Tuesday, January 31, 2012

Chewy Gooey Yummy Brownies

Assalammualaikum warahmatullahhiwabaratu...lamaaanyaaaa tak update blog...maklum ler semenjak dua menjak ni mood nak update macam tak ada ler..apasal ya...mungkin juga keadaan disekeliling yang membuat kita berperasaan begitu....haish...entahlah sampai bila blog kita ni boleh bertahan lets wait & see...walaupun mood nak update tak ada, tapi   mood memasak tetap ada, as mood nak makan SENTIASA  ada ...hahaha....yang hairannya mood ambil gambar pun masih ada juga ni, ...so I guessed masih ada hopelah ...heheh..
So banyak gambar yang back log yang masih terkandas dalam folder yang menanti untuk dipamerkan ...

Oops for my Chinese readers, friends or guest..hope it is still not too late to wish you guys a Happy Lunar New Year 2012, may this year  bring joy, happiness wealth, health & prosperous one ya... Talking about the New year, I made this brownies, the other day, to be given to my neighbour next door, a Mr Hubby's close friend and Auntie the part time helper... Overall I made 2 batches which I baked in an 8" tray and I've got 4 trays..so 1 tray for the family to eat..my mum loves this brownies so much that she ate so many..hehe..

Yes this is the best Chewy Gooey Yummy Brownies that I ever baked.. Actually I have baked this before, but way before I have a blog...so here it is  the  wonderful  & marvelous brownies..thanks to Bro Rozzan & Mase for sharing ...this is definitely a keeper..
Chewy Gooey Yummy Brownies
Sumber : MasE
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya
A
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2-(Ayu gunakan dark, semisweet & milk chocolate)

B
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)-(Ayu gnakan 300g aje)
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco (I used 1 sudu makan)

C
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko-(Ayu gunakan kacang hazelnut- di kisar kasar)


Cara-caranya
1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (saya gunakan loyang 10" x 10")
2. Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.
3. Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.
5. Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.
7. Setelah masak, biarkan brownie tu dalam acuan hingga sejuk. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman.
8. Enak dimakan begitu saja atau dibubuh ganache. Boleh juga dimakan dengan ais krim.


(Ayu tak buat ni, Ayu gunakan balance chocolate ganache dari sini )
Untuk Bahan Krim Cokelat atau Ganache, saya gunakan resipi yg sama dari sdri Diella
CREAM COKLAT / GANACHE
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin (saya guna mentega)
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas brownie dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.


52 comments:

Rima said...

Salam Ayuuuu
Apasal tak tido lagi.. kita kat sini baru pukul 8:51pm so kira lagi siang lah but kerana kat sini magrib pukul 6pm right now macam dah tengah malam.. macam nak bubuk pun ade hahaha

Brownies memang addictive kan.. especially if u eat it warmish.. macam rindu.. dah lama tak hidup engine membaking.. kat sini ade oven pun cannot do anything.. no mixer.. no weighing scale.. how?? agak agak i no like.. wait waste electric only :op

Mamasya said...

Aslmkum Ayu
Tu dia berderet entry....tak tahu nak yg mana satu....semua nampak sedap.pucuk ubi cicah air asam...mkn dgn ikan sepat,berkuahkan ayam masak lemak...pasti menambat selera...boleh bertambah mkn...
Chewy Gooey Yummy Brownies ni cukup femes tp asyik bertangguh nak buat....dgn penuh choc..yummm.
re;Ayu, kalau debu kuning/oren tu maybe boleh ganti dg kunyit. yg merah tu mungkin ganti dgn pewarna merah.

Wani said...

salam kak ayu ... berderet betul entry ... sampai tak tahu nak pilih yang mana satu dah .. tapi wani berkenan yg brownies ni punya sebab faveret hihi ... banyaknya nya guna telur @_@.. tapi nak tanya kak ayu .. mcm mana kak ayu bakar sampai brownies tu mcm flaky kat atas tu ..tip bakar ke ?

dZana said...

subuh2 dah mgadap brwnis ayu.. harus ku kerjakan balik skool nnti.. huuuu

quinnie said...

sedapnya kak ayu...cooking choclat lak yillek...hmmmm

quinnie said...

kak ayu...lagu korea ni si taeyon snsd nyanyi ke? sedap la pulakss..hahhaha

K.Nor said...

salam ayu... kita serupaaaaaaaaa... mood blogging terbang melayang2 jer rasanya.. mmg ada berderet gambar dlm folder tp nak mengarang dn nak update tu, ermm... bercinta yg amat..

dulu boleh kata anak2 semua ada, k.nor yg tak ada peluang nak guna pc tp skrg ni sorang pun tak ada kat rumah.. aih.... selalu jer ada alasan kan... meh tulun hapdetkan utk nor.. hehe

ermm nor pun plan nak buat brownies utk bekal2 arini.. rasanya pernah buat gak chewey goey brownies ni dulu

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, tak masuk rupanya komen akk tadi, dh publish huhu. Sama mcm akk juga, mood nak update memang merudum la ayu.

