Thursday, November 03, 2011

Puteri Salat Melayang


Assalam teman2...kita disini!!!..lamanyaaa.... kita rasa ..huhu apa nak buat tanggungjawap yang lebih utama harus dijalankan  iaitu menjadi Tarzan untuk beberapa minggu yang lalu..hehehe...ni si Iqram dah selamat menduduki peperiksaannya tinggal si Hasif dengan 2 paper lagi barulah selesai ...Hasif dah boleh belajar sendiri so tak kisahlah kan..nak ajar dia pun semua dah kasi cikgu balik...so memang confirm lah tak boleh ajar punya..even si Iqram, bila part Maths aje mulalah kepala kita pening..dia tengok muka kita ...kita tengok buku baca questionsnya berbalik2 tapi no solutions..last2 suruh si Hasif ajar..huhu..kesian kita tengok kadang2 mana dia nak belajar untuk dirinya sendiri mana nak kena ajar adiknya...ishhh..memanglah kita tak boleh ajar Maths..pernah kita ajar tapi ikut steps kita dulu2 sekarang mana sama..dengan model drawingsnya ..aduhhh..stress ler...

Oklah kita tinggalkan hal peperiksan tu lah...time untuk maknya relak2 dengan berblogging!!!...hahaha...adalah difahamkan menu2 dibulan Ramadan masih banyak tertunda..especially kuih2 untuk berbuka puasa dan lauk2 sahur yang masih didalam folder yang tengah tunggu queue... salah satunya adalah kuih puteri salat melayang ni ler....oh tidak..bila kita buat semua periuk belanga are intact tak ada yang melayang lah ya..cuma yang melayang puan tanah aje..sebab kita buat kuih ni 2 kali dalam seminggu sebab tak puas hati dengan the first outcomenya tu (Sebab lepas habis dikukus kita pergi bakar menggunakan api atas & bawah,(memang bloody bongoklah kita ni).. jadi lepas tu melekatlah kuih ni diloyang then tak dapatlah kuih yang cantik. so tak puas hati kita buat lagi tapi this time gunakan api atas aje)...recipe sebenar ada lain sikit dari yang ini..since kita suka sangat recipe Serimuka Pandan yang pernah kita buat satu masa dulu..kita gunakan lagi that recipe tapi stepsnya kita gunakan recipe asal Puteri Salat Melayang ni..bolehlah kan..kita buat dia..hehe..


Puteri Salat Melayang
Sources:-From Hazizah Gani@resipi ceria keluarga & Chef Asma
Bahan2 Lapisan Bawah:-Ayu gunakan loyang 8"
250g beras pulut
150ml santan pekat
150ml air
2 tsp garam halus
pewarna ungu 
sedikit daun pandan

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Pulut, air & santan digaul rata bersama daun pandan. Kemudian ambil segenggam pulut, warnakan ungu dan letakkan ditepi loyang lalu dikukus bersama pulut selebihnya. Setelah masak angkat dan gaul hingga rata, tekan dan mampatkan didalam loyang.

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
125g gula castor
50g tepung kastard
200ml santan pekat
200ml air

Bahan B
2 biji telur
1/4 tsp garam halus
1/8 tsp essence vanilla -(Ayu tambah )
pewarna kuning- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit. atau sehingga masak. Diangkat dan bakar didalam oven menggunakan api atas saje, hingga agak2 kecoklatan(Jangan lama sangat nanti melekat diloyang, macam kita punya lah..hehe) .


27 comments:

CT Delima said...

As'salam Ayu

lamanya bertapa ya, baru ni turun dari gunung dan nampak kelibat dapur Ayu berasap...hahaha. nampak cun jer puteri salat tu. nasib baik tak boleh melayang sampai KL. kalau tak sure dah suh terbangkan sepinggan..hehehe

sama lah ngan CT ni sekali stop payah betul nak mula balik. anak2 ct tggl sekola agama jer yang lagi exam. lepas raya haji baru habis. harap ayu sihat2 lah ya.

