Wednesday, November 23, 2011

Deep Fried Oyster Mushrooms II

Assalam, another recipe cendawan goreng  yang kita adjust sedikit dari recipe yang lalu..pernah buat disini lama dah..this time, letak lebih sikit part rempah2nya tu..dan tambah kan cili kisar so as to give a bit rasa pedas sikit..

Deep Fried Oyster Mushrooms II
adapted from
Deep Fried Oyster Mushrooms
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan A:-
3 packet cendawan tiram of 150g each
200 g tepung beras
100g tepung kanji/tepung kentang
*2 sudu kecil bawang putih kisar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
11/2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar cili kisar-(kalau nak lagi pedas boleh lebhkan sikit lagi)
1/2 sudu teh soda bikarbonat
garam n perasa (jika suka)
11/2  cawan air anggaran
 
Cara:-
Campurkan semua bahan, masukkan air sedikit demi sedikit.. Buat macam adunan goreng pisang. Celup cendawan dalam tepung dan goreng, macam goreng pisang.

4 comments:

::Azura Rahman:: said...

sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrr....

Zaliedana said...

Kak Ayu,sy suka sgt ngan cendawan tiram nih,wat sup ke,tomyam ke,goreng camnih ke,adoyaiii mmg feberet toila..sy amk resepi kak,nx week pas blk kg leh wat..

Ayu said...

Azura - heheh cubalah zura..buat minum petaang best ni..

zaliedana - samalah macam akak..suka sangat cendawan tiram, tak kira dibuat macam mana..kalau jumpa mesti beli punya..hehe cubalah ct..

Kerull said...

Salam Kak Ayu..wah bestnya cendawan goreng tu..dah lama tak makan cendawan tu...