Friday, August 05, 2011

Mee Goreng Kerang - Iftar 3

Buntu punya buntu last2..goreng mee sudah..hehe..ada isi kerang, google recipe terus keblog CheMat..
Mee goreng kerang kejadiannya..sedappppp..licin, tak cukup ..hingga menjilat siku..haha..tak lah..tapi serious memang sedap..tengok bahan2 tak gunakan bawang besar so kita ikut totally ..
Thanks Mat akak letakkan disini  pula ya..untuk menambahkan lagi  recipe koleksi mee didapur yang tak seberapa akak ni ya..

Mee Goreng Kerang
Sources:-From CheMat@ Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)-(Ayu gandakan bahan2)
500 gram mee kuning, cuci dan toskan
1 cawan isi kerang
3 ekor sotong, potong bulat, cuci dan toskan
1 genggam, taugeh, cuci dan toskan
1 genggam, hirisan kobis, cuci dan toskan-(Ayu gunakan daun kucai, sebab stok kobis tak ada)
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar cili kisar
2 camca besar kicap pekat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos ikan
1 camca besar sos tomato
Sedikit gula
2 biji telur
1/2 cawan air
Hirisan cili merah untuk hiasan
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan tomato, untuk hiasan
Belahan limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tolak ke tepi kuali, masukkan telur, biar sedikit mengeras dan kacau hancur. Tambah sos tomato, sos tiram, kicap pekat, sos ikan dan sedikit gula, kacau rata, masukkan kerang serta sotong. Tuang air dan biar mendidih.
  2. Masukkan mee dan gaul rata, tambah hirisan kobis, gaul dan tabur pulak taugeh, kacau hingga rata. Masak sekejap, rasa dan jika kurang masin, renjis dengan sos ikan. Kacau dan boleh diangkat. Hidangkan dengan hirisan cili merah, belahan limau kasturi dan daun bawan

20 comments:

Mas said...

menggodanya mee goreng kerang tu....
terliur dah ni tau...

Kerull said...

wah..warnanya saja dah tahu sedap ni...kena masuk list ni...

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Dik Ayu...merajuk udang tu...sebab nama kerang jer yang jadi Headline news...hehehe...sodapnya!!!

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Ha...nanti kejap akak nk goreng Mee..terliur tgk Ayu punya mee...tpi x dak kerang pulaq...td hubby akak p kedai ..dia lupa pulaq beli kerang. Pakai udang lah ye...ehmmm terasa sedapnya..Nyumm...Nyumm

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak Ayu..
Mengiurkan pula mee goreng akak ni..dpt sepinggan utk berbuka best gak ni..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
mee goreng kerang mmg sedap... asal ada kerang mmg x tolak ler diana.. ehhehe...

Yat Maria said...

Akak!!! tak leh tahan tgk tu mee kerang arr...umah kira pun 'berkerang' gak..hehe...tapi kerang lain arr...nanti kita nak try mee ni ek kak..nampak selera sekali!

Sofea said...

fav seisi keluarga nii..

Amie said...

aduh....aduh...Ayu,
segala udang & kerang tu sungguh mengancam, kalau dihidang depan Amie....dua2 haiean laut tu dulu yang Amie makan!

quinnie said...

kakayu...saya baru suh cousin gi beli kuetiau buat masak esok...tengok mee akak ni teringin nak makan mee la pulakssss...adeehhhh

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
samalah menu kita arini mee goreng..tapi yatie takde kerang, yatie punya jadi mee goreng daging...tapi tak ambil gambar sbb dah letih sangat kat dapur tadi..hehehe...ni dah bertenaga balik ni..hehehehe..faham2 jelah ya...

Mamasya said...

Salam Ayu . sedapnya mee goreng tu...tak bolehlah tengok kerang dok tergolek atas mee tu...rasa nak kutip je...hi..hi.kat sini tak da kerang...