Ayu said...

ct delima - walkslm, ct..hahah kita bertapa digunung sang buana..wakaka..tulah masih duduk digunung hari tu ada juga masak2 tapi gunakan tungku kecik so asap tak banyak jadi orang tak perasan..hahah...memang pun kalau boleh piring melayang terus ke kl bagus juga boleh juga ct rasa puteri slat melayang ni kan..haha ..tulah ct anak2 yang exam mak yang stress..uish tak adil ni..haha thanks ct for dropping by ya..

cik cek said...

Ayuuuu....
Windunyaaaa...lama tak nampak...rupa2nya dok busy anak nak exam...anak exam ...kita pun sama kan....
Wah! cam best je kuih ni...kalernya dahla cantik...nak mintak tapau ...confirm tak de dah...nampak gayanya cam kena buat sendiri je ni...he he....
p/s...semuga anak2 Ayu sukses dalam exam memasing....lega dan happy nanti Ayu kan...:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
rindu kat akak cayang nie... apa kbar akak? moga sihat sejahtera hendaknya...
cantiknya kuih yg akak buat nie... warna yg sangat menarik.. nampak sedap sgt..

Mat Gebu said...

salam kak....waaaaaaaa terpengsan, saya buat kueh seri muka juga tapi ala2 peranakan..Eh kena pulak yang akak buat ni...hmm nice

nOOrsha said...

salam kak ayu..apa kabar? lame x singgah umah kak ayu yg cantek nih.. almaklumler sy baru kuar gua... wahaha... cantik la kue nih kak.... tapi saya x pernah lg cube buat kueh berasaskan pulut camni... hihi..salu beli jer..sedap yer? blh la cubr nanti :)

anymz said...

resepi yang harus di cuba ni ayu..hari tu tgk rumah yatie ada delima kali ni ada puteri pulak...banyaknya menu yang sudah masuk dlm senarai nih...:))))

norhanim md zain said...

wah..cantik nya..mesti sedap ni

must try le...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ayu.....rindunya..Tak pa sebab bila keluar mesti yang menjilat bibirkan.Nak tanya anak exam ke mak exam????!!!

Ayu said...

cik cek - betul tu kak cek..anak exam apasal mak yang stress ya?..uish..apa ketidaknya..apa2 resultsnya would reflect on the mother jugakan..huhu..aah kak cek..confirm dah habis ni..sebab buat time bulan puasa harit u..terrimaksih for the wishes tu ya..mudah2han merka berjaya ya kak cek...insyaallah..

Ayu said...

diana - walkslm, akak ok diana baru baik sakit juga akak ni..huhu..diana sihat ke tu..thanks bertanya khabar ya dik...

mat gebu - walkslm, tulah akak baru perasan juga kebetulan ya mat..meh exchange sepiring heheh..thanks mat for the compliments..

Ayu said...

noorsha - walkslm, akak pun dah lama tak singgah dapur sha..eh..samalah macam akak baru balik dari bertapa juga ni..haha..alahai kalau noorsha sorang aje yang makan baik beli aje kan noorsha..senang kerja..sebab kalau buat pun takut tak habis..lain lah kalau dikasi jiran2 sebelahkan...

Ayu said...

anymz - aah kak banyak juga recipe serimuka yang bawahnya diletak macam2 warnakan kak....kita pun banayk juga yang masuk list ni..heheh

norhanim md zain - thanks norhanim, cubalah ya..nanti feedback ok..hehe


puan ros - hahahah betul tu kak rasa2nya macam mak yang exam...aduhhhh..stress dah tua2 ni kena sit for exams..hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..

nama kuih ni menariklah.. hehe.. cara buat pun tak susah mana..
kalau ikut resepi serimuka pandan chef asma tu memanglah sedap banget.. secukup rasa.. teringat2 kesedapannya tu..

