Thursday, November 17, 2011

Mee Hoon Goreng Beryani


Another menu dibulan puasa..jangan mare ahhh..ok nak cepat2 masukkan entry sebab banyak kerja nak buat..Hasif dah start relaxing at home sebab exams dah habis(mulalah asik cari makan aje kat dapur..heheh)..Marsya pun kinder dah start cuti
dari semalam, Iqram esok last day lepas tu kemayuran ler..kat rumah.... habislah computer ni jadi rebutan... adengan wrestling, adengan air mata semuanya mesti ada ...sebab nak cop computer ni..mak budak kalau nak gunakan kena kasi 1 day advance notice..tak peduli whatever they want to play games ke , buka facebook ke, twitter ke.. kena kasi laluan mak update blog of course bila  masa ada terluanglah..hehe..

Ok..ok...Mee Hoon Goreng Beryani, ni kita ikut bahan2 aje ...cara2nya ada yang kita olah sendiri dengan masukkan  mee hoon tu dan goreng macam biasa..jadilah  jugakan, mee hoon yang berperisa beryani....sebab kalau nak buat macam the original recipe macam leceh pulak kita rasa lagi2 nak cepat makan time berbuka puasa..heheh..

Mee Hoon Goreng Beryani
adapted from
Mee Hoon Beryani Udang
Sources:-From Noraini Razali
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan2:
1 bungkus mee hoon-(direbus3/4 masak dan toskan)-(Ayu just rendam macam biasa sebab nak goreng aje)
1/2 kg udang hidup(dicuci bersih dan tos)
5 sudu besar rempah beryani daging-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
3 helai daun pandan
4 sudu besar susu cair-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
4 sudu besar tomato puree-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
6 biji tomato-(dipotng dadu)-(Ayu gunakan 2 biji aje)
7 cm kayu manis-(Ayu gunakan 2cm aje)
6 biji buah pelaga-(Ayu gunakan 3 biji aje)
1 cawan bawang goreng-(Ayu agak2 aje)
hirisan pudina-(Ayu tak letak)
1 cawan minyak
garam & gula secukup rasa
serbuk perasa jika perlu

Bahan2 Kisar:-
6 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 4 biji aje)
2 cm halia-(Ayu gunakan 1cm aje)
6 biji lada hijau-(Ayu gunakan 10 biji cili padi)
secekak daun pudina-(Ayu tak letak)

Cara:-
Gunakan kuali. Tumis kayu manis, daun pandan dan buah pelaga hingga wangi. Selepas itu masukkan bahan2 kisar, rempah beryani dan kacau rata, hingga matang.

Masukkan susu cair dan kacau rata. Masukkan udang, tomato puree dan tomato biji serta garam, gula dan serbuk perasa jika perlu. Alihkan.
(Ayu tak alihkan macam  cara ini, Ayu terus masukkan mee yang separuh diwarnakan dengan pewarna kuning dan separuh warna putih(actually kalau tak nak warnakan pun ok juga) dan gaulkan aje dengan bahan2 yang ditumis diatas dan goreng mee macam biasa.)

Setengah bahagian meehoon diwarnakan kuning- gunakan koma2 atau pewarna kuning. Setengah dibiarkan putih.
Panaskan periuk atas api yang kecil. Dasar periuk disapu sedikit minyak makan. tuang mee berwana kuning, kemudian lapiskan setengah bahagian lauk beryani udang. Ratakan. Timbus dengan meehoon putih dan ratakan.
Tuankan diatasnya lebihan lauk beryani udang. Tabur bawang goreng dan hirisan pudina. Biarkan atas api kira2 5-10 minit, untuk membolehkan rempahnya meresap dan mee menjadi lembut dan masak.


29 comments:

Amie said...

Selamat tengahari Ayu....tumpang makan mee hoon di sini ye Ayu....nak makan udangnya dulu...

Ayu said...

selamat tengahari amie,
silakan amie..heheh nak makan kena visualise ajelah ya..sebab dah habis dah ni amie..menu bulan puasa ..hehe

cik cek said...

Buat dah...ku korner baring...terbaring2 nak pusing balik kesini....kena bagi upah sepinggan mee hoon goreng ni Ayu...tetiba teringin lak nak makan mee hoon goreng...alahai....sedapnya...

Zaliedana said...

