Wednesday, August 10, 2011

Kuih Bom - Iftar 6

Asalam, iftar pada hari ke 6, kita berbuka puasa dirumah my brother in law(Mr Hubby's 1st brother)..so bascially kita tak buntu pada hari tu..heheh cuma kita bawa oleh2lah untuk berbuka..kebetulan pagi tu, nampak AlongRoz, posted kuih bom ni didapurnya..terus decided to make this..Sebenarnya this was also my virgin kuih bom!!!..Belum pernah buat sebelum ni dan tak berapa sure actually kuihnya sepatutnya macam mana..maklum ler, kita ni dulu2 tak berapa nak ambik tahu hal2 kuih ni, semua.. my mum selalu beli aje , kita tengok dia macam keras & liat..so memanglah tak teringin nak rasa pun..heheh

After reading along's write up tentang kuih ni kita pun terpaut ler, sebab she said, ia tak meletup, crispy outside & lembut didalam..adding to ramai juga yang telah mencuba..kita buat 3 adunan dari recipe kat bawah ni, senang pun ya nak membuatnya tu...so off we went to BIL house, ramai juga yang dijemput, termasuk SIL's siblings..so adik beradik on both sideslah...lepas dah nak balik tu..somebody tanya, siapa buat kuih bom ni..sebab ada orang nak ORDER!!!..So my SIL cakaplah kita yang bawa..wah dengan tidak disangka, ada orang minat betul dengan kuih ni..Reasons was kuih bomnya lembuttt!!..dan tak liat macam yang jual kat luar tu!!!..wah kembang semangkuk lah makcik(me) yang buat kuih bom tu..hahaha..Mr Hubby ada jeling2 aje..wakakaka....so this Saturday kita akan buatkan for the order :-)

Untuk AlongRoz, terimakasih tak terhingga kita nak ucapkan for sharing this marvelous recipe..I should have tried it earlier kan Along, pada siapa2 yang minat dengan kuih bom, should try this recipe..memang pasti berbaloiiii..Minta halal, dan izinkan kita put the recipe here for the rest to try juga ya Along,

ps:- I used my coconut filling sebab memang ada lebih dari balance dari my Steamed coconut Blossoms hari tu yang kita buat untuk tahlil..Recipe dari Along & mine ada diattachedkan dibawah.. So kalau nak cuba yang mana ikut sukalah ya..

Kuih Bom
By: Roz@HomeKreation
(Makes a dozen)
INGREDIENTS:
80g Sweet Potato
- steamed & mashed
120g Glutinous Rice Flour
20g Plain Flour
35g Castor Sugar
A pinch Salt
100ml Water
Sesame Seeds
- for rolling
Coconut/Bean Filling

METHOD:
1. Mix all ingredients (except sesame seeds & filling) to form a soft dough.
Divide into 12 balls.-(Ayu weigh the dough to 30g each)
Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
Roll onto sesame seeds.

2. Deep fry until golden.
Enjoy!



Along's coconut filling:-
FILLING:
50g + 50g Black/White Sugar
50ml Water
150g Desicated Coconut
1 Screwpine Leaf
- Heat up sugar & water until boiled. Add the rest & cook for a while.

Ayu's Coconut Filling:- 
Bahan untuk Inti:-(Coconut filling)
1packet kelapa parut (250g)-(1 packet grated coconut-250g)
160g gula melaka -(160g palm sugar)

11/4 cawan air -(11/4 cup water)
1 helai daun pandan-(1 screwpine leaf)
sedikit garam-(a pinch of salt)
2 sudu besar tepung gandum(diayak sikit)-(2 tbsp plain flour-sieved)

Method:-
Masukkan kelapa parut, daun pandan, garam dan air gula melaka dan didihkan atas api. Bila adunan sudah agak pekat masukkan tepung gandum(tabur2kan sikit supaya tak bergentel). Masak hingga agak pekat tapi jangan sampai kering, lembab2 gitu. Angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk buat bulat kecil2.-(Add grated coconut, screwpine leaf, salt and palm sugar syrup and put to boil. When mixture has almost thickens, add in plain flour-sprinkle slightly so as not cuddle. Cook further till slightly thickens but not dry, almost moist. Dish out and set to cool)



14 comments:

Ida,Japan said...

ida suka kuih bom....kalau dpt yg inti kacang mmg sedap ni...rajin k'ayu kita ni

inaku79 said...

tak pernah makan lagi inti kelapa atau kacang sbb versi terengganu inti ikan. next time boleh cuba inti ni plak.

ijayuji said...

