Tuesday, October 18, 2011

Nasi Jintan Putih & Kari Ayam Bombay

Assalam, teman2..rindu rasanya dah seminggu tak update blog dan share recipe2 yang kita cuba untuk paparan teman2 semua...beginilah nampaknya akan berterusan for the next 2-3 weeks akan datang..maklum ler, sekarangkan musim peperiksaan..so mood kat rumah ni pun tengah exam mode...
nak cuba new recipes pun macam tak ada waktu, sebab time spent with the kids ..apatah lagi nak update blog...cuma, kadang2 tu kita tak boleh tahan juga  kalau tak bake..macam ketagih gitu..hehe..mesti nak godeh2 juga yang simple2 tukan...insyaallah kalau masa mengizinkan will update apa yang sempat lah ya..

Disini kita nak ucapkan berbanyak2 terimakasih pada teman2 yang sudi kedapur kita ni dan tinggalkan comments2.. maaf sebab kita belum sempat buat balas kunjungan kedapur you all semua..will do that when time permits ya...Kita nak ucapkan terimakasih juga pada silent readers & guest yang masih sudi kedapur kita walaupun puan tanah dah jarang dapat update blognya ni buat masa terdekat ni...sungguh terharu bila kita tengok di 'livefeedjit' yang mencari dapur curlybabe ni....ada yang type, kak ayu, curlybabesatisfation, ayu singapore, ayu sg,  recipe curlybabe, curlybabe etc..etc....Very2 touched by the thoughts ..you guys lah sumber yang get me going with this humble blog..Thank you for visiting & the never ending support tu ..Siapalah kita ni tanpa teman2 semua!!!!..wahahaha..berair air mata ku..huhu..

Sebelum kita berundur dan tenggelam lagi untuk beberapa waktu/hari/minggu/bulan ..kita nak hidangkan nasi jintan putih yang kita dah cuba minggu lepas..sungguh sedap pada tekak kita & my family...memang harus dicuba kalau naklah ya..kita gandingkan dengan kari ayam  bombay kat bawah tu, goreng sayur campur ala mamak dan sidekick goreng papodom... tak sedar kita makan bertambah 3x heheh..
Recipe ni kita combinekan dari 2 sumber, satu dari mesra.net dan satu lagi dari Shilpa..mengikut selera kita dan dialih bahasakan ke Melayu...Thanks dear owner for the recipes. Ada request from my mum suruh buat lagi..hehe


Nasi Jintan Putih
Sources:-From mesra.net & Shilpa@aayisrecipes.com
Bahan2:-
41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak sapi
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
2-3 daun pandan
11/2 kiub vegetable stok
4-5 sudu besar plain yogurt
5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
2 sudu besar susu cair
garam + secubit perasa



Cara2:-
Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu. Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.Biarkan masak macam masak nasi biasa.

Sayur Campur Ala Mamak
Sources:From Ayu@ curlybabesatisfaction

Inilah sayur dish that kita gandingkan dengan nasi jintan putih & kari ayam bombay..memanglah  sedikit macam makan nasi mamak pun ada..hehe..Sayur goreng ni kita tak ada sukatan ya..tapi bahan asas yang kita gunakan hanyalah macam kita goreng sayur biasa tu..Hiris bawang besar/merah, bawang putih & cili. Tumis bahan hiris dan masukkan 1/2 sudu kecil penumis ikan(halba, biji sawi & sewaktu dgn nyalah), dan daun kari. Masukkan sedikit kunyit serbuk, garam & perasa secukupnya..kacau rata dan masukkan sayur2 yang ingin digunakan..kita menggunakan sayur kobis, carrot dan kacang buncis..bila sayur sudah masak matikan api.Siap..


Kari ayam bombay ni, dah buat 2x pertama kali tu kita buat kita makan dengan roti prata, then this time sebab sedap punya pasal kita buat lagi tapi makan dengan nasi ni pula..memang gandingan yang cukup ngamlah pada kita..actually recipe ni kita dapat dari buku masakan Puan Asmah Laili..since malas nak type, kita ambik ajelah kat myr tu..thanks Kak Palatable for the recipe..mohon di panjangkan kat sini pula ya..sedap kari ni ada kelainan sikit dari kari2 baisa tu tau..cubalah..kita tambah serbuk kari & air dalam sukatan sebab nak kuah lebih sikit..

