Tuesday, August 02, 2011

Mee Siam Kuah Bersantan - Iftar 1

Mee Siam kuah yang bersantan ni was for iftar hari pertama semalam, selalu buat mee siam yang tak pakai santan, this time kita added a few sudu besar santan nak kasi dia rasa macam mee siam orang India(Mee Siam Mamak)..actually pernah buat dulu disini, tapi, this time kita adjust ikut keperluan rumah dan masukkan apa2 yang perlu, bila makan mee siam ni, kita lebih suka basah2kan aje tak suka kuah nya banyak, sebab nak kasi rasa aje..hehe..boleh gitu...

Semalam, hari pertama, nak train Masya berpuasa, since kindernya tutup sebab 1st Ramadan..tapi kita terlupa pulak nak kasi dia susu time sahur..pagi dia bangun dia cakap dia lapar..kita pujuklah dia nanti abang Iqram balik tengahari, baru boleh makan & minum..waduh bayangkan dari pukul 9 lebih sampai ke pukul 11 lebih..dia dah tergolek2 kat lantai, nangis2 cakap 'LAPAR MA', LAPAR MA' Marsya nak roti nutella!!!...puas sudah dipujuk dibelai manja..kikiki..eh dia tak peduli jugalah babe..dia tergolek2 jugak..my mum dah signal dengan kita kasi ajelah..kita pulak tak mau kalah dengan tergolekkannya tu..tetap tahan lagi..waduh sampai akhirnya tak sampai hati juga kita kasi dia roti sekeping dan minum air segelas..terus SENYAP!!!..haha..

Then lepas kasi makan, kita cakap dengan dia, esok mesti puasa tau(which is today)..mama tak bawakan Marsya water bottle eh..Marsya jangan minta makan tau tengahari baru boleh makan..dia jawap Okey..dan mengangguk, sahur kita kasi dia susu..tup..tup tadi balik sekolah, dia cakap  'HAUS MA, ' 'HAUS MA' ..dengan uniform sekolah dah tergolek2 depan pintu!!!..waduh ini budak tak boleh percaya betul tau..My mum cakap dia belum boleh lagi baru 5 tahun, kena pelan2 train..eh tapikan Iqram dulu tak macam ni ..tak apa esok kita tengok dia macam mana..hehe



Mee Siam Kuah Bersantan
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan2:-
2 packet mee hoon direndam hingga lembut(Anggaran 900g)
150 -200 g udang dibuang kulit & kepala -*ambil kulitnya dan jadikan stok udang -udangnya ketepikan
*31/2 cawan air(untuk stok)
1 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih kisar
4 sudu besar bawang besar kisar
4 sudu besar cili kisar
4-5 sudu besar taucho dikisar(dibilas dulu sebelum kisar)*-(boleh dikisar sekali dengan tauco untuk kuah)
taugeh secukupnya
1 sudu kecil gula
garam(sedikit kalau perlu) & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Tumis bawang besar hiris hingga layu. Masukkan bawang putih kisar, bawang merah kisar cili kisar & tauchu masak hingga naik bau dan garing. Masukkan udang, garam,gula & serbuk perasa, 1/2 cawan stok udang. Biarkan sekejap dalam 2 minit. Masukkan mee gaul rata & balik2kan hingga sekata. Last baru masukkan taugeh & daun kucai, gaul rata dan matikan api.

