Wednesday, July 27, 2011

Sup Sawi & Daging

Lauk 3-in-1, berdaging + berkuah untuk anak2 dan sayur + berkuah untuk dewasa..this is one of those recipe yang kita sempat print dari dapur Diana, kertas pun dah kuning...lauk buat sahur pun ok ni..

Sup Sawi & Daging
Sources:- http://resipidiana.blogspot.com
Bahan2:-
1 ikat sawi, dibersihkan-(Ayu gunakan sawi pendek)
100g daging dipotong nipis
1 silinder tauhu sutera, dipotong empat - ( Ayu hiris dan goreng sekejap)
1 liter air
bawang goreng secukupnya
garam + serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan unuk dikisar:-
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara2nya:-
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
Masukkan daging dan tumis sehingga ia masak. Masukkan garam, serbuk perasa dan juga air. Bila kuah telah mendidih masukkan sawi dan tauhu sutera. Taburkan dengan bawang goreng. Dah pun siap untuk dihidang.

14 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam & Selamat pagi Ayu...
Kat Wdlds gelap tak??? Kat sini mcm da mlm g2...

Mama kalau bab sup2 mcm gini jarang msk sbb ada yg suka ada yg tak kat rumah ni... tapi sekali sekali nk jgk hirup sup2 cam gini kan..yum2 kalau sahur lauk mama & hubby mmg cari ini
Anyway lagi berapa hari kita dh nak menyambut ramadhan...Slmt berpuasa yer Ayu & family...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sedapnya nie sup sawi & daging... mmg suka sgt makan... kekdg tu lepas masak jer terus makan semangkuk... hehehehe...

Ayu said...

mamahawa - walkslm, selamat pagi juga buat mama, aah ma, kat sini gelap macam nak masuk magrib gitu..dalam rumah pun gelap kena buka lampu..

tulah ma, puasa dah nak dekat..macam2 yang nak kena settlkan..kita pasal ada budak kecik tu so terpaksa jugalah kadang2 kena buat lauk sup2 gini kalau tak kesian pulak dia kena makan lauk kering2..hehe

Ayu said...

diana - walkslm, hahah..betul tu diana, akak pun suka hirup2..tak sedar sup dah surut tinggal isi aje tergolek2..hahaha

Rabiatun said...

assalamualaikum kak, sedapnyer hirup sup panas2..terasa segar badan. Menu sihat ..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, malam ni nak pergi cari sawi pula... melelh air liur tenguk sup sawi tu..ANYWAY my dear, SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN ya...menunggu resipi2 enak dari Ayu buat juadah berbuka nanti!!!!

CT Delima said...

As'salam Ayu

wow! macam tau2 ct memang suka lauk2 sup macam ni. kecur lah pulak. tengah penat ni, baru habis mengemas dapur2 tu. tengok lauk ayu ni macam nak makan nasi pulak pagi2 ni... hihihi.

Selalunya lauk2 macam ni ct lebih gemar makan waktu berbuka ayu, anak2 kalau lauk 'boleh nampak muka' dia orang panggil lah rasanya sahur payah sikit anak2 nak masuk.. hehehe. adoiii..macam2 jer kan anak2 ni..hihi

Ayu said...

rabiatun - walkslm, heheh..betul tu tun, hirup kuah aje dah rasa segar badan kan..hehe

paty - walkslm, selamat menyambut ramadan juga buat kak paty & family ya..
waduh kak bulan ramadan ni kita tak tahu ler kalau boleh try new recipes or got time to update..but will definitely try to update although maybe some could be repeat telecast menu..

ct delima - walkslm, wah dah siap pagi2 ct ya..kita masih tunggu ayam yang baru keluar dari fridge..tak tahu lagi nak masak apa ni..hehe.. oh ya ke ct, berbuka makan nasi ya..kita & family berbuka suka makan mee, sahur baru makan nasi...
betul tu ct anak2 nikan macam2 kerenah dia orang..haha

Anonymous said...

Ayu, lauk ini memang sesuai...untuk sahur gd idea...KakSal memang cari lauk macam ini sebab otak KakSal dah buntu kerna my MIL...dah jelak lauk2 soup yg KakSal masak....

Ayu said...

KakSal - oh MIL duduk dengan kaksal ya..cubalah kak..betul tu kita ni kadang2 buntu nak masak lauk sup berkuah macam gini .. puas sudah diperbagaikan...

cik cek said...

Waaa...kak cek ni sah2 tertinggal keteapi...asyikla tercicir...siannya...sedapnya sup sawi + daging tu Ayu...kalau dapat hirup kuahnya slurp...slurp...wah! sego dah mata kak cek...:)

Ayu said...

kak cek - alahi asik tercicir aje ya kak cek....tulah kak cek, book tiket lambat sangat..haha..kan dah kena jalan kaki..mehlah hirup kuahnya kak cek..penat kak cek berjalan tu..

Shu Shinju said...

shu ambik resepi ni yer..:)

Ayu said...

shu - silakan shu..harap kena dengan selera shu & family ya..