Nampak sedap n menarik je brownies tu, tapi akk tak pernah buat lagi brownies, masa tengah angin nak buat ada je benda yg tak cukup huhu, mintak lah setengah loyang yu

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Sedapnya brownies kak! Aiyooooooo takleh tahan tengok topping dia...drool :)))

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi...sedapnya..Ayu..akak ambil resipi ya...confirmla boleh gelar ayu Chocolate Queen...you made fabulous recipes with chocolate

Ummi said...

Assalam Ayu cayanggg...waaah cantik menarik bronis dia...akak tengok pun leh terasa2 kat tekak ke"chewy goey"nya itu....meh sini 4 potong.. Biasalah kita ni kan, mood memasak dan mengupdate x datang sekali, rajin masak, malas nak update, malas masak, nak mengupdate xda pulak entry...hehehe

ady said...

as-salam kak Ayu
berderet2 entry kak ayu ya..semuanye npk sedap2 belaka..yg paling sedap tgk chewy gooey yummy brownies..ada lagi ke kak Ayu brownies tu..kalau ada faham2 ajelah!!!

Sidratul Muntaha said...

YA Allah kak
ayu pun baru buat minggu sudah
tajuk dlm entry pun lebih kurang sama
huhuuhuh

Nuridah said...

Assalamualaikum ayu,

sihat ke?? Rindu ngan Ayu..nk lambai2 bumbung rumah pun tk nampak...hehe..nanti kak Nur cycling kat sana erk??

Brownies munger2 tu ader lagi ke?? Hehehe...kenapa surrounding buat you hilang mood...nanti senapang gajah nk kena keluar balik nie...haha.Ayu, kak Nur sedih la boy sakit..aduh kalau boleh biarlah kita yg sakit jgn anak2...eh tapi kalau kita sakit pun susah juga...hehe.

CT Delima said...

As'salam Ayu

I like brownies, sekali ngadap mahu berkeping2 juga hilang tu nanti. Tapi memang betul tau, ct sekali pernah buat resipi dari siapa tak ingat dahh makan sekali tak cukup tambah lagi dan lagi...hihihi

Ingat nak buat jugalah ..sebab lama tak baking brownies ni :)

Gee® said...

Ayuuuuu....terlior laaa

Anna Qawina said...

salam Kak Ayu...ridu sama akak & menu2 aak ni walau nak cuba tu tggu rajin yg tah bila dtgnya..hehe.

nOOrsha said...

salam kak ayu..sedapnye brownies@! lame x buat berownies.. sy pun suke chewy goey yummy brownie s ni.. mmg bes kan kak :)

Puspha said...

Irresistible!!

Anonymous said...

Assalam Ayu...berderet2 di post sampai KSal slowdown baca...Brownies kalau chewy gooey rasa macam cake ke?Looks yummy dgn cokelat lagi...masuk list ok...Ksal....

Ayu said...

Rima- walsklm, heheh..stay up late nak masukkan entrylah Rima...siang sibuk uruskan itu ini..hehe....oh kat sana about 7 hours difference eh...
Brownies memnag addictive..dah start satu mesti nak capai 2-3 ketul lagi..haha..
miss baking, tak apalah relax aje dulu kat sana..nanti dah balik sini bolehlah start balik...:)

Ayu said...

mamasya - walkslm, hahaha..begitulah mama, sekali ada time ni masukkan lah aje..nanti tak ada time, satu pun tak ada..hehe..memang set lauk2 kampung menjadi kegemaran kami ni mamasya..
chewy brownies, memang dah lama fampus, ramai juga yang dah mencuba, mamasya pun harus cuba juga tau..memnag yummm....
re:- ok mama thanks for the info tu satu hari nak buat juga nasi tu..

Ayu said...

wani - walkslm, hahaha..ada time masukkan as much as possible..hehe..betul tu wani brownies ni guna telur sampai 7 biji, tapi sedapp..hehe..the flaky top tu adalah kejadian dia sendiri wani..akak tak adjust apa2 pun...mungkin bahan gula dalam brownies ni yang kasi effect macam gitu...

Ayu said...

dzana - hehehe..wah subuh2 cikgu dah singgah kedapur kita ni ya..

quinnie - sedap ni Q, pilah beli cooking chocolate tu Q..lagu korea ni aah memang taeyon yang nyanyi..shes from girls generation..ni lagu dari drama IRIS 2, Athena war of godess..

Ayu said...