Kari Ayam Bombay
Sources:-From Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili -Mintak Ampun sedapnya
Sources:-From Treat & Trick@myresipi.com
Bahan2-(6-8 orang)
  • BAHAN A
  • 3 biji bawang besar hiris tipis
  • 2 sb pes halia dan pawang putih
  • 3 sb rempah kari ayam-(Ayu gunakan 4 sb)
  • 1 sb cili kisar
  • 2 btg cili hijau belah jgn putus
  • 1 btg kayu manis
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 3 cawan air)
  • 2 biji tomato potong kecil2
  • segenggam daun pudina ambil daunnya dan cuci-(Ayu tak ada stok so gunakan daun kari aje)
  • BAHAN B
  • 1 ekor ayam potong 8-10, cuci bersih
  • 1/2 cawan tairu
  • 2 biji kentang potong baji
  • garam secukup rasa
  • air jika perlu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan A kedlm periuk, kacau rata, tutup periuk dan masak hingga mendidih dgn api kecil.
  2. Buka periuk, masukkan bahan B dan masak hingga ayam empuk tambah air jika terlalu pekat.
  3. Tambah garam jika perlu, sedia utk di hidangkan dgn nasi, naan atau roti.

Egg Free Chocolate Cupcakes

Buat ni last week, pukul 11 malam baru kita start menggodek..ingatkan nak letak topping using my balance buttercream hari tu yang buat filling untuk my orange macan roll in the morning ....Tapi tak sempat letak the boys dah ngap untuk breakfast...so tak jadilah nak gunakan buttercream yang kita dah keluarkan dari fridge.. .Cupcake yang tidak menggunakan telur, lebih kurang rasanya dengan Crazy Chocolate Cupcakes yang pernah kita buat dulu tapi yang tu menggunakan cuka, this one mneggunakan susu, nak buat pun senang tak payah keluarkan mixer pun..just godeh2 dalam bowl aje.....this cupcakes within one day dah habis, rasanya sangat moist & lembut ....Marsya suruh buat lagi.. sebab dah kena share dengan nenek(yes nenek pun suka cupcake ni) & abang2nya..hehe...


Egg-free Chocolate Cupcakes
Sources:-From Art of Dessert
Makes about 2 dozen cupcakes
Allergy note: contains wheat and dairy ingredients
(Ayu made 1/2 amount of below & adjusted to taste)

3 cups all-purpose flour -(Ayu used 11/2 cup)
2 1/2 cups sugar-(11/4 but Ayu used only 1 cup)
1 cup cocoa powder-(Ayu used 1/2 cup)
2 tsp. baking soda-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp. salt-(Ayu used 1/2 tsp)
2 cups whole milk-(Ayu used 1 cup Fresh milk)-just edited
1 cup butter, melted-(Ayu used 1/2 cup- 115g)
4 tsp. honey-(Ayu used 2 tsp)
2 tsp. vanilla extract-(Ayu used 1 tsp)
1/2 cup semi-sweet chocolate chips -(Ayu used 1/4 cup)

Preheat oven to 325 F degrees. Line two muffin pans with baking cups. Sift together flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. In a separate mixing bowl, combine milk, butter, honey and vanilla extract. Slowly add the dry ingredients into the milk/butter mixture. Mix until combined.  Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour in the batter into the lined muffin pan to 2/3 full. Bake for 25 to 30 or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Let cool completely before decorating.

Chocolate Buttercream Frosting-

makes about 2 1/2 cups frosting
Allergy note: contains dairy ingredients
(Ayu didnt manage to do this)


4 cups powdered sugar, sifted
1 cup cocoa powder
1/2 cup butter, softened to room temperature
1/3-1/2 cup whole milk*
1 tsp. vanilla extract

 *start out with 1/3 cup of milk and add more milk to your desired consistency

In a large mixing bowl, sift together powdered sugar and cocoa powder. Add the butter, milk and vanilla extract. Using an electric mixer, slowly mix together at a low speed. Once all the ingredients are combined, increase the speed and beat till fluffy.

