Wednesday, June 29, 2011

Mee Goreng Kicap

Assalam dipetang Rabu yang mendung ini..to those who are fasting hari ni..selamat berbuka puasa..kalau tak tahu apa nak buka hari ni, cubalah mee goreng kicap yang tak seberapa dan simple aje ni ..hehe..
Actually menu ni  kita goreng untuk my eldest & me yang berpuasa semalam...
Kenyang sungguh dan kami berebut2 bertambah mee ni..heheh.. macam challenge siapa dapat banyak dulu..hahah..lepas tu macam biasa tersengih kekenyangan... so below, is what I adjusted to my selera..sudi2kan lah ya..
 
Mee Goreng Kicap
Bahan-bahan :-
1 kg mee kuning
1 keping dada ayam yang besar dihirs nipi(dicuci dgn air asam)
sedikit udang
4 ulas bawang putih diketuk
2-3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2-3 biji telur-(optional)
sawi & taugeh secukupnya
Air
sedikit minyak untuk menumis + beberapa titik minyak bijan
Garam & serbuk perasa secukup rasa-(jika perlu, Ayu tak letak)

Cara-cara :-
Panaskan minyak + minyak bijan.Masukkan  bawang putih dan goreng sehingga naik bau.Masukkan pula cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak atau garing. Masukkan ayam & udang, serta kiub ayam, sedikit air. Biarkan seketika.Masukkan kicap, sos tiram, gaul rata. Pecahkan telur biar seketika dan kemudian masukkan mee tadi. Goreng sekejap dan akhir sekali masukkan sayur. Siap untuk dihidangkan, tomato hirisan & timun sebagai hiasan.

Monday, June 27, 2011

Kek Kukus Coklat Sunkist


Assalam buat semua yang masih setia berkunjung kedapur kita yang tak seberapa ni ya....hari ni diSingapura anak2 semua dah mulai masuk sekolah, selepas sebulan berlenggang kangkong dirumah..hehe..aman pagi2 dirumah kita ..tapi bila tengahari aje dah mula macam pasar...sebab semua dah balik..mula lah suara kita pun macam tarzan pompuan..sebab yang kecik tak nak mengalah hang on to the tv control, dahlah  siabang lepuk.. sikecik dah menjerit ..well adengan yang biasa dilihat dirumah2 yang ada anak2nikan..

Kek kukus ni kita buat just for fun untuk makan2 kat rumah aje..bila ternampak dirumah Zana, tengok bahan2 terus terpikat..senang dan cepat aje membuatnya..sekejap dah siap..kek ni juga rasa2nya  sesuai juga kalau dibuat brownies..macam yang pernah kita buat Moist Orange Mocha Brownies dulu..cuma yang ini gunakan milo instead of nescafe, dan juga kalau nak buat untuk brownies boleh gunakan loyang yang besar sikit kalau nak dapatkan brownies yang rendah sikit..sedaplah pada kita..cubalah kalau nak tau rasanya ya..Terimakasih buat Zana, for sharing this nice recipe..kita panjangkan disini pula ya..

Kek Kukus Coklat Sunkist
Bahan2nya:-
  • 2 cwn tpg gandum*
  • 1/2 st baking powder*
  • 1 st baking soda*
  • 1/2 cwn serbuk koko + 1/2 cwn milo* } bhn2 * diayak-(Ayu ayak milo berasingan)
  • 2 biji telur grid A
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn minyak canola
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1 biji limau sunkist (diparut kulit dan diambil jusnya)-(Ayu gunakan dalam anggaran  6 sudu besar)
  • secubit garam -(Ayu tambah) 

Cara2nya: 
  • Masukkan telur, air, gula dan minyak dlm mangkuk adunan dan mix selama 5 min dgn kelajuan yg max atau sehingga gula hancur. 
  • Masukkan tepung dan koko yg telah diayak tadi, sedikit demi sedikit dgn menggunakan spatula dikaub balikkan sehingga rata.
  • Kemudian masukkan parutan kulit limau dan jusnya ~ digaul rata.
  • Alaskan loyang 8" yg telah lanserkan dgn sedikit margerin dgn kertas kuih dan tuangkan adunan ~ kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
  • Setelah sejuk ~ jika suka bolehlah dibubuh topping. Moist sekali rasanya cubalah!

Sunday, June 26, 2011

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

A quick update, maklum ler hujung minggu..selalunya memang tak boleh langok pun depan pc..tapi hari ni..ada sedikit masa(sedikit aje, hehe) I masukkan menu minum petang tadi ..kot2 siapa2 yang dah lama tak makan kacang kuda rebus, bolehlah cuba recipe yang ini.. Selalu buat yang berempah tapi kali  ni saja aje nak tukar selera buat simple2 aje..recipe pun biasa2 aje..heheh


Bahan2:-
1 packet kacang kuda(chick pea) - Direndam semalaman dan
direbus dengan sedikit garam hingga empuk dan toskan.

Bahan tumis:-
  1. 1 biji bawang besar dihiris nipis
  2. 5-6 cili kering digunting serong panjang
  3. 2-3 lembar daun kari
  4. 1-2 sudu kecil biji sawi
  5. garam  perasa secukup rasa
  6. sedikit minyak untuk menumis
Cara2:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hiris hingga layu.Masukkan cili kering, daun kari & biji sawi, gaul rata.  Masukkan pula kacang kuda yang telah ditoskan, gaul rata dan perasakan dengan garam & serbuk perasa..Gaul hingga sekata.Siap untuk dimakan.


Thursday, June 23, 2011

Makaroni Goreng Pedas Berempah

Memang betul kata Nor Terengganu..makaroni ni memanglah sedapp!!..A few teman2 dah cuba nampaknya Mas, Kak Anim, Suri, Zaliedana, ada nampak juga kat rumah Lieza ermm siapa lagi ya, maaf kalau tak disebut disini...Infact sedang kita menaip entry ni kita tengah mengunyah makaroni ni..buat brunch sebab tengahari sikit nak masuk JB sekejap..jangan tak tahu kita nak buat baju raya!!! .hahah..hari Selasa yang lalu ni..kita pergi Arab Street, beli kain for the boys dapatlah juga untuk diupah, sebab tailor yang regular jahitkan masih sanggup nak ambik jahitan..but for me tailor perempuan dah tak nak sebab dah ramai sangat hantar(bayangkan belum puasa lagi dah tak nak ambik you)..so no choice kita punya lepas raya baru siap..huhu..tak apalah kita hantar pun sebab nanti my niece nak kahwin buat ajelah sekali untuk majlis tu nanti...so as for the first day raya..terpaksalah beli yang dah siap or tengoklah alternatif yang lain macam mana..kesian makcik kan..

