Wednesday, March 30, 2011

Bingka Kacang Hijau

I think, the entry on cake Iqram, I will update bila dah siaplah ya..sebab banyak yang nak kena edit,(Macamlah ada orang interested gitu eh..heheh) sementara tu I masukkan this recipe yang dicuba minggu lalu..kita cari recipe2 kuih yang baru aka yang belum pernah kita makan yang ingin dicuba dan dikongsikan disini...Resipi asal stops at lepas dikukus dah siap..tapi I preferred bingka yang garing2 kat atasnya tu ..that was why  I bakar dalam oven lepas mengukusnya....mungkin boleh juga terus bakar kot?agak ajelah ni..hehe..Resipi ni kita ambil  di sini.  

Recipe asal, ada bubuh coklat topping gitu...Macam biasa kalau tak ada hiccups bukan Ayu namanya!!..heheh kita terlupa letak warna hijau dalam adunan ni..itu yang warnanya birat aje..macam mana tak bingung..tengah sukat dan gaul adunan tu backgorund ada budak pompuan menangis sebab bergaduh dengan abangnya, yang disebelah pulak, my mum berbualkan kisah2 masa silam....mana nak dengar itu nak dengar yang ini..lepas tu dalam kepala otak nak letak bahan2,.... kita ni pulak, memang tak boleh bercakap bila tengah sukat bahan2..my mum suka berbual bila kita tengah sukat2 ni..hehe ...hai terpekik aku lepas tersedar no green colour added..huhu..sedar pulak tu bila dah siap dikukus..!!!
Apa2pun tak menyesal mencuba this recipe sebab sedappp..LULUS!!..PASS the ISO standard 3000..hehe....boleh buat lagi lain kali.


BAHAN-BAHAN:
150 gm kacang hijau
200gm gula pasir-(Ayu gunakan 180g)
180gm tepung ubi
50gm tepung jagung
150ml santan pekat
sedikit pewarna hijau-(Ayu terlupa bubuh yang ini.)
10 helai daun pandan (dikisar dengan 125ml air)

CARA MENYEDIAKAN :
1) Rebus kacang hijau hingga empuk, buang airnya dan
    biar hingga sejuk
2) Kisar kacang tersebut hingga halus-(Ayu gunakan air dari daun pandan)
3) Campur kacang tersebut dengan gula pasir, dua jenis tepung, santan, pewarna
    hijau dan air daun pandan di dalam kuali.
4) Kacau adunan di atas api dengan perlahan hingga pekat dan kenyal
5) Ratakan adunan di dalam loyang segi empat ukuran 21cm yang di leser dengan
    sedikit minyak
6) Kukus selama 20 minit
7)Bakar dalam oven selama beberapa minit hingga kuih nampak garing -(Ayu tambah steps yang ini) 
8) Sejukkan sebelum di potong
 Sources:-From SajionlineV2

Phad Thai Recipe

Assalammualaikum dear friends..Thank you for all the wishes for Iqram's Birthday tu ya.. I have been very busy this few days...itu yang tak dapat nak update blog kita ni ....masukkan entry Iqram tu pun lagi 3 minutes to 12am Tuesday morning!! kelam kabut sebab nak catchkan the actual day & date ..tak sempat nak karang2 madah pujangga pun terus search the web and copy aje birthday messages tu..hehe....kalau nak tunggu kita crack my head nak tulis apa ermm..nampak mesti terover shotlah to the next day/date posting kat blog tu....rasa macam tak cukup tangan gitu..hehe..kalau ada 2 more hands & 2 more legs kan best..this can help me with the chores that I am suppose to do and the rest boleh update my blog....haha..

 I would like to share this recipe yang kita dapat dari sini .Ini request from Mr Hubby..hari tu Mr Hubby smsed me, "U think u can fried kwey teow Thai style for dinner tonite?".I jawap, "Aaaah..I think I can surf the net to find the recipe..' (Jawapan mesti cakap boleh sebab dah ada blog tak boleh cakap tak tahu... nanti kena 1-0..hehe) Tak pernah, masak tapi pernah makan kat sini so roughly boleh agak2lah apa yang diletak kat dalam tu..surf punya surf dapatlah a few, so decided to try this one below...macam usual, kita adjust ikut tekak melayu kita..hehe..cili paprika yang digunakan dalam recipe ni kita gantikan dengan cili paste..kalau tengok originalnya gambar, kuew teownya tak merah pun..kita punya merah u..tapi alhamdullilah, it met with Mr Hubby's taste..bila tanya ok tak?..He jawap 'not bad'..(susah nak dapat pujian dari Mr Hubby ni kalau tak ya2..'not bad tu kira dah baguslah tu..haha)
Kita editkan mana yang kita cuba tu ya..Thanks dear owner for the sharing this wonderful recipe!!..
Pad Thai Recipe
Adapted from The Steamy Kitchen Cookbook
Serves 4-6 people -(Ayu used 500g for 5 people)

Ingredients:-(2 person)
8 oz packaged Pad Thai noodles-(Ayu used  250g ready Kuey tieow for this)
3 tablespoons cooking oil
2 eggs
1 lb. peeled and deveined raw shrimp-(Ayu used 4 big prawns)
1 tablespoon minced garlic +1 tbsp minced shallots-(Ayu added this)
A small bunch of chives (cut lengths)
1 cup bean sprouts
1 lime, cut into 8 wedges
1/2 cup coarsely chopped unsalted roasted peanuts-(Ayu didnt add this)
 2 blocks fried tofu (cut into thin pieces)-(Ayu used 1 blk only & fried first )
salt & msg to taste if necessaary -(Ayu added this)

Method:
Soak the rice noodles in hot water for about 15 minutes or until they soften. Drain and set aside.(Ayu used ready kuey teow)

Heat up a wok and add oil. When the oil is very hot, add the minced garlic + minced shallots and do a few quick stirs. Add shrimp into the wok and stir until half cooked and then add the fried tofu pieces, noodles and Pad Thai sauce-(Ayu used about 3-4 tbsp-this is for 2 person) into the wok and stir continuously. Push the noodles to one side and crack the eggs into the wok, break it up by stirring and wait for 10-15 seconds, and then stir in the noodles. Add bean sprouts and chives into the wok, stir for 1 minute, dish out, sprinkle some peanuts on top and serve with a wedge (or two wedges) of lime.

Cook’s Note:
The above recipe is adapted from the cookbook. If you wish to make Pad Thai sauce from scratch. The recipe is below.

Pad Thai Sauce from Scratch
Ingredients:
1/4 cup warm water + tamarind pulp the size of golf ball
1/4 cup fish sauce
4 tablespoons palm sugar-(Ayu used only 3 tbsp)
1 1/2 – 2 tablespoons paprika powder (if you like it hot, use 2 tablespoons)-(Ayu used 3 tbsp chili paste)

Method:
Soak the tamarind pulp in warm water for 15 minutes to extract the juice. Squeeze the seeds and membrane of the tamarind pulp to get the juice. Filter the tamarind juice for use and discard the residue.
In a small sauce pan, heat up tamarind juice, fish sauce, palm sugar, and paprika powder(chili paste). Lower the heat and let it simmer until the sauce thickens. Turn off the heat when it’s done.
The Pad Thai sauce is good for 8 oz. of noodles in the recipe.-(To Ayu this sauce is good for a 500g noodles)
Sources:-From http://rasamalaysia.com

Thursday, March 24, 2011

Kek Pisang Bercoklat

Kek pisang yang sudah menjadi favourite my family..dari  yang tua hingga yang kecik..sudah tak terkira actually berapa kali kita dah buat tapi mostly dalam paper cups..pernah buat dulu disini atau pun disini tak termasuk yang tak masuk blog..hehehe..dah 2 kali kasi kek ni sebagai oleh2 atau gift to my friends.. kalau dah lama tak buat tu ada aje orang yang bertanya tak buat kek pisang yang sedap tu ke?..Tapi kali ni I buat dalam loyang besar lah pulak...Frankly ini masih ada yang suruh buat lagi..caya tu....Recipe yang marvelous ni kita ambik dulu kat sini atau pun boleh juga tengok disini .