Nor - walkslm, betul tu Nor, gambarnya banyak, tapi nak menaip & mengupdate tu macam malas semacam gitukan..hehe..itu sebab bila mood nak update datang masukkan a few sekali, sebab kalau nak satu2..sampai bila tak game..
ah sekarang anak2 Nor, tak ada, so jaranglah masak2 sakan kan Nor, sebab tinggal 2 orang aje tu..so memanglah tak ada mood..kalau kita pun lebih suka bw dan collect recipe2 baru aje.. ..betul tu Nor, rasa2nya ramai juga yang dah pernah buat brownies ni..memng famous satu masa dulu..

Ayu said...

embun rosaliza - walkslm, aduh ramai juga blogger masakkan yang tak ada mood ya..
musim kot?..hehe..tulah kan kak..nak tahu apa sebab juga nikan..kita ingat kita aje rupanya ramai juga.. cubalah brownies sedap ni tak bedek..hehe boleh nak satu loyang pun boleh..tapi kena buat lagilah sebab yang ni dah habis dah..hahah

Ayu said...

love2cook - heheh..Love, memnag sedap brownies ni..kalau dapat toppingnya fully chocolate lagi sedap..tapi pasal akak malas nak buat lain with this pun dah sedap juga..

Ayu said...

paty - silakan kak wahahah..title baru untuk kita ke tu?..hahah..chocolate queen in makan chocolate bolehlah kak haha...thank you for the compliments, tak adalah fabulous kak, its just that i just love to try out recipe yang penuh dengan coklat..

Ayu said...

ummi - walkslm, betul tu kak..agree 100%..bila mood memasak ada mood update tak ada..bila nak update datang, material pulak tak ada...hahha....memang angin betullah kan..hahha

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..begitulah ady..bila ada time tu masuk sekali as if there no tomorrow..hahah..sebab nak redeem balik those days yang tak dapat update..brownies ni dah habislah ady..akak faham tapi nampak gaya kena buat lagi khas buay ady ..heheh

sidratul - oh ya ke ..sedapkan brownies chewy2 macam gini..:)

Ayu said...

Nuridah - walkslm, sihat kak makin sihat lagi ada..haha..ah kalau knur cycling kat sini jenguklah atas tingkat 4..hahaha..
Brownies ni dah lama habis..entahlah kak surrounding ke kita sendiri ke..tak tahu nak cakap ..agaknya mood ni datang tiap2 bulan ke?..hahah..alamak kalau nak keluarkan senapang gajah dah serius tukak...uish simpan balik kak masih boleh bertahan lagi ni..kalau tak boleh tahan kita pinjam dgn akak balik ya..hahaha....
Harap boy dah ok ya ka..mungkin dia penat sangat tu..just let him rest ajelah..

Ayu said...

ct delima - walkslm, betul tu ct, sekali hadap memnag berketul2 sama macam kita juga ni..haha..kalau brownieslah memnag tak tolak punya kan..cubalah ct ..

gee - heheh..marilah ambil seketul dua ..eh tak cukup , mesti nak lebi

Ayu said...

anna - walkslm,. lama juga tak dengar suara anna, samalh rindu juga ni..heheh..
usih anna memnag rajin buat kek apaaa..hehe

noorsha - walkslm, ah betul sha..memnag sedap brownies ni..sha pun dah buat ya..tak salah ramai juga yang dah cuba...cuma akak tak perasan siapa2 yang dah buat..

Ayu said...

pushpa - come you should try some..hehe

kak sal - walkslm, hahah tak apa kak slow & steady ya..hahaha...
brownies kalau chewy dia tak macam kek kak, dia macam moist lembut bila gigit tu rasa macam dalam mulut tu chewing gum kot..hehe cuma chewing gum tu bila kita gigit tu dia tak pecah yang brownies ni bila kita gigit dia stays in the mouth slightly lama sikit..kalau brownies yang jenis cake tu pun ada juga, ah yang tu memang rasa macam kek..

Zaliedana said...

Kak Ayu cayang,camner lambat pon nk juga yinggai komen,mmg wajib singgah sini klo da n3 baru..cma lmbt komen sbb tenet lambat cam nak mampus nak loading kak oi,,huhu geram yg amat..Akak brownies nmpk agt2 mnggoda,penuh ceklat,ai likeee..

cik cek said...

Memang terlewat sgt la kalau nak ngendeng kat Ayu brownies ni...lama dah tak buat...nampak sedapnya...:)

Fiza Amran said...

sakam ,

k ayu..apa khabar rindu nya lama tak bercakap2 kalau k ayu ada mood berblogging nanti boleh tak buat entry perbezaan antara brownies and cake... masih konpius ..

thanks lovely.....