Ok, berbalik ke menu kita hari ni..sebab nak cuba recipe dari Nor, ialah kerana ada cajun dalam nya..memang pun actually kita beli cajun tu khas untuk buat Turkish Pide kita sebelum ni..lain dari tu tak terfikir pulak nak buat makaroni goreng pedas ni..memang sedap pada tekak kita ni..Hasif bertambah makan ni tadi...tapi minta maaf banyak2 ya Nor, kita adjust apa yang ada kat dalam fridge dan tokok tambah ikut selera tekak kita yang suka pedas ni, kita kan tak jauh dari cili padi....harap Nor dont mind tau..Terimakasih kerana berkongsi satu lagi menu baru yang creative ni..kita panjang2kan disini pula ya..
ah nanti jangan lupa update kita pun dah try buat ni tau..heheh


Makaroni Goreng Pedas Berempah

Sources:-From Nor@ Secubit garam Bahan:
2 cawan makaroni ~ (Ayu gunakan 1 packet 500g jenis large shells)
1 kpg dada ayam ~ (Ayu gunakan 250g daging ayam cincang)
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *-(Ayu gunakan 2 biji)
1/2 batang carrot *-(Ayu shreddedkan)
1/3 biji capsicum merah *-(Ayu gunakan 1 biji lada merah  + 1 biji lada hijau dibuang biji sebab tak ada stok)
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)-(Ayu tambah dalam 5-6 biji cili padi)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar-(Ayu gunakan 1 sudu besar serbuk cili powder + 1 sudu besar cili kisar)
1/2 sudu besar cajun-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
2 sudu besar sos cili-(Ayu tak letak ni sebab dah gunakan cili kisar)
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit-(Ayu gunakan 2 biji)
garam
sedikit gula
daun sup-dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.(Ayu tumis cili kisar bersama serbuk cili powder, hirisan lada merah/hijau & cili padi lepas masukkan bawang)
Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)-(Ayu ikut Nor sebab suka yang basah2 sikit)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

* Isi ayam boleh digantikan kepada hirisan daging atau daging cincang.


Kerabu Jantung Pisang

This is my second kerabu recipe yang dicuba dari Hana..sebelum tu  Kerabu Tomato Ikan Bilis..pun sedapp...kedua2 ni memang best..recipe diambil dari Majalah Jelita..my mum beli kat JB tempohari..kalau kat daerah my house ni memanglah susah nak dapat Majalah ni..semuanya majalah local dan berbahasa Inggeris..Thanks ya Hana for this recipe akak sukaaa..maklum ler, dah jadi peminat jantung pisang..hehe kalau dulu jangan harap ler akak nak makan..lagi2 kerabu ..sekarang apa yang kena mengena dengan jantung pisang akak sawi aje..heheh..

Kerabu Jantung Pisang
Sources:-From Shamsinah Mohd Said aka Hana@ Majalah Jelita Jun 2011
Bahan2nya:-
1 biji jantung pisang
air untuk merebus
sedikit garam

1 biji limau kasturi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cli padi
1 biji cili merah
sedikit belacan
1/2 biji bawang besar dihiris
1 biji tomato dibuang empulur dan hiris
sedikit garam
sedikit gula
ikan bilis goreng secukupnya-(Ayu gunakan silverfish-ikan bilis yang kecik2)

Cara2nya:-
  1. Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga sampai pada kulit yang putih. Belah dua dan rebus bersama sedikit garam sehingga lembut lebih kurang 15 minit. Tus dan titiskan separuh air limau sebelum hiris.
  2. Tumbuk bawang merah bersama bawang putih, cili padi, cili merah dan belacan sehingga lumat.
  3. Campur jantung pisang yang dihiris bersama bawang besar dan tomato.
  4. Bubuh sedikit garam bersama gula pasir dan bahan tumbuk. 
  5. Masukkan ikan bilis goreng.
  6. Perahkan limau kesturi. Gaul rata.Hidang segera ketika ikan bilis masih rangup.

Wednesday, June 22, 2011

Kerapu Masak Mangga

Assalam, lewat petang baru dapat mengupdate..dari pagi tadi pergi singgah dan blog walking ke dapur teman2..so sekarang baru nak masukkan posting ... hari ni line ada sikit clear, sebab Mr Hubby back to work for today..heheh esok sambung balik..since macam tu..cepat2 masukkan entry for today...
Ikan kerapu ni this time I cuba recipe yang ni pula..nampak macam best gitu sebab recipenya menggunakan mangga muda...bila belek2 recipenya rupanya menggunakan santan sikit dan dituang keatas ikan yang dah digoreng..memang best!!! tak menyesal cuba buat ni..rasa masam2 mangga, lemak2 santan dan ikan garing2 masin, memang menepati citarasa...

Kita makan ikan ni aje dengan nasi panas2..sungguh menyelerakan..my mum pun cakap sedap, sebab ada mangga yang rangup lagi masam ni gives this a a very unik taste..Untuk recipe ikan goreng tepung pulak kita ambik kat dapur Ct Delima..Pernah nampak juga didapur Mamahawa.. Thank you puan2 punya recipe yang baik hati yang telah sudi berkongsi recipe2 yang sememangnya sedapp ni..minta izin dilink kan disini pula ya..