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,uiii berderet menu klr,kalo xda,smpai sy terindu2,kalo da,smp sy xdan naktgk,hihi..Semua nnmpak sedap2 kak..Haufan kat bwh pon sy dah try,best kan..kUIH LAYANG MELAYANG NIH LAGILAH NMPAK BEST,HIHI..

Ayu said...

madiha - walkslm, hahah..tulah melayang2 kuih ni dibuatnya..haha..
memang senang aje buat dia..just ambil segenggam pulut gaul2 dalam mangkuk dengan warna ungu then scoop aje kat tepi loyang dan kukus dengan the rest of the pulut tu..

zaliedana - walkslm, hahah.tulah ct akak balas dendam ni..lam tak dapat berblogging haha..ekali dapat update ah kau..lepaskan aje ler..haha..aah ct, haufan kat bawah tu sedap..kuih melayang ni kalau makan mesti mabuk kepayang..wakaka..

quinnie said...

kakayu.saya ingatkan kat bawah tu ada sagu..rupanya taruk perwarna..cantik pulak tengok...bersinar2 cam sagu je..hehhehe

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
uwaaa menarik lerrr kuih ni...masuk list dululah.yatie mmng suka kuih2 mcm ni...tq..

Liza said...

salam ayu...kalau anak2 nk exam mmg kita yg kalut..depa dok relaks jer...hihihhi

dZana said...

apa kbr ayu.. lama tak buat kuih2 kukus ni.. teringin pulak puteri salat ayu ni..

Mak Qis said...

assalamualaikum ayuuuu....tengok tuh...dia buat kueh tradisional...tuh yang kita pun tak leh menahan....neh kena ambek resepi jugk neh...knp namanya melayang tuh ayu? hahaha...

kita nak buat jugakkkk....

Mamasya said...

Aslmkum Ayu..

Ingat kenapa lama tak update blog, rupanya anak2 tengah exam...bila anak2 exam kitapun jadi pening samakan...dah selesai baru senang duduk.
ohh kuih puteri salat ni lepas kukus...bakar lagi..nampakpun sedap..

Ayu said...

quinnie - heheh tak Q sama juga gunakan pulut ..mungkin flash light nampak berkilat eh..heheh

yatie - walkslm, banyak juga yang masuk list ni kan yatie..tapi recipe serimuka chef asma ni memang best ler..

liza - walkslm, betul tu liza..dia orang relax katak aje..hahah maknya yang tak tentu arah..haha..

Ayu said...

dzana - baik alhamdullilah cikgu..cikgu sihat ke tu?..macam mana tangan dah ok dah?..tulah kita pun dah lama tak buat kuih ini kuih2 semuanya bulan puasa kemarin..so dah about 2-3 bulan dah tak buat kuih..huhu..

mak qis - walkslm, mak qis, heheh..kita suka goda2 mak qis tau..hehe..silakan kalau nak cuba..melayang sebab lepas makan mabuk kepayang..wakakaka....

mamasya - aah mamasya..kita jadi tarzan dengan anak2 ni..hehe..stress ler..ajar anak..baik kita masak..tak stress tau..haha..ah ni dah selesai baru boleh relax one corner...tinggal tunggu results pulak lah yang stress..huhu..

Amie said...

Assalam Ayu,
ho ho hooo...ada puteri di dapur Ayu ye...ingatkan ada Puteri Ayu je ripanya ada pulak yang salat melayang... cantik rupa paras puteri itu ye Ayu, kombinasi warnanya pun nampak meriah....sedap ni...

Ayu said...

amie - walkslm, hahaha..jangan main2 putri ni boleh melayang2 amie..hehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

aduh cantik sangat2 putri salat nie ayu!! Dh berderet entri ayu,kak nur aja yg tertinggal kebelakang...hehe...kek yg kat atas tu mmg marvelous nampaknya...nanti boleh order aaah during my wedding anniversary..haha don't play2 hoh!!