Gulai Pedas Nenas & Kupang

Lauk yang dah lama kita masak, basically dah lupa bila..hehe..also dari dapur Che Mat..suka sangat tengok lauk2 kat dapur mat yang kebanyakkannya lauk2 kampung yang sentiasa menjadi pojaan hati ku...maklum ler, lauk2 evergreen lah kira..tak lekang dizaman(eh betul ke ni, peribahasanya tu)..lauk harian macam ni lah yang selalu kita buntu nak masak hari2 kan..kan..kan....selalu ada aje yag dibagaikan oleh Mat ni dengan bahan2 yang ada dan very creative in creating & combining the ingredients to make a very delish dishes for the family..thank you Mat akak pohon share2 pula disini ya..

Gulai Pedas Nenas & Kupang

Sources:-From CMG@Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji nenas Sarawak @ nenas madu..
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 /2 cawan pati santan (mat guna santan kotak jee)
Air secukupnya
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan*
2 biji cili merah*
6 biji cili padi*(*dikisar halus)-(Ayu lebihkan lagi sikit)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan nenas, bahan kisar halus, serai dan air secukupnya dalam periuk, kacau rata dan jerang hingga mendidih. Masukkan kupang dan juga sedikit garam serta gula. Masak hingga nenas lembut.
  2. Tuang santan tadi, kacau perlahan dan kecilkan api, biar mendidih perlahan dan tambah asam gelugor. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...

Cucur Ubi Kayu

First time dengar & buat cucur ubi kayu ni..boleh tahan sedap juga rasanya..kalau dapat ubi yang empuk lagi sedap..tapi ubi kita ni macam kajut gitu..huhu..rangup bila digoreng memang ada rasa ala2 masalodeh..bahan2 tu tiada sukatan so kena adjust ikut selera sendiri ya.. Thank you puan punya recipe minta dipanjangkan disini pula..
Cucur Ubi Kayu
Sources:-From:ctfarah@myresipi.com
Bahan2 untuk (4-5 orang)
  • 1/2 kg ubi kayu (dibuang kulit dan dipotong kecil)
  • Jintan manis-(Ayu used 1/2 tsp)
  • Jintan putih-(Ayu used 1/2 tsp)
  • Udang kering-(Ayu kisar/tumbuk)-(Ayu used 3 tbsp)
  • Cili kering (dipotong kecil) 
  • 1 bawang besar potong dadu kecil-(Ayu tambah)
  • Daun kari (dipotong kecil)
  • Garam
  • Serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Blend ubi kayu yg telah dipotong kecil tadi dengan sedikit air (agak2 dapat melumatkn ubi kayu sahaja)
  2. Lepas blend, toskan ubi kayu tadi supaya air yg ada dapat dikeluarkan
  3. Selepas ditos, bahan-bahan di atas dicampurkan ke dalam ubi kayu tadi, masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk kunyit untuk cucur nampak lebih cantik dengan warna kekuningan
  4. Digaulkan ubi kayu dan bahan-bahan tadi sehingga sebati dan bolehlah dijemput2 untuk di goreng dalam minyak yg telah dipanaskan
  5. Rasanya saling tak tumpah seperti masalodeh@wadei yang sangat rangup dan sangat sedap. Selamat mencuba!

Singgang Tumis Asam Jawa

Actually lauk ni adalah gandingan dengan ayam masak bawang putih hari tu..also lauk dibulan Ramadan..Since lauk ayam tu tak berkuah dan senior citizen tak nak makan ayam, kita masak lauk ni for anak2 ambil kuahnya dan isi ikan untuk orang2 dewasa..Biasalah kan..lauk simple2 ginilah yang laju aje time bulan puasa...Terimakasih buat CheMat for sharing lauk yang simple yet sedap ni ..akak mohon dipanjangkan disini pula ya..


Singgang Tumis Asam Jawa
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi, buang sisi, siang, cuci bersih dan toskan
1 batang leek, kerat kecil dan rendam
1/2 cawan jus asam jawa
1 kiub pati ikan bilis "maggi" (optional)
Air secukupnya
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam dan secubit gula
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
2 biji cili merah, belah 2 setiap satu-(Ayu gunakan beberapa cili padi diketuk)
3 tangkai daun sup, hiris halus
1 biji tomato belah 6

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dilumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng, tapi jangan garing, cuma embal2 sahaja. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan serbuk kunyit hingga harum. Tuang air secukupnya. Masukkan leek dan juga kiub ikan bilis, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan, dan juga jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Bila mendidih, masukkan hirisan daun sup (tinggalkan sedikit untuk hiasan), dan juga tomato. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur baki daun sup tadi..