Ikan Masak Mangga
Sources:-From kawan@myresepi.com
Bahan (2-4 orang)
  • 1 ekor ikan kerapu digoreng dengan tepung
  • 2 biji mangga muda dihiris halus dan panjang-panjang-(Ayu gunakan 1 biji aje)
  • 4 biji cili api dihiris-(Ayu gunakan lebih lagi)
  • 3 biji cili merah dihiris nipis-(Ayu gunakan 1 biji aje)
  • 4 biji bawang merah dihiris nipis
  • 2 tangkai daun ketumbar-(Ayu tak letak sebab tak ada)
  • 2 cawan santan-(Ayu gunakan 1 cawan santan yang dah dicampurkan dengan air)
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan sos ikan 

Cara-cara

  1. Campurkan santan, sos ikan dan gula.
  2. Kemudian masak di atas api yang kecildan biar sehingga ia mendidih.
  3. Padam api dapur,masukkan bawang merah,cili api, cili merah dan daun ketumbar.
  4. Gaul hingga rata.
  5. Letakkan ikan di dalam pinggan dan taburkan mangga yang telah dihiris halusdi atas ikan.
  6. Kemudian tuangkan kuah yang telah dimasak ke atas ikan dan hidangkan. 

Ikan Kembung Goreng Tepung
Sumber : Sajian Sedap


Bahan-bahan :
-6 ekor ikan kembung-(Ayu gunakan 1 ekor ikan kerapu)
1/2 sudu teh air limau nipis
1/2 sudu teh garam

Bahan perap: (kisar halus)
2 biji lada merah -(Ayu gunakan 1 sudu besar cili kisar)
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh bunga lawang

Larutan Tepung: (kacau rata)
75 gram tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 biji telur 
125 ml air

Cara-cara :
1. Gaul ikan kembung dengan air limau nipis dan garam. Biarkan selama 10 minit.
2. Gaul lagi ikan tersebut bersama bahan perap. Perapkan selama 15 minit.
3. Akhir sekali, celup ikan kembung ke dalam larutan tepung. Goreng sehingga garing.


Tuesday, June 21, 2011

Otak - Otak Tauhu Pok

 Assalammualaikum, apa khabar disana..kepada teman2 yang masih sudi keblog kita ni..walaupun tak berupdate dah almost seminggu terimakasih diucapkan..maaf kerana tak sempat nak singgah kedapur teman2 lately..sebab kita sibuk sangat..as you guys know, tahun ni Hasif akan menduduki peperiksaan 'O' levelnya so tak dapatlah nak bergerak jauh dari Singapore ni..sebab hari2 dia harus kesekolah untuk menghabiskan project dan juga masih ada make up lessons for the class..
So since macam gitu gayanya..Mr Hubby decided to just bring the kids jalan2 kat dalam negeri aje..hehe....he took leave and brought the family just around Singapore ...so hari2 ada aje agenda yang telah diplan...basically hari2 mesti keluar rumah ..itu yang tak dapat nak balas comments & blog  walking...In fact hari ni juga masih lagi nak  kena keluar...nanti bila ada time I will updatekan gambar2 yang diambil tu ya...dan juga bila line dah clear(Mr Hubby start kerja balik..hehe) I will singgah kedapur teman2 ya..insyaallah..


Meantime, layanlah dulu otak2 taupok yang sedappp ni..for those yang minat tauhu or taupok, harus cuba recipe ni...sedapp..Kita dapatkan recipe dari  dapur Puan Ros yang sangat pandai memasak..especially Chinese food...matter of fact this is my second recipe yang telah I cuba..the first one nanti bila2 I will definitely update itu pun sedap juga tau..Terimakasih puan Ros, for this nice recipe..kita sukaaaa sangat...I ate most of the servings..hehe..and yes just by its own..kenyang you!!..

Otak -Otak Tauhu Pok
Sources:-From Puan Ros@Sinaranmenu.blogspot.com
Bahan-bahannya
* 15 keping taufu pok(2 Paket)-(Ayu gunakan 1 packet dalam 10 keping)
* 1/2 packet tauhu lembut-(Ayu gunakan 1 tube)
* 200 grm minced chicken(boleh diganti dgn isi udang atau ikan)-(Ayu gantikan dengan isi udang dipotong dadu)
* 1 biji telur
* 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia-(Ayu gunakan 1 hiris nipis saja)
* 3 keping kecil potongan lengkuas-(Ayu gunakan 1 hiris nipis saja)
* 3 batang serai-(Ayu gunakan 2 batang serai)
* 1 biji cili merah (boleh masuk cili padi)-(Ayu gunakan cili padi dalam 20 biji..hehe)
* beberapa batang daun kesum(Sebanyak mana yg disukai dan ambil daunnya saja)
* Lebih kurang 100 ml santan pekat (P.Ros guna santan kotak)-(Ayu gunakan dalam 3-4 sudu makan)
* Garam dan gula secukup rasa

 

Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu besar minyak masak dan tumis bahan * yang telah dimesin sampai terbit bau dan masukkan santan.Biarkan diatas apa sederhana sehingga mendidih.Masukkan juga garam dan gula secukup rasa .Angkat dan sejukkan.-(Ayu masukkan tauhu lembut, udang dan gaul, dah angkat baru gaul dengan telur)
2- Bila bahan rempah telah sejuk,masukkan tauhu lembut yang telah di lecek halus kedalamnya dan kacau rata.Masukkan pula minced chicken dan telur.kacau hingga semua bahan sebati.
3- Ambil sebiji tauhu dan gunting sedikit bahagian atasnya serta korek keluar sedikit bahagian dalam tauhu.Bahagian dalam tauhu yang bewarna putih boleh dicampur kedalam bahan inti tadi jika mahu.
4- Masukkan bahan inti kedalam lubang tauhu dengan mengunakan sudu kecil.masukkan dalm 2 1/2 ke 3 sudu dan ratakan bahagian atasnya.Letakkan sehelai daun kesum jika suka.
5- Panaskan kukusan dan kukus taufu pok selama lebih kurang 10 ke 15 minit.Angkat dan hidangkan semasa panas.
Sedap dimakan bersama nasi atau begitu sahaja.-(Ayu makan begitu sahaja- sedapp)



Tuesday, June 14, 2011

Mashed Potatoes And Gravy

Mashed potato yang sangat sedap pada tekak kita & budak2 rumah ni...this 'whip potato' kita makan dengan ayam ala kenny rogers sebelum nilah...memang menepati citarasa kami..best!!!..gravynya tukan..boleh dibuat cair sikit..yang kita buat ni terpekat sikit bila dah sejuk, dan kalau boleh  dapatkan colour brown lagi sikit dah memang macam yang kat KFC tu ler, kita tak sabor terus masukkan stok heheh......tapi tetap sedap..recipe pun dah lama kita print cuma baru nilah dapat mencuba..Thank you Angie for this wonderful recipe!!!..

