Tuesday, October 18, 2011

Gulai Pedas Nenas & Kupang

Lauk yang dah lama kita masak, basically dah lupa bila..hehe..also dari dapur Che Mat..suka sangat tengok lauk2 kat dapur mat yang kebanyakkannya lauk2 kampung yang sentiasa menjadi pojaan hati ku...maklum ler, lauk2 evergreen lah kira..tak lekang dizaman(eh betul ke ni, peribahasanya tu)..lauk harian macam ni lah yang selalu kita buntu nak masak hari2 kan..kan..kan....selalu ada aje yag dibagaikan oleh Mat ni dengan bahan2 yang ada dan very creative in creating & combining the ingredients to make a very delish dishes for the family..thank you Mat akak pohon share2 pula disini ya..

Gulai Pedas Nenas & Kupang

Sources:-From CMG@Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji nenas Sarawak @ nenas madu..
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 /2 cawan pati santan (mat guna santan kotak jee)
Air secukupnya
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan*
2 biji cili merah*
6 biji cili padi*(*dikisar halus)-(Ayu lebihkan lagi sikit)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan nenas, bahan kisar halus, serai dan air secukupnya dalam periuk, kacau rata dan jerang hingga mendidih. Masukkan kupang dan juga sedikit garam serta gula. Masak hingga nenas lembut.
  2. Tuang santan tadi, kacau perlahan dan kecilkan api, biar mendidih perlahan dan tambah asam gelugor. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...

3 comments:

Mas said...

mak mas suka masak kupang gini..
sedapppnya tengok....

quinnie said...

akak saya tak pandai la makan kupang..lala tak pe lagi..entah ngape tak berapa suka..tapi sekarang ni nak belajar makan la...nampak sedap je tengok org makan...huhuh

Ayu said...

mas - memang sedap pada akak mas, lauk ni..suka lauk2 kampung wah kalau mak yang masak lagi sedap lah mas..

quinnie - memang ada orang tak reti makan kupang, they prefer kerang or lala..heheh..cubalah Q, testing sikit2 dulu..hehe