Monday, February 20, 2012

Scrambled Egg Lobak Masin

Side dish yang kita gandingkan dengan lauk Singgang Asam ikan Unga..actually dulu pernah buat tapi terlebih tuang lobak masinnya..telur nya pulak terkurang so rasa lobak asin yang lebih..hehehe kali ni kita letak sikit .untuk buat rasa aje...sedapp..kalau makan dengan bubur pun ok ni...Terimakasih kak Rinn, minta izin dipanjangkan recipenya disini pula ya..


SCRAMBLED EGG LOBAK MASIN 
Sources:-From Rinn Chan Fotopages
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN:

Segenggam Lobak masin cincang -(Ayu gunakan 2 sudu besar)
1 biji bawang besar -(Ayu gunakan bawang besar yang medium size)
2 ulas bawang putih -(Ayu gunakan 1 biji aje)
3 biji cili api -(Ayu gunakan 5-10 biji)
Segenggam udang kering -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
5 biji telur -(Ayu gunakan 3 biji)
Secubit lada hitam kisar kasar
Seidkit minyak masak utk menumis
* Sukatan bahan-bahan boleh disesuaikan ikut citarasa masing-masing. Tidak perlukan garam kerana lobak masin akan mencetuskan kemasinan yang sewajarnya.

Hiris bawang besar, bawang putih dan cili padi. basuh dan rendam seketika udang kering, kemudian cincang halus. Tumis semua bahan-bahan hiris tadi hingga agak layu. Masukkan lobak masin. Kacau rata. Pecahkan telur ke dalam tumisan. Kacau-kacau hingga kelihatan seperti scrambled eggs. Tabur lada hitam kasar.

No comments: