Friday, November 04, 2011

Chocolate Marvel Cake

Ok kan dah kata, walaupun tak boleh berblogging tapi tangan gatal nak whipped out something just to lepaskan tension with the kids..so I baked this Chocolate Marvel Cake cause die2 mesti nak  clearkan itu buttercream balance dari buat Orange Macan Roll hari tu...tulah buat banyak sangat itu yang terover stock buttercream kita tu..huhu..

Alhamdullilah within a day or two this cake habis dipasaran..sebab kita hidangkan to the boys tuition teachers..and kebetulan my Sis -in- law(the owner for the buttercream recipe tu) & her kids that came over dapat jugalah dia orang bawa balik..then tinggalkan sikit untuk Marsya..basically my compartment dah cleared of 'tipuware' besar of buttercream..hehe..
Decorate pun simple2 aje ..while Iqram memorising his Science facts kita cepat2 baked the cake..and since buttercream pun dah ada readymade lagilah cepat kerja makcik ..
This cake I would say  macam sponge cake..very lemmmbuttt..Nasib baik I reduced the sugar content sebab buttercreamnya aje dah cukup manis..bear in mind that I tak buat buttercream yang comes with this recipe ya.. so please adjust ikut selera...I used an 8" tray for this.. 

Dikesempatan ni kita ingin ucapkan
Selamat Menyambut Aidil Adha 
pada seluruh umat Islam, tak kira dimana anda berada.
 terutama pada teman2 blogging world dan teman2 yang mengenali kita..
Maaf Zahir Batin.

Chocolate Marvel Cake
Sources:-From Aunty Yochana
Ingredients:
Chocolate cake:-
4 egg white
4 egg yolks
160 gm. sugar-(Ayu used 90g, cause the buttercream that I used was already so sweet)
75 gm. cake flour
30 gm. corn flour
2 Tbsp. cocoa powder
1 tsp. baking powder
50g corn oil- (Ayu added this as reviewed in aunty's comments)

(Ayu didnt used this, so please adjust to taste)
Chocolate Butter cream:
125 gm. Butter
125 gm. margarine
80 gm. icing sugar
100 gm. melted cooking chocolate

Method:

(1) cake: Sift cake flour with cornflour, baking powder and cocoa powder.
(2) Whisk egg white until soft peak forms and then add in sugar gradually and whisk till sugar dissolved and mixture is thick and glossy.
(3) Drop in egg yolks, one at a time, making that it's evenly combined before the next addition.
(4) Fold in flour mixture (Add the corn oil after this) and pour mixture into an 8" round cake tin.
(5) Bake at 175C for about 45 mins. or till skewer inserted in the middle comes out clean.
(6) Leave cake to cool on a wire rack.
(7) For chocolate butter cream, beat butter, margarine and icing sugar till light. Then pour in melted chocolate and mix till evenly mixed.
(8) Apply chocolate cream onto chocolate cake and decorate as desired.

28 comments:

cik cek said...

Lontong mkn dah...sambal gesek colek dah...sedapnya....mkn dessert chocolate marvel cake...lengkap menu hari ni...sedapnya Ayu...nak rasa sepotong...tak pun nak bwk bekal bwk balik...he he..

Nieza said...

kak Ayu!saya dtng lagi...hehe amboi kak sekali keluar menu berderetx2 yer tak terkejar dah saya..btw, kek coklat ni memang menarik...:)

Ezadlieza said...

salam k.ayu...lama menyepi sekali kluar berdesap desup menunya...aduhhh....sedapnya kek tu...

K.Nor said...

waduhhhh.. lawonyer deco.. pinjam tangan jap :)

Chah said...

kek yang seayu tuannya..kemasnya! dan pastinya sedapkan? saya nk datang raya ni...;0

::Azura Rahman:: said...

oh my oh my.. shanteknyerrrrr kek ni kak oiiii.. adeyh.. *drooling*

ain sweet thots said...

mesti marvellous nih! lama x dgr berita, harap k.ayu sihat ye.

Wani said...

.salam .. sedapnya kek.. datang sini ..dok jamu mata dengan deko2 kek yang memikat mata hihi

Mamasya said...

Aslmkum Ayu...berderet menu terhidang...tak tahu nak pilih mana satu...hi...hi. kek chocpun nampak yummy....
Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha buat Ayu sekeluarga...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ayu kapal kak Ros lambat sampai ni..kek pun dah habis kan??nampak mabeles sungguh.Selamat hari raya ya.Eh lupa..dah habis ke semua menu dalam grobok tu???

Ummi said...

Assalam Ayu....amboiii sedapnya tengok kek tu...dgn topping meletupsss gitu...boleh bom tekak dibuatnya...hehee... Akak jugak nak ucapkan selamat menyambut aidil adha dan salam sayang dr akak, muaaahhh!

