Thursday, May 03, 2012

Lemon Chocolate Indulgence

Ini lagi satu kek yang kita buat untuk birthday puan tanah kedaung pada 10 April yang lalu...disebabkan puan tanah sendiri punya birthday, so puan tanah got the right to say and decide what cake to bake..rakyat jelata tak boleh nak choose ada cream ke tak ada cream ya..heheh..so puan tanah buat cake yang pun dah lama jadi idaman..Sebenarnya tak juga..heheh kisah sebenarnya kita nak buat hazelnut opera cake, tapi disebabkan kita tak baca recipe dengan betul telur yang tidak sepatutnya dicampur dalam salah satu stepsnya tu kita sudah godak sekali, sebab ingat malas nak gunakan banyak bekas ...sekali 'ter' realised selepas telur sudah dipecahkan..kita 'pause' sekejap tengok adunan tu..kepala dah 'pinggggg' tak tahu nak teruskan ke tidak ..so ikut kata hati teruskan aje walaupun tahu kek tidak akan menjadi dengan betul..so lepas dibakar memang confirm kek ku itu dah bantat, keras macam tilam kapok  my sofa kat rumah ni..hahaha..rasa2 kalau lempar kat dinding ..dinding boleh crack!!!..

Macam biasa juga pasti ada aje misadvanture bila buat birhday cake nikan..kita buat pagi2 on the bbirthday itself..sebab ingat memang tak nak lah kelam kabut lagi macam yang lepas2..rupanya terjadi lagi..so kita dah malas nak fikir2 lagi flip buku2 masak kita yang tak seberapa, and decided on the abovelah..then bila kita tengok steps untuk buat sponge cakenya tu macam kena buat beberapa steps, kita decided to use the recipe Kek Marble Optima yang pernah kita postkan kemarin..Cuma kali ni kita adjust ikut kesesuaian kek kita ni, kita masukkan serbuk koko dan chocolate emulco aje dan tak gunakan warna lain..

Selepas cake dah siap... bila part nak buat lemon creamnya tu kita terlupa nak keluarkan whipping cream awal2 dari freezer.. benda alah masih  keras..but looking at the time, I have got no time to wait, so kita just tuang dalam mixer, mana2 yang dah cair tu..start to whisk, kita whisk lah macam nak kojol..whipping cream tidak naik!!! Dulu pernah ada teman2 blogger yang kasi tips kalau whip cream tak naik cuba tambah lagi sikit creamnya dan pukul lagi, kita adalah tambah beberapa kali , but mungkin suhu whip cream kita time tu dah tak sejuk, putar macam mana pun dia tak nak naik...hahhaa....Pernah terbaca kat mana disalah blog teman2 whip cream yan baru keluar dari freezer, mungkin yang cair tu adalah cuma air yang cair bersama dengan whip cream tu..tapi itulah terbaca tu bila kita dah buat kek ni ler!!..hahaha..
So nak tak hendak kita whip ajelah.. asal tengok dia ada naik sikit aje tu kita pun berhenti dan cepat2 sapu di atas kek..so kalau tengok betul2 lemon cream kita tu sepatutnya lagi gebu, tapi kita redha ajelah yang tipis aje tu ha..

Walau bagaimana pun kejadian kek ni..rasa dia tetap sedap pada kita..macam biasa juga tuition teachers si Iqarm & Marsyalah yang jadi food tester kita..heheh bila dia orang datang kita hidangkan sepotong kek ni to each of them, bila keluar dari bilik lepas lesson tu kita tengok piring bersih ..One of them even tanya kita ambil order tak..heheh..segan I you..!


Lemon Chocolate Indulgence
Sources:-From Baking Code
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Sponge cake(20cm)
Ingredients A
4 egg yolk
16g sugar
1/2 tsp vanilla essence

Ingredients B
4 egg whites

Ingredients C
100g sugar

Ingredients D
84g plain flour
16g cocoa powder

Ingredients E
50g corn oil 

Method:-
  1. Whip Ingredients A until light and fluffy.
  2. Whip Ingredient B until soft peak. Add in Ingredients C, continue whipping until stiff.
  3. mix the egg white mixture until well-combined. Add in Ingredients E, mix until well incorporated.
  4. Pour it into greased and lined round mould.
  5. Bake at 180C for 30 minutes. Remove the cake immediately when baked.