Mak Ayuuuuuuuuuu!!!! sedapnyerrrrr!!! kuih bom kita sukeeee!!!!!!! alaaaaa inti kelapa kita tggl sikit niii tp mcm2 yg nak dibuat hihihi...

Ayu said...

ida - oh ida suka inti kacang ya..ni akak guna inti balance hari tu..lain kali bolehlah buat yang kacang punya sebab dah jatuh cinta dengan recipe ni..

inaku - oh ya ke ina..versi terengganu inti ikan ya ina..first time akak dengar..menarik tu..

ijayuji - aah inti kelapa tu macam2 boleh digunakan kuih koci, kuih ketayap apam comel..tepung gomak pun boleh kan ..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
fav anak n hubby diana nie.. tp diana mmg x buat.. :D. kena beli jer... huhuu... memang takut nak buat lagi sbb perna terkena minyak masa menggoreng nya dulu.. :D. yer ler masa tu 1st time buat x tau cara yg betul.. main hentam jer.. hehhehe.. tgk kuih bom yg akak buat nie mmg cantik... sedaap.. cam nak buat plak tgk akak buat nie.. hehheee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
suka jugak kuih bom ni.. tp jarang buat.. biasa kalau buat dohnya dicampur keledek.. memang lembut.. kalau yg doh pulut aje tak suka sebab mcm k.ayu ckp dia liat2 sikit.. hehe.. tp abang pulak suka yg liat2 tu.. tak suka yg letak keledek. resepi along guna kentang.. so tak nampak sgt ketara kehadiran kentang kan sbb warnanya sama mcm doh pulut.. kalau keledek punya nampak kuning2 sikit.. hehe.. boleh try resepi ni sbb guna kentang. yg penting ia lembut & tak meletup! hahaha..

cikmanggis said...

ini lah rupanya bom yang tak bahaya hehe.Sedap:)posa ni blom buat lagi....masuk list dulu.

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak..wahhh, ada kuih bom..peberet tun nih. Mesti sedap dgn inti kelapa tu. Heri tun buat guna inti kacang hijau jer..hihihi..Sedap , kan kak..

anymz said...

anak2 akak suka kuih bom tapi maknya ini sungguh 'm' nak buat.hehe..
kena buat gak tak kosa nak beli.asyik tertipu je.

Anonymous said...

Salam Ramadhan Ayu :)
Kita pun first time buat kuih bom ni buat iftaar ngan gfrens kemarin. sampai ari nie masih disebut2 kat FB. sedap and senang ! i isi kacang merah paste. memang nak buat lagi :)

~ Ddah

Anonymous said...

Ayu..Wah dah dapat order kueh..thats gd...KakSal tak pernah buat kueh ini nampak sedaplah...kita pun nak cubalah....
KakSal.....

Ayu said...

diana - walkslm, hehe..akak pun baru ni first time buat..memang dulu2 mak akak yg suka makan..dan selalunya beli aje..yang ini tak meletup diana..dia lembut didalam garing2 sikit diluar..cubalah pasti hubby & anak suka ..:)

madiha - walkslm, memang pun yg ni dicampur keledek(sweet potato) ratna..kalau nak campur kentang pun boleh kata along..aah yang selalu kak beli tukan dia liat2..yang akak gunakan ni keledek putih so memang tak nampak ketara..cubalah ratna..dia tak meletup cantik aje bulatnya tu..

cikmanggis - hahah..aah cm, ini bom yang tak meletup...cm pun dah pernah buat ya..
memang sesuai untuk berbuka ni cm kan..hehe

rabiatun - walkslm, oh tun pun dah buat ya..lost track betul akak tau..dua2 inti yang disebut tu memang kena dengan kuih bom ni kan tun..akak next time nak buat inti kacang juga lah..

anymz - betul tu kak anim, buat lagi muai dan sedap..kita pun kalau yang beli punya jarang2 berpuashati dengan qualitynya tu..harap mahal ajekan kak..

ddah - salam ramadhan buat ddah & family juga..ddah pun dah buat kuih bom resipe along ni ya..memang sedap & senang buat diakan ddah..eh you got fb eh..wanna add me?..rahayu hassan..boleh tengok kuih bom you macam mana..

kaksal - hahah..tulah hari tu tak disangka2 ada orang minat pulak dengan kuih bom ni kak sal..heheh..dia kata tak liat sedap sebab lembut..nak order for another iftar this sat..cubalah kak sal memang senang nak buat nya tu..sekejap dah siap..

Anonymous said...

akan ku cari mu di FB , Ayu :)

~ Ddah

Ayu said...

ddah - hahahha..set!!