Senang cerita kita ambil dari Nor Terengganu ler..Kalau dah ditayang berulang kali dan tak jemu2 memakannya..lagi ada orang request suruh buat lagi walaupun baru saja habis!!..hehe.. tandanya SEDAPP lah tu...hehe..So kita letakkan recipe yang original disini ya, cause sebelum ni  dalam bahasa Inggeris..Nor Terimakasih banyak2 ya..for sharing this recipe yang akan kita simpan sampai ke anak cucu!!!..Minta halalkan dan kita letak pula sini..

 Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

  • 250gm mentega/marjerin-(Ayu gunakan mentega)
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang-(Ayu cincang kasar/potong dadu & gunakan semi sweet chocolate)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup 
Sources:-From nor67@myresipi.com ataupun http://secubitgaramnor67.blogspot.com

Kerang Mak Tom

Kalau ikutkan recipe lepas direbus kerang ni, dibuang kulit sebelah aje..tapi kita buang semua tinggal isi sebab nak makan dengan nasi, senang nak cekup..hehe..mungkin kalau nak makan begitu sahaja boleh lah buang kulit sebelah..kerang masak gini kita tak sangka pulak sedap..heheh....cuma bila tengok bahan2 tu yang kita teruja nak cuba..ternyata..memang pass kat tekak kita .bertambah  kasi pedas sikit..Boleh buat lagi recipe ni..

 Ingredients:-
2 kg kerang -(Ayu gunakan 200g kerang yang dah direbus)
*1 biji bawang besar + 1/2 biji Ayu hiris(-Ayu tambah)
*3 biji bawang putih -(Ayu gunakan 2 biji)
*Sebesar ibu jari halia
*Sebesar ibu jari kunyit hidup
*5 biji cili merah-(Ayu gunakan 2 biji cili merah)

*5 biji cili padi-(Ayu tambah)
 *2 sudu besar udang kering -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
 

4 sudu besar cili sos -(Ayu gunakan 1-2 sudu besar)
4 helai limau purut -(Ayu gunakan 2 helai)
2 batang serai -(Ayu guanakn 1 batangdi ketuk)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak



Method:-
Kerang hendaklah direbus dan dibuang kulit sebelah. Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, cili dan udang kering hendaklah dikisar. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau. Masukkan cili sos, gula, garam, daun limau dan serai. Kacau sekejap. Masukkan kerang dan gaul rata. Tutup api.
Boleh dimakan dengan nasi atau begitu saja.
Sources:-From shidah daud@resipi.mesra.net

Opor Ayam

Assalam, bertemu lagi hari ni..tak ada sangat nak dibicarakan cuma, just masukkan recipe2 yang dah lama kita masak dan kali ini giliran lauk ni pula..kalau masih ingat lagi, belimbing kita yang kena catu sebelum ni,  well ini adalah lauk yang terakhir yang dapat kita gunakan belimbing buluh tu..so lepas ni kalau nak tunggu lauk yang ada belimbing buluh kena lah cari lagi..hehe..Sebelum ni pernah buat juga lauk ni tapi tak ada belimbing , kita gunakan tomato aje..so here it goes..ooppss..lauk ni pun sedap makan dengan sambal hitam pahang tu tau..sebab lauk ni tak pedas ..


Ingredients:-
1 whole chicken cut to preference-(1 ekor ayam dipotong ikut suka)
5-6 candle nuts*-(5-6 buah keras*)
2 big onions*-(2 biji bawang besar*)
3 garlics*-(3 biji bawang putih*)
1.5 inches galangal*-(1.5 inci lengkuas*)
2cm ginger*-(2cm halia*)
1 packet coconut milk (200ml)-(1 kotak santan)
water to estimate-(air agak2)
cucumber tree(belimbing buluh) or tomatoes cut in wedges-(tomato atau belimbing buluh)
3 red chillies sliced in halves-(3 biji lada merah dibelah dua)
3 green chillies sliced in halves-(3 biji lada hijau dibelah dua)
some bird eyes chillies just throw in last(optional)- (beberapa batang cili padi dicampak aje akhir sekali -optional)

salt & msg to taste-(garam & perasa secukupnya)

Method:-
Sautee all the blended* ingredients till fragrant.Add in chillies and stir well. Add in chicken and stir till incorporated. Add in coconut milk and water. Let it simmer, when chicken is cooked add tomatoes or cucumber tree and stir well and add in salt and MSG to taste.Turn off heat.Ready-(Tumis bahan2 kisar* hingga naik bau. Masukkan lada dan kacau rata. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati. Masukkan santan dan air. Biarkan ia renih, bila ayam dah agak2 masak, masukkan tomato atau belimbing buluh, gaul dan perasakan dengan garam & serbuk perasa.Matikan api)

Tuesday, March 22, 2011

Talam Kaswi Keladi

Salam kembali..heheh macam berita pulak ya..haha..untuk penutup entry hari ini, I masukkan satu recipe kuih yang telah di cuba, bukan 1 kali tapi sudah 2 kali buat dalam seminggu!!!..haha..pertama kali buat bila kita bawa buah tangan ke majlis tahlil doa selamat for my late MIL, last week..
Waktu tu,, sebab kesuntukkan masa, kita buat dalam loyang aje, then terlupa pulak nak letak air kapur..kakakah..tapi tetap sedap...then bancuhannya pula kita masak tercair sikit so bila nak layered kan  habis semua dah macam marble flooring pulak..hehe..semua dah termixed up...feedback dari my ipar2, sedap kuih ni..lain dari yang lain, sebab selalu kita dengar kuih kaswi tu hitam warnanya kan..haha..ini putih lagilah ada keladi dalam nya tu...

Then rasa macam tak puas makan dan juga tak berapa happy dengan outlooknya, kita cuba lagi  kali kedua..this time semua bahan2 cukup kita letak, tapi terpekat ler pulak..hahah..adohai..nak cakap lagi..still maintain sedap!!..hehe.., kali ni kita letak dalam acuanlah,..Recipe diambil dari rumah Iza Akma@Seleraputeri yang banyak juga recipe kuih muih yang sedap2 diblognya tu..Terimakasih Akma, for sharing this recipe yang sedap & akak minta izin letak recipenya disini pula untuk dipanjang2kan ke teman2 yang lain yang ingin mencuba ya..



 Bahan-Bahan:
180 gm tepung beras
120 gm tepung ubi
70 gm tepung jagung
260 gm gula pasir-(Ayu gunakan 215g)
1200 gm santan [400 gm santan kotak + 800 gm air]
300 gm keladi tanpa kulit [rebus hingga empuk dan toskan airnya]
1 sudu teh esen keladi
1 sudu teh air kapur-(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu secukupnya


  
Caranya:-
Kisar keladi yang siap direbus dengan air (ambil air daripada sukatan di atas)
Satukan keladi dengan semua bahan lain, kecuali pewara ungu. Tapis jika perlu.
Masakkan adunan hingga pekat sedikit. Asingkan sebanyak 500 gm dan warnakan ungu.
Sapu minyak pada loyang dan tuangkan adunan putih dan ungu berselang seli.
Kukus adunan selama 40 minit dan sejukkan kuih sebelum dipotong.
Dimakan tanpa kelapa pun dah cukup sedap sebab dah ada santan.
Sources:-From http://seleraputeri.blogspot.com

Udang Lemak Jintan

So terjadilah pembahagian 'belimbing' 1/3 untuk lauk udang lemak jintan ni, macam nak bagi harta pulak ya....heheh..lagi 1/3 untuk lauk satu lagi which I will post bila2lah nanti..Recipe yang terdapat dalam majalah Jelita yang telah dihasilkan oleh Kak Ummi Kuatan, since kita tak ada majalah tu kat sini, kita ambil recipenya dari Nor@ Secubit Garam waduh sedap betul lauk ni..bertambah2 nasi kita makan..kena juga kalau lawan dengan sambal hitam pahang tu tau..