 
Mashed Potatoes And Gravy (Mashed & Gravy)
Sources:-from seasaltwithfood.com
Ingredients

900 g (2 lbs) Yukon or Russet Potatoes, peeled and quartered
4 Tbsp Unsalted Butter
5 to 6 Tbsp Cream or Milk
¼ tsp Sea Salt, or to taste

Gravy
6 Tbsp Unsalted Butter
6 Tbsp All-Purpose Flour
¼ tsp Onion Powder
3 Cups Chicken Stock
2 Tbsp Beef Gravy or Drippings, or ½” of Beef Cubed
2 tsp Freshly Ground Black Pepper
Sea Salt to taste

4 to 6 small or medium ramekins or baking dish, lightly butter
1 Tbsp Unsalted Butter (topping)

Method

Put the potatoes in a large saucepan and cover them with water. Bring the water to a boil, and cook potatoes for about 30 minutes, until cooked through and drain. Quickly mash the potatoes, and whisk in the warm cream or milk and butter. Whip the potatoes until fluffy. Set aside.

Meanwhile, make the gravy. In a medium saucepan over moderate heat, melt the butter. Then stir in the flour, stirring constantly to remove the raw taste of the flour and stir until it’s golden in color. Add stock, beef dripping or cubed, and pepper. Continue to whisk or stir, until the gravy is thickened to desired consistency. Season the gravy with salt, if necessary.

Preheat the broiler.

Pour the gravy equally into the ramekins or baking dish. Then pipe or spoon the potatoes on top of the gravy and top with few dots of butter. Place the ramekins or baking dish in a baking pan and broil for about 6 to 8 minutes, or until the top is golden in color and the edges are bubbling. Serve immediately or warm.

Ayam Ala Kenny Rogers

Ok, kalau masih ingat pizza norwegian yang kita buat minggu lepas, at the same time kita buat ayam ala kenny rogers nilah...sebenarnya...I tak pernah rasa ayam kenny rogers ni..sebab kat Spore, ni restaurantnya tak halal so tak pernah lah tahu rasanya macam mana...tengok ramai juga teman2 blogger dah cuba..memang nak cuba dah lama dah..barulah ni dapat merasa..ternyata memanglah sedapppp ayam ni wei..memang kita nak buat lagi next time..tak cukup sebab kita gunakan ayam griller yang kecik tu aje for this..heheh...ingat nak dapatkan ayam yang cantik tertenggek sekor, tapi bila dibakar, part by part tertanggal lah pulak..hahaha..itu yang isi dada ayam terkeluar ring aje tu...

Nampak kat myr tukan Mas, Izahdaut, Hana, Jun dah cuba recipe yang ini..memang terbaikkk.!!!
terimakasih puan punya recipe ya..minta izin dipanjang2kan disini pula..
 
Ayam Ala Kenny Rogers
Sources:- From sharm1969@myresipi.com
Bahan2 untuk (8-10 orang)
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)-(Ayu gunakan sos lada hitam)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir-(Ayu tak letak, sebab madu dah manis)
  • 2 sudu besar herba campuran-(Ayu gunakan italian herbs)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus +secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega

Cara-cara

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.-(Ayu perap semalaman)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang (saya bakar)selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, saya menyapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Untuk dicurahkan keatas ayam dan kentang putar semasa makan, saya menggunakan sos lada hitam yang memang tersedia dijual di pasaran. Campurkan 2 jenis sos lada hitam yang berbeza dengan sedikit air panas (mengikut citarasa sendiri kita)
  6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar (kesemua resepi boleh diperolehi di laman MyR ini). Selamat mencuba.

Acar Telur Asin

 Ini pun lauk yang dah lama kita buat..baru ni nak masukkan blog..actually kita buat ni bila time betul2 tak masak dan malas nak masak lauk tapi nak makan nasi... jadi I tried this acar telur asin yang sekejap aje nak buat makan nasi panas & some ikan bilis goreng aje....heheh...thank you to Kak wan for the simple recipe..

Acar Telur Asin
Sources:-From KakWan@recipicitarasawan
Bahan-bahan
4 biji telur masin direbus dan di potong 4
3 sudu makan cuka
1 sudu makan gula halus
1 tangkai cili hijau di hiris
1/2 labu bawang besar (merah) di hiris

Cara-cara :
Telur masin yang di potong di susun di dalam pinggan.  Gaulkan cuka makan bersama gula hingga gula larut.  Masukkan cili hijau dan bawang besar, gaul rata dan tuangkan ke atas telur masin.

Gulai Jantung Pisang

Assalam dipagi Selasa yang mendung ni.. rasa rindu betul kat dapur kita ni..dah berapa hari tak update rasa macam alienated gitu..hehe....banyak recipe2 yang kita ketinggalan..diwaktu kita tak melangok depan pc lah... pada hari Sabtu & Ahad lepas buat pertama kalinya kita ambik order buat kuih + kek....macam pecah record gitu..sekali buat 4 loyang kuih , 1 kek gula hangus + 1 kek pertunangan..ha ambik kau..lepas tu kita terbongkang tidur pengsan..heheh..uish betul2 menguji tahap physical & mental ..maklum ler orang baru pertama kali buat benda2 gini....Thank you to Lin, my neighbour, for trusting in me!!!..

Ok, lauk gulai jantung pisang ni dah lamaaaaaaaa kita masak..kalau tak silap tahun lepas ler..hahaha..sabor ajelah kan..dah jadi baja dah pun kalau tanam pokok yang gunakan baja ni..dah berbuah pun kot?..wakakaka..Macam biasa lauk2 kampung ni kita suka cuba dari dapur CheMat..Thank you Mat, macam biasa juga akak letakkan recipenya disini pula ya..