Peria Goreng Telur

Peria goreng telur ni actually kita dah selalu buat tapi kita main campak2 aje..tak ada the exact recipe for it..if you notice peria goreng telur yang lepas2 tu tak ada sukatan dan tak ada recipenya..so this time khas untuk siapa2 yang ingin mencuba recipe peria goreng telur boleh lah cuba sebab dah ada sukatanya..baiasa pun bahan2 yang kita gunakan serupa macam CheMat goreng sayur ni..cuma recipe asal menggunakan bendi tapi kita tukar ke peria..Terimakasih Mat akak letakkan recipenya disini juga ya..

Bendi Goreng Telur
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram kacang bendi, cuci dan toskan-(Ayu gantikan dengan peria- dihiris dan direndam dalam air garam seketika)
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
Secubit gula
1 camca besar jus asam jawa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar saiz sederhana*
2 ulas bawang putih*
1 biji lada merah*
7 biji cili padi merah Thai*
1 camca besar udang kering, rendam dan toskan*(*ditumbuk lumat)
Sedikit air
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA ;-)
  1. Bendi hiris serong nipis2. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, tambah sos tiram, jus asam jawa dan secubit gula, kacau rata dan tuang air.
  2. Bila mendidih, masukkan bendi tadi, gaul rata dan masak hingga bendi lembut. Curah telur pada bahagian tepi kuali, bila mengeras sedikit, gaul rata bersama bendi. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng..

Friday, October 07, 2011

Chocolate Salted Caramel Cake

Assalam, this was the cake that I made for Hasif's birthday hari tu...sebelum kita buat kek birthday untuk bujang kita ni, I did asked him what type of cake he wants..so dia startlah cakap 'Acip tak nak kek yang ada cheese, tak nak kek yang ada cream or buttercream..basically I just want normal cake & chocolate saja!!'..alamak ai..kalau macam tu your cake tak boleh larilah dari kek2 yang selalu mama buat dulu which are steam chocolate cake, moist chocolate cake dan sewaktu dengan nya...aahlah ma dia jawap..uish..(dalam hati tak dapat lah mama nak mengtest new recipe ..heheh)..


My mum pulak menyampuk, aahlah kau buatlah kek yang semua orang suka makan..kalau buat kek yang semua orang suka makan, sekejap aje dah habis...(dalam hati memang confirm tak boleh nak expore new recipelah nampak gaya ni..hahaha)..TAPI, dalam diam2 kita tak ulik nak cuba juga recipe yang lain, recipe yang belum pernah kita cuba, of cos tawakkal lah juga..& get prepared kena bombast kalau tak menjadikan...I believe kalau kita tak cuba sampai bila pun kita tak akan tahu sesuatu pembaharuan ..kalau dah cuba barulah boleh cakap sedap ke tidak...betul takkk...kalau sedap boleh buat lagi kalau tidak buat bodoh saja..hahaha...
Ok base on the requirements dont want cream or even buttercream I managed to find this recipe, that only used chocolate & caramel aje as the filling & toppings..bascially sikit lebih kurang macam his last birthday cake Triple Chocolate Caramel Cake, cuma this time, diletakkan sedikit garam, whipping cream & sour cream, giving the cake a very rich chocolatey taste!!..while decorating I've got stuck sebab tak tahu nak decorate kek tu macam mana sebab kita nak gunakan buttercream Hasif cakap tak nak..so terpaksa gunakan chocolate frosting tu juga...


This cake is veryy nice!!! Even my mum agreed...memang tak menyesal mencuba recipe ni..
boleh dibuat lagi lain kali untuk birthday siapa2 yang tak suka letak cream or buttercream kat atasnya tu...Managed to potong  & serve with Hasif & Iqram's  tuition teachers, even a friend that came over asked for a slice to bring back for her son!!!...
Maaf lah ingatkan nak translate kan ke bahasa Melayu, tapi macam tak sempat pulak..
As for the sour cream tu kalau ditempat teman2 tak ada jual yang dah siap, boleh buat sendiri dengan menggunakan (1 cawan plain yogurt + 3 sudu besar  mentega cair)
Oh yes, kek ni menghasilkan kek yang agak tinggi  & besar juga..so bila potong tu asik nak tumbang aje..hehe..tapi muai dan penting sedapppp!!!!!