Nor kita minta izin c&p recipenya disini  pula ya..Thanks dear for sharing..
UDANG GALAH LEMAK JINTAN
resipi : Ummi Kuantan

Bahan2:
1/4 bj nanas muda ~ (Ayu gunakan dalam 12 biji belimbing buluh)
sedikit minyak masak
2 cawan santan cair
4 ekor udang galah/udang besar ~ (Ayu gunakan 12 ekor udang besar)
sedikit garam
1 cawan pati santan
4 bj cili padi ~ dibelah dua-(Ayu gunakan 10-15 biji cili padi, diketuk)
6 biji cili merah ~ dibelah-(Ayu tak letak)

Bahan ditumbuk halus:
2 sudu teh jintan manis
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai-(Ayu gunakan 1 batang diketuk)
2 cm kunyit hidup

Cara2:
Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
Angkat dan hidang.
Sources:-From http://secubitgaramnor67.blogspot.com

Sambal Hitam Pahang

Pertama kali kita dengar sambal ni bila ternampak lama dulu kat blog Izahdaut, tapi tak berapa sure lagi..then nampak lagi kat blog  Madiha@Ratna dalam hati kalau dah famous among the 'Pahang-ians' sedap kot sambal ni..

So bermulah, 'pemburuan' belimbing buluh!..haha....puas my mum & me cari kat pasar basah cause definitely kat supermarket tak ada punya...sekali satu hari tu my mum terjumpa nonya(Ah Soh), jual  longgok2 gitu depan pasar..bayangkan nonya yang jual, abang melayu pun tak ada jual..hahaha...
terus my mum, grab lah dapat lah dalam 35-40 biji...macam dapat berlian gitu bila terjumpa belimbing buluh ni kat sini....kakah...Kita bahagikan untuk beberapa bahagian sebab nak masak a few lauk2 lain yang gunakan belimbing buluh ni..so lepas tolak bagi sifar darap..heheh..kita dapat dalam 11 biji untuk sambal ni.. Setengah cawan dalam recipe tu bila kita kira2 dalam 10 bijilah..so 1 biji tu kita ketepikan, bukan buat apa tapi untuk deco kat atas tu..hahah..begitu berharga betul....tengoklah deco pun kemut aje..hiris nipis2..

Bila dah jadi memang sedap sambal hitam pahang ni..ada macam ala2 serunding pun ada..& memang betul pun kalau nak lawankan dengan sambal ni dengan lauk2 yang berkuah pun sedap juga...of course lagi pedas lagi best..kat bawah tu 1/2 cawan cili padi kita lebihkan lagi tau..hehe..So Madiha, kita minta izin letak recipenya disini pula ya...Thanks for sharing, your family recipe ni..

Sambal Hitam Pahang
Sumber :Madiha's mother in law 
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi cara2 merebus]
½  cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)-(Ayu tambah lagi )
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek 
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa-(Ayu gunakan 2 sudu besar kicap manis + 2 sudu besaa kicap masin)
garam & gula secukup rasa-(Ayu gunakan garam + serbuk perasa)
1 cawan minyak masak


Cara2 Menyediakan
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2.  Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 & simpan stok.  MaDiHaA buat banyak juga rasanya lebih dari 1/2 kg belimbing buluh segar.  Belimbing hendaklah dicuci bersih.  Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil.  Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.  Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit.  Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.  PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja.  Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.

2.  Tumbuk cili padi sehingga halus.  Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis)  Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.  Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.

3.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi.  Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga).  Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).  Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang.  Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.  


4. Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat banyak2 untuk simpan stok.   Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati anda... Sedap yang teramattttt!!!
Sources:-From http://mamawandiha.blogspot.com

Sausage Ala Teriyaki

Assalammualaikum wrb dear friends..today's entries we start with this kids menu which I cooked dah lama juga...first time Kak Ummi Kuantan masak the other day, kita dah terus, print out the recipe..sebab terkonangkan kita ada stok chicken coctail in the freezer time tu...memang sesuai betul for the kids, laju aje dia orang makan, basically no questions askedlah..hehe ...Thanks Kak for the recipe..Minta izin kita letak pula disini ni ya..


SAUSAGE ALA TERIYAKI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 paket chicken cocktail - (boleh gantikan dengan apa2 sosej jgk)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar kicap ABC Heinz-(Ayu gunakan kicap masin cap kipas udang)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil cuka
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk tumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan sosej dan kacau sebentar.
  3. Masukkan kesemua jenis sos dan cuka, garam dan gula secukup rasa.
  4. Kacau balik sosej hingga kuah pekat dan melekat-lekat pada sosej.
  5. Angkat dan hidangkan.
Sources:-From http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
The Chicken Cocktail that I used.

Friday, March 18, 2011

Classic Chocolate Cupcakes

Assalammualaikum bersiaran dipetang Jumaat, kalau yang bekerja tu dah on the way balik ..kita baru  ni dapat relax sekejap..maklumlah cuti sekolah, budak2 kat rumah riuh, kecoh yang mana bergaduh, melalak yang mana buat selerak..baru kemas dah kotor balik, baru sapu dah bersepah balik, cushion jangan cakaplah beribu2 kali kena susun balik dalam sehari..yang mana lanyak buat bantal, yang mana uli macam dough the cushion..basically rumah tak boleh kemaslah.. During this school holidays kita tak kemana2 pun...the boys pulak kejap2 pekik.."Ma LAPAR!!'..aduhai baru tadi makan roti prata lapar lagi?..asik duk kat dapur ajelah ya....ermmm Besides all those things, kita harus juga check & sit with the two(Iqram & Marsya) with their homework..itu yang tak ada masa nak update & blogwalking...Monday dah school reopen, pergilah sekolah balik ya anak2....hehe..

Dalam kesibukkan with the daily routine during this time, sempat juga I made this Classic Chocolate Cupcakes yang pernah kita buat dulu....this time tak decorate apa2 pun sebab nak terus ngap and for the kids to munch2 bila they got the sweet chocolate cravings...Budak2 suka betul dengan this chocolate cupcakes, well mak budak punnn..hehehe..Thanks again Maya, for this wonderful recipe..(psst... tengah plan bila nak buat the other recipe tu..hehehe)..If you all nak cuba, please adjust the amount of gula used ya..sebab for me, I letak frosting so the chocolate cake tu memang I kurangkan sugarnya, as the frosting tu dah manis..tapi kalau tak buat frostingnya sukatan gula in the cake boleh lebihkan(kalau naklah) ....

ps: Ok good news, my email account is back to normal again..



Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup)
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk
2 tsp vanilla

Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream-(Ayu used 1/2 cup plain yogurt +11/2 tbsp melted butter)
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz -21/2 oz- 60g -75g)-sorry just edited.

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.
Sources:-From http://maya kitchenette.blogspot.com

Monday, March 14, 2011

Ayam Masak Minang

I am actually in the mist of recovering my email account which has been blocked!!!..Dah 1 minggu I cant open my email..the reason why they blocked it was because my account has been hacked...
Aduhai!!..lepas tu I already reset my password, it just go round and round came back to the same  windows....it got me nowhere...rasa aku nak jotos2 computer ni tau..so friends who got my email address tu..I cant access my account until they unblocked it..I still need this account cos banyak stuff kat dalam tu yang I need..kalau tak memang dah lama kita buak account baru...HAISHHH.