Gulai Jantung Pisang
Sources:-From MatGebu@tiffinbiru.blogspot.com
Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang nipah-(Ayu tak tahu jantung pisang apa yang digunakan main beli aje..heheh)
10 - 15 ekor udang sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 camca besar tempoyak (optional)
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1 cawan pati santan
1 genggam cili padi (boleh kurangkan)*
2 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam*(*ditumbuk hingga lumat)
Sedikit air

Cara membuatnya :-)
  1. Kupas jantung pisang sampai jumpa bahagian cerah dan lembut. Belah 6 dan celur 3 minit, toskan. Bersihkan udang, lumur garam dan biar 10 minit, cuci kembali dan toskan.
  2. Dalam belanga, masukkan udang, bahan2 tumbuk, tempoyak dan sedikit air (anggaran 3/4 cawan) gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
  3. Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan masak sekejap. Boleh angkat dan hidangkan bersama nasi hangat..

Thursday, June 09, 2011

Rich Chocolate Moist Cake

Rich chocolate moist cake ni I baked adalah untuk my mum's birthday yang ke 61 tahun hari Ahad yang lepas..my mum cakap tak payah lah buat kek..dah tua...then I berdegil nak bake juga..hehe...knowing my mum dia pun macam me suka juga dengan chocolate cake, tapi dia tak suka yang berkrim2 yang ada buttercream yang ada creamcheese tu semua..so I 've decided, to bake this cake for her..Kalau nak tahu kek recipe dari blog Diana ni lah recipe kek coklat yang pertama sekali kita cuba for my birthday 3 tahun yang lepas, basically time tulah dah mula minat baking2 ni semua..hehe....so this time, kita cuba buat lagi..anak2 dan nenek anak suka kek ni..sebab dia tak muak..lepas tu kita pun macam biasa adjust sukatan  gulanya, so boleh dia orang makan banyak....lagi satu..my mum pulak tak suka kek yang dikukus(melainkan kek kukus biasa tu)..so kita bakor aje..heheh....Deco pun simple2 aje, sebab hari tu kita ada jemputan so just beli buah strawberry & cherries for the details..


Rich Chocolate Moist Cake
Sources:-From Diana/Kak Noor Hannah
Bahan2nya:-
170g butter
397g gula kastor-(Ayu gunakan 150-180g)

3 biji telur ayam


Bahan2 ini dibancuh bersama:-
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate or coffee emulco or chocolate/coffee paste


Bahan2 ini diayak bersama:-
226 tepung high protein-(Ayu gunakan bread flour)
63g serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
11/2 sudu teh baking powder


30g air sejuk- air dalam peti ais


Cara2nya:-
  1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan campuran Nescafe dan esen2.
  4. Peringkat ini, gunakan whisker-masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan.-(Cara menggunakan whisker- Pegang dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2 dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.)
  5. Masukkan air sejuk sambil digaul perlahan2- juga gunakan whisker perlahan2.
  6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah diminyakkan dan dialas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
  7. Biarkan sejuk betul sebelum bubuh topping.
Nota:- UNTUK LEBIH MOIST-Sila kukus kek selama 11/2 jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.(Ayu bakor aje..heheh)


Bahan untuk Icing:-
1 tin susu pekat -boleh kurangkan jika takut manis-(Ayu gunakan 3/4 tin aje)

1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam


Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
Campurkan susu, koko dan minyak.
Masak diatas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whisker, kacau sentiasa dgn bulatan.
Masukkan garam dan vanilla.Tak perlu menggelegak- nanti hangus agak2 aje pekat dia.
Bila dah sejuk betul tuankan ketasa kek rata2kan. Kalau tercair masukkan kedalam peti ais,kasi pekat.

Pizza Norwegian

Inilah pizza yang kita buat semalam, pernah buat dulu sedapp, itu sebab buat lagi..since the topping tu daging, Mr Hubby pun suka ler..dia ada request suruh buat Hawaiian Pizza yang letak nenas, but I could not find turkey ham, so next time ajelah...dari pagi kat dapur tau kita semalam..penat  ah..besides this kita ada buat another menu... itu yang dari pagi sampai kepetang..kat dapur aje kerja kita..basically semalam tak makan nasi..makan western food..heheh..my parents tak ada so tak payah masak nasi ...

Pizza Norwegian
Sources:-From Aini Salim - Berita Harian
 Bahan kulit Pizza:-(Ingredients for doh)
226g tepung beribu-(226g self raising flour)
140g susu cair/segar-(140g fresh milk)
42g mentega-(42g butter)
2 sudu besar air-(2tbsp water)
1 sudu kecil yeast-(1 tsp instant yeast)
1 sudu besar gula-(1 tbsp sugar)
sedikit garam-(some salt)

Method:-
Gaul rata yeast dan gula. Diamkan sebentar hingga kembang. Masukkan bahan2 lain dan uli hingga rata. Biarkan hingga adunan naik dua kali ganda.-(Mix yeast and sugar and let it rest for a while. Add all the ingredients and knead till incorporated. Let it proof till double in size.)


Bahan2 kuahnya:- (Ingredients for sauce)
3 ulas bawang putih -tumbuk halus-(3 garlics grounded fine)
100g tomato puree-(100g tomato puree)
3 sudu besar minyak masak-(3 tbsp oil)
2 sudu kecil serbuk lada putih-(2 tsp pepper)

Method:-
Tumis bawang putih dan masukkan bahan2 lain. Tuangkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
-(Saute garlics and add all the other ingredients. Add some water and let it boil till cooked)

Bahan2 untuk topping:-( Ingredients for topping)
200g daging cincang-(200g minced beef)
2 sudu besar rempah kari daging-(2 tbsp meat curry powder)
2 biji bawang putih-(2 garlics)
1 labu bawang besar -(1 large onion)
1 cm halia-(1 cm ginger)
sedikit garam dan minyak masak-(a bit of salt and some oil)

1 labu bawang besar -potong bulat-(1 large onion cut in rings)
1 biji lada labu-hiris bulat-( 1 green pepper cut in rings)
2 buah tomato -hiris bulat-(2 tomatoes cut in rings)
10 butir cendawan butang-(10 button mushrooms)
1 bungkus keju mozarella-(1 packet mozarella cheese)