Kak Ayu oi,amboi sekali update berderet2,dahla sedap2 lak tuh,adeiii kalo xupdate langsung xda,ai dukla tnggu depan umah pintu xbuka pon,kali nih suka2,sbb bila mai mcm2 mknan yg akak hidang..Eh mihun goreng beriani 1kelainan nih,nmpak pon sodap,ngan udang2 yg duk tenggek tuh.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
tu dia... sekali kak ayu duduk depan komputer tu siaplah berderet2 menu /entry yg keluar.. hehehe...
menariknya bihun goreng ni yer... mmg lain dr yg lain.. kalau rasa2 rajin boleh cuba ni...rajin tul kak ayu korek2 resepi yg best2 & pelik2..

Ros said...

Salan ziarah, Yang Kak Ros tau nasik beriani ja...bihun beriani pun ada jugak ka..?nanti nak cuba jugak la resepi ni....

quinnie said...

wah..memang masak lebih kurang cam nasi beryani ye kak...saya biasa goreng kari je...susah skit nak masak guna rempah beryani ni sebab tak dek rempah kat rumah..huhuhu

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Tudiaaaaaa mee hoon goreng beryani pulak dahhhhh......wajib kena cuba ni, salin siap2 letak dlm waiting list, sementara tu yg dalam pinggan tu ada orang punya tak?

Yan said...

salam kenal orang seberang tambak.


biasa makan nasi bryani. tapi this is so new to me.. maybe leh cuba ni..

Cheq Sue said...

aduh kak ayu...jangan kata bihun beriani, nasi berian pun kdg2 aje boleh cuba... mesti sedap kan rasanya

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedapnya nampk mee hoon tu.. boleh cuba nanti kak.. tambah ada rasa2 briyani

azizah@cutemamadelicacies said...

Salam ayu.. Wah, dpt je peluang update, berderet2 resepinya. Mee hoon beriani selalunya terdapat di bazaar pada bulan ramadhan..di geylang atau di kawasan masjid sultan. Baru di perkenalkan beberapa tahun lalu, semangat ingin beli dan makan berkobar2..maklum lah benda baru,jakun sikit..hehehe kak zah pernah masak ikut resepi dari buku Mintak ampun sedapnya.. thanks ayu, singgah rumah kzah..

Anonymous said...

Assalam Ayu.. tup tup ada meehoon goreng beryani tak kisahlah dgn apa cara asalkan masak cepat n sedap...Kaksal pun kalau hendak minum tea petang suka goreng meehoon...masak ikut selera kita...Lama Ayu perap recipe ininasib baik tak basi (gurau aja)....KakSal....

kzai said...

salam ayu..akak pun lama x singgah kt dapur ayu..rindu kt ayu..kdg2 tu sempat jeling2 je..akak faham sgt kalu musim cuti sek...budak2 kt umah mesti dok singkap tudung saji je kan...tp xpe mama nya seorg yg sgt rajin kedapur..sentiasa ada menu tersaji..
sedaplah tgk bihun grg ayu ni mlm2..mcm nk supper lah plk..

Nieza said...

wahhh menarik sungguh mee hoon ni kak...mesti sedap kan..:)

~~zAnAfAhMi~~ said...

Amboi, mee hoon pun ada spesis briyani ye? tak pernah rasa lagi ni....
Kena buat ni, tapi....punyalah bnyk aturcara, tu yg maleh tu.

Chik Mimi said...

Aduhai kandaku cayang tergudanya dengan meehon goreng beryani ni ,tapikan si along tu tak suka mee hoon tu yg payah sikit nak masak mee hoon tapi ibunya ni antoo mee hoon

ady said...

as-salam kak ayu
berderet2 macam mrt..tak tahu pulak mee hoon blh goreng dgn rempah beryani..npk menarik mee hoon ni..

Ayu said...

cik cek - hahahha..kalau kak cek dan terbaring korner pusing balik itu kira dah penat lah tu ya..haha..meh ler ambik sepinggan mee hoon goreng ni ya..buat minum petang..

zaliedana - wakakaka..ni kira engine turbo ler ct..isi minyak jagung..waahahaha..
memang kalau tak berupdate, lama gitu kan..so bila ada chance apa lagi..balas dendam ler..hehe..