Back to mam mam...Recipe yang kita masak pun kita tak ingat bila..hehe..ayam masak minang recipe dari  CMG.  Another recipe yang tidak mengecewakan..sedapp..lauk ni ada rasa rendang sikit lemak padi pun ada sikit, tapi recipe di rumah Che Mat, dia kering, for me pulak sebab malas nak buat kuah lain,. kita buat berkuah aje..heheh..
Thanks ya Che Mat, akak c&p kat sini pula ya....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
10 biji buah keras* -(Ayu guanakn 4 biji aje)   

2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.-(Ayu masukkan air  sebab nak  berkuah sedikit)
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...
  4. Sources"-From http://tiffinbiru.blogspot.com

Mee Sup Utara

Assalammualaikum, its school holiday time again..1 week aje..to be exact not really a school holidays lah..sebab for Hasif masih kena pergi sekolah macam biasa for his extra classes which the school has arranged for the secondary 4 students....tengok Hasif ni pun kesian juga..dah kurus dah kita tengok..hari2 balik sekolah dah petang, dapat rest sekejap then  kena pergi tutionlah, kelas agama then lepas tu buat homework, belajar,  buat project sampai lewat malam baru dia tidur..the next morning pagi dah bangun ..sabar aje lah ya Acip(his nickname)..you have to 'chong' all the way for the next few months ...

Ok back to this menu..again menu yang dah lama kita buat..tapi belum sempat masuk blog, recipe asal menggunakan bihun, tapi pasal stok kat rumah time tu ada mee kuning so kita gunakan mee ajelah.. menu from  Madiha@Ratna again yang mendapat pujian dihati my mum..after the mee hoon goreng kunyit..hehe..it seems my mum bekenan betul menu2 kat rumah Madiha ni lah.. Sedapp!! Thanks ya to puan punya recipe Marlida & Madiha juga ..kita letak recipinya disini pula...with slight adjustment kita added mana yang ikut selera kami..As for the cili kicapnya tu kita gunakan sambal cili padi yang kita cicah dengan tauhu.. Recipe ada kat sini.. cuma yang ini kita kurangkan sukatan gulanya sebab tak nak manis sangat & cili padinya kita lebihkan lagi sikit....


Sumber :  Marlida
Bahan2 utk sup
Minyak (kalu guna cara menumis.. kalau taknak tumis pun boleh)
Rempah tumis (rempah ni boleh dimesin atau tumis kasar ~ MaDiHaA guna kasar2 mcm tu jer sbb takde grinder yg sesuai)
2 ~ 3 kuntum bunga lawang -(Ayu bubuh 1 aje)
2 inci kulit kayu manis -(Ayu bubuh 1 aje)
1 s/b ketumbar
½ s/b jintan manis 

1/2 s/b jintan putih-(Ayu tambah)
½ s/b lada hitam
3 biji buah pelaga
½ s/b lada putih 

1 cube lembu-(Ayu tambah)
(sukatan tu aku main agak2 jer)

Bahan Kisar
2 labu bawang besar +1 biji bawang hiris-(Ayu tambah)
6 ulas bawang putih
2 inci halia - dititik atau kisar (dulu MaDiHaA titik tp kali ni dikisar sbb gearbox tu byk lomak)
2 batang serai - dititik
1 peket kecil rempah sup adabi (serbuk) ~ campurkan sikit air jadikan pes -(Ayu gunakan 3 sudu besar house brand rempah sop)



 
1 kg daging (biarkan seketul besar gitu ataupun potong dua bahagian saja) -(Ayu hiris kecil)
1/2 kg tulang -(Ayu tak letak)
1/2 kg perut (jika suka) ~ MaDiHaA tak letak tapi masuk tulang lebih -(Ayu tak letak)
air utk merebus dan kuah secukupnya (kena tambah lagi sehingga daging empuk)
garam & serbuk perasa
serbuk lada hitam secukupnya

Cara2 Membuatnya~

MaDiHaA tak tumis.. daging & tulang tu dah cukup berlemak dah..-(Ayu tumis)

1. Jika dibuat cara menumis - panaskan minyak tumis dulu rempah kasar sekejap kemudian masukkan bahan mesin kacau sikit masukkan pes rempah sup kacau lagi.
2. Masukkan serai dan halia kemudian masukkan air kacau jangan bagi berkerak.
3. Masukkan daging, tulang dan perut. Tutup periuk biarkan ia mendidih baru kacau2 sedikit (MaDiHaA tak tutup pun periuk... biar gitu jer.. hehe) Masak sehingga daging empuk. Jika daging masih belum empuk.. tambahkan air (kalau nak cepat tambah air panas mendidih). Jika guna periuk biasa... biasanya ambil masa lebih kurang 2½ jam sehingga 3 jam baru kuahnya sedap. Sekiranya anda mempunyai pressure cooker.. masa merebus lebih singkat .
4. Bila daging hampir empuk.. perasakan dengan garam, serbuk lada hitam & perasa secukupnya.. biar merenih & daging benar2 empuk.. tutuplah api..

Jika dibuat cara merebus - Masukkan air dlm periuk dan segala bahan2 sekali gus dan rebuslah sehingga daging empuk (cara ni tak guna minyak bagus utk org nak jaga badan )

Menyediakan Bihun
1. 1 bungkus bihun/mee hoon direndam dalam air bersama 1 sudu besar serbuk kunyit sehingga lembut kemudian tos kan.
2. Sementara itu didihkan air utk merebus mee hoon.
3. Bila air dah mendidih masukkan mee hoon yg telah ditos tadi dan tutup api.kacau 2 sikit bagi mee hoon masak dgn rata biarkan dlm 3 minit agak2 mee hoon masak jgn terlalu lama nanti terlembik.
4. Tos kan mee hoon sambil dijirus dgn air paip kemudian balik2 kan dan biarkan mee hoon di tos begitu sehingga di hidang. Tujuan buat begini supaya mee hoon tak jadi bergumpal dan mudah utk di ambil atau dileraikan bila nak makan.

Bahan Tabur/ Tambahan Lain  

Daging dan perut yg telah siap dipotong kecil2 (Ambil dari dalam kuah sup tadi)
Lobak masin hancur (dicuci & kalau suka boleh goreng kejap)-(Ayu tak buat ni)
Bawang goreng (nak sedap goreng sendiri  )
Daun sup dan daun bawang di mayang
Sambal Cili

RESEPI SAMBAL CILI
(Ayu tak buat ni- Ayu buat sambal cili padi macam cicah dgn tauhu tu tapi gulanya dikurangkan)
 ½ cawan serbuk cili babas
½ sudu besar bawang putih dan merah mesin (ambik dr bawang buat kuah sup tadi pun boleh tapi jgn letak halia)
½ cawan air (boleh tambah jika terlalu pekat)
50 gm gula melaka @ gula hitam
½ sudu besar asam jawa (dibancuh dgn air tadi)
perasakan dgn garam dan tok aji sikit
sedikit minyak utk menumis.

Cara2
1. Panaskan minyak api perlahan, tumis bawang kejap then masukkan serbuk cili kacau jgn sampai hangit.
2. Masukkan air asam jawa, gula melaka, garam & serbuk perasa secukupnya. Kacau hingga sebati jgn ada yg berketul. Biarkan ia pekat kacau2 sikit tapi hati2 sambal ini akan meletup2 mcm masak dodol jadi gunakan api yg perlahan. Rasakan sambal biar secukup rasa.. ada rasa masin, manis & masam... pedas semestinyaa 
3. Sedia dihidangkan bersama2 dengan bihun & seangkatan dengan nya 

Sources:-From http://mamawandiha.blogspot.com

Friday, March 11, 2011

Pak Thong Koh II - Steam White Cake

Alright this was my 2nd time, making Pak Thong Koh, a famous kuih among the Chinese..and  this time I've got the taste that I've wanted!!!!..yes!!..BUT...by using the ready made starter dough(tapai pulut) which I bought in JB market the other day!!!!....hahaha..I have gave up making 'Tapai pulut/nasi' or 'Tapai Ubi'..so just bought those readymade and just used it..I saved 2 days out of 4 days to do it!!!!..So mine was just 2 days..dont hold back when you see the process that took some time to do..its just worth it when you got the right Pak Thong Koh taste!!..