Bahan untuk Kuah:-
1 biji bawang besar dihiris
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
3-4 sudu besar tauchu dikisar(dibilas dulu sebelum kisar)*-(boleh dikisar sekali tauco untuk mee)
asam jawa sebesar 1/2 biji telur + 1/2 cawan air dicampur dan ambil jusnya
4-5 sudu besar santan pekat
3 cawan stok udang
2 sudu besar gula-(ikut preference)
air secukupnya
garam(sedikit kalau perlu) & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Tumis bawang hiris, hingga layu. Masukkan bawang putih, bawang merah kisar, cili kisar dan tauchu masak hingga naik bau & garing. Masukkan gula, air asam jawa, santan dan stok udang dan masak diatas api yang sederhana. Kacau hingga sebati, masukkan garam,  & perasa, sesuaikan rasa manis, kalau semua dah ok matikan api. Panaskan kuah bila mau menghidang. (kuah mee siam harus ada sedikit manis)

Bahan2 hiasan:-
4-5 biji telur direbus
beberapa helai daun kucai dipotong(nak masukkan dalam mee pun ok nak tabur atas mee pun ok juga)1 keping tauhu dipotong dadu digoreng dulu/atau boleh juga gunakan taupok
beberapa limau sambal dihirs perah atas mee
sambal tumis(optional)

Cara menghidang:-
Masukkan mee didalam mangkuk hidangan. Tuangkan kuah yang sudah dipanaskan. Taburkan daun kucai, tauhu, telur rebus,sedikit sambal dan perahkan jus limau sambal. Siap untuk dihidangkan.

24 comments:

Mas said...

kak ayu....
sedappnya tengok mee siam tu..
menyelerakan betoiii.....

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuuuuu!!! wakakakakakakaka..... kelakar lah marsya ni! sakit pewut kakak ipar ketawa! ahahahaha.... ank2 kita dulu masa tadika dia org byk bukak peti ais jer lah tp kalau kat sekolah pyh sikit lainlah kalau sekolah sume orgnyer islam sume org puasa kan jdnyer mmg puasa stgh hari, bento mmg kena buatkan utk standby jerr tp biasanyer dia org makan! huh! dah inform kat cikgu pasal puasa ni tp tu lah kids ni payah sikit bila tgk environment dia org lain, byk soal tanyer kena dia ajerr yg puasa bla bla bla bla nanti dah besar dia org phm lah tuu, sian marsya!hihihi kelakar betul dgr dia tergolek golek gitu ahahahaha.... mungkin marsya last kot tu pasal lain sikit dgn iqram, pakwe ok tak dulu2? :D

Mee tu masuk list suke buat mee2 gini :D

♫ mokwo® ♫ said...

salam ayu...looooh kesian deh marsya..slow n steady lah train anak2 nih..my doter yg 6 yrs old pun kan..tiap kali org azan..dia nak berbuka..semalam posa, ari nih tengah hari dah kantoi..sebb lapar dan haus sgt...hemm..budak2!
selamat berpuasa buat ayu sekeluarga!

mummyseri said...

Kak ayu..sedapnya mee siam tu :)
selamat berpuasa buat k.ayu sekeluarga di sana..

Ayu said...

mas - heheh..mee siam jenis berkuah sanatn ni selalunya orang india masak begini..kalau mee siam orang melayu dia tak letak santan..so rasa wise dua2 sedap ni mas..cubalah mas..

ijayuji - walkslm, hahaha..tulah ika, budak2 nikan..masing2 ada aje gelagat dia orang kan..hahaha..aah ika, dia teergolek2 dengan linangan air mata mencurah2 berpeluh2 dia menangis..last2 tak sampai hati juga.. mungkin juga dia ingat dia last kira mama kasi chancelah ya..haha..
cubalah ika, mee siam tu adjustlah mana yang patut ya..

Ayu said...

mokwo - walkslm, mokwo, tulah my mum cakap tak boleh paksa..kecik lagi..baru 5 tahun..waduh..sabor ajelah..macam2 keletah budak2 nikan ..selamat beepuasa juga buat mokwo & family ya..sory tak sempat nak singgah dapur mokwo nak ucapkan..

mummyseri - cubalah seri..ikut selera keluarga..selamat berpuasa juga buat seri & family ya..