Ayu said...

madiha - walkslm, hahah sekali duduk orang lain tak boleh interframe..hehe..mee hoon beriyani..dah lama dalam list tapi baru ni lah dapat mencuba..akak tak korek2 recipe yg ni..cuma selak2 aje(selak buku)...wakakakaa

ros - selamat datang kedapur kita yg tak seberapa ni kak ros,..mee hoon beriani ni kalau ikut cara2 memang lain sikit kak, kita dah ubah suai kan nya sebab nak cepat makan..silakan kalau nak cuba ..

Ayu said...

quinnie - aah q, macam masak nasi beriani ..cuma yg ni digantikan dgn mee hoon..akak pun biasa goreng dgn rempah kari kalau nak goreng mee, macam goreng mee mamak tu kan..hehe

wattie - walkslm, hahaha..itu dia..salin jangn hilang pulak kak ..hahaha..tak apa2 kalau hilang akak taulah mana nak cari ya..hehe boleh ambik lah tu yang sepinggan lagi..satu dah kasi kak cek dah..hehe

Ayu said...

yan - salam kenal & selamat datang kedapur kita yg tak seberapa ni ya....actually it is also new to me..selalu ada jual dibazaar ramadan during fasting month aje...pernah juga beli..tapi this time, kita masak sendiri & adjust ikut cara sendiri..hehe..bila2 bolehlah cuba..

cheq sue - hehe aah kan cheq sue, kalau masak makan untuk sorang nasi beriani & mee beriani macam tak berbabloi kan..kalau ramai baru best..sebab muai....boleh tahan jugalah sue pada akak..

Ayu said...

juwita - walkslm, silakan ita, memang mee ada rasa2 berempahlah gitu..bila2 boleh cuba..

kak zah - walkslm, heheh..dapat peluang update macam release tension gitu kak..hehe.. betul tu kak mee hoon beriani memang selalu nampak time bulan puasa aje..di bazaar ramadhan...kita ambik recipe ni dibuku pesta perut..hehe

Ayu said...

kak sal - walkslm, hahahah..kak sal..jangan terperanjat menu yang tertunda dari tahun lepas dan tahun sebelum pun ada juga tau..heheh kita tengok mana yang sesuai kita masukkan tak kira bila kita masak, kalau dia boleh cakap memang dah lama dia pekik suruh keluarkan masuk blog.....hehe..samalah macam kita suka mee hoon goreng..

kzai - walkslm, tulah macam dah lama tak kacau2 akak..sama juga kadang2 sempat jeling2 aje tapi tak sempat nak singgah kan..memang kak cuti sekolah anak2 asik lapar aje..kadang2 kita yang naik give up asik nak buat makan aje..heheh..kadang2 tak larat beli aje..walaupun sakit pocket heheh ...

Ayu said...

nieza - boleh tahanlah pada akak nieza...hehe

zanafami - heheh..gelak kita baca mee hoon 'spesis' beriyani ..tu yang kita adjust goreng aje zana..hehe sebab nak cepat siap..heheh

Ayu said...

chik mimi- mee hoon anak akak yg hasif tak berapa suka yang lain suka termasuk akak lah..heheh ..hasif samalah macm along ya..suka mee kuning ..hehe

ady - walkslm, wahahahaa..macam mrt ya ady..begitulah kalau lembu dah terlepas dari kandang..terus aje lah..hahah ...

Ummi said...

Assalam Ayu...lama akak x jenguk..bz jek lately...meehoon ni mst dah habis dah kan...akak cuci mata jek la...terliur sakan dah ni.. ^__^

Ayu said...

ummi - walkslm, kak..hahah confirm memang dah lama habis ..bulan puasa kemarin kita buat..heheh..tak apa kak cuci2 mata ajelah..hehe

Mamasya said...

Aslmkum Ayu.

samalah kalau anak2 cuti...mamanya pun tak dpt ngadap computer.lepas tu semua dok asyik keluar masuk dapur...cari stok makanan....
bihun beriani...belum pernah mkn...nampak sedap.berkenan dgn hidangan ubi kayu kat bawah tu...sedap ngunyah ni....
re;tq Ayu bg nasihat...itulah cuaca sejuk gini mudah pulak tak sihat...batuk selsema dah kena balik....mmg kena byk minum air. Ayu tulang tu, tulang kerbau... itulah besar saiznya...nasib baik tak lama sgt rebusnya..