Last time I made this kuih, I made the starter dough right from scratch..I guessed the "ragi' used was not a good one and also maybe I over fermented it for a bit long, that made the taste a bit sourish..this time its perfect!!..No sourish taste the sweetness was just nice!!..So if you can get the ready made tapai pulut/nasi you can skip the first step of making starter dough...For my Malay friends, the taste of this kuih is somehow like apam  and somehow spongy like kek gula hangus ..Sedappp!!


Starter Dough:-
100g cooked rice(overnight and leave to cool)
1/2 tbsp Ragi(wine-chew piah)-can buy from Malay market
1 tsp sugar
1/2 tbsp water

Method:-
Mix all the above ingredients together and leave it to ferment for 2 days(48hrs). Keep in a container, covered and best to keep in a cupboard to let it ferment. After 48hrs, weigh out 60g and balance keep in the fridge.

Kuih Starter Dough:-AYU STARTED THE PROCESS FROM HERE
60g of the fermented starter dough-(Ayu used ready made fermented rice)
100g rice flour
some plain water

Method:-
MIx the starter dough and rice flour and if you find it too dry, add in some plain water. put into a container, covered and let it ferment again for about 16-18 hours. Weigh out only 80g of this kuih starter dough.

Ingredients(A):-
220g rice flour
30g tapioca flour
280g water

Ingredients(B):-
200g castor sugar
400ml water
3 blades of pandan leaves(tied into a kot)

Ingredients(C):-
80g of the fermented kuih starter dough

Ingredients(D)
1/4 tsp alkaline water/lye water or air abu
1 tsp cooking oil

Method:-
1)-Combine ingredients(A) together in a big mixing bowl. Set aside.
2)-Bring ingredients (B) to a boil, then discard pandan leaves. Pour half portion into (1.) and mix well. Cool the remaining half portion for about 2 mins, before pouring into the rice mixture in the mixing bowl. Mix well, leave mixture to cool. Add the 80g of the fermented kuih dough starter dough and strained it. Let it ferment again for about 12-14 hours.
3)- Add oil into fermented mixture (3). Add alkaline water and mix well before pouring into a greased 10" round steaming tray(I used 8")  Steam for about 15-20 minutes over medium heat. Test with a skewer before removing from the steamer.
5) You can glaze the Pak Thong Koh with some oil whilst still hot and cool well before cutting kuih into pieces.
Sources:-From auntyyochana.blogspot.com

Sup Ikan Kurau with Tauhu & Sambal Kicap Cili Padi

The past few weeks, Mr Hubby has been asking to add soupy dish to our menu...tak kiralah sup apa asalkan ada lauk yang boleh dihirup2..he has been watching out his diet, cause most of his colleague has commented that he has put on weight!..especially his tummy as  what he is working now, required him to stay fit and healthy..besides the 3 times a week run in the morning, he has been reducing his rice intake & minimal high calories & cholesterol  food...Frankly I like to see him a bit 'fleshy' then he used to be...hahah..well at least to me to prove that he's been well fed!!..hahaha..(old wives thinking..hehe)..

I cooked this, fish soup to go along with other side dish, which I cant remember what(anyway the recycle recipelah),..and since the soup is not hot, the Tauhu & Sambal kicap cili padi, is a must to balance the not so pedas & pedas dishes..I can just finished 2 pieces of tauhu  if were to make this..while sipping soup & crunching in the bird eyes chillies...
Another kids menu too, to make it easier for me..hehehe..

Ingredients:-
3-4 pieces threadfin fish cleaned and marinate with lime(ikan kurau)-(3-4 keping ikan kurau-dibersihkan dan lumur dengan jus limau)
5-6 shallots slice thinly-(5-6 biji  bawang merah dihiris nipis)
3-4 garlic slice thinly-(3-4 bawang putih dihiris nipis)
5-6 bird eyes chillies crushed-(optional)-(5-6 cili padi diketuk-optional)
2 cm ginger slice thinly-(2cm halia dihiris nipis)
1-2 tomatoes cut quarterly-(1-2 biji tomato di potong baji atau 4)
1 carrot cut to preference-(1 batang lobak merah dipotong ikut suka)
1 tbsp pepper-(1 sudu besar  serbuk lada putih)
1-2 tsp turmeric powder (optional)-(1-2 sudu kecil serbuk kunyit-optional)
oil for frying-(sedikit minyak untuk menumis)
salt & msg to taste-(garam & serbuk perasa secukupnya)
water to estimate-(air secukupnya)
spring onions,celery and fried shallots
to slice thinly for garnishing -(hirisan daun bawang, daun sup & bawang goreng untuk hiasan)

Method:-
Heat oil and saute sliced shallots, garlic and ginger stir till fragrant. Add in pepper and turmeric powder. Add water and let it boil. Once boiled add in carrots, cook till carrots are soft then add in fishes let it simmer, add in salt & msg and lastly add in tomatoes.Turn off heat and garnish with spring onions, celery and fried shallots.-(Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih  dan halia hingga naik bau. Masukkan serbuk lada putih dan serbuk kunyit. Masukkan air dan biarkan air mendidih. Masukkan lobak merah, bila sudah empuk masukkan ikan dan biarkan renih hingga ikan masak.Masukkan garam & serbuk perasa. Akhir sekali masukkan tomato. Matikan api. Siap untuk dihidangkan dan hias dengan bahan hiasan.)



Ingredients:-
4 pieces tauhu cut to preference & fried-(4 keping tauhu potong ikut suka- digoreng)
*10 birds eye chillies-(*10 biji cili api)
*1 garlic-(*1 biji bawang putih)
*1 tbsp sugar (levelled)-(*1 sudu besar rata gula )
1 small lime squeezed the juice-(1 biji jus limau sambal)
1-2 tbsp black & sweet soy sauce each or to estimate-(1-2 sudu besar kicap masin & manis atau ikut suka)

Method:-
Pound *ingredients coarsely, add in soy sauce and squeeze in lime juice. Mix well. Ready.
 -(Tumbuk bahan* dan gaulkan dengan kicap & jus limau)

Mee Goreng Belacan

Assalammualaikum, bertemu kembali dihari Jumaat..this few days ada sikit punya sibuk, itu pun nasib  entry  kuih Talam Nangka yang lepas tu  kita buat malam Selasa sebab..the next day actually kita masuk JB sekejap to settle ceratin things & ambik barang from my brother yang duduk kat Kulai, barang apa yang diambil tu?..ha nanti bila2 kita masukkan entry tentang barang apa yang kita collect tu ya hehe....semalam pulak kena pergi sekolah Hasif to collect his result slips for the CA1,..kena ambik queue no nak jumpa teacher dia ni..dah lah tu, a few subjects Teacher pun kena tunggu giliran..overall, quite pleasant comments from his teachers, only thing he got to brush up certain subjects, which I hope he can do & consistent with it...When school reopen Iqram's turn pulak I have to go to his school....hai ramai anak macam ginilah..heheh..belum siMarsya lagi..

