:-
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali...
  • Tumiskan sume bahan2 kisar.....sehingga naik bau dan pecah minyak....(Ayu tumis bawang hiris hingga layu baru masukkan bahan kisar)
  • Cuci jantung pisang yang telah direndam bersama asam keping tadi....masukkan kedalam bahan2 tumisan...kacau sebati....tambahkan sedikit air....agak2 ya...jgn byk sgt....perlahankan api....biarkan jantung pisang lembut .....
  • Kemudian masukkanlah sardin bersama sosnya sekali....kacau sebati ....tambahkanlah serbuk perasa ...gula dan garam secukup rasa...dan jugak asam keping (+ jus limau sambal)...biarkan kuah agak pekat....siap dah....tutupkanla api....

    *Note, Ayu buang tulang ikan sardin ni..sebab anak2 tak reti makan tulang takut tercekik..hehe

25 comments:

Yat Maria said...

Salam Kak

Mana ajer u dapat jantung pisang...pat Geylang eh kak? harus ai ke sana jugak kan...pasar dekat umah ai ni pekak badak sket arr kak..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Hai ayu jantung pisang pun boleh buat sambal ya.Kerabu jantung pisang pun sedap kan.

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhhh semalam time BW jumpa sardin ngan peria..Hari ni ngan jantung pisang plak kat sini....Boleh cuba juga ni....Masuk list...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

sambal sardin,ish suka2 tapi jantung pisang tk reti mkn....ngok lah kak nur!!Ptg2 kalau ada sambal sardin cicah ngan roti itu lah febret akak.

Ayu,kalau kak nur beritau sesuatu, faham tk?? Budak tu ada minta tolong ngan kawan dia yg pandai dlm martial arts..tapi he refused to help him.Hubby kak nur yg beritau.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

satu kelainan! tak terfikir pulak sardin boleh digandingkan dengan jantung pisang.. biasa msak dengan kentang/ buncis/ terung aje... nng leh try ngan jantung pisang resepi kak cek ni pulak..

Cik Sara said...

Wah..look delicious..
Tak tau pula sardin bleh combine dengan jantung pisang.. selama hayat dok buat ulam je.. nice info sis.. bleh try nanti! wee..

ilahjy said...

salam ayuuu lama tak bual kan...
kak suka makan jantung pisang mcm ayu..tapi tak pernah rasa lagi mcm ni ..fulamak kecur airl liuq,, nakkkkk...

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak..sedapnyer ada jantung pisang...tp belum rasa lg klu dimsk begini..menarik juga ni..

cikmanggis said...

salam ayu..akak tanda resepi ni ya..untuk bulan ramadhan..selamat menyambut bulan Ramadhan buat ayu sekeluarga.

Shereen said...

Ayu,
A very interesting recipe.My friend baru mengFB and cakap she baru saje makan jantung pisang buat ulam...I terus meliur.I bertambah excited sebab I baru balik from as Asian grocery store tadi and I terteropong got jantung pisang in brine dalam can.Besok I pergi balik that store and beli..beh tahan ler!!!Thank you for the recipe!!!

cik cek said...

Ayu....

Kak cek dtg ni...nak rasa Sambal Sardin jantung pisang air tangan Ayu...tgk gambo je kak cek tau dah...mesti sedap ni....cik abg suka tak...lagi best kalau family pun suka kan Ayu...

Ape2 pun tq ek...sudi gak Ayu cuba resepi akak yg sempoi ni....kak cek pun exited...:)Alhamdulillah Ayu suka.....

Mas said...

wahhh...sedappnya tengokk..
boleh cuba nnti bila ada hantung pisang....

quinnie said...

akak....bestnya ada jantung dlm sardin...selalu masak kari ke kicap ke...best ni...kita suka jantung...

psttt..selamat la akak skang ye...che'iza skang dah menjual pantun kat saya pulak...hahahah..dulu duk gelakkan akak...skang diri sendiri terkena...hahahhaha

Amie said...

Ayu,
dapat idea baru....jantung pisang dengan sambal sardin, lain kali nak cubalah....(terbayang jantung-jantung pisang tergantung di gerai tepi jalan...)

Ayu said...

yat maria - walkslm, oh akak beli kat sheng siong aje yat...
kadang2 ada..nak pergi geylang jauh dari sini..tak balik modal..kalau travel all the way there unless dah memang around that area..hehe

puan ros - tulah kak, kita ni semenjak ada blog baru tau makan jantung pisang..kalau tak memang tak reti makan..another one is the rebung, which i hate the smell bila time merebusnya..tapi bila dibuat masak dah tak bau lagi so still learning to eat that juga..haha

sue - walkslm, aah sue, rupanya sambal sardin ni boleh dilawankan dengan sayur2 ..heheh..cubalah sue..masak lauk ni aje dah cukup..tapi buat anak2 kena masak lauk lain lah..

nuridah - walkslm, hahah.. ait tulah knur kita ni pun baru2 nak berjinak2 dengan jantung pisang..hehe..
knur, kurang faham siapa 'budak' tu..nak pukul siapa?..catch no ball..boleh terangkan lebih lanjut sikit tak kak?..

madiha - tulah ratna, selalunya akak masak dengan kentang, itu yang teruja nak try..sedap pulak pada tekak akak ni ..huhu..cubalah ratna..