Method:-
Tumbuk bawang putih, halia dan satukan labu bawang besar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang ditumbuk. Masukkan rempah kari daging dan garam serta daging cincang. Masak hingga kering.
Canaikan kulit pizza hingga tipis dan masukkan kedalam loyang pizza. Tusuk2 permukaan kulit ini dengan garfu. kemudian bakar hingga masak. Keluarkan daripada ketuhar dan sapukan dengan kuahnya. Parut keju dan taburkan sebahagian di permukaan kulit pizza tadi. Taburkan pula bahan2 lain seperti daging kisar, bawang besar yang di potong bulat, tomato, lada dan cendawan dan taburkan baki keju diatasnya. Masukkan semula kedalam ketuhar dan bakar lah hingga kejunya garing dan bahan2 yang lain masak.-(Ground garlics, ginger and 1 large onion. Heat oil and saute grounded ingredients. Adda in curry powder, minced beef and salt. Cook till a thickens. Knead pizza dough thinly and place on pizza tray. Poke some holes with a fork on dough and bake till cooked. Bring out from oven and spread the sauce. Sprinkle some cheese on the sauce. Top the rest of topping ingredients and lastly sprinkle the balance of cheese on top. Bake in the oven till cooked.)

Sotong & Udang Masak Paprik

Lauk 3-IN-1....masak lauk ni aje dah cukup..sebab ia berkuah, bersayur dan ber'lauk'..hehehe...macam biasa juga part sayur mayurnya tu orang tualah yang makan..part udang & sotong lauk budak2..of course for Marsya, kita campakkan beberapa ketul fish ball for her..sebab dia ni tak makan sotong & udang..dia luihkan bila kita suap...rasa nak cepuk aje bila kita suapkan sembunyi dalam nasi dia keluarkan nasi dalam mulut dia tu..uish...anyway, lauk dah lama jadi baja ya..heheh..

Recipe ni kita adjust menggunakan recipe ayam masak paprik yang pernah kita masak dulu..

Ingredients:-
15-20 ekor udang
4 ekor sotong
1 batang lobak merah dipotong ikut suka
1 mangkuk bunga kobis
5 batang kacang panjang dipotong memanjang
1 biji tomato dipotong baji
3-4 helai daun limau purut
2 batang serai diketuk
7-10 biji cili padi diketuk
2-3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili sos
3 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar dihiris bulat
2-3 biji bawang putih diketuk
air ikut selera banayk mana
garam & perasa secukupnya

Method:-
Tumiskan bawang & bawang besar hingga layu, tolak ketepi kuali. Masukkan cili kisar kacau biarkan sebentar sehingga agak2 dah garing masukkan daun limau purut, cili padi, lobak merah serai udang & sotong. Kacau hingga masak, masukkan bahan2 sos, air dan akhir sekali masukkan bunga kobis, kacang panjang, tomato dan perasakan dengan garam perasa secukupnya..bila sayur dah masak matikan api..

Tuesday, June 07, 2011

Singapore Hokkien Mee

This is another menu that I usually saw my ex colleagues ate during lunch time..Hokkien Mee..didnt know that hokkien mee comes in various versions..this one is Singapore version..a mixture of yellow noodles & rice vermicelli ..a very bland looking noodles but very nice to me..the juicy taste of prawn stock & chicken made this dish a very satisfying lunch.Since the recipe recommended to go along with sambal chili & lime, and since I am those type of chili freak of course its a must for melah..but there is no recipe of what type of sambal chili that suits this dish..so I just came out with my own sambal ..

Bolehlah kan..this recipe  is definitely a keeper..thanks Shirley & rasamalaysia for sharing this..

Singapore Hokkien Mee Recipe
Sources:-From http://rasamalaysia.com
Ingredients:
250g Yellow Noodle
250g White thick rice vermicelli-(Ayu used laksa noodles,)
400g Prawn
350g Squid (Sotong)
200g Pork Belly-(Ayu omit this ler replaced with chicken breast sliced)
40g Green chives
750ml Chicken stock
3 Eggs
5g Chopped garlic

Seasoning:
1/2 tbsp Fish sauce
1 dash Pepper
1 dash Sesame oil
salt & msg to taste

Method:
1. Peel the prawn head.  In a hot wok, add a tbsp oil and fry the prawn head until fragrant. Add fried prawn head into chicken stock and boil for 30mins to 1 hour. (I usually reserve the uncooked prawn shells and prawn heads from other dishes and keep them frozen in the freezer)
2. Add the pork belly into the stock and boil for 45mins. Take out the pork belly and cool. Cut pork belly into strips. ( I am not a big fan of pork belly hence I have omitted this)
3. Blanch prawns and squid in boiling water. Drain and cut the squid into rings.
4. Into a hot wok, add 1 tbsp of oil, fry the garlic until fragrant. Add in egg and scramble.(Ayu added the prawns, chicken & squids at this point)
5. Add in yellow noodle and rice vermicelli. Fry for a few minutes until noodles just begin to sear. (Use high heat)
6. Add 1/3 of prawn stock and seasoning. Fry until stock is almost dry. Add another 1/3 of prawn stock. Cover wok to braise the noodles on medium low heat. (5 to 7 mins)
7. Lastly add in prawn, squid, chives and fry together. Add remaining stock, fry for 1 min and plate. Serve with sambal chilli and lime. -(Ayu added the noodles last, so as not making the noodles turned soggy very fast)..

Sambal Chili Ayu version:-
3-5 tbsp chili paste
1 tbsp minced onion
1 tsp minced garlics
1-2 tsp belacan granules
salt & msg to taste

Saute the above till oil rises up the surface, add salt & msg. Ready.

Friday, June 03, 2011

Chocolate Ganache Donuts

Since cuti sekolah ni..budak2 ada kat rumah..macam2 nak makan!..Ma nak donut, ma nak pizza, Ma nak kek..nak layan dengan tak ajelah...haha....talking about donut..it has been ages since the last donut kita buat..itu pun gunakan premix punya yang dibeli dari PH, disebabkan selalu aje buat donut fail, kita macam dah malas nak buat yang ikut recipe punya..heheh..bukan fail apanya, fail part the outcome to selalu kita buat  donut yang keras bila dah sejuk...banyak juga recipe2 donut out there terpulang untuk kita mencuba ajelah satu2kan...