As for this menu, macam biasa, menu mee mesti ada ..goreng mee this time I cuba gunakan concept recipe Ikan Pari Masak Hijau.(goreng mee pun ikut concept..hehe) dimana sambal belacan digunakan..I adjusted apa2 yang ada dan tokok tambah itu dan ini...Since bahan 'belacan' dalam menu ni yang make the difference, that was why I panggil Mee Goreng Belacan...
(kalau makcik ni tak lari dari dia punya belacan..heheh)

Ingredients:-
500 g mee kuning
1 keping fishcake
5-6  ekor udang
1 ekor sotong sederhana besar
1/2 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih kisar
2-3 biji telur
sawi & taugeh ikut suka
2-3 sudu besar sambal belacan-(ikut kepedasan)
2 batang cili hijau dihiris
1 sudu besar lada hitam serbuk
1-2 sudu besar kicap manis
sedikit garam-kalau perlu
serbuk perasa secukup nya
1 cube ayam
sedikit air

Method:-
Tumis bawang hiris hingga layu. Masukkan bawang putih kisar, sambal belacan & serbuk lada hitam dan kacau hingga naik bau.  Masukkan lada hijau hiris, kicap manis, cube ayam, sotong, udang & fishcake. Gaul rata.Kalau kering boleh masukkan air sedikit.Perasakan dengan sedikit garam jika perlu & serbuk perasa. Masukkan mee, gaul rata, buat lubang ditengah pecahkan telur, biarkan sekejap. Gaul rata, masukkan sawi dan gaul lagi, akhir sekali masukkan taugeh. Siap untuk dihidang.

Wednesday, March 09, 2011

Talam Nangka

Talam Nangka, kita yang tak berapa cun..nangkanya float kat atas aje tak spread evenly..tapi rasa memang sedap..my mum  & dad suka..hehe..berulang2 dia orang makan..Mr Hubby pulak tak makan,  sebab dia tak makan nangka!!..hehe..macam2lah Mr Hubby ni...ikan mentah dia makan(shashimi)..haha...

Recipe yang telah dimasukkan kedalam list kita yang dah panjang berbatu2 kilometre, lepas  Yatie postkan talam nangkanya terus kita bekenan dan asik terlupa aje nak cari nangka tup2 my mum dapat beli so mulalah misi menalam nangka....semalam nampak juga kat rumah Azlita, cun aje talam ita ..
mungkin kita tak masak pekat lagi sikit lapisan bawahnya tu terus tuang kedalam loyang itu yang mungkin adunan masih cair that makes the nangkanya terapung2  by the time dia mengeras bila dikukus..

Apa2pun kuih tetap maintain sedap, so Yatie terimakasih for sharing ya.. kita panjangkan recipenya disini pula..kot2 orang Singapore yang lain nak cuba jugakan..hehehe
psst:- Kalau nak tau entry2 hari ni adalah scheduled post..hehe-puan tanah kedaung tak dak kat rumah...

Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang-(Lain kali tak nak cincang, kita nak potong dadu aje)
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir-(Ayu kurangkan sikit, sebab nangka yang digunakan dah manis)
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan. 
Sources:-From http://yatiememories.blogspot.com

Nasi Beriani Udang

Assalammualaikum, masak nasi beriani  udang ni dah lama dah..tak ingat bila..hehee..tapi confirm bila Mr Hubby tak ada kat rumah..sebab nasi berperisa begini memang pantang kat dia..hahaha...
kalau dah darurat dan dihidangkan juga mesti dia tak bekenan atau makan sikit aje....so terpaksalah kita masak bila time dia tak makan dirumah..

Anyway, nasi beriani ni kita masak separuh sukatanya aje....instead of udang dimasak macam dham, kita masak udangnya lain sebab lebih suka begitu....Nasi beriani ni comes in a set of pappadom, dan Acar Nenas...


Bahan untuk Masalla:-
2kg udang besar, kira2-kira 20 ekor setiap satu 12cm panjang

Bahan A:-
10 biji bawang besar
6 batang lada hijau
4 batang lada merah
20cm halia
10 biji bawang putih
6 biji tomato
6 sudu makan tomato pes atau puree
2 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan serbuk rempah beriani
2 sudu teh serbuk jintan halus
4 sudu teh serbuk ketumbar
(Kisar halus dan gaul rata)

Bahan B:-
1 cawan tairu
1 cawan badam
1 cawan kacang gajus
(Dikisar halus ketepikan 2 sudu makan untuk nasi)

Bahan C:-
2 batang serai dititik
3 biji bawang besar, dihiris halus
2 jari kayu manis
10 biji pelaga
10 kuntum cengkih
2 genggam daum ketumbar
2 genggam daun pudina
2 helai daun pandan
15 sudu makan minyak ghee
15 sudu makan minyak

Bahan D untuk Nasi:-
15 cawan beras basmathi, direndam 30 minit dan toskan
15 cawan air
3 sudu makan minyak ghee
10 biji pelaga
10 kuntum cengkih
2 jari kayu manis
4 helai daun pandan
segenggam daun pudina
segenggam daun ketumbar
2 sudu makan pes gajus/badam/tairu dari bahan B
2 biji bawang besar dihiris
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
garam secukup rasa

Bahan E:-
6 sudu makan susu cair
1 sudu makan air mawar
sedikit pewarna kuning, dibancuh dengan sedikit air
sedikit daun ketumbar dan daun pudina

Cara Untuk Bahan A, B, C :- Panaskan minyak, goreng udangnya sebentar, angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan ghee didalam periuk. Tumis pandan dan serai sehingga wangi. Masukkan kayu manis, pelaga dan cengkih. Tumis lagi 5-10 minit. Masukkan hirisan bawang dan masak sehingga bawang layu dan kuning. Masukkan pula rempah kisar A, daun ketumbar, pudina dan masak lagi selama 20-25 minit dan kacau setiap 5 minit.

Setelah 30 minit masukkan semua bahan B, gaul rata dan masak lagi selama 1/2 jam dengan api sederhana. Jangan lupa kacau setiap 10 minit. Ini membantu memekatkan kuahnya. Matikan api. segera masukkan udang goreng semasa rempahnya sedang panas. Gaul rata dan biarkan meresap sehingga naik minyaknya. Tentukan kuahnya pekat dan tidak kering. Keluarkan semua lebihan minyak  dari periuk dan ketepikan. Kalau tidak nasinya kelak akan berminyak.

Cara Untuk Bahan D - NASI:- Tuang semua bahan D kedalam periuk nasi letrik kecuali beras. Biarkan mendidih. Masukkan pula beras dan masak seperti biasa.


Cara Untuk Bahan E- DHAM:- Keluarkan semua nasi dari periuk letrik. Masukkan udang dan rempahnya disebelah bawah periuk letrik. Atur rata. Tentukan kuahnya tidak berminyak. Tuang nasi diatas udang dan ratakan. Buat beberapa lubang nasi dengan sudu. Renjis susu, air mawar dan pewarna kuning diatas nasi. Ini akan membangkitkan aromanya. Taburkan sedikit daun pudina/ketumbar. Tuangkan satu sudu makan minyak tumisan ditepian periuk. Tutup periuk dan masak lagi. Selang beberapa minit, tekan lagi butang COOK, Ulang process ini selama tiga kali. Ini dapat membantu wapnya keluar dari lubang. Apabila kelihatan wapnya keluar dari nasi tammatlah process dham.



Nota:- Jika beras basmathi direndam lama, sukatan airnya mestilah sama dengan sukatan beras. Jika berasnya tidak direndam lebihkan airnya. Udang tidak dimasak dengan kuahnya, sebab ia akan menjadi keras setelah berlakunya dham. Bahang dham dengan sendirinya membuat udangnya masak. Satu kilo beras basmathi cukup untuk menjamu 8 orang.
Sources:-From Mumtaj Begum Omar-dari buku masakkan Asmah Laili,-Minta Ampun Sedapnya

Monday, March 07, 2011

Chocolate Dulce De Leche Layer Cake

Hi you guys must be bored with my posting of DDL & friends..so sorry ya..you got to bear with me..hehe.. with 11/2 can left, I am saving it for my next recipe which I am still searching ..so meantime, enjoy this chocolate layer cake with DDL ..what I can say my kids & mum love it!!..opps including melah..haha..Mr Hubby  & my dad not really a cake fan..so they missed out the best stuff..hahaha..