Only Fish Recipes said...

wow...perfectly made brownies...looks absolutely delicious :-)

eina said...

salam kak ayu..ngeh ngeh ngeh,sama lah kita..mood nak berblog tu cam tercampak ntah kemana2 kan...sabau je la..tp msk ttp msk..nun dlm folder berlambak pic beratur nak di publish..sabau je laa

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Samala kita, akak pun dah bermalas2an nak update blog, tp mood masak masak tetap ada sebab terpaksa masak hahahaha

Brownies tu kerap juga nampak satu ketika dulu, tp akak tak pernah buat lagi, nampak cute la bila letak bunga2 kat atas brownies tu, rasa cam nak ngap seketul

Ayu said...

zaliedana - alahai terharunya akak dengar ct!!!!!!
terimakasihlah masih luangkan masa nak comment kat blog akak ni..
hahahah adohai..bila ct cakap 'tenet lambat cam nak mampus loading'..akak tak boleh tahan menyembur air liur membaca ni tau..hahaha....sabaq na!! sabaq..haha..
memnag very choclatey ni ct..harus dibuat ...sedap..

Ayu said...

cik cek - hahah kak cek..memang punnn terlewat dah..hahah..kena buat sendirilah kak cek nampaknya tu...hahaha

Ayu said...

fiza arman - walkslm, fiza!! lama tak dengar suara, the future bride!!!..
aduhai..akak tak pandailah fiza nak buat entry macam gitu..akak ni pun bukanlah pandai mana..yang biasa2itu oklah..ni nak explain ada sikit lutut terketaq2 ni..hahah..
brownies ada yang macam kek rasanya dah tentulah macam kek ..dan ada yang chewy macam bergetah gitu bila digigit..so the difference is just that..harap membantu?..aduhai..akak tak reti nak explain ni fiza oiii..haha

Ayu said...

only fishes - thank you dear..you should try & bake this..its really chewy & fudgy..

eina - walkslm, hahah..tulah eina, macam trend lah pulak kan..sekarang pun akak tengok bloggers dah tak ramai yang update blog diaorang on the ball..semua makn masa yang lama juga untuk mengupdate satu2 entry...heheh..tak apalah kan..we just take our time..asal blog berudate sudahlah..makan masa pun tak apalah..

Ayu said...

wattie - walklsm, betul tu kak wattie...macqam kita cakp dgn eina kat atas ni..mungkin sekarang bloggers2 masakan dah tak rasa competitive untuk mengupdate,
mungkin sebab2 yang kita pun tak tahu lah kan ..
aah kak brownies ni memnag hot suatu masa dulu...kit baru ni buat untuk masuk dalam blog tapi dah pernah buat dulu2 time sebelum ada blog lagi..hehe

Engineers Love Cooking said...

Salam, you have nice blog with a lot of recipes. You are invited to visit mine at http://cooking-engineer.blogspot.com/ All recipes are tested.

Melly Octaviana said...

Morning Kak Ayu.. masih ada lagi kah brownies nya. Dari dapur Kak Ct pun dapat brownise, di sini pun dapat brownise.. sekarang Melly ngidam brownise jadi nya.. hehe

Chik Mimi said...

kakak cayangggggg dengar tak suara kitaaaaa ,miss u kak kita pun tengelam timbul kak,jangan tinggalkan daku
Kak brownies ni yg 1st sekali kita cuba jumpa kat rumah D terus jatuh chenta sedapkan kak

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak ayuuuuuuuuuuuuu.......i'm addicted to brownies jugak2!!!!....mmmm but nafsu makan lagi byk lagi nafsu buat....mmmmm missed kak.....

Ayu said...

engineers love cooking - walkslm, thank you for dropping by..the recipes are also those that i have tried & tested..will drop by soon at your space ya..

melly - morning melly, ooo sudah habis brownies ni ..hahah sudah jadi baja..
wah..harus dibuat tu melly kalau godaannya makin kuat...:)

chik mimi - hahahah aduh sakit telinga akak.. mi, jerit ya..hahaha..akak tak kan tinggal kamuuuuu...memang sedap brownies ni kan mi..very moist & chocolatey..

ayu - walkslm, hahahaha..pilah buat ayuu..hahaha...missed you too dear...
hope everything is ok on your side..

sudipVSsenduk said...

ayoyo! pengsan sedar pengsan sedar sampai 4,5 kali bila tengok brownies ni..


lama tak buat pucuk ubi rebus cicah air asam, biasa cicah sambal kacang pecal je...

Ayu said...

sudiVsenduk - hahaha..ayoyo..jangan pengsan loh..tak kuat kita nak angkat loh..haha..
pucuk ubi kat bawah tu, selalu pun kita cicah dgn kuah kacang cili padi aje..sekali2 sedap pulak cicah dgn air asam tu..