Chocolate Salted Caramel Cake

Sources:-From Yumsilicious Bakes
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Double Chocolate Layer Cake
3 oz semi-sweet chocolate, chopped [I use a combination of bittersweet and semi-sweet]-(Ayu also used mixture of dark & semi sweet chocolate 90g)
1 1/2 cup [120 g] cocoa powder
1 1/2 cup hot brewed strong coffee-(Ayu used 2 packets of 3-in -1 instant coffee +11/2 cup hot water)
1 stick [4 oz / 113 g] unsalted butter-(Ayu used salted butter)
1 1/2 cup [340 g] granulated sugar-(Ayu used 11/4 cup-[277g] fine sugar)
1 cup [220 g] light brown sugar-(Ayu used 1/4 cup-[57g])
2 3/4 cup [350 g] cake flour
2 tsp baking soda
3/4 tsp baking powder
1 1/4 tsp salt-(Ayu added only 1 tsp)
3 large eggs
3/4 cup [165 g] oil-(Ayu used corn oil)
1 1/2 cup [360 g] sour cream
2 tsp vanilla extract


Instructions -

  1. Preheat oven to 300 F [150 C]. Grease and line two 10 inch, or 3 8 inch cake pans.(Ayu used 3 9"tray, cake slight quite high)
  2. Over low heat, stir together the chopped chocolate, cocoa powder, coffee and butter until everything melts and a nice thick paste is formed. Set aside to cool.
  3. In a medium bowl, sift together the sugars, flour, baking soda, baking powder and salt.
  4. In a large bowl, beat the eggs till slightly thickened and lightened in color. Whisk in the oil, sour cream and vanilla. Stir in the chocolate mixture, mix well. Add in the flour mixture, mixing till just combined.
  5. Bake for 50-60 minutes, or until a wooden skewer inserted comes out clean, and the top feels springy to touch. It's alright if the top feels slightly sticky, it's still baked through, that's just how the cake is. Cool on wire rack. Since this cake is very soft, I recommend freezing the cake layers before using! It always makes for easier cake assembly.
For the salted caramel filling -
1 cup [220 g] sugar
2 tbsp [20 g] light corn syrup
1/2 cup [130 g] heavy cream-(Ayu used whipping cream)
1 tsp fleur de sel-(Ayu just used normal salt)
1/4 cup [60 g] sour cream-


Instructions -
  1. Combine 1/4 cup water, the sugar and the corn syrup in a medium saucepan, stir to combine. Boil on high heat till the mixture reaches 350 degrees on a candy thermometer. If you don't have one, just cook till it's amber colored, about 8-10 minutes.
  2. In the meanwhile, heat together the cream and fleur de sel till it dissolves. Don't let the cream boil. Add it to the caramel once the caramel mixture is ready. Whisk it together. Whisk in the sour cream.Once the caramel has reached to amber colour, Ayu just added the rest of the whipping cream, salt and sour cream quickly till incorporated on low heat till mixture has melted) Allow to cool to room temp.
  3. You can use this immediately, or refrigerate upto 3 days before using.

For the whipped caramel ganache -(Ayu made 1/2 of this amount)
1 pound dark chocolate, chopped-(450g-Ayu used 225g )
1 cup [220 g] sugar-(Ayu used 1/2 cup)
2 tbsp [20 g] light corn syrup-(Ayu used 1 tbsp)
1 1/2 cups [390 g] heavy cream-(Ayu used 195g whipping cream)
4 sticks [1 pound / 452 g] butter, cut into tbsp sized pieces, slightly softened-(Ayu used 1 butter-250g)


Instructions -
  1. This portion is the same as the caramel filling, so you already have a base to judge on.
  2. Combine 1/4 cup water, the sugar and the corn syrup in a medium saucepan, stir to combine. Boil on high heat till the mixture reaches 350 degrees on a candy thermometer. If you don't have one, just cook till it's amber colored, about 8-10 minutes.
  3. In the meanwhile, heat the cream, without letting it boil. Add it to the caramel once the caramel mixture is ready. Whisk it together. Let cool for 5 minutes.
  4. Add the chopped chocolate to the bowl of a stand mixer. Pour the caramel sauce over the chocolate, letting it sit for about a minute before mixing till the chocolate has completely melted.-(Once the caramel has reached to amber colour, Ayu just added the rest of the whipping cream & chocolate into the caramel and quickly stir till incorporated using very low heat till all the mixture has melted)
  5. Now fit the micture with a paddle attachment, and beat the mixture on low till the bowl feels cool to the touch. Add the butter and increase speed to medium high till it's well incorporated, thickened and whipped, about 2-3 minutes. Let cool slightly before using, to make it easier.


Assembling the cake -
  1. Slice the cake layers into 2 using a serrated knife or a cake slicer. I made a 3 layer cake,(Ayu used 3  9" tray) but you could make it a 4 layer cake as well, in fact, the salted caramel filling would be the perfect amount for a 4 layer cake.
  2. Also slice off the tops of the cake. Lay down one sliced layer on a cake board, and add about 1/3rd of the filling. It will seem like it's too little, but it has so much flavor that the amount is perfect. Spread to the edges. You'll notice that some of it gets absorbed into the cake, that's supposed to happen!
  3. Lay on the next layer, add another 1/3rd of the filling, and lay on the last layer. Save the bottom half of a sliced layer for the top, and lay it on inverted so that you have a flat top.
  4. Now put on a light layer of the ganache, just to seal in the crumbs, called a crumb coat. Refrigerate for 5 minutes, then lay on the rest of the ganache and frost as desired [I used a cake comb, it's a lazy decorators best friend!]. Serve immediately. If you must refrigerate, reheat the cake for 10-20 seconds in the microwave, there's nothing worse than cold cake!!(Ayu didnt put in the fridge just leave it outside at room temperature but in a covered cake caddy for 3 days)

Wednesday, October 05, 2011

Ayam Masak Bawang Putih

Hari ni Hasif, sounded, 'Ma, can you update your blog, very embarassing lah my gambar kat blog mama tak gerak2...hehehe....bukan mama tak nak update, I said..  I was very busy lah..ingatkan nak tunggu I habis typekan recipe for the birthday cake tapi it seems macam panjang pulak sebab kita ingat nak translatekan to Malay as the recipe was in English...tak apalah, kita masukkan recipe ni dulu yang telah kita cuba during the fasting month kemarin, tapi tak sempat nak masukkan blog sebab dah sibuk dengan buat kuih..hehehe....

Recipe yang dah lama masuk list tapi baru hari tu dapat kesempatan untuk mencuba datangnya dari dapur Faradean, yang lama menyepi...sedap ayam masak macam ni..although kalau tengok bawang putih yang digunakan agak banyak, tapi pada kita ok aje bila dah masak tu...sedapppp..Thanks Fara, akak share the recipe here for the rest to try juga ya..

Ayam Masak Bawang Putih
Sources:From Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan
dari Rancangan Jom Rasa

Bahan-bahan
250g daging ayam yang dipotong dadu..sederhana saiznya-(Ayu gunakan 500g dada ayam)
7 ulas bawang putih- kupas kulitnya dan jangan dipotong-(Ayu ketuk aje)
7 ulas bawang putih- dipotong nipis-nipis
5 ulas bawang merah- dimayang
2 biji cili merah-dipotong -(Ayu gunakan dalam 5-8  cili padi diketuk)
2 sudu besar sos cili bawang putih-(Ayu gunakan Thai cili sauce)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
Lumur ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.(+sedikit halia kisar, Ayu tambah)
Panaskan kuali dan 1/2 kuali minyak . Pastikan minyak betul-betul panas.
Gorengkan ayam dengan 7 ulas bawang putih yang belum dipotong (iaitu yang sebiji-sebiji)
Gorengkan hingga ayam agak garing dan aroma bawang putih harum. Hati-hati jangan sampai hangit pulak bawang putih tu. Bila sudah garing..angkat dan toskan.
Kurangkan minyak...tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak je.
Panaskan kuali..tumis dulu bawang merah, bawang outih yang dipotong nipis dan cili merah. Tumis hingga terbit aroma. 
Masukkan pula sos cili bawang putih, sos cili dan tomato ke dalam tumisan bawang. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Hidangkan..