Well you can say that this cake was actually for my 2nd blogversary cake which I was supposed to post the other day but only managed to bake it on Friday, a day late..hehe ...This time I was lazy to decorate, since it was just for makan2 sendiri aje..
Recipe I've got from  here  to me the cake is moist, soft and nicelah..well, that is to my taste..mum yang cerewet makan cake pun cakap sedap..my kids pulak came back for more, maklumlah dah lama tak buat chocolate cake...
So dear owner, thank you for sharing this fabulous recipe, I post it here for the rest to try it too ya..



 Chocolate Dulce de Leche Layer Cake
For cake
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 1/2 cups sugar-(Ayu used 11/2 cup)-up to taste
  • 3/4 cup unsweetened cocoa powder-(Ayu used Belcolade cocoa powder)
  • 2 teaspoons instant coffee (a little less if you’re using something more robust?)-sorry just updated-(Ayu used 3-in-1 instant coffee)-forgotlah..hehe
  • 2 teaspoons baking soda-(Ayu used 11/2 tsp only)
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup neutral vegetable oil, such as canola, soybean or vegetable blend-(Ayu used vegetable oil)
  • 1 cup plain yogurt (or sour cream)-(Ayu used sour cream)
  • 1 1/2 cups water
  • 2 tablespoons distilled white vinegar (This reacts with the baking soda to make a great texture after the batter cooks. There is no discernible vinegar taste.)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 eggs
For filling
  • 12 to 15 oz jar dulce de leche (Ayu used only 1/2 cup or 1/2 can of DDL.)
For ganache
  • 1 cup heavy cream-(Ayu used whipping cream)
  • 1 cup bittersweet chocolate chips-(Ayu used DARK CHOCOLATE, to give a slight  bitter taste to balance the sweetness of this cake- this would be  up to your preference if you were to do it..)
  • splash of vanilla extract
Preheat the oven to 350 degrees F(170C). Butter the bottoms and sides of three 8-inch round cakepans.(Ayu divided 450g into each pans) 
In a large bowl, whisk flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt together. Add oil and sour cream and whisk to blend. Gradually beat in the water. Blend in vinegar and vanilla. Whisk in the eggs and beat until well blended. Divide among the 3 prepared cake pans.
 Bake for 30 to 35 minutes(Ayu baked for 25 minutes), or until a cake tester or wooden toothpick inserted in the center comes out almost clean. Let cool.

Prepare the chocolate ganache. Put chocolate chips in a small mixing bowl. In a small saucepan, bring 1 cup of heavy cream to a near boil. Pour the cream into the mixing bowl of chocolate, add vanilla or rum, and whisk until combined. Allow to cool, but not fully harden, in the refrigerator. (It helps to stir it every 10 or 15 minutes.)
Once cakes are completely cool, warm the dulce de leche so that it is more liquidy and easy to spread. (You can do this by putting the open glass jar either in the microwave or in pot of water on the stove)-(Ayu whisked slightly too). Lay strips of parchment paper around the edge of the plate you wish to serve the cake on. Put the first layer of cake on the plate. Using a fork, poke the top of the cake several times, this will help the dulce de leche seep into the cake. Spread half the dulce de leche across the cake.
Add the second layer of cake and repeat the process of poking holes and covering with dulce de leche. Top with the third layer of cake. Using a knife or spatula, smooth out any dulce de leche that has come over the sides.

Take the ganache out of the fridge. You should be able to easily whip it into a thicker frosting at this point. (I believe I did this simply with a spatula. If it is too hard, set it on the counter and allow to soften.) Spread the ganache over the cake, evenly on the top and sides. Add any other decoration you wish, and remove parchment paper.
Serve with milk. You’ll need it.
Cake keeps fine for several days covered in the fridge. The dulce de leche keeps it incredibly moist.
Sources:-From http://hecooksshecooks.net/

TomYam Songkhla & Sambal Belacan Thai

Lauk Tomyam yang memang menjadi favourite rumah ni..tak kiralah tomyam apa, udang, sotong, ayam, daging, ketam semua suka..sebab suka hirup2 kuahnya tu.. recipe ambik dari rumah  Hana recipe asal dari pulutserikaya@myresipi...kita derhaka sikit tambah itu & ini ..hehe sesekali kena tomyam, memanglah best satu periuk bangak kuahnya habis dihirup..hehe  Thanks puan punya recipe & Hana, macam biasa akak letak disini pula ya..

RESEPI TOMYAM SONGKHLA
by : pulutsekaya.myresipi
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 ulas bawang merah dimayang halus - hana x ltk-(Ayu pun tak letak)
  • 1 ulas bawang putih dimayang halus - hana ketuk jer-(sama)
  • 1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4-(Ayu hiris bulat)
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 2 helai daun limau purut dikoyak2
  • 4-5 biji cili api dipotong2/ketuk 
  • sedikit sayur kobis bunga, cendawan tiram & carrot-(Ayu tambah)
  • 1 cube ayam -(Ayu tambah)
  • 1/2 biji limau nipis
  • 1-2 cawan air ikut suka
  • sos ikan/garam secukup rasa-(Ayu letak kedua2nya sekali)
  • sedikit daun bawang dihiris- hana guna daun ketumbar
Cara-cara
  1. Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
  2. Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
  3. Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
  4. Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
  5. Sedia dihidang

Sambal Belacan Thai
Bahan A
3 sudu makan cuka
3 biji limau nipis-diambil jusnya
garam & gula secukup rasa

Bahan B
10  biji cili api
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci belacan
2 sudu makan udang kering

Method:-
Kisar semua bahan B ataupun tumbuk sehingga lumat.
Perahkan jus liamu nipis dan masukkan garam dan gula cukup rasa. kemudian gaul rata.
Source:-From Hidangan Terbaik Dunia Thai-langkah demi langkah.-Nazira Noran

    Kangkong Goreng Ikan Masin

    Menu minggu lepas dah jadi baja dah ..hehe..selalu kangkung ni kita goreng belacan kali ni tukar ke ikan masin pulak...kenakan dengan tomyam ..fuh best..

    Ingredients:-
    Kangkong-dipotong-(water convulvus sliced)
    1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2-( 1 piece of pickled/salted mackerel in bottle sliced thinly)
    1 sudu kecil air dr botol ikan masin td-( 1 tsp water from the salted fish)
    1 biji bwg besar-dimayang bulat-( large onion sliced)
    1 inci halia-diketuk-( 1 inch ginger crushed or sliced)
    2 bawang putih-diketuk-(2 garlics crushed)
    1 sudu besar sos tiram-( tbsp oyster sauce)
    1 sudu besar sos ikan-( 1 tbsp fish sauce)
    sedikit air asam limau nipis-( lime juice)
    myk untuk menggoreng-(oil for frying)
    sedikit cili padi diketuk -(Ayu tambah)- a few birds eyes chillies bruised-(Ayu added)
    Method:-
    Panaskan minyak.Tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau. Kemudian tumis bwg putih,bwg besar, halia & cili padi...Masukan sos tiram. Masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata. Masukkan sedikit air-2 sudu besar. Biarkan seketika. Angkat dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau tadi-(Heat oil and fry salted fish till fragrant. Saute garlics,onions, bird eyes chillies and ginger and add in oyster sauce. Add in kailan, fish sauce and add in the water from the salted fish from the bottle. Stir well. Add about 2 tbsp water and let it for a while. Dish out and sprinkle some pepper and lime juice)
    Sources:-From bayu-tt@myresepi.com

    Cucur Nasi Ikan Bilis II

    Assalammualaikum, thanks dear friends for all the wishes for hari tu..terimakasih lah juga sudi makan  crispy egg noodles sebab itu aje yang sempat dihidangkan..hehe..
    Pagi ni nak tayang another type of cucur/jemput2 nasi yang dicuba..menu ni dah habis ya..baru hari ni nak letak ..hehe..this time cuba pula cucur nasi dari rumah Cikgu Zana kali ni ada kentang didalam bahan2nya..sedap juga tau..alahai kita ni memang suka cucur/jemput2 so tak kira lah letak apa mesti suka punya..hehe So Cikgu, terimakasih & minta izin dipanjangkan recipenya disini pula ya..
    (Cikgu ada 1 tin lagi ddl tu agak2 boleh buat cucur ddl tak?...gurau ya cikgu.habis kena rotan nikang..hehe.)