Liza said...

salam kak Ayu...salam aidiladha jugak yer...cantik jer nmpk akak deko cake tu...jeles i...hihihi

CT Delima said...

As'salam Ayu

mengancam sehhhh..cantik deco kek tu. kalau dapat kat ct kompom hancus..hehehe

Selamat Hari Raya Aidiladha buat Ayu dan keluarga :)

Kakwan (K1) - citarasawan said...

kek yang sedaapp :) selamat menyambut Hari Raya AidilAdha buat Ayu dn family ...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
Salam Aidiladha buat akak sekeluarga...
akak.. cantiknya kek tu akak... sedapnya...

~~zAnAfAhMi~~ said...

amboiii...mewahnya coklat kat kek tu? lama tak buat kek buttercream gini, anak request pun tak dilayan, angin malas campur sakit kaki...

Ayu, slmt hari raya haji, emak akak gi S'pore semalam, lwt pakcik kat sana, bila la akak nak turun sana...huhu...

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedapnya kak.. nampak buttercream pun dah menarik.. huhuhuh suka nya tgk... macam kena cuba buat je kak.. selamat hari raya aidiladha kak

nOOrsha said...

salam aidiladha kak ayu.. waa marbelesnyer kek ni....suke tengok!!

dZana said...

aslmkum ayu.. cantik.. mcm kek kt kedai.. tak pernah akk mendeco kek.. klau akk yg buat.. tak taulah cmna rupanya..

Ayu said...

cik cek - hahah..menu yang complete ya kak cek..boleh2 nanti kita bungkuskan buat kak cek bawa balik ya..hehe

nieza - haha..nieza, itulah balas dendam kiranya..sebab tak dapat nak update selalu..so sekali update begitulah..hehe thanks nieza..

ezadlieza - walkslm, hahah..menyepi sebab bertapa lieza..haha..

Ayu said...

Nor - hahah..boleh nak tangan yang mana?..kiri ke kanan..wakaka..alahai Nor..kita main2 aje deco tu Nor..

Chah - heheh..nama aje ayu chah..orangnya layu aje..haha..nak datng raya..boleh bawa daging korban sikit ya..hehe

azura - heheh thanks zura..biasa2 aje zura..main2 piping aje tu..nak perhabis kan buttercream yang banayk..hehe

Ayu said...

ain - aah ain..akak pun dah lama tak dengar berita dari ain..alhamdullilah akak sihat..ain ok ke tu?..

wani - walkslm, thank you wani..mehlah rasa sepotong..hehe

mamsya - walkslm, berderet menu cuba satu satu..mana bekenan makan banyak tau..hehe..salam aidil adha juga buat mamasya & family ya...

Ayu said...

puan ros - alahai kak ros, akak naik kapal apa tu..kapal laya ke kapapl selam?..heheh..gurau aje ya kak..Selamat hari raya aidil adha juga buat kak ros & family ya..

ummi - walkslm, wakakaka..kalau bom nuklear belum lagilah kak tapi kalau bom hand grenade masih oklah....kak ummi.. hahhah ..wakaka....SalamAidil adha juga buat akak & family ya..

Ayu said...

liza - walkslm, liza, slam aidil adha juga buat liza & family ya..alahai liza, deco simple2 aje tu..

ct delima - walkslm, eh taklah sampai hancur ct...kita tengok cantik apa kek yang ct deco..salam aidil adha juga buat ct & family ya..

kakwan - selamat hari raya aidil adha juga buat kak wan & family ya..

Ayu said...

diana - walkslm, diana.selamat hari raya aidiladdha juga buat diana family ya..

zanafami - tulah buttercream yang terover stok..so buat gini sebab nak clearkan cream tu..hehe..anak suka kek yg ada buttercream ya...selamat hari raya aidil adha juga buat zana & family..insyaallah sampai jugalah nanti kesini tu..hehe

juwita - walkslm, ita, keknya lembut ita..kalau tak nak gunakan buttercream yang akak buat untuk orange macan roll tu boleh juga gunakan yang cream that comes with the recipe ni..selamat hari raya aidil adha juga buat ita & family ya..

Ayu said...

noorsha - salam aidil adha juga buat noorsha & family ...kek biasa2 aje sha..hehe

dzana - walkslm, wahahaha..its a compliment cikgu kalau cikgu cakap macam kat kedai..hehe..cikgu pun boleh juga buat tu..

Wattie said...

Salam aidil adha buat Ayu,
Bestnya ada kek kat sini, bila tinjau kat bawah, tudiaaaaa berderet2 menu istimewa, mana satu nak cuba niiiiii.... dah berderet dalam waiting list....sabor jer la. Jemput singgah rumah makan nasi jintan lagi sekali

Ayu said...

Wattie - salam aidil adha juga buat akak & family..heheh sekali update macam balas dendam gitukan kak..oh dah update ya kak ..ok nanti kita pergi ya..semalam macam tak perasan pulak..