Thursday, November 17, 2011

Kuih Kaswi Gandum

Kuih Kaswi Gandum ni mula2 nampak kat dapur IzahDaut ...simpan dulu recipenya, memang nak cuba, tunggu ada chance aje nak buat then kebetulan dibulan puasa(yes another menu bulan puasa ni ) yang lalu, Mr Hubby requested nak makan kuih kaswi, sebab dah agak lama juga kita tak buat kuih ni..so terus terfikirkan kaswi gandum ni...then ternampak pula kuih ni kat kongsi resepi nya website, terus klik then it goes to blog Che Mat, after comparing, rupanya sama recipe dari Chef Hanieliza juga cuma cara2nya kita ikut Che Mat, sebab more detail stepsnya tu.... ramai yang telah mencuba recipe ni..dan semua rata2 kata sedap..memang pun sedapp..semuanya cukup rasanya...Kat bawah ni yang terlarat kita jejak kasih..siapa2 yang kita overlooked minta maaf ya....So kita minta izin pada semua yang telah berkongsi dan telah mewar warkan recipe ni..untuk diletakkan disini pula for future reference ya..


Kuih Kaswi Gandum
Sources:-From Chef Hanieliza
Yang dah mencuba, 
not in sequence:- Yatie, Mas, Mamahawa, K Anim, Noorsha, Anna Qawina dan terbaru Kak Cek
BAHAN A :-)
5 cawan air
1 cawan gula merah @ gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna coklat (mat guna 3/4 camca teh kicap pekat)-(Ayu gunakan coklat emulco)

BAHAN B :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 camca teh air abu (Ayu guna air kapur)
Kelapa parut putih, pilih kelapa muda sedikit yang berkulit basah
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Alas loyang 4 segi berukuran 10 inci x 10 inci x 3 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak makan pada plastik tadi. Ketepikan.
  2. Masak semua bahan A, kecuali pewarna coklat, hingga larut. Biar sejuk dan tapis. Masukkan pewarna coklat atau kicap pekat.
  3. Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum dan tepung ubi, kacau rata dan tuang no. 2 tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga sebati. Tapi adunan tadi dan masukkan air abu, kacau rata.
  4. Tuang dalam loyang tadi dan kukus 30 minit atau hingga masak. (mat kukus 35 minit). Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaul dengan sedikit garam. Selamat mencuba!!

8 comments:

cik cek said...

Ayu...sedap kan kuih kaswi gandum ni...kak cek sebenonya bukan penggemo kuih ni...sebab masa kekecik dulu mak kak cek meniaga kuih kaswi ni...so jadi mcm dah tak larat nak mknla kuih ni...Tetiba bertuko selera bila kak cek buat kuihkaswi versi ni...memang sedap....kena lak ngan selera...hubby kak cek lagila...ni memang fav kuih dia...dulu2 setiap kali kak cek buat...dia siap bagi markah lagi...sekrg terus makan tanpa kata apa2...he he...perfect katanya...Wah! kembang2 hidungla kak cek....
Ada lagi ke Ayu...boleh tapau kan tuk kak cek lagi...:D

Gee said...

Kita suka kueh kaswi!!!!! Ayuuuuuuuuu!

Ida,Japan said...

emm.sedapnyer k'ayu...ida pun dh lama simpan respi ni..masih lum buat2 lagi....nk kena buat gak la nanti...tapi kelapa fresh lak tak der, kalau ada lg sedapkn

EmbunRosaliza said...

assalam ayu, cantiknya kaler kaswi gandum tu, mesti sedap kenyal2 manja, terliur pulak

Ayu said...

cik cek - aaah kak cek memang sedap kaswi gandum ni..makan berulang2 hehe..samalah hubby kita pun suka kuih kaswi itu yang cuba buat ..memang lah kena betul buku dgn ruas..heheh alahai kak cek. ni menu bulan puasa kak cek..heheh..tak apa lain kali kita buat lagi kita hantar ke rumah ya hehe..

gee - hahahaha..cubalah gee..recipe ni sedappp..hehe

ida - cubalah ida.cepat2 ...aah ida, kalau dapat kelapa fresh memanglah tersangat lah sedap..cian dia..kat sanan taka da fresh ones ya..

embunrosaliza - walkslm, sedap ni kak ..colour gelap tu pasal kita add chocolate emulco..kalau tak memang pucat ler sebab gula melaka yg kita gunakan tu tak gelap..huhu..cubalah kak..

quinnie said...

sedapnya kaswi..lama tak makan..huhuhu

Nazrah said...

kita tak pernah buat kuih kaswi gandum ni.. kita minta untuk simpan resepi yer...

Ayu said...

quinnie - cubalah recipe yg ni q, memang puashati punya..hehe

nazrah - silakan nazrah memang best ni....