    Bahan2
    1 cwn nasi*
    1 cwn air* * diblender..
    1 cwn tepung gandum(boleh ditambah jika adunan lembik)
    1 biji kentang di sagat/dipotong halus
    1 biji bwg besar di hiris nipis or dadu
    1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
    Ikan bilis ikut selera
    Daun sup/bawang (di hiris halus) jika suka
    sedikit garam
    Minyak untuk menggoreng

    Cara2
    1. Campurkan tepung ke dalam nasi yang telah dikisar.
    2. Campurkan semua bahan2 hirisan, ikan bilis, garam dan gaul sebati
    3. Panaskan minyak n goreng adunan cucur hingga masak.
    4. Cucur ni mmg best jika cicah sambal tumis..
    Sources:-http://dzanariah.blogspot.com & kak Faridah

    Thursday, March 03, 2011

    Crispy Egg Noodles

    Assalamualaikum dah lunch ke belum tuu..kalau belum dan masih tak tahu apa nak masak or makan, ..ni kalau adalah sebab kita ni pernah dah pukul 2 masih tak tahu apa nak masak..hehe, memang lembab betul buat kerjakan..haha..tak adalah..sebab breakfast dah makan banyak so lunch lambat sikitlah.. Tau tak apa yang kita dapat idea?..Menu mee juga masuk dalam kepala, sebab senang haha...Ni nak share recipe yang diambil dari rumah   Hana ..bila nampak kat dapurnya post hari tu memang dah masuk list ler..straight away, bila pergi beli barang groceries, kita cekup egg noodles kat bawah tu..frankly juga ni my first time try egg noodles yang macam ni..sekali lagi 'minta ampun sedapnya'..nak cakap frank lagi?..ini dah kali kedua kita buat crispy egg noodles ni..dah lah tu sekali buat tak cukup kena buat 2nd round baru kenyang...haha..

    Thanks Hana, akak minta izin panjangkan recipenya ni disini pula ya...sedap2 betul recipe2 yang dari dapur Hana ni...pilih aje mana satu , mesti semuanya sedap2..

    Oh ya hari ni genaplah 2 tahun usia blog http://curlybabesatisfaction.blospot.com ni..tak ada kek nak dipotong, so jemput makan mee ajelah ya..

    RESEPI CRISPY EGG NOODLES
    by: 3hungrytummies
    source : hanamemories.blogspot.com

    Bahan-bahan
    • 2-3 ikat dry egg noodles
    • 2 ekor udang galah besar - belah tgh@bleh guna daging - hana gune udang biasa-(Ayu pun guna udang biasa)
    • 1 inci halia - hiris-(Ayu tak letak)
    • 2 ulas bawang putih - cincang
    • sayur kailan atau sawi - potong
    • 2 sudu besar sos tiram
    • 1 sudu besar kicap cair
    • setitik minyak bijan
    • 1.5 cawan stok ayam - hana campur air+kiub ayam-(Ayu gunakan concentrated chicken stock+air)
    • 1 biji telur - kocok
    • serbuk lada sulah
    • tepung jagung utk pekatkan kuah
    Cara-cara
    • Rebus mee hingga lembut kemudian basuh dgn air sejuk dan toskan. keringkan sekejap. Panaskan minyak. Goreng hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
    • Kuali lain, panaskan sedikit minyak.. masukkan bawang putih dan halia. tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kicap, minyak bijan, lada sulah dan stok ayam. Masukkan pula udang dan sayur kailan@sawi. Biarkan sebentar hingga masak. Toskan sayur dan udang utk mengelakkan terlebih masak dan letak di atas mee.
    • Kecilkan api, bancuh tepung jagung dan juga sedikit air. Kacau. Kemudian masukkan telur. Siramkan kuah ke atas mee dan sayur serta udang tadi. Hidangkan dengan chili/lada jeruk.

     Selepas kuahnya disiram, mee akan menjadi lembut..
    Sedappp!!Slurrrpppppsss

    Tuesday, March 01, 2011

    Dulce De Leche Brownies II

    Me & my Dulce De Leche brownies  again!!!!!..haha.. Ok  this is another recipe for Dulce De Leche Brownies which I've got it  here. This time round the technique for this recipe is slightly different although the ingredients are almost the same.I used electric hand whisk for this as the earlier ones, I used hand whisk, the difference was that this one tends to be softer & moist brownies, the earlier one cause I was lazy to bring out the mixer so 'pukul tak kuat sangat so macam firm sikitlah tapi rasa tetap best'..hehe.. yalah sebab bahan2 pun lebih kurang cuma techniquenya aje differs..The use of DDL in this recipe I increased it to 1 can, as I prefer the caramelised & toffee taste in it..and the flour amount was slightly lesser..


    The sugar amount please adjust - as different individuals preferred different sweetness ya..For me ok maybe not for others..hehe so please adjust to your own discreation.


    Dulce de Leche Brownies
    Adapted from The Sweet Life in Paris (Broadway Books) David Lebovitz

     Ingredients:
    8 tablespoons salted or unsalted butter, cut into pieces-(Ayu used 115g)
    6 ounces semisweet chocolate, finely chopped-(Ayu used 180g)
    1/4 cup unsweetened Dutch-process cocoa powder-(25g)
    3 large eggs
    1 cup sugar-(225g- Ayu used 90-100g)
    1 teaspoon vanilla extract
    1 cup  flour-(110g)
    optional: 1 cup toasted pecans or walnuts, coarsely chopped-(Ayu didnt put this)
    1 cup Dulce de Leche-(Ayu used 1 can dulce de leche)-or up to taste

    Cooking Directions:
    Preheat the oven to 350 degrees.(170c)
    Line a 8-inch square baking dish with a sheet aluminum foil that covers the bottom  up over the sides. If it doesn’t reach all the way up and over all four sides, cross another sheet of foil over it, making a large cross with edges that overhang the sides. Spray the bottom and sides of the foil with cooking spray.
    In a saucepan melt butter, add the semi-sweet chocolate, stirring constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk(Ayu used electric hand mixer) in the cocoa powder until smooth. Add in eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour and nuts if using.

     Pour half of the batter into baking dish.  Spoon one-third of the Dulce de Leche, over the brownie batter evenly in dollops, then drag a knife or spatula through and swirl. Pour the remaining brownie batter over, then spoon the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife or spatula to swirl the Dulce de Leche creating a marbled effect.

     Bake for 35 to 45 minutes. The brownies center will be slightly firm when they are done. Remove from the oven and allow cool completely.
    Sources:-From http://www.missinthekitchen.com

     As per earlier recipe dallop the DDL onto the first layer of brownies mixture, but this time, using the butter knife or spatula, swirl the DDL, to make it even with the rest of mixture..then pour the balance batter and dallop more DDL on it and swirl again.
    this is so that all the batter are well mixed with the DDL.

    The top with the marble effect DDL.
    Although my brownies did not looked like the original recipe..
    (the light brown colour with the marble effect)
     it has long gone..hehe