So kita nekad aje cuba yang ni..recipe pun dah lama kita print..tinggal nak buat dengan tak buat ajelah kan...tengok telur gunakan cuma satu..so kalau tak jadi pun no heart painlah..hahah...bukan apa sayang telur wei!!!!..Recipe dari Chef Tania, alhamdullilah shukur teramat shukur..donuts turn out to be soft walaupun dah sejuk..sukaaa sangat..Cuma part menggoreng tukan kena hati2 ya jangan gunakan api yang besar sebab donut cepat brown...actually agak2 tak payah tunggu donut tu turn brown dah boleh angkat, thats what I did...Yang white deco kat atas donuts tu are actually white chocolate yang also didouble boiledkan dengan sedikit whip cream, then I used piping bag untuk buat lorekan atasnya tu..Not so cantiklah , comot2 gitu..tapi tak palah kan..hehe

As for the chocolate dip tu, I gunakan my normal chocolate ganache untuk my chocolate cake. So that was why I named this chocolate ganache donuts, whereas, original recipe is just plain donuts...
Apa2pun thank you Kak Tania for this recipe, minta izin dikongsikan disini pula ya..


Chocolate Ganache Donuts
Sources:-From Chef Tania's Homemade Donuts
Ingredients A:-
500g Top flour
11g instant yeast(1pkt)


Ingredients B:-
80g sugar(Ayu used castor sugar)
20g milk powder
a pinch of salt

Ingrdients C:-
1 egg (60g) grade A
230 ml water


Ingredients D:-
100g butter at room temperature

Methods:-
  1. Mix A,B,C beat at medium speed using K beater about 5-7 minutes, then add D. Beat again about 10 minutes until dough become smooth.
  2. In the bowl sprinkle with a little flour.Leave the dough to rise and cover with damp cloth or plastic. Leave for about 30-40 minutes to proof until dough turns double.
  3. Punch the dough and sprinkle some flour on the working surface roll about 1.5cm thick. Use donuts cutter to shape the donuts.
  4. Sprinkle some flour on the tray . Arrange donuts and leave to rise for about 30 minutes cover with plastic, then heat up oil and fry until golden yellow.(Ayu used very medium low heat.Be careful not to overfried the donuts).
  5. When cold sprinkle with castor or icing sugar, or melt some cooking chocolate and dip ready donuts and use almonds nibs, flakes, chocolate rice or sugar.


Chocolate Ganache:-
250g dark chocolate chopped
200g whip cream
1 tbsp butter
(Double boiled the above ingredients till incorporated. Let it cool slightly and ready for dipping.)

Ayam Masak Lemak Serai

Lauk yang tak pedaslah pada kita..tapi sesuai untuk anak2...maklum ler, my Iqram kan suka makan lauk ayam lemak padi..kalau boleh hari2 nak ayam lemak padi..kalau kat luar makan nasi padang mesti nak lauk ayam lemak padi juga...sampai boring kalau tanya nak makan lauk apa, dia mesti cakap lauk lemak padi atau pun minta roti prata... pergi restaurant pun tanya roti prata...itu yang kita cuba recipe ni..ayam lemak serai, tapi tetap gunakan santan cuma cilinya ditukar ke cili kering...boleh lah kan..pelbagaikan masak lemak ni...


Ayam Masak Lemak Serai
Sources:-From mas@mesra.net
Bahan2nya-(Untuk 5 orang)
1 ekor ayam (sederhana besar)
2 batang serai
2 helai daun limau purut
3 sudu besar cili kering (diblender)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
 1 kiub ayam 

3 biji kentang (dibelah empat)
santan (1 biji kelapa)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis


Cara2nya:-
Tumiskan bawang putih hingga garing dan naik bau.  Masukkan cili kering (diblender)dan kacau hingga sedikit garing.
 Masukkan santan cair dan tunggu hingga mendidih.  Kemudian masukkan kentang dan ayam yang telah dipotong sederhana. Masukkan serai dan daun limau purut. Apabila kentang sudah empuk, masukkan garam secukup rasa dan kiub ayam.  Akhir sekali masukkan bawang besar.
(Masakan yang simple untuk surirumah yang sibuk dan takde masa).

Kerang Masak Sambal

Lauk sampingan kita ..kerang masak sambal tapi yang ni tak gunakan cili pes, tapi gunakan cili hidup atau cili padi...recipe dari rumah KNur ..bila nampak Knur publish kan hari tu..terus hari tu jugak masak..hehe ...ada sikit2 lebih kurang macam Kerang Mak Tom yang pernah kita post dulu..sedapp..Terimakasih Knur ..minta halal recipenya ya..nak letak kat sini pula untuk penggemar2 kerang..boleh lah cuba jugakan..

Kerang Masak Sambal
Sources:-From Kak Nuridah@My little Kitchen
Bahan-Bahan
900gm kerang dicuci bersih dan direbus sebentar
4 biji cili padi dikisar-(Ayu bubuh lebih)
4 biji cili merah dikisar-(Ayu tak gunakan ini, sebab gunakna cili padi semuanya)
6 biji bawang merah kecil dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai diketuk
sedikit belacan dikisar
sedikit air asam
Secukup minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-Cara
1. Ambil isi kerang yang direbus dan ketepikan.
2. Panaskan kuali, masukkan serai dan juga bahan kisar.
3. Tumiskan hingga naik bau dan terbit minyak.
4. Masukkan air asam dan juga garam.
5. Akhir sekali masukkan kerang, gaul rata dan masak sebentar saja.

Leek Tumis

Assalam dipetang Jumaat..bertemu kembali dialam maya ni ya sekejap betul masa berlalu...dah seminggu cuti sekolah..tapi buat my eldest son macam tak cuti pun..sebab hari2 kena pergi sekolah whole day  & everyday pula tu for the next 2 weeks..the last week barulah boleh relax sekejap...Maklum ler the school already arranged  for the secondary 4 students to attend classes in preparations for their coming 'O' Levels...Principal pun dah cakap, kalau nak berholiday kena tunggu exams semua habis barulah boleh....kalau kata bulan June ni boleh dilupakan aje kalau nak pergi holiday..heheh..so nampak gaya memang  kita sekeluarga tak kemana2lah cuti sekolah ni..