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. ita tak nak kerang tapi nampak udang posing lawa lagi.. hiihihihi.. slamat berbuka kak

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuu!!! ni ank antu dtggg lambat hihihi....kerang oh kerangggg tersgt lah sedapnyerrr! mak ayau ada lada jeruk tak?? kalau tak de kita sedekah nii ada satu botol penuh lagi niii hihiih...

cik cek said...

Ayuuuu....

Telewat lagi...letih ...bulan posa...he he he...bestnya Mee goreng ayu buat ...campur kerang...best...best...:)

Ayu said...

mas- hahah..alah mas, ini menu buntu mas..main tangkap muat aje ni..tapi nasib baik sedappp ..hehe

kerull - masuk kerull, lebihkan kernagnya tu..lagi sedap..hehe

watierman - walkslm, hahahha..alah udang jadi actor sampingan aje..kita tambah aje tu kak..sebab main actor si kernag..lain klai kita kasi udang nya nama lah..hahah..lagi pecah box office nanti..hehe

noorzaleha - wah akak pun nak goreng mee ya..tak apa kak tak ada kerang ..mee2 ni digoreng macam mana pun tetap sedap..hehe

rabiatun - walkslm, hahah..samalah macam akak kalau dapat sepinggan pun jadilah kan tun..tapi dah habislah tu..licin ..hehe

diana - walkslm, akak pulak tak kira..asal mee mestri tak tolak punya..tak kira ada kernag ke tak..hahaha..

yat maria - kerang ni macam2 boleh diperbagaikan yat..akak kalu jumpa kernag pun beli aje lepas tu rebus dan ambil isinya simpan dalam freezer..kalau dah ada tu macam2 boleh buat..hehe

amie - wah tak ci makan kerang & udang dulu ya..habis tinggalkan mee tergolek2 ke?..hehe..

quinnie - hahahah...itu dugaan bulan puasa ni q..tak apa puasa lama lagi habis..boleh try nanti kan..heheh

yatie - walkslm, betul tu yatie, kita pun dah 2 kali buat menu mee tapi tak ambik gamabr sebab dah malas & penat..anyway mee yang kita buat tu..recycle menu so tak kuasa nak masuk blog..hahaha..

mamasya - walkslm, oh kat sana tak ada kerang ya mama..aah eh kat sana mostly berdaging kan..

juwita - walkslm, wah tak makan kerang ke ita?..ambiklah udang tu..
cian kerang..dia bawa diri,...heheh selamt berbuka pada ita juga ya..

ijayuji - walkslm, ada ika, akak baru buat juga cili jeruk ..ingatkan nak masukkan blog juga..nantilah.. anak antu bawa cili jeruk ada buat cili padi jeruk tak ni?..kalau tak ada nanti kena reject lagi..hahaha

cik cek - hahahha..ala la..kak cek..tak apa slow & steady..kita paham bulan puasa..hahah...kita pun ada slow juga ni..asik mengantuk aje..letih gitu ..kan kak cek..

Deliah's Deli said...

salam. very nice combo with the cockles :) always a favorite. selamat berpuasa, ramadan kareem...& no, it is not me in the other delila web page. take care :)

Ida,Japan said...

sedapnyer nmpk mee goreng k'ayu ni...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuu....huk3!!! Ayu ni ha, urut dada tengok mee kerang kak ayu ni....kat sini, kerangnya2 beso gedabok, tak sampia hati nak beli..mcm makan aliean yg ada mulut beso kat muke...hik3!!! Tgok mee akak je la nampaknya.....:) Thanks yer kak, recipe apam balik yg gojeeees tu...:)! Baru hantooooo report!Hmmmmmm;)

Ayu said...

deliah's deli - walkslm, ooooo..ok ingatkan you sebab nama sama..hehe
ok thanks for the response selamat berpuasa juga to u ya..

ida japan - heheh..mee goreng buntu ni ida..hahaha

ayu safieza - muahahaha..kerang macam alien ..can imagine how..haha
oo..apam balik?..oh ok..got your message kat apam balik nya postings..ok nanti akak datang check..wakakaa...