Friday, April 20, 2012

Moist Sour Cream Chocolate Cake

This was the cake that  I baked during my absence from blogging for my second son Iqram's 11th birhtday on the 28th March..too bad, cant post it on the actual day as during that period cant post it here as I was really not in the mood..
Anyway.. we just celebrated macam biasa aje..tak adalah besar mana pun, cuma pergi dinner aje..Iqram requested nak makan kat Seoul Garden, tapi when we reached the restaurant it was packed and got to wait outside for over an hour(although dah call & reserve but as usual no booking but just walk in), till Mr Hubby naik  angin..haha sebab jam dah pukul 8.30 malam,tapi masih berlegar2 kena tunggu kat luar restaurant... bila ditanya at the counter disuruh wait for 5 minutes nanti dipanggil..tapi after  20 miniutes tak juga dipanggil2, bila diapproach, same answer another 5 minutes disuruh tunggu lagi..as we knew that the last order would be 9.45pm, we felt that 'boh hua'(not worth) to wait any longer...last2 semua agreed makan kat Al Amin restaurant sudah....hahaha...kesian birthday boy memang suka makan kat Seoul Garden tu, tak apalah lain kali tak birthday pun boleh pergi jugalah ya...
This year, for the first time kita belikan dia jam tangan as his birthday present...sebab selalu mama tak kasi present cuma buatkan kek aje..hehe..ok bukannya tak pernah ada jam tangan sebelum ni tapi selalunya beli yang cheapo punya aje....(mama dia kan cheapskate)...alah yang jenis satu $15 tu..kadang2 beli kat Malaysia satu RM$20..hahaha..jam2 ni pulak boleh hanya bertahan 1 minggu the earliest or 1 bulan the latest(depends si pemakainyalah)..lepas tu the cover tertanggallah, the belt tercabut lah..kena pulak sipemakai yang 'ganas' asik dibuat main aje jam tu, that was why mama felt no reason to buy for him yang mahal punya ...sebab cepat jahanam, hehehe!.... kita tanya birthday boy nak apa for his birthday.. macam biasa juga jawap 'tak tahhhhhu'(actually dia nak game kinect, tapi kena reject from both his parents sebab takut tak ingat nak belajar nanti..)..so kita suggest nak jam tangan tak?..Dia jawap boleh jugaklah..tapi nak jam yang boleh kena air punya..(dalam hati amboi! demand seh)..So I've got for him the jam G-shock..(still cari yang offer punya)...haha..boleh dibawa swimming dan segala yang kena mengena dengan air no problemlah..Ah jam yang ini barulah melekat kat tangan si Iqram ni..kalau tak asik dibuka dan tak pernah lama ditangannya tu..well yang ini memang sengaja dibuat mandi, memang sengaja ditadahkan air kat jam dia tu..aduhai..
OKlah itu ..cakap tentang kek ni pulaklah ya..macam biasa kek mesti nak COKLAT jugak..dan macam biasa Iqram requested tak nak yang ada bercream..just plain chocolate cake..kek ni pun dah lama masuk list dalam kek coklat kita..nak buat asik tertangguh aje..actually this cake kita dah buat 2 kali..pertama kali was just buat makan2 aje and taklah deco macam nak buat birthday cake, cuma curahkan choco ganache..The first time kita buat kek ni menghasilkan kek yang besar, kita gunakan loyang 10 inci..although Along letak situ loyang 9' tapi kita rasa kalau guna loyang 9' kena bakar 2 kali sebab, I tried pouring kesemua adunan tu adunan touches almost the tip of the loyang so terpaksa tuang balik dan bakar dalam loyang yang besar lagi sikit...This cake is really very moist, memang terasa kecoklatannya..sedapp..dapatlah tuition teachers si Iqram merasa kek ni, semua cakap sedap dan 'very solid'(chocolatey).. the chocolate ganache tu kita ikut along punya chocolate ganache for the first attempt, but I used my own chocolate ganache for the second attempt sebab kita hanya buat 1/2 adunan kek tu dan kebetulan whip cream kita dah tinggal sikit so I used my recipe for that..