cik sara - samalah macam akak baru tahu boleh combine..sedap pulak tu..memang akak suka..cubalah cik sara....

ilahjy -walkslm, wah lama juga tak berbual..akak itu gamabr profile baru ke?..wah very the sweet leh..like sweet 17 tau!!..tulah kak kita pun baru ni combine jantung pisang dgn sardin..sedapp..

rabiatun - walkslm, cubalah tun..memang berbaloi ni..actually rasa jantung pisang ni dah macam sebati dgn ikan tuu..tak perasan gigit ikan ke sayurnya, sebab lembutnya lebih kurang..

cik manggis - walkslm, silakan kak..memang senang nak masak ni..selamat menyambut bulan ramadhan juga buat akak & family ya..

shereen - hahahah..yes u should get it shereen!!!..sedap tau combination of this two..
try then tell me the outcome ya..ur welcome, recipe memang for sharing..dear..

cik cek - alahai kak cek dah habis dah..family suka, of cos anak2 tak makan jantung pisang tapi makan sardinnya aje..mak kita & kita bantai lauk ni..heheh..mr hubby tak sempat nak makan lagi sebab dia ada dinner kat campnya..so overall memang puas hati kak cek..thank u kak for sharing juga ya..

mas - cubalah mas,..harus dicuba ni..sedap..akak tak bedek..hehe

quinnie - ha q, pun suka jantung pisang ya..then harus cuba juga lauk ni..memang berbaloi....heheh..aah selamatttttttttt akak kan..kalau tak akak duduk depan pc ni ada makan 1 jam nak memikirkan jawapanya tu..heheh..so q dah dapay jawap ke tu??nanti akak nak jenguk sekejap..hehe

amie - hahahaha..wah kat sana jantung pisang dijual digantung2 ya..kat sini selalunya tersembunyi kat daerah sayur2..dalam supermarket...kalau jumpa macam jumpa emas gitu..suka sangat..hehehe..cubalah amie..sedap

Rima said...

Salam Ayuuu
Alamak pagi gini tengok sambal sardin macam boleh terlapar balik.. if tengah bulan puasa ni sekarang jugak ku masak and makan cos konon konon sedang bersahur hahaha

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
menarik resipi nie.. diana x perna lg cuba... nmpk menyelerakan

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh....kak ayu...buah hati pengarang jantung.....:)

Dinda dtg nak makan jantung gak....wakakaka....jantung pisang la....! Pasar kat doha ni pun, mcm pasar kat umah kak yat....wakakaka...pekak badak..:P!

Kak Ayu...thank u for the wonderful words, doa n wish buat Aisy yer....:)! Appreciate it a lot!

Yani said...

kak ayu... uniknya resipi nih..

ilahjy said...

ayuu . dulu cendol yg terapung..
yg ni nangka tak pula jadi mcm tu.. mungkin sukatan nagka cukup kot. dulu cendol kak guna 1/2 sukatan.. huhuu

kembang idung kak kena puji...hehehe.. gmbr thn lepas kot..tak ingt..saja masuk yg tak guna cermin mata....

Ayu said...

rima - walkslm, hahhaah..memang boleh dimasak time bulan puasa..lauk ni aje dah cukup..malam2 makan mata kejam, asal perut kenyang hahaha...how are you dear? harap dah sihat ya..

diana - walkslm, combinasi those two memang best diana cubalah..

ayu safieza - walkslm, wahahah..nasib baik ayu nak jantung pisang akak ingat nak makan jantung akak..wakakaka....oh ya ke pasar kat sana pekak badak eh..hahaha..tak apalah nanti balik ganu bolehlah cubakan ayu..Ur welcome dear..insyaallah mudah2han kan..

yani - sambalnya biasalah yani, tapi combinations of jantung pisang & sardin is sedap..cubalah..

ilahjy - oh gitu ke kak..kena cukup sukatan..tapi time kita buat talam nangka yg dulu tu kan kita kasi cukup sukatannya..tapi mungkin juga, kita cincang halus, jadi nangkanya terapung2.. tulah kak manis aje gamabr akak tu..memang confirm awet muda tau..hehe kita ingat gambar anak akak yg kecik tuu..hahah

ady said...

as-salam aka ayu
suka dgn jantung pisang..selalunye masak pecel aje..sedap juga masak macam ni ada sardin dan sambal....

btw hocolate chips bread puding &
ikan goreng belacan kat bawah tu sungguh menyelerakan...

Ayu said...

ady - walkslm, yang masak pecel akak belum pernah try..sedap juga ya ady..
cubalah ady kalau bekenan..hehe

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu

Semlm dah dtg blog Ayu tinggalkan komen..line pula perlahan,komen tak muncul...hari ni dtg lagi sambil jamu mata.
resepi sambal sardin letak jantung pisang satu kelainan...belum pernah cuba. suka jantung pisang kdg2 rebus gitu cicah sambl dll.
tengok puding letak choc kat bawah tu yum..yumm...anak2 suka kalau puding ada choc

Ayu said...

mamasya - walsklm, oh ya ke mama, tak apalah slow & steady heheh..cubalah ma, lauk sardin & jantung pisang ni..sedap..
anak2 kita puding2 tak makan..walaupun yg ada choc chips..hehe..