Chocolate Cream
Ingredients A
60g dark couverture(chopped)

Ingredients B
30g sugar
2 egg yolk

Ingredients C
180g whipped topping cream

Lemon Cream
80g whipped topping cream
1/2 tbsp lemon juice
1/2 tbsp lemon zest

Topping
150g whipped topping cream
400g chocolate glazing(refer below)

Method:-
  1. Chocolate Cream:- Place Ingredients A over simmering water, stir until it has melted. Place Ingredients B over simmering water, stir until it thickens.Remove it and whisk until cool. Add in Ingredients A, mix until well-blended. Add in Ingredients C, mix until well incorporated.
  2. Lemon Cream:- Mix all the ingredients until well blended.
  3. Cut the cake into 4 layers. Place 1 layer of cake onto the cake board and spread half of the chocolate cream onto the cake. Top with second layer of cake and spread the lemon cream onto the cake.
  4. Top with third layer of cake and spread the remaining chocolate cream onto the cake and top with the forth layer of the cake.
  5. Cover the whole cake with a thin layer of the whipped cream. Keep in the fridge for 2 hours.
  6. Remove the cake from the fridge. Pour chocolate glazing over the cake to coat it evenly, leave it aside for 10 minutes to let it set. Place it in the fridge for 30 minutes.
  7. Remove the cake from the fridge and pipe as preference.

Chocolate Glazing
300g cooking chocolate(melted)
75g milk
75g whipping cream
10g butter

Method:-
Cook the milk and whipping cream until boil. Add in the melted chocolate and mix until well-blended. Add in butter, mix until well-combined. Set aside to cool to pouring consistency, serve immediately.


Kita gunakan recipe kat bawah ni for my cake, sebab kesuntukkan waktu...adapted from the last time, kek marble optima, cuma yang ni kita adjust apa yang patut dan omit mana yang tak perlu....so terpulanglah nak gunakan recipe yang ini atau yang atas tu ya..

ps:- recipe ni tak gunakan gula sebab tepung optima dalamnya dah ada gula ya..

Kek Sponge Optima
Adapted from Kek Marble Optima
Sources:-From Kak Fida@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan ( 9x9 inc. )
  • 250 g mentega - dicairkan
  • 6 biji telur - A
  • 350 g tepung Optima-(Ayu gunakan Super Sponge Cake Mix or Tepung Campuran Super Sponge)
  • 1 sk esen vanilla
  • 6 sb serbuk koko - diayak ( +3 sudu besar chocolate emulco)

Cara-cara

  1. Telur dan tepung dipukul hingga kembang
  2. Masukkan mentega cair dan esen dan kacau hingga sebati.
  3. Campurkan serbuk koko + chocolate emulco.
  4. Bubuh adunan  ke dalam loyang dan bakar hingga masak pd suhu 160C-170C atau ikut kepanasan oven masing2.
  5. Sejukkan di atas redai kek sebelum dipotong dan disajikan.
  6. contoh tepung Optima :-boleh lihat disini
Buttercream(Ayu used 1/2 of this)
125g unsalted butter
75g shortening-(Ayu used 1/2 shortening 1/2 krimwell)
100g confectioner's sugar
1 tsp pure vanilla extract

Mungkin entry ni akan stay for quite sometimes till at least end of next week, as Iqram is having his Mid-year examintaions next week so kena duduk sebelah and assists him in his studies..

52 comments:

ogyep yummy mellow said...

Cannot tahan tengok d cake... Happy besday Tuan Tanah Kedaung... Coklat kecoklatan kek coklat tu... Ngencess sudah..

Ayu said...

ogyep - hahaha terimakasih dear..wakakaaka..

adda syuhada said...

yaaa ampunnnn....yg ni mmg xbleh nk tahan2 lgi...meleleh air liur ni...nk sepotong yer..potong besar2 ckit yer..

KakAsma said...

Ayu ku cayang,
mmg sangat tempting cake mu itew..kagum..rajin sungguh..nnti buat akak boleh..(mcm laa kita duk sebelah kan)...
lum sempat scroll ke bawah nie..semuanyer yummy ler..

