Friday, November 04, 2011

Sambal Gesek

Menu yang boleh dibuat sarapan pagi, minum petang makan tengahari or even supper..tapi kita buat ni untuk berbuka puasa heheh, .yes ini menu dibulan ramadan.. boleh dimakan dengan nasi tapi kita makan dengan ubi rebus.... sambal gesek yang berdesing ..berdesing sebab kita tambah lagi cili padi kat bawah tu..hehe...lepas tu menangis tak berlagu....cuma yang dengar bersiul aje ler..hahaha..terimakasih puan punya recipe for sharing minta izin diletakkan disini pula ya..

Sambal Gesek
Sources:-From resepi4u
Bahan-bahan:
Segenggam Ikan bilis
15 biji cili api - lebihkan jika suka pedas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng


Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan cili api, bawang merah, bawng putih dan garam ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga ikan bilis separa hancur. Perahkan limau kasturi dan gaul rata.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas.

6 comments:

Cik Kamoo said...

sedap nie kak....nk kena try

Anonymous said...

Assalam Ayu...Sambal gesek...nama unique agaknya gesek dgn batu lesong tak hehe...memang sedap kalau colek dgn ubi rebus...yummy..Ayu..KakSal dah buat nasi jintan putih n kari ayam bombay...kenalah dgn selera kita..Terimakaseh recipe yg yummy..

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam Ayu..lama x berlabuh kat cini...Maaf Ya...akak dtg2 jugak cuma sekadar dtg & berlalu..jgk dapur kejap. Kalau berasap dapur tu..maka tau lah tuan rumah sihat se isi keluarga...Npak sedap pulaq smbal gesek tu..Nak buat pun mudah..insyaallah leh buat nnti...Selamat hari raya Aidil Adha ya Ayu..love u...

cik cek said...

Meleleh air liur...hu hu hu...fav..fav kak cek lagi...

Ayu said...

cik kamoo - cubalah cik kamoo..memang sedap lagi2 kalau pedas..huhu..berpeluh2 lap dahi..heheh

kak sal - walkslm, wakakaka..tak kak kita gesek dengan batu lesung aje..eh tak..food processor yang kering tu aje..haha..kak sal dah buat nasi jintan putih & the geng ya..shukur semua suka ..phew!!..hehe..suka kalau akak pun suka..selamat hari raya aidil adha ya kak sal..

kak norli - walkslm, tak apa kak..akak jenguk2 pun dah cukup baik untuk kita..shukur kak semua dah sihat dah..sambl gesek ni memang best kak..buat lauk emergency pun boleh juga.. selamt hari raya aidil adha juga buat akak ya..

cik cek - heheh..ada cili padi kan kak cek..hehe kita pun suka ni..

Nuridah said...

Ayu,

sambal gesek looks delicious...wah mouth-watering nie...mana tisu??sedap lagi kalau pedas2...sampai ke tinga akak nangis nanti!! Hehehe.

Selamat Hari Raya Aidiladha buat Ayu sekeluarga. Masak apa raya nanti ayu??