The decorations pulak kita gunakan Valrhona Les pearl(chocolate beads) kat tepi nya dan chocolate nuggets for the topping kat atas tu..bertambah2 lah lagi rasa chocolate dalam kek ni..semuanya bercoklat..hehehe..Along cayang, terimakasihlah for sharing this recipe...kita minta izin letakkan recipenya disini pula ya,..Siapa2 yang nak mencuba tapi tak ada sour cream tukan boleh juga gunakan yogurt tapi add sikit melted butter dalamnya..
Note:-1 cup sour cream = 3 tbsp melted butter + 1 cup yogurt

Moist Sour Cream Chocolate Cake
By: Roz@HomeKreation
Source-Cake: AllRecipes
Makes 9" round-(to Ayu maybe 2x 9" trays) or a 10" tray
(Ayu bake 1/2 the amount below using an 8" cake tray)
INGREDIENTS:
1 cup Cocoa-(Ayu used 1/2 cup Valrhona cocoa powder)
1 cup Boiling Water-(Ayu used 1/2 cup)
1 cup Butter - softened -(Ayu used 1/2 cup)
2½ cup Sugar-(Ayu used 1 cup+11/2 tbsp)
4 Eggs-(Ayu used 2 eggs)
2 tsp Vanilla Essence-(Ayu used 1 tsp)
3 cup Cake Flour*-(Ayu used 11/2 cup)
2 tsp Baking Soda*-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp Baking Powder*-(Ayu used 1/2 tsp)
½ tsp Salt* (* sifted together) 
1 cup / 8 oz Sour Cream (I used 200g packet)-(Ayu used 140g)

METHOD:
1. Dissolve cocoa & boiling water.
2. Cream butter & sugar until light.
Add in VE(Vanilla Essence) and egg, one a time while beating until well mixed.
Fold in flour and sour cream alternately, beating well after each addition.
Lastly, add in cocoa mixture.
3. Bake 170C for 1 hour until cooked when tested with skewer.
(I baked mine for 1½ hours, testing it every 10 minutes after 1 hr).
4. Unmould after 10min and cool completely before slicing then layer/spread with chocolate ganache.

Chocolate Ganache
Source:-From HomeKreation
450g Chocolate - chopped
300g Cream
- Place both in a pot & cook small fire until chocolate melt.
- Cool slightly before layering cake & spreading on top. 
QUESTIONS RECEIVED & ANSWERS:
Q1: How to spread the ganache smoothly?
A1: Pour the ganache at the center of the cake and let it spread naturally until the whole top of cake is covered (no need to use spatula to spread). The ganache will be thicken at room temperature after a while and will not be pourable then so you must not delay the process. 
For side of the cake, wait till the ganache thicken slightly & spread using back of a spoon. Then comb the ganache for pattern as shown using cake scraper.
Cover the edge of the cake with tiny rosette using small star nozzle.


Bahasa Malaysia Version
Sumber-kek: AllRecipes (di alih bahasa oleh HomeKreation)
Saiz: 9"bulat-(Pada Ayu mungkin boleh gunakan 2x loyang 9') atau 1x loyang 10"
(Ayu hanya menggunakan 1/2 adunan dibawah dan menggunakan loyang 8" aje)
BAHAN2:
1 cwn Serbuk Koko-(Ayu gunakan 1/2 cawan valrhona cocoa powder)
1 cwn Air Panas-(Ayu gunakan 1/2 cawan)
1 cwn Mentega - di lembutkan-(Ayu gunakan 1/2 cawan - dalam 115g)
2½ cwn Gula-(Ayu gunakan 1 cawan + 11/2 sudu besar)
4 bj Telur-(Ayu gunakan 2 biji)
2 st Esen Vanilla-(Ayu gunakan 1 sudu teh)
3 cwn Tepung Kek*-(Ayu gunakan 11/2 cawan)
2 st Baking Soda*-(1sudu teh)
1 st Baking Powder*-(Ayu gunakan 1/2 sudu teh)
½ st Garam* (* ayak sekali) 
1 cwn / 8 oz Sour Cream (Along guna peket 200g mcm gambar)-(Ayu gunakan anggaran dalam 140g)

CARA2:
1. Campurkan koko & air panas. Ketepikan.
2. Pukul mentega & gula sehingga gebu.
Masukkan EV(Esen vanila) & telur sebiji2 sambil di pukul rata.
Gaulkan tepung & sour cream berselang-seli sehingga habis & sebati.
Akhir sekali, gaulkan bancuhan koko tadi.
3. Bakar 170C selama 1 jam sehingga masak (test dgn lidi).
(Along punya masak selepas 1½ jam, test setiap 10 min selepas 1 jam)
4. Keluarkan dari acuan selepas 10min dan sejukkan.
Potong kek kpd 2 atau 3 lapisan.
Lapiskan/di sapukan dgn chocolate ganache.


Chocolate Ganache
Source:-From HomeKreation 
450g Coklat - potong kecil
300g Cream
- Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
- Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.
SOAL JAWAB:
Soalan 1: Bagaimana cara nak sapu topping supaya licin.
Jwpn1: Tuang ganache kat tengah2 kek sehingga merebak sendiri menyelaputi seluruh permukaan atas kek - tak payah guna sudip sebab nanti permukaan tak licin. Ganache yg di biarkan terlalu lama di suhu bilik akan membeku sedikit & ini akan menyulitkan proses menuang, jadi jangan tunggu2 ok.
Untuk bahagian tepi, biar ganache beku sedikit & sapu bahagian tepi kek menggunakan bahagian belakang sudu. Selepas tu, boleh lah di garu menggunakan scraper untuk mendapatkan pattern spt dlm gambar di atas.
Paipkan pettern rosette kecil untuk menutupi tepi keliling atas kek.

Chocolate Ganache
Source:-From Ayu@curlybabesatisfaction
250g dark cooking chocolate(Ayu used Valrhona)
200g whipping cream
1 tbsp butter
Double Boil whiiping cream and add in chocolate & butter, mix till chocolate melts and let cool.


82 comments:

K.Nor said...

ni lah yg paling ku rindu kat kepuasan bb kerinting nih.. kek cekelat!!! hehe

adda syuhada said...

peberetttttt....meleleh air liur nengok...xpernah lgi cuba wat kek bagai ni..bila la nk cuba..tp mintk copy resepi yer..mana la tau terbuka ati nk blaja membaking lak..

Anonymous said...

Nice Cake. May I ask where can I purchase the valrhona beads? I guess it must have taken a lot of time for you to arrange the beads so nicely at the sides?

Sally

Ayu said...

Nor - wakakaka....tersembuh air kopi kita tengah minum bila baca comment Nor ni..hahahaa....kek coklat dulu, sekarang dan selamanya..hahaha

Ayu said...

adda - silakan adda..bila2 dah teregerak nak cuba boleh mencuba kan..sebab recipe dah ada ..akak dulu pun tak tahu nak buat cake..tapi semenjak dah masuk asar ni memnag minat betul dengan baking2 ni..

Ayu said...

Hi Sally,
i bought them at Sun Lik trading..
if you from Singapore I think you know where is the shop kan..
Not really take up timelah maybe around 20-30 minits aje..heheh..while the choc ganache still soft lah..

Chik Mimi said...

Kakkkkk cantiknyaaaa,sedappppnya
bilala nak deco macam akak ye kita ni keras tangan tak pernah nak deco2

Ayu said...

chik mi - uish akak pun bukan pandai mana tu mi..main tampal2 aje tepi tu ha..piping pun berterabur lagi...
insyaallah mi pun boleh !!!

AZLITA AZIZ said...

Happy B'lated B'day untuk B'day boy..

Baru perasan blog ayu dah beroperasi semula..

Jangan sedih2 ye Ayu.. buangkan segala gundah gulana yg penting kita happy di dapur..

welcome back.. my dear

Cantik kek tu.. nampak sangat moist sudah semestinya sedap!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu....Halllooooo hallloooooo...wahhhh ngencesssss bila tgk kek cokelet ni...

Ummi said...

Assalam Ayu cayang....wahh sudah kembali..sukanya akak, rindu tahap gaban daaahh taauuu..Happy belated birthday to your boy...Seperti biasa, kek coklat Ayu x pernah mengecewakan pandangan mata akak, kalau laaa dpt merasa...alangkah bahagia.. ^___^

ady said...

as-salam kak Ayu
welcome back Kak Ayu..nice to see you again..btw this cake looks absolutely delish!!.. i wanna grab a piece!

Yat Maria said...

K Ayuuu..cantel arr that cake..I like!! and thank goodness u're back..dapat I tgk juadah2 you :) now..I ada a few chocolate cake to choose from for birthday celebration..can't wait!

Watierman said...

Assalam Dik Ayu...wow nice & creamy...rasa macam nak jilat skrin dah ni...anyway...Buat Mr Young Man Ikram...Happy belated Birthday...Moga terus menjadi anak yang baik...soleh dan mendapat keredaan dari Allah s.w.t...Amin!

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
slmt kembali, sorrylah kdng2 tak tinggal jejak, nak balas komen kat blog pun tak nyempat2...btw suka persahabatan di alam maya ni..moga Ayu terus berkongsi resepi2 yg meletop lagi..suka tngk kek coklat yg Ayu buat...kalau yatie asal jadi je..he3..

hazila said...

Welcome back to blogging world... Tentu sedap secantik rupanya.

Mamasya said...

Salam Ayu.happy belated bday buat Iqram!sian Iqram tak dpt mkn kat restoren favorit dia...takpa lain kali pujuk mama pergi lagi.Iqram ni sebaya dg my 2nd son rupanya,bday dah lepas tp tak sempat sambut lagi..kena tangguh dulu.suka nengok bead kat keliling kek tu...rajinnya Ayu atur.kekpun nampak moist...yummy...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam...
nak tergelak bila baca komen kak nor bila di'translate' nama blog k.ayu ni.. hehe.. lain beno bunyinya..

apa2pun.. kek tu mmg menggoda sgt.. yummy..

re: sama2 k.ayu.. kebetulan sy ternampak masa bw hari tu.. tu terus tersentapp.. wahhh!! org ini mencuri gambar2 kak ayu.. tu yg terus report tu.. hihi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cantik jer kek coklat Ayu nie ...
oven mama dah lama sejuk nie...hehehe

Cheq Sue said...

kak, cantik je kek tu...salute ah. dah lama jugak ye tak berupdate... teringin pulak nak berkek coklat

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualalikum kak Ayu..

huhuhu..sungguh terliur tgk kek akak ni. Dan suka sgt tgk deconya exp coklat beads di sekeliling kek tu.. So creatif!!

Tak tahan baca cerita anak akak dgn sengajanya menadah air pada jam tangannyer yg water proof tu..hehehe..anak2...

Kak, carrot yg tecik2 kat kek Naz tu, Naz buat guna fondant.. Fondant tu lebihan selepas buat cuppies hantaran pertunangan sepupu Naz dulu..

Mas said...

sedapppnya...
menggoda sangattttttttt.......

~~zana@pb~~ said...

Bukan je nmpk moist kek tu tapi mewah dgn coklat.....seronok ye birthday boy.
Ckp psl jam, baru ni birthday anak bujang akak bg jam jgk. Tapi ayu.....2 minggu je merasa pakai, lps tu dia tinggal kt sekolah. Sabar je la.....

Liza said...

salam rindu kak ayu...sedapnya kek coklat tu, kalah kat kedai kek deko tu, cantikkkk...

ijayuji said...

Salam mama ayuuu!!!! winduuu winduuuu sewinduuunyaaa dgn pakweee eh? silap2 dgn mama n papa hihihi... happy belated besday iqram, moga membesar dgn sihat, n berjaya dunia akhirat insyaAllah! pssst>> kat sini gshock tgh sale giler2, itu hari belikan ank2 kita, mmg murah lerr, apa sal tak kabo kat kakak ipar, kalau tak sure belikan utk hadiah pakwe, eh? silap lagi utk hadiah adik ipar :D

HomeKreation said...

Happy belated birthday Irqam. Alaaa cian nya tak dapt mkn kat restoren fevret tapi takpa lah dapat mkn kek ceklet best kan, pandai mama dia deco. TQ sudi cuba & promote.

HomeKreation said...

Most of all welcome back! Glad that you made the decision so. Miss you!

Anonymous said...

Ayu...camni lah Ksal suka dengar suara Ayu n muka Ayu senyum lagi...Happy belated birthday Iqram..kesiannya tak dapat makan Seoul garden tapi takapa nanti mama bawa selepas exam hehehe....Yr cake look yummy rasa cokelat benar....Ksal....

Amie said...

Malam Ayu,
siap dengan soal jawabnya sekali ye Ayu, bagusnya....memang nampak cantik betul MSCCC tu... kagum betul dengan kerajinan dan ketelitian Ayu menyediakan kek begini!

dapurCikWan said...

kek coklat! memang rich coklat nih..teliurrr.. =)

HaSue said...

Assalamualaikum Kak Ayu!!
Welcome back ke arena blogging..jom meriahkan kembali blog masak2..!hehe..
Harap tak berlaku lg copycat lepas ni ye kak..peminat tegar kak ayu sungguh org tu.. :D

Sian tul bc kisah besday boy x dpt mkn restoran fevret..tp yg penting dpt berkumpul ngan family kan..Happy belated birthday to Iqram.. bestnya dia dpt jam idaman kan.

Sama la kak ayu ..budak2 yg belum reti jaga jam mahal2 ni mcm x berbaloi dibelikn yg mhl..bila dah tahu menghargai,baru boleh..hehe

Lagi nak komen kek coklat tu cantikkk dan menggiurkannn..mesti Iqram suka sangat kan!hehe

Wani said...

assalamualaikum kak ayu... dah rindu sama kak ayu kongsi2 resepi dengan kita semua :)) ... wani dah dengar dah segala kisah kejadian tu .. sabar la kak ayu .. macam2 perangai orang atas dunia ni... bukan sahaja alam realiti .. alam maya pun sama la juga ... cantiknya kejadian kek ni .. suka tengok kak ayu mendeko2 kek .. comel je ... anyway welcome back and happy blogging again ... happy belated birthday to Iqram as well.. moga menjadi anak yang soleh ... :))

Anonymous said...

Thanks Ayu. I am not from Singapore but go there often and knows where is Sun Lik, but haven't get a chance to go there yet.

So far been to only Phoon Huat near Clementi (easy to get parking there during off peak hour).

Hope you have a great weekend.

Regards,
Vino

Nieza said...

salam windu kak Ayu cyng, saya tk perasan juga blog akak dah beroperasi semula.welcome back sis.

happy belated birthday buat anak akak.sedap tgk kek cekelat tu..:)

dZana said...

aslmkum ayu.. apa kbr.. mewahnya dgn coklat.. kalau beli msti mahal.. suke tgok deco kek ayu.. cantik ..

zila 4ever said...

salam kak ayu..
kirim salam kat bd boy tue yer..happy belated bthday jgk dr unty..sory terlewt sikit nk wish..mlm2 baru sempat terjahh kesini..:)..kek tue pun terbaeekk kak..gebu gebass..

Nur-nba said...

Waduh sedapnya kek ni.. Happy Belated Birthday buat anak akak Iqram.. Nanti dah tentu akak akan bawa Iqram bawa makan kat restoren kegemaran dia. Kesian pula birthday boy hampa.. Happy blogging sis.. Jangan sedih2 lagi tau!

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Phew! menggoda sungguh kek coklat tu. Memang nampak moist giler. heheh... happy birthday to Iqram... tentulah suka dapat G-shock ye.. tergelak saya dengar siap sengaja buat mandi dsbg. hehe.. :)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayangg!!

sedap sekali nampak kek tu Ayu,happy belated birthday buat Iqram...tk kisah makan dimana pun asalkan sedap utk diisi dlm perut...hehehe..kalau Syafiqah kan muka dia masam kalau kita ajak pegi mkn kat Alamin sebab apa tau dia takut tengok burung2 berkicauan tu...hehe...kdg hubby akak marah ngan dia....kalau pegi mlm dia ok jugak...mcm mana ayu nk balik kg gini.

Senang lihat Ayu dah kembali bersiaran....pasti ada hikmah apa yg berlaku ini...

Ayu said...

azlita - Terima kasih ita for the wishes both for iqram & me.. betul tu yang penting kita happy kat dapur, masak2 makan2..uish kek2 yang ita buat lagi cantik2..terpegun selalu akak tengok..:)

Ayu said...

sue - walkslm, hallooooo..hehehe meh ambik sepotong..haha

Ayu said...

ummi - walkslm, haha aah kak sudah kembali..terimaksih kita pun rindu tahap gaban ni..cuma masih segan2 kucing ni..haha..alahai.kak kek coklat jugalah kat rumah kita ni..itu ajelah yang depa makan..hehe

Ayu said...

ady - walkslm, thank you ady..here you can have some..help your self ya..hehehe

Ayu said...

yat maria - thank you yat...alahai yat..ini main tampal2 aje kat tepi tu..haha.. yes this chocolate cake is one of those easier to make, can put into your chocolate cakes list..

Ayu said...

watierman - walkslm, hahaha..thank you for the wishes for Iqram kak..jangan jilat skrin tu..meh ambil ni a piece just for you...mudah2han apa yang didoakan tercapailah hendaknya ya..amin.

Ayu said...

yatie - walkslm, terimaksih yatie sudi singgah dan tinggalkan jejak..tak apa yatie, kita faham..biasalah kita pun kadang2 tak sempat nak singgah blog teman juga..insyaallah yatie.selagi boleh memang nak share dengan kawan2..

Ayu said...

hazila - thank you zila for the wishes, alhamdullilah sedap kek ni..

Ayu said...

mamasya - walkslm, terimaksih mamasya..for the wishes..ya ke sama dgn your 2nd son ..wah pasti kalau berjumpa ni senanglah buat kawan..hehehe..kek ni memnag moist..alah tampal2 aje tu oklah nak deco2 yang kena fikir lama sikit..hehe

Ayu said...

madiha - walkslm, hahaha..tulah akak tak boleh tahan ketawa bila Nor translate kan ke bahasa melayu...especially part 'kepuasan' tu hahaha..segan i tau..haha..
tulah tentang mencuri tu ..begitulah hendaknya kalau ada ternampak gamabr teman2 bloggers yang kena curi cepat2 calling2 sama2 membenteras kan ratna..thanks again ya dear..

Ayu said...

mamahawa - hahah ha cepat ma, kasi oven mama warm balik..kek ni nak buat pun senang aje ma..nak buat dalam papercups pun boleh juga..hehe

Ayu said...

cheq sue - terimaksih cheq sue..boleh cuba buat senang nak buat ni..buat dlam papercups lepas tu bawa kat sekolah share dgn your cikgu2 friends..:)

Ayu said...

Naz - walkslm, Naz, akak dah tak ada idea lah tu sebab main tampal chocolate beads tu aje..sebab kek coklat nak decorate ada sikit susah lah Naz, especially my 2 boys yang tak suka sangat buttercream or cream cheese..
Oh guna fondant for the carrots ya..patutlah ..terletak aje akak tengok..cantik..thank you ya for the info..

Ayu said...

Mas - marilah mas, rasa sikit meh..hehe

zana@pb - oh ya ke zana kasi jam juga untuk anak bujang ..lah hilang pulak baru 2 minggu ..tulah budak2 ni macam mana entah dia orang pakai suka buka2 lepas tu dah terlupa ..sayang jam baru kan..

Ayu said...

liza - walkslm, rindu juga buat liza..alahai liza..main tampal2 aje tu..masih belum boleh buka kedai lagi..hehe

Ayu said...

ijayuji - walkslm, heheh alahai anak mantu ni asik tersasul aje dia ya..hahah terimaksih ika for the wishes untuk iqram tu ya..tulah kat Thailand, semuanya pada akak murah..sebab tu kalau pergi sana shopping tak hingat dunia..memnag sukalah pergi sana..tapi tak tahulah bila dapat pergi lagi..

Ayu said...

HomeKreation - Terimaksih auntie along for the wishes.. thank you too for sharing the recipe kek mama buatkan untuk Iqram..Thank you along dear for the welcoming words..so miss you too..

Ayu said...

kak sal - kak sal..mata ku berair bila baca comment kak sal ni terharu kita kak..memang time hari tu..tak boleh nak senyum, hati geram sangat kak..
betul tu kak sal..lepas exam boleh pergi makan..esok dah start exam dah..ayo yo..stress balik..

Ayu said...

amie - hahah tu lah macam buat karangan eh cikgu amie..hahahaha..ada soal jawap semua masuk..hahaha..terimaksih amie, sekali2 buat kek deco ok lah kalau selalu pun tak mungkin rajin kot..hahah

Ayu said...

dapurcikwan - betul tu cikwan..kek coklay ni memnag coklatey gitu..:)

Ayu said...

Hasue - walkslm, terimaksih sue for the welcoming words!!..
betul tu harap2 begitulah hendaknya....agaknya die hard fanlah gitu..sampai semuanya dia ambik kan, tak ada satu pun dia tak ambik..;0
Terimakasih for the wishes untuk Iqram tu..tulah baru ni akak belikan yang mahal sikit tapi tak adalah yang mahal sanagt..masih ada discount price..hehe..kek coklat yang tak bercream gini dia makan sue..siang2 dah cakap tak nak kek coklat yang bercream..hahaha

Ayu said...

wani - walkslm, wani ..rindu juga dgn wani..tentang kejadian tempoh hari..memnag betul2 menguji kesabaran akak wani..entah apa yang sampai semua 100% entry blog akak ni dia copy..siapa pun mesti tak boleh tahan..rasa macam nak terbalik kan meja gitu tau..huhuanyway terimaksih ya wni for the wishes for both untuk iqram & me..insyaallah mudah2han amin..

Ayu said...

Vino/Sally - No problem dear..yes you should go to sun lik or kitchen capers if you are here again, if you want to buy valrhona cocoa powder ..cause at phoon huat dont think they have..You too have a great week ahead too..

Ayu said...

Nieza - walkslm, rindu juga dgn nieza..baru aje nieza, akak buka blog ni balik..dah seminggu lah gitu..thank you dear for the wishes for both iqram & me tu ya..

Ayu said...

dzana - walkslm, baik alhamdullilah cikgu..dah boleh buat sendiri & at the same time, practise buat kek ni memnag berbaloi cikgu dari yang dibeli..hehehe..terimaksih cikgu..

Ayu said...

zila4ever - walkslm, insyaallah zila..thanks for the wishes, anyway..memnag akak post entry pun dah belated dah dear..heheh its ok..tak apa..biasalah sibuk mana yang sempat ajelah ya..

Ayu said...

nur-nba - terimaksih nur for the wishes untuk iqram..tulah nanti bila2 masih boleh bawa dia kesitu..thank you to you sis ..insyaallah kalau tak ada yang kacau tak sedih lah Nur..heheh

Ayu said...

ijan - walkslm, hahah memang sengaja dia kenakan air lah gitu..cant think of any watch yang suits him ..G- shock ajelah yang akak tahu..mungkin adalah tapi lagi mahal kot..heheh ....kek ni memang moist..ijan..:)

Ayu said...

Nuridah - Terimaksih kak Nur, for the wishes tu..betul ..kita makan tak cerewet sangat kat mana asal jangan fast food restaurant sudah..hahaha..makan berapa banyak pun rasa macam tak best gitu..oh siang ada banyak burung kat situ ke KNur..so far kita tak pernah pulak makan kat situ during day time..
Alahai balik kampung jalan2 oklah knur..mesti fiqah ok punya..hehe..
Terimaksih knur for the kata2 aluan..memnag pasti ada himahnya cuma kita belum nampk lagi apa dia..hehe..:)

quinnie said...

wahhh terpegun tengok kek coklat akak ni..baru hari ni saya free nak bw..heheheh...cantiknyaaaa..suka sebab full of coklat...sedapnyaaa

welcom back jugak utk akak..:)

Diana @ Melley Mey said...

memang cantik ler kek yg akak buat nie.. mmg nampak sgt enak.. nie kalau irfan nie mmg x tolak nie... semuanya coklat... mmg sedap! :)

dapurmerahibu said...

Kak ayu,Sedapppp...kita pengemar kek tegar...heheheheh.akak bikin cantik la.

CT Delima said...

As'alam Ayu

Alhai kita memang tergoda dengan kek cekelat Ayu ni, semuanya luar dalam cekelat..hisss tak boleh tahan. Tapi anak2 dengan suami tak gemar dah cekelat2 ni jemu katanya. nak tak nak kena buat sikitlah kalau dah teringin sangat nak makan ni Ayu..hehehe

Happy beleted b'day untuk anak Ayu, samalah kalau tanya nak apa untuk b'day, akan jawab apa2lahhh..tapi bila dah mintak persent nak yang mahal aje, lepas tu mintak beli basikal pixie makaaiii boleh ketar tangan mama dia nak keluar duit..hahaha

Zaliedana said...

Kak Ayu cayang,walaupon dah lambat nak juga komen,Skang nih jarang2 on lappy dah kak,huhu morning sickness kekadang mmbawa ke night sickness kak,huhu..Nmpak mewah sungguh kek si iqram nih,penuh ngan coklat sungguh..Beruntung iqram,masya n hasif dpt mama mcm nih,pandai wat n deko2 kek..Pstt hepi besday utk iqram..

Ayu said...

quinnie - terimaksh Q, sibuk ya..ambil order..bagus tu Q. rezeki namanya..
memnag kek full of coklat dalam hingga ke luar..hehe

Ayu said...

diana - terimaksih diana..kek coklat pasti wont go wrong kan..pasti anak2 suka..
cubalah diana..memnag sedap ni..

Ayu said...

dapurmerahibu - terimaksih dear..sama macam kat rumah akak lah..suka makan kek dari puding2..heheh

Ayu said...

ct delima - walkslm, betul tu Ct, kadang2 kita dah selalu sanagt buat kek coklat sampai dia orang pun naik jemu gitu kan..kadang2 berhari2 kek tu dalam fridge tak ada orang yang sudi nak makan..hehe..terimaksih for the wishes untuk Iqram, tu ya..
kita selalunya yang murah2 oklah kita bayar Ct tapi yang mahal2 kita tak sanggup, itu kasi lah kat ayah dia suruh bayar..hahaha

Ayu said...

Zaliedana - Oh TAHNIAH!!! buat Ct..no 3 on the way ya..patutlah jarang2 nampak ct mengupdate..rupanya tak sihat akak betul2lah ketinggalan kapal selam lah yer..tak tahu kisah langsung..uish sukanya mudah2han kandungan ct sihat dan jaga diri baik2 ya..terimaksih ct for the wishes tu..

Wattie said...

Salam Ayu,
Walaupun akak dah terlepas bas nun.....jauh di sana, tapikan nak ucapkan juga happy belated birthday buat Iqram. Selamat makan kek cekelat ya, jangan lupakan diriku di sini ya hehehe

nazia said...

hi kak ayu...wow.. it looks so sinful and tempting.. would love to try it out someday.. been following your blog for sometime.. Insya'Allah will try the recipes 1 day... :)

Ayu said...

wattie - walkslm, hahah tak apa kak, lain kali naik bas express..heheh...
terimaksih for the wishes tu..kek dah lama jadi baja dah kak..tak kan ku lupa kanda disana ..hahah

Ayu said...

nazia - hi nazia..cubalah bila2..thank you for following my blog ni ya, selalu2lah tinggalkan jejak hehe..:)