Thursday, May 31, 2012

Daging Goreng Sawi Asin

Hari Ahad yang lalu, tanya Mr Hubby, daging yang kita keluarkan nak masak apa..terus dia jawap, Daging goreng sawi Asin..a repeat dish..pernah buat disini..Bayangkan the same answer he gave me kalau tak tahu ask his sister...hehehe I showed him the last post of what he said last time in my blog on the ipad..he laughed so loudly after reading that post....:)

Anyway, after cooking, the boys pun makanlah..tapi budak2 tu tak makan sawi asinnya, they just makan dagingnya aje.. 1kg daging tak sampai dinner dah habis..huhu..


Daging Goreng Sawi Asin
Ingredients:-
500g  daging  dihiris tipis- direbus dengan sedikit air & sedikit halia kisar hingga empuk.
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis 
sedikit garam & perasa
350g sawi asin-(pickled mustard leaves) -bilas beberapa kali supaya tak masin dan hiris
1 biji bawang besar dihiris bulat
2-3 biji bawang putih dihiris tipis
1 inci halia dihiris tipis
10-15 biji cili api dihiris atau ketuk -(ikut kepedasan)-(Ayu suka lagi pedas)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji limau sambal diambil jusnya
sedikit air
garam & perasa secukupnya - gunakan sedikit, kalau perlu

Method:-
Gaul daging yang telah direbus hingga empuk tadi bersama sos tiram, kicap manis, garam & perasa dan perap sekejap. Panaskan minyak, dan goreng daging yang telah diperap tadi hingga agak garing.
Bila sudah masak, ketepikan ditepi kuali. Masukkan bahan2 hiris- bawang besar, bawang putih, halia & cili padi dan gaul hingga layu. Satukan daging dengan bahan2 tadi hingga rata.
Masukkan sawi asin yang telah dibasuh dan hiris, gaul lagi. Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam, sedikit air & jus limau sambal, gaul rata. Rasakan kalau needs to tambah garam & perasa tambahlah ya ikut keperluan masing2. Bila semuanya dah secukup rasa, matikan api, siap untuk dihidang.

2 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

lama kak nur biarkan tab ni kat rumah ayu, just to check the recipe sambil msk....fiqah said "sedappp" kak Nur cannot taste aah sebab lidah rasa pahit gitu....not feeling well. Tks fr sharing...kalau ada mood nanti kak Nur shoot photo.....nk bring out camera also I feel lazy gitu.....huhuhu.

Ayu said...

Nuridah - oh knur dah cuba recipe ni ya..thank you kak sudi mencuba...u not feeling well?..biasalah tu kalau badan tak sihat, tekak pun rasa tak sedap kan...take care knur..holiday ni tak kemana2 knur?..