Monday, August 15, 2011

Wat Tan Hor - Iftar 11

 Menu yang dah berapa kali diulang tayang dan recycle..pernah buat disini dan juga disini dah jatuh cinta dengan recipe ni..sampaikan Auntie part time yang datang rumah kita pun suka, Recipe asal dari Cheiza( her blog) tapi kita ambik kat myr.com, sama puan punya recipe ..Thanks ya iza, minta halalkan recipenya .. luv ya....ok dah lambat ni nak masuk office(dapur) dulu ya..zasss..........

Wat Tan Hor
Sources:-From Cheiza@myr.com
Bahan2 untuk 2 orang:- (so kalau ramai kena gandakan sukatannya tu ya.).

  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • sedikit serbuk lada sulah / lada hitam
  • * UTK KUAH *
  • 6 ekor udang
  • beberapa hirisan daging
  • 1 biji baby jagung
  • 3 helai sawi
  • sedikit lobak merah
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 hirisan halia dihiris halus
  • sedikit lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 500 ml air / lebih kurang 3 cwn
  • garam secukup rasa
  • 1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Utk mee. Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
  2. Utk kuah. Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
  3. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...

14 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam ayu.... Sedap tu nampaknya.Kecur air liur kak ros

che'iza said...

Assalam kak Ayu...

Bahagia rasa biler akak sekeluarga suker... tambah lak macik part time pun suker....hehehehe... Simple kan kak tapi sedap...

Amie said...

kalau menu begini, sedap betullah kita makan kalau ada yang masakkan!

K.Nor said...

yup.. mmg kue tiaw yg syok di makan.. mmg best!

lena said...

ayu, you're really good. Your wat tan hor looks even better than some of the stalls here!

Anawahid said...

pehhhhh.... no komen kak... mmg best ni... ;)

Anonymous said...

Ayu...sedap tu mee makan panas waktu buka n untuk anak2 ok tak pedas aka mee hongkong ke? masuk list dulu....sebab my hubby tak suka mee ala cina ....KakSal.....

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. berbuka macam ni pun best juga.. ita suka juga berbuka macam ni tak berat sangat perut nak buat terawih nanti..:)

quinnie said...

kakayu...resepi WTH che'iza ni memang terbaik kan...tak jemu2 saya makannya..hehehhe....untung untie tu dpt merasa WTH nijugak...kekekek

Kerull said...

Salam Kak Ayu..wah sedap nya..ini salah satu peberet menu ni....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

mee wan tan nie febret si fiqah tapi tidak bagi kak nur...susah kan ayu...duduk satu rumah citarasa lain2...hehe...kalau nk masak satu2 punya selera pengsan tertidur akak kat dapur...

Resepi tengok senang aje...nk buat pun senang aje...nanti kak nur tengok mood..yg knur tk suker telur tu...

psstt: rentung knur kalau nk masak satu2..hangus tk dpt raya nanti!! Kak nur masak 1 kali aje...used the big claypot,just nice for my family...bought CP from the shop opposite SS and the price is S$9.90...quite huge lah ayu periuk tanah tu...

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuuuu!!! sume2 yg kat bwh tu nak tapau! cepat sikit, flight kita tak lama lg bosrding niii hihihi.... penat lah mak ayuu buat kukis semalam nii dgn bdn tak sihat lagii :-( mana pakwe? rindu kat pakwe hihihi...

Ummi said...

Weeeee...Wan Tan Hor, confirm menjilat pinggan nih....adeey x tahan la tengok ni Ayu.. :)

Ayu said...

puan ros - walkslm, memang sedap recipe cheiza ni kak ros, cubalah kak..ini chinese style ni..

cheiza - walkslm, akak pun bahagia bila semua bahagia makan wth ni..heheh..auntie tu selalu cakap dia suka wth akak buat..hehehe...kalau buatkan dia memang licin iza pinggan tuu..hehe thanks dear for sharing ya..

amie - kita pun suka kalau ada orang masakkan amie..lagi2 kalau free..heheh

nor - mmg bestkan nor..nor pun dah selalu buat juga kan..

lena - oh really ke lena?..heheh thank you for the compliments ya.

anawahid - yes calit sikit..mmg bestkan ana..

kak sal - sikit lebih kurang gitulah kak sal..rasanya tu..oh hubby akak tak makan ala cina ya..heheh SAMAlah..macam mak kita..hahaha..she rather goreng kuey teow tu ..hahaha.. my mum aje tak makan yang lain semua makan..

juwita - walkslm, aah ita..kita suka berbuka jenis2 mee..jarang makan nasi, tapi sekali2 oklah makn nasi tukan..tapi mostly ginilah ita..hehehe

quinnie - aah q, memang dah banayk kali buat ni..auntie untung dapat makan WTH, ni sebab kalau kat luar hargnya mhal sikit kata dia..akak kalu buatkan dia satu pinggan besar licin q..heheh

kerull - walkslm, memang sedap kerull..hhehe menu febret akak punn..

nuridah - walkslm, hahah..knur, confirmlah macam my mum..banyak juga tak makan ya knur..sama jugalah telur pecah gitu dia tak makan lagi2 yang 3/4 masak..haha..
betul tu knur, citarasa masing2 lain.. so sedap or tidak is very subjective.
ok knur gunakan 1 periuk besar aje ya..asoneh paham2.thanks ka for the info..S$9.90 is quite cheaplah knur..nanti kita nak cari jugalah..

ijayuji - walkslm, alah salah booking flight lah ika ni..semua kat bawah tu last week punya menu apasal datng 1 week later..wakakkaa.. at least ika dah start megukis akak satu habuk kukis pun belum lagi ni..pakwe hari ni O level oral examinations..
tak sihat restlah ika..jangan paksa buat kerja nanti mudarat pulak..

ummi - hahahah..bukan pingan aje kak siku2 pun tau..hahahaa...