Anawahid said...

mama... mama... nk roti neutellaaaaaa.... ekekekeke... sian masya kak... bru 5 thn jekkk.... tgk bdn kus semangatttt... pasal tu la x leh tahan kak... ekekeke... selamat berpuasa kak... ;)

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ayu......winduuuuuuuunya kite.....hehhehhhhe cian Masrya...tapi kan Ayu....pejam celik pejam celik...kejapnya besar budak2 tu...karang pahamlah tu akan tuntutan berpuasa tu...cam Akak..si Reena dah 13....but they will always be our baby kan!!!yummmmm mee tu...sgt sedap!Selamat mengerjakan ibadah puasa dengan sempurna dan barakah...Amin!

Kerull said...

Sedapnya...memang tengah carik idea ni nak masak apa..

Mamasya said...

Salam Ramadan Ayu.Slmt berpuasa buat Ayu sekeluarga. Nampak sedapnya mee siam tu..belum pernah cuba lagi.
alahai cian Marsya..baru belajar puasa...tak pa plan2 berpuasa. samalah dgn anak2 mula belajar puasa ...merengek tak tahan lapar..tanya kalau sakit perut macam mana nanti...mcm2

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam kak Ayu..
hihi.. gelak baca kisah Marsya.. sebenarnya.. sama jugak dengan Haziq semalam (dia pun 5 tahun).. semalam sy ambil half day.. lgpun kakak Dini pun sekolah agamanya tak sekolah semalam..hanya sekohah kebangsaan je sekolah. actually Haziq pun tadikanya tak sekolah.. tp ustazahnya tak bg surat.. Haziq pulak tak bagitau.. tp takperlah sbb dah hantar so Haziq dok jelah situ sbb nurserinya buka.. cuma tak sekolah aje. tengahari lepas ambik adiknya Alin.. ambik Haziq pulak.. rupanya dia dah terlelap sbb mmg time tidor dah masa sy pegi tu.. terlewat sikit sbb singgah kedai beli barang sikit.. bila Haziq masuk je kereta terus buat muka sedih mintak susu masam (susu masam tu panggilan dia dari kecik sampai skrg untuk jus sunquick.. hehe.. dia kurang minum susu.. tp minum jus sunquick dlm botol susunya).. puas dipujuk2.. meracau2 nak jugak susu masam.. hihi.. sengaja tak bawak botol dia sbb saja nak tengok setakat mana dia tahan puasa.. emm.. singgah rumah makcik.. teruslah terkam dapur mintak air dengan auntienya.. hehehe... hari ni lak kejut2 sahur.. langsung takmo bangun.. kehkehkeh.. last2.. paksa jugak bangun tp masa tu dah pukul 6.30 ler.. takut dia lapar tak sarapan kan..

Usahawan Muda said...

jemput ke blog usahawan muda. http://biznesshoppe.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam Ramadhan Ayu, Misah sini..hehe, kelakar la baca kisah Marsya..tapi tkper baru K1 kan, my boy da K2 pun stil puasa half day jer, siap on radio nk dengar azan zohor so bole mkn..mcm2 hal kan bdk2 nie... :)

Anonymous said...

Ayu,KakSal sukalah cara Ayu tapi kita tak sampai hati pulak....Cucu KakSal kena chickenpox so busy skit nak layan dia ...Meesiam itu menyelerakan basah2 sedapnya Ayu...aka meesiam mamak....KakSal....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sedapnya tgk mee siam tu akak... menyelerakan sungguh...

cian dia kan.. x per lama2 nnt biasa ler tu kan akak.. sama gak cam anak diana dulu pun mcm tu... asyik2 tgk jam jer.. ehhhee...
selamat berpuasa akak

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. lawak je marsya .. samam dengan Fathnin kak.. dia tak leh nampak adik dia minum mesti nak join.. dah 2 hari puasa start kul 8 bersahur untuk dia..makan kul 2.. hihih tak tahan punya pasal..tak pe perlahan2 ajarkan..:)

cik cek said...

Hu hu hu...sudah lewat baru sampainya kak cek ni...bulan posa ni lagila kak cek slow...
Gelak sensorang baca kerenah Marsya...siap tegolek2 lagi...he he teringat anak2 kak cek masa kekecik dulu...mcm2 ragamnya...

Jun said...

hehhee...sabo j la ayu...budak2 mmg camtu..tu yg kecik..yg beso pon ade y susah gak, ekekke.ehhh, rajinnya wat mee...

quinnie said...

salam kakayu...saya tak pernah makan mee siam ni...ada letak taucu ye.makcik tak suka mee taruk taucu ni...kalau nak masak kena masak tuk saya sorang je..hehehhe...makan kat rumah akak je la...hehhehe...

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Ayu..
Selamat beribadah di bulan Ramadhan.

Mee siam ni pu menu wajib bulan puasa. Pernah buat ambik resepi kat rumah akak ni..best. Nanti boleh gak try style bersantan ni.

Ayu said...

Anawahid - hahahha..memang pun ana, tengok badan orang ingat dia dah darjah 1or 2, ..tapi masih minum susu dalam botol tu..hahaha..kalau kasi dalam cawan susu tak sedap katanya..heheh..selamt berpuasa juga buat ana & family ya..

watierman - walsklm, hahah..betul tu kak, nanti dah besar sikit fahamlah dia kan kak..so basically we just need to train them & bimbimg..glad you are back kak, selamat berpuasa juga buat akak & family..

kerull - biasalah kerull..bulan puasa ni..orang pompuan yang sibuk cari idea nak amsak apakan..

mamasya - walkslm, mamasya..salam ramadan juga buat mamasya & family..
tulah budak2 nikan..macam2 gelagat dia orang buat..semuanya memang kasi kita urut dada & tersenyum ajekan..haha..

madiha - walsklm, hahah..aah eh..haziq pun sama usia dengan marsya kan..hahah..5 tahun masih belum season lagikan ratna..macam2 cerita yang mencuit hati kalau siapa2 yang ada anak kecik ni..yang abangnya dulu kalau tak silap, tiap 1/2 jam tanya berapa lama lagi nak buka..hehe

Ayu said...

usahawan muda - thanks sudi keblog akak ya..

misah - salam ramadhan buat misah juga..hhaha..ha tudia, budak2 ni puasa memang kelakar pun ada..yang abang pulak bila time sahur..tidur depan nasi..suap nasi mata kejam..hahaha..

kaksal - waduh..cucu kaksal kena chickenpox?..kesiannya..bulan2 puasa pulak tu..sibuklah kaksal kan mana nak masak untuk puasa mana nak uruskan cucu kan....kalau dia merengek lagilah sibuk kan kak..

diana - walkslm, hahahh..tulah diana..memang pun budak2 yang baru nak start puasa ni macam2 karenah dia orang....selamat berpuasa juga buat diana & family ya..

juwita - walkslm, hahah..aahlah ita, kena train pelan2..dan kena SABAR banyak2..hehe

Ayu said...

cikcek - hahah..kak cek, tak apa simpankan tenaga tu untuk masak sedap2 kak cek..nanti kita nak datang berbuka rumah kak cek.. tulah anak kita yang ni..kalau nangis mesti tergolek2..geram betul kita tengokkan ..kadang2 kita tak layan kita tinggalkan dia..eh makin kuat dia menangis..heheh..

jun - hahahah..betul tu jun!! memang sokong 100%..yang kecik lain yang besar pun lain yang tua lagi lain..wakakaka..meemang kena sabor ajelah.hahaha

quinnie - walkslm, oh makcik tak makan taucu ya Q, memang pun ada orang tak suka makan taucu ..masing2 citarasakan Q, kalu q makan taucu, cuba goreng mee hoon taucu sedap q..kak tak bedek ni..

Ayu said...

ttm - walkslm, sama2lah TTM, selamat menunaikan ibadah puasa..mee siam yang lagi satu tu pun sedap juga kan TTM, ah bila2 boleh cuba yang bersantan punya..macam mee siam mamak yang ada jual kat geylang tu..