Watierman said...

Assalam Dik Ayu....Happy Belated Birthday Dik...hari ni tak sempat nak post...sebab waiting for some relatives to come....dari tadi dok tunggu tak sampai2...buat terbantut jer aturcara I...hehe nice cake..& hope Ayu akan bertambah bahagia sihat sejahtera dan diberkati oleh Allah sempena hari lahir yang ke....tak pe lah tak payah dok announce lah!!

Faeez said...

Dramatik betul birthday girl kena buat birthday kek sendiri!! Cantik..... macam pro! Mesti sedap... yalah, biasanya, kek yg gunakan optima flour memang sedap. Happy belated birthday!

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Kita kat sini dok gelak besar baca pengalaman Ayu buat kek, hehehe kita serupa.....Happy Belated Birthday Ayu, nampaknya birthday kita dekat dekat nak sama hehehe, patutla rasa cam serasi

Kalau kat akak, akak bagi A++ dah kek cekelat Ayu tu, leh ambil tempahan k.....

zila 4ever said...

he hehe kak ayu..baru lps komen pic tadi..ha hahaa wahhh berlari2 ank kita kesini nk tgok kek nie..cantik kak..deco simple tp ttp cantik..kek tu pun nampak sedap..:)

dapurCikWan said...

Ow..birthday kak Ayu ye.. Selamat hari lahir..moga sihat selalu dan semakin rajin berkongsi resepi yang best2.. =)

ok ape kek tu kak..cantik.. ambik order tak???hehehe..kira sedap tu kalau sampai tahap cenggitu tu.. =)

ijayuji said...

MAMA AYUUUUUU!!! arrrghhhhhhh! sgt tensi tensi tensiiiii!!! tp kelakar eak akak mengibaratkan kek akak tu mcm tilam bla bla bla ahahaha... besday sendirik, kek buat sendirik kesian kan kita2 ni :D Whipping cream tu mama ayu kena pukuldlm mangkuk steel ler elok sikit, pastu bwhnyer letakkan mangkuk yg penuh berisi ais, jdnyer masa pukul dia maintain kan suhu sejuk whip cream tuu, insyaAllah kentalllllllll :D

Qasey Honey said...

asslm Kak Ayu...wah ade kek jugak yer...Happy Birthday yer Kak Ayu...sedapnya tgk kek ni...nmpk bahan2 mcm senang nk dcari...bleh la nk cuba jugak nti...

Mieza said...

tak tahannyaaaa..kak ayu..mieza mmg tak tahan dgn kek dari blog ni...sungguh menngiurkan dan cekelat glaze tu lak...kecur waaaaa..\
kakkkkk nak seslice dua..pengsan dahhhhh

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..

Tengok kek akak petang2 ni, di saat perut tgh berkeroncong kerana seharian tak makan, sungguh menusuk kalbu dan jiwalah..huhuhhu..
Sabar..sabar..lagi 1/2 jam nak buka puasa..hihihihii

Melly Octaviana said...

wah..so dramatik yah buat cake nya tapi pasti berbaloi khan, good looking cake,pasti nya enak juga.. hmmm melly pun mau jadi tester..;)

tun_telani said...

salam kak ayu... kek tu sangat cantikkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!
owh.. happy belated bday ^^ semoga sentiasa diberkati.

Anonymous said...

Happy belated birthday Dik Ayu...Agak2nya Ksal rasa Ayu pasti berpeluh2 semasa mengadun kek dgn cara yg salah...Kalau Ksal pasti panic habis....Tetapi kata Ayu alhamdulilah sudah siap pun birthday cake ini yg pasti sedap....Ksal fahamlah sekrg Ayu sedang MODE BUSY EXAM...Di sini pun sama MODE....hehehe....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ayu,Kak Ros sampai keretapi lewat malam.Sebuk betul kat tadika.Cantik dan tersangat la berkenan kek ni.Nanti kak Ros nak duduk dan study betul2 resepinya.

Nieza said...

kak Ayu,sedapnya tgk kek chocolate ni kak...birthday kita beza 4hari lewat dari akak jer..next year kita potong kek sama-sama lak yer...hehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

wahhhh cantik sangat kek Ayu tu...eh nanti birthday boy nk order la...dia suker coklat...kalau mkn non-stop punya...good job Ayu...teruja kak Nur tengok rasa mcm nk buat juga...hehehe....terus nanti ambulance tunggu kat bawah...hahaha.

Ayam kalio fav kak Nur...suker masakan minang...sedap u!! I jilat2 my pinggan...hehehe..

Ummi said...

Assalam Ayu cayang...amboiiii terkesima kejap tgk kek indulgence daaa...deko lawooo kemaiiinnn..bertuahnya laaa org yg dpt makan....rasa nak terbang ke Spore laaahhh, hehe

Nuridah said...

Alamak sorry la Iqram,auntie lupa lak nk wish Iqram good luck for ur exams nanti....penat auntie kayuh basikal sampai sini tau...belajar rajin2 ya...next year dh nk sit for PSLE...so be prepared frm now on...kakak Fiqah pun tengah exam nie...okay good luck to you.

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
suka tngk kek2 coklat yg Ayu buat, semuanya menyelerakan dan sangat cantik..kalau yatie buat kek togel je sbb tak berseni nak deco2 segala..malas pun iye juga..he3..

Mamasya said...

Happy belated besday Ayu.wpun ada kisah nak siapkan kek tp kek tu nampak cantik...rasanya tentu yummy.
Ayu, tk wish besday utk my boys. slmt berhujung minggu....

FnF Simple Life said...

selamat ulang tahun kelahiran...semoga terus dilanjutkn usia, diberi kesihatan yg baik...tercapai segala impian...Amin ;)

SURIA AMANDA said...

x bleh tahan la tgok kek ni....

Raihana Yanti (Yana Ady) said...

Ayu

Lama Yana tak view your recipe blog.. Mcm2 ada sekarang. Insya Allah yana akan cuba ya.

Raihana (Yana Ady FB)

Ayu said...

adda - hahahaa..wah boleh2 nak 2 potong pun boleh..heheh

Ayu said...

kak asma - hahaha..kak kalau duduk sebelah kita yang suruh akak buat kan..heheh..
boleh gitu..

Ayu said...

watierman - walkslm, kak watie, terimakasih for the wishes..insyaallah mudah2han ya kak..hahah yang ke dot dot dot..hahahaa

Ayu said...

faeez - thank you faeez for the wishes..kek guna tepung optima, ni kita buat sebab nak cepat siap..malas nak baca nak kena asingkan telur putih segala..guna tepung ni masuk aje semua..hahah..dah jadi span kek dah..

Ayu said...

wattie - walkslm, hahahah ya ke kak..serupa part pukul whip krim tak naik2 ke serupa part kek bantat yang lempar kat dinding pecah tu?..wakakakaka.. aah ya dekat rupanya brithday kita tu kan...wah kalau dah boleh ambil tempahan takut pressure lah kak!!..hahaha

Ayu said...

zila4ever - hahahah pelan2 zila..tak apa lari2 anak ajekan jangan pecut sudah ler..hahahaha terimaksih zila

Ayu said...

dapurcikwan - terimaksih cikwan, insyaallah mudah2han ya..akak ni part whipping cream selalu aje fail..itu yang masih tak puas hati ni..heheh

Ayu said...

ijayuji - hahah betul ika, sofa akak tilam dia tilam kapok..keras kematu..tak ada dunlopnya..kira duduk tak memantul ler montot..hahah..samalah macam kek akak tu keras!itu yang buat kek lain tu..hahha oh ya ke ok2 another tips to add on..birthday sendiri buat kek sendiri ..tak apalah, time birthday2 nilah yang akak selalunya nak cuba recipe baru..hehe

Ayu said...

qasey honey - walkslm, thank you dear for the wishes..cubalah..cuma part whipping cream tu akak masih tak pass2 lagi..hahaha

Ayu said...

mieza - hahahah..mieza jangan pengsan lah..akak tak kuat nak angkat nanti..hahaha..
alahi kek2 dari dapur mieza pun sedap2 juga akak tengok..

Ayu said...

Naz - walkslm, adoi tengah puasa ya Naz..akak kalau puasa, kek2 gini akak tak cari...akak cari air batu dengan makanan yang pedas2..heheh..sabor2 ya Naz..

Ayu said...

Melly - hehheeh..kalau dekat sudah pasti melly jadi no1 tetser ya..heheh..
begitulah Melly orang yang tak pandai tapi ada hati ak buat kek sendiri..heheh

Ayu said...

tun - walkslm, terimaksih Tun for the wishes & compliment...masih banayk lagi nak kena belajar ni Tun..

Ayu said...

tun - walkslm, terimaksih Tun for the wishes & compliment...masih banayk lagi nak kena belajar ni Tun..

Ayu said...

kak sal - terimakasih kak sal for the wishes..hahah bukan lagi berpeluh2 kak..kita terpekik dengan anak2 supaya jangan kacau kita tengah stress..apa ka tidak.... tengah bengang dengan kek dia orang siap bergaduh macam mana lah tak keliru..hahaha..
aahlah kak hari ni baru habis exam dia orang..anak exam mak yang stress giler..:)

Ayu said...

pua ros - walkslm, tak apalah kak ros, naik keretapi malam ke siang ke..asal samapi sudah ler..hahah..terimaksih kak boleh cuba guna tepun optima senang banagt pasti menjadi punya..heheh

Ayu said...

nieza - aahlah nieza, birthday kita dekat2 kan..boleh lah tahu depan buat kek besar sikit boleh potong sama2 kan..heheh

Ayu said...

nuridah - walkslm, hahahah knur ni..tak kanlah buat kek sampai ambulance datang hahhaa..trimaskih kak for the compliments..boy suka coklat juga ya..cubalah kak buat kan boy...senang kalau guna tepung optima ni..heheh kira instant lah hahaha..
tulah ayam kalio ni barulah kita nak cuba memang sedap kan knur..nampak juga kat dapur akak dulu2..hehe..wah sampai jilat pinggan..nasib baik tak jilat siku..wakakaka..

Ayu said...

ummi - walkslm, hahah..marilah kak kalau nak rasa....alahai orang2 yang appreciate ajelah yang makan kek ni ada juga yang tak pandang pun..heheh ..

Ayu said...

nuridah - thank you auntie for the wishes..insyaallah Iqram will do that..
good luck to kakak Fiqah juga..mama & Iqram both are very stress ni..

Ayu said...

yatie - walkslm, terimaskih yatie ..tak adalah cantik mana yatie..kita buat pun main testing2 aje..ikut naluri tangan dan mata aje, ..nak ikutkan memnag malas, tapi pasal birthday cake kuat kan juga ni..heheh

Ayu said...

mamasya - thank you mamasya..entahlah tiap kali buat birthday kek pasti ada aje kejadian kan..pasrah ajelah..hehe..sama2 mama..same to you too ya..

Ayu said...

FnF - terimakasih dear for the wishes..mudah2han insyaallah ..dah tua pun tak ada impian lagi dah, melainkan kejayaan dan kebahagian anak2 serta keluarga aje..:)

Ayu said...

suria - cubalah suria, kalau guna tepung optima lagi senang tu..:)

raihana - wah thanks rai sudi singgah ..masih ingat dan sudi nak jenguk kesini ya..
sila2kanlah mana yang bekenan ya..:)

Nur-nba said...

Salam Kak Ayu.. Macam mana Nur boleh miss nak wish akak.. Masa ni Nur busy buat persiapan nak ke Tanah Suci. Happy Belated Birthday buat Kak Ayu.. Moga dilimpahkan kesihatan berpanjangan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat..

Berkenan betul dengan kek ni.. Memang cantik dan rasanya sure sedap sangat.. Bilalah agaknya nak jadi terror memasak mcm akak.. :(

Ayu said...

nur-nba - walkslm, alahai nur tak kisahlah dear...akak buat kek ni pun saja aje nak meramaikan recipe birthday cake kat dapur akak ni..dah tua nak ikutkan malas juga nak celebrate heheh....
Apa2 pun terimakasih for the wishes dan doa..dan semuga termakbullah insyaaallah..
Ya mungkin juga nur sibuk nak pergi ketanah suci tu..tak apalah nur..tak kisah lah dear.. uish man terernya nur..ras2nya nur ppun boleh juga buat , just follow the steps tu aje..hehe