Sayur leek, ni actually memang jarang2 kita masak..sebab tak reti nak masak macam mana..dulu2 ada juga try satu kali tapi itu goreng dengan udang..itu pun main lebur aje..this time, kita jumpa recipe ni disajionline juga..ait macam asik ambik recipe kat sana aje ya ..heheh..bukan apa alang2 browse tru ambik ajelah mana yang bekenan kan..hahah..Shukur alhamdullilah..kena dgn selera kami..part yang sedap tu kan bila combinations of the leek & ikan bilis yang rangup dan kunyah sekali dengan cili padi memanglah sedap pada kita, sedap dimakan time panas2 ..


Leek Tumis
Sources:-From Sajionline
BAHAN-BAHAN:
1 batang leek (potong kasar)-(Ayu gunakan 2 batang, sebab beli ada offer..heheh)
4 ulas bawang putih (cincang)
50 ikan bilis (goreng)-(Ayu gunakan seggenggam ikan bilis halus-silverfish)
1 sudu kecil minyak bijan
6-8 biji cili padidicampak-(Ayu tambah)
garam & perasa-(Ayu tambah)

CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak, dan tumis bawang putih hingga kuning.(+ Ayu campakkan cili padi)
2.Kemudian masukkan leek.
  Biarkan ia layu.
3.Masukkan minyak bijan.
4.Tuangkan ke dalam pinggan dan taburkan ikan bilis.

Wednesday, June 01, 2011

Udang Nyonya Betawi

Ermm, yummmyyyyy(bunyi orang syok sendiri ni)...udang ni..sungguhlah sedap pada tekak orang yang kuat makan udang macam kita ni..rasa2nya I goreng lebih dari 1/2 kg nak dekat 1kg adalah..and 40% telah diratah begitu saja di dapur sebelum sempat dihidangkan atau didistributekan ke rakyat jelata..heheh..sedap sungguh udang goreng macam ni..tak boleh berhentilah bila dah start tu...kalau dapat udang yang besar lagi sikit laggggilah best..I gunakan udang sederhana aje...lain kali nak beli udang khas buat kita makan sorang aje for this...
 
Udang Nyonya Betawi
Sources:-From SajiOnline
BAHAN-BAHAN:
500 gm udang
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk 
1/2 sudu kecil  garam+ serbuk perasa-(Ayu tambah)
1 biji telur (pukul hingga berbuih)
100 gm tepung jagung
2 ulas bawang putih (ketuk)
7 tangkai cili padi (hiris)
1 tangkai daun bawang (hiris)
1 sudu besar  bawang putih goreng-(Ayu gantikan 1/2 sudu besar bawang putih kisar)
1 sudu kecil lada sulah biji (tumbuk)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
2. Kemudian tuskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
3. Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
4. Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.
5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk, bawang putih kisar, dan cili padi hiris). Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
6. Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng.

Telur Emas Spicy

Besides tumis air labu kat bawah tu, I also masak lauk ni to go along with it..bolehlah kan..dari tak ada apa nak makan..hehe..Thank you puan punya recipe..minta halalkan recipenya ya..

Telur Emas Spicy
Bahan2:-(Kalau sorang 2 biji - 5 oranglah)
  • 10 biji telur - rebus/slps proses buang kulit d goreng hingga kuning keperangan-(Ayu gunakan 30 biji telur burung puyuh)
  • 2 paket kecil srbuk kari daging-(Ayu gunakan 50++g anggaran)
  • 1 paket kecil srbuk kari ikan-(Ayu gunakan 50g anggaran)
  • *1 labu bwg besar
  • *5 ulas bwg merah
  • *5 ulas bwg putih
  • *2 inci halia
  • *2 batang serai
  • bhn* d kisar halus
  • 3/4 cawan sos tomato-(Ayu gunakan 2 sudu besar aje)
  • 1/3 cawan kicap manis-(Ayu gunakan 4 sudu besar kicap masin)
  • 10 biji cili padi - x prlu potong
  • 1 labu bwg besar - hiris bulat
  • rmpah 4 sekawan: 1 btg k.k.manis/2kuntum b.lwng/5 butir cengkih/5 biji b.pelaga-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil rempah All spices)
  • 1@2 tangkai daun kari
  • garam secukup rasa
  • 2 cawan air panas

Cara-cara

  1. Panaskn 3/4 cawan minyak dlm kuali, masukkn bhn d kisar, rmpah 4 sekawan, cili api hingga naik bau... x prlu garing
  2. Masukkn 2 jenis rmpah (x prlu bncuh dgn air) & daun kari, cepat2 kecilkn api & gaul sebati d ikuti 2 cawan air panas
  3. Bleh masukkn sos tomato & kicap manis, kacau selalu mngunakn api sederhana aje...sesuai rasa garamnye
  4. Apabila kuah pekat & pecah minyak, masukkn bwg besar...kecilkn api, biar ia mereneh prlahan-lahan
  5. Bawang besar 3/4 layu, tutup api...curahkn keatas telur & bleh d hidangkn *sesuai utk mereka yg gemarkn makanan berempah, tpi x pedas pun. psttt...klau nk pedas gigit cili api tu...hihihiii...
  6. u/p: masakn ni sesuai hingga 15 biji telur gak...

Tumis Air Labu Manis

Lauk ni pun dah lama kita masak..as usual, tunggu queue number ..so hari ni masukkan lauk labu tumis air ni yang diambil dari dapur CMG, sedapp I like..first time actually masak labu tumis air ni...Terimakasih Mat, akak letakkan recipenya disini pula ya..

Tumis Air Labu Manis

Sources:-From Mat Gebu@ Tiffinbiru

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram labu manis, kupas kulit dan dipotong kiub sederhana besar
8 tangkai kacang panjang, dikerat 1 1/2 inci panjang, cuci dan toskan
1/2 kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam, toskan dan tumbuk hancur
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
1 batang serai, dititik
1/4 camca teh serbuk kunyit
3/4 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering hingga harum dan bawang sedikit layu. Masukkan serbuk kunyit dan tuang air. Tambah labu dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
  2. Bila labu 1/2 empuk, masukkan kacang panjang, lada hitam dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masak sekejap hingga labu empuk tapi tidak hancur. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng...