Thursday, June 07, 2012

Classic Chocolate Cake

Hari Isnin yang lalu, kita baru terkial2 nak cari idea to bake a cake for my mum's birthday that falls on Tuesday....decided to bake 'Death By Chocolate Cake' that I found in youtube looks nice.....the recipe was also attached below the video..quickly printed out and start to prepare my stuffs(I know.. I know... kat myresipi pun ada juga the recipe, tapi kita kan selalu terover ambitious) ...lepas kita cracked 6 eggs, then I realised...Alamak!!! after browsing through the ingredients, I noticed there no flour used in it.... I know my mum tak suka kek yang lembik2, so confirm tak suka kek yang tak gunakan tepung atau tepung yang sikit aje..sebab dia cakap bukan macam kek tapi macam makan kuih..heheh..begitulah my mum ni tau...sabor ajelah...lagi kalau ada cheese or even buttercream langsung dia tak makan ...so change of plan..decided to do this Classic Chocolate cake which I have bake before here and here..but both in muffin cups..Thanks again Maya!!!:)

Since kita dah cracked 6 eggs..no choice but to make 2 adunan dari kat bawah ni..terhasil lah cake yang besar..kita gunakan loyang 10 inci or kalau nak guna loyang 9" pun boleh juga tapi kena bakar 2 loyanglah for thisor maybe 3 kot, so pandai2lah adjust ya.., 3 adunan for the frosting...mak ai, macam nak kasi 20 orang makan ..hehe..tapi tak apalah bila dah siap, boleh juga buat snacking for Marsya and the boys dan juga tuition teachers budak2 tu, macam biasa..hehe..
The cake this time, I've decided to try out the petals method on the sides, which I saw in Rima's blog here..memang geram tengok gambar2 kat blog Rima ni..terpegun selalu bila kita tengok... mulut kita tercopong aje admiring her works, nasib baik tak ada lalat  kalau tak dah masuk dah..hehe..Of cos, kita punya petals tak secantik macam Rima, tapi happy sebab at least kita dapat mencbua pattern ni at last..Boleh juga tengok disini macam mana nak buat petals tu..

Kalau nak cuba the recipe below, using the petals pattern on the sides of the cake, frosting tu kena masukkan dalam fridge kasi dia thickens/keras slightly then you can pipe ya..Ok, ok..got to go now..lepas ni nak bake another cake pulak..mak tengah stress niiiii!!!!

Classic Chocolate Cake
Sources:- From Maya@maya-kitchenette
Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup)
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk
2 tsp vanilla



Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream-(Ayu used 1/2 cup plain yogurt +11/2 tbsp melted butter)
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz -21/2 oz- 60g -75g)-sorry just edited.

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.



37 comments:

ady said...

as-salam kak Ayu
lovely cake make me hungry to eat it..

tun_telani said...

Salam kak ayu... buka blog, tun terus tgk playlist tun, sbb rasa mcm x pasang lagu, tp kuar lagu yg mmg 1st dlm playlist. hihi.. OST athena kan =)
nway.. kek nmpk sgt2 sedap dan cantik!! dh lama x buat kek coklat.

Sofea said...

Singgah dapur Ayu tgk kek! ermmm sedapnyer! :)

Zaliedana said...

Wow kak ayu,terpegun sungguh tgk kek coklat yg sgt menawan nih..Mak akak kira oklah mkn juga kek2 coklat camni kan,kalo mak sy,kek buah,bahulu@ kek butter cam org dulu2 wat ajer mkn,mmg dia takat rasa sikit jerla,huhu..Blog kak ayu semua kek cklat,pasnih tuka jadi kepuasan baby coklat lak,hehe..

sabar dubai said...

salam kak ayu..cunnyeee kek akak...siap deco2 yg kt tepi tuh....adoii kite mmg fail laaa

CT Delima said...

As'salam Ayu

Haaa..dah pecah tembok blog petang ni ct kerjakan... hehehe dari pagi tenet slow, masuk blog kawan2 pun kena tunggu lama sikit tu pun keluar gambar sekerat2 aje..malas mak nak layan lama sangat hehehe

I like the chocolate cake. tapi kat rumah semuanya kek coklat dah kurang layan dahhh hehehe

happy belated b'day 'mak' hehehe

FnF Simple Life said...

salam kak... suka sgt dengan sume hasil2 kek akak... esp kek coklat...ganache dia tuuu...dan cara akak mendeco ganache on the cake... mmg dari zaman FnF takde blog (silent reader kak ayu) dok terliur habis...

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ayu, kek ni sangat2 menggoda.. Cantiknya decoration dia... Akak memang hebat!!

Qasey Honey said...

aduh Kak Ayu...xtahan mata ni mnatap kek yg sedap tu...tliur dbuatnya..

Anonymous said...

Assalam Ayu...Ksal terharu baca post Ayu..Terimakaseh ada yg ingat pada kita...Ksal buka pintu ternampak cokelat cake...deko cake Ayu cantik pandai buat wave..ada improvement keep it up...Ksal dah lama tak buat kek sebab tuan tanah kata asik buat kek aja..tak indahkan dia hehehe...Oh ya jadi pegi makan di Seoul garden? Sekrgkan holiday Dik Ayu....

Mamasya said...

Salam Ayu.happy belated bday buat mak Ayu.moga sihat sejahtera selalu.kek coklat...yummm nampak moist...ada topping coklat lagi...sedappp..

Wattie said...

Salam Ayu,
Waaa ada kek coklat la kat sini, penangan air tangan Ayu mmg selalu menambat selera akak. Aikkk....akak pun ada buat pattern cam Ayu buat untuk tepi kek, tapi akak buat kat red velvet cake, nantikan kemunculannya......tapikan...huhuhu akak punyak tak cun cam Ayu...

Evelyn Gemina said...

Waduh2x, sedap sungguh kek itu kak ayu, sedap hingga menjilat sudu : )

~~zana@pb~~ said...

Untungnya emak ayu....dia mkn kek ke? Kalau emak akk, cucu2 je yg bedal:-)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu manja.....

hehehe....ya mesti kena sabar dgn karenah org tua...org lama tekak pun lama...mcm mak kak Nur pun gitu juga....haha....apa2 pun selamat hari jadi buat mak ayu, moga sihat sentiasa dn sentiasa dlm rahmatnya.

Wah kek manyak cantik...kak nur pun berkenan waktu rima posted kat blog dia....kek ayu nampak betul2 moist dn sedapppp....you go girl!! Keep up the good job.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...klu akak buat kek coklat..mesti mengiurkan..sungguh moist

Ayu said...

ady - walkslm, hehe..thank you ady..ni ambil lah sepotong ya..

Ayu said...

tun telani - walkslm, hehe betul tu tun, lagu athena instrumental...
sekali2 keinginan nak makan kek coklat tu membuak2..

Ayu said...

sofea - heheh thank you ya sofea..marilah arsa sepotng ni..

Ayu said...

zaliedana - heheh mak akak kek coklat masih boleh juga dia makan..tetapi dgn syarat bukan yg ada krim putih2 gitu..hehe..yang macam ini dia makan..tapi tak banayklah sebab manis katanya..walhal akak dah adjust gulanya pun dia cakap manis..huhu..so cucu2nya lah yang makan banyak..hehe..wakakaa..kepuasan baby coklat ya..heheh:)

Ayu said...

sabar - walkslm, sabar..akak pun main aje ni..tak secantik yang ori tu sabar..hehe

Ayu said...

ct delima - walklsm, heheh..habis dah tembok blog semua kena redah ya ct..hehe..
kalau slow tenet tu memang tension kan..tak sabar nak tunggu gitu..terimaksih for the wishes for my mum ya..:)

Ayu said...

FnF - Walkslm, terimaksih FnF, ala akak deco pun main ikut gerak tangan ..secara spontan..adjust mana yang nak tambak..hehe..oh ya silent reader dulu .....terimakasih ya FnF..your cakes deco lagi cantik & kemas akak tengok...akak pulak jadi silent reader you..hehe

Ayu said...

nur nba - walkslm, huhu..tak adalah hebat nur..masih banyak yang kena belajar ni..
compare dari teman2 blogger yang lain kita ni masih bertatih lagi nur..

Ayu said...

qasey honey - hehe..qh, kena tutup mata lah gitu ..heheh

Ayu said...

kak sal - walkslm, of cos ingat kak sal..sebab akaklah silent reader yang selalu/rajin tinggalkan comment...kita rasa terharu tau..kita ni pun sama juga kak sal..tuan tanah pun tak berapa suka makan kek2, lagi dia cakap, banyak pakai current..hahaha..tapi anak2 tuan tanah suka especially yg girl tu..so kebetulan my mum's birthday..so buatkanlah juga..hehe...eh macam mana kak sal tahu kita dapat ahkirnya pergi seoul garden tau..hampir2 tak dapat sebab full house...

Ayu said...

mamasya - walkslm, terimaskih mamasya for the wishes...insyaallah mudah2an..kek ni sedap pada kami itu yang kita buat dah banayk kali ..:)

Ayu said...

wattie - walkslm, oh ada buat pattern serupa ni juga ya kak..ini pun kita buat ada juga yang tersalah ..dan adding my dad tertumpah air ke bawah kek tu..huhu....rasa nak nangis kita time tu..tapi apa nak buat...lap pelan2 dgn tissue..huhu

Ayu said...

evelyn - heheh..nasib baik hingga menjilat sudu..janagn sehingga menjilat siku sudah lan kan..hehe:)

Ayu said...

zana - hehe..kek coklat macam ni dia makan kak pb..tapi janagn letak cream langsung tak makan pun dia tengok aje ler..heheh..ini pun sama juga kak..cucu2nya yang banayk bedal..hehe

Ayu said...

nuridah - walkslm, heheh..betul tu knur..sebab my mum, my dad & my hubby adalah pengcomment dan pengkondem, kalau satu2 recipe yang kita cuba tu tak menepati citarasa mereka....kena habis2 habisan punya..hahaha..kita macam dah lali dah kena condemn dgn dia orang..hahaha..
terimaksih knur for the wishes for my mum tu ya..insyaallah mudah2han..
thank you juga for the supportive words..i am trying to do my best but my best is not the best yet..:)

Ayu said...

sue - walkslm, heheh thank u sue..ada juga kek yang akak buat tak menjadi sue..hehe

Akila said...

wow that was awesome...

Event: Dish Name Starts With M
Learning-to-cook

Regards,
Akila

Rima said...

Happy belated bday to ur mom.. tekak orang tua gitu lah kan... usually my mom will eat what i bake lah.. if manis dia sure tegur.. my dad toksah cakap. he macam silent.. he will taste and thats it.. tak leh makan manis and dessert is not his fav.. cuba kasi rempeyek.. sure laju hahaha

Petal effect ni memang simple and nampak cantik.. suitable for all occasion.. :op

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu Cayang!!!

Happy Belated Bday 2 yr mum..
Awwww!!! kek coklat!!! Nice deco!!

zila norazila said...

salam syg kak ayu..hppy belated bdy to ur mom too yer..nice kek kak..:)

Ayu said...

Akila - thank you akila..:)

Rima - Thank you Rima...aahlah tekak orang tua memang gitu..kadang2 susah nak reach expectations dia orang..your mum at least makan juga your bakes, my mum belum rasa dah cakap tak nak..adeii..my dad pulak sama juga macam ur dad, dah makan diam2 aje..kadang2 kita tanya sedap tak baru dia jawap sedap or sebaliknya..
pun begitu juga macam your dad suka yang jenis masin2 dont really like yang dessert2.. betul tu petal effect ini memnag suitable for any occasions..well at least dapat juga buat ..hehe

Mamahawa - walkslm, terimaksih mama, hahah biasalah ma, coklat tak boleh lari punya..

zila - walkslm, thank you zila..:)