Thursday, June 21, 2012

Talam Mak Dara

Assalammualaikum warahmatullah hiwabarakatu...semuga teman2 semua berada dalam keaadan sihat sejahtera hendaknya...terimakasih pada pengunjung dan teman2 yang masih sudi singgah kedapur kita yang tak seberapa ni...walaupun dapur tak berupdate almost 2 weeks..ingatkan nak update last week sebelum kita bercuti dengan keluarga..tapi masa tak mengizinkan..nak balas kunjungan pun tak sempat lagi, ...pada teman2 yang dah tinggalkan jejak pada entry yang lepas, insyaallah akan kita singgah nanti ya...

Ok actually kita baru aje balik dari cuti2 malaysia..naik ke Kuala Lumpur dan stay for 3 days, lepas tu naik ke Cameron Highlands dan stay another 2 days...tak ada apa istimewa actually, cuma, bila dah sampai KL, tu shoppinglah kiranya maklum ler, nak raya..heheh..tahun ni pulak kita dah 'termiss' dateline untuk hantar jahit baju so no choice but to buy the readymade ones.. selalunya kalau raya bulan 8, baju2 dah kena hantar 3 months before...tahun ni leka tak sedar dah masuk bulan 6 ..hehe...Shopping dengan budak2 dan bapak budak ni tak best ler..I felt very restricted tau..basically cari barang2 yang dah  planned nak beli..kita nak singgah2 cuci mata pun tak boleh sebab semua mengekor dari belakang..so kena direct to the point..dah dapat apa yang nak, terus balik ke hotel  or terus cari makan...nak cari tudung pun masuk satu kedai aje..walhal, kedai tudung banyak melambak..bukan apa takut kena sound, adeii....

Then pergi Cameron Highlands, tak banyak yang dibeli...cuma some strawberries &  a few types of mushrooms, itu aje..nak pergi ke tea plantations pun they closed on Mondays..ingat nak ikut the hotel tours, but we were late 30 minutes, kalau tak boleh juga explore Cameron Highlands the whole day..so we just went picking strawberries dan mushrooms aje..

Anyway, will  tell you, some of the stories and what we bought along the way ..when  updating my posts lah ya..Sementara tu, nak share recipe yang kita jumpa di blog Saidy Cusine, Talam Mak Dara ni, terimakasih ya empunya blog dan juga  empunya recipe, minta izin di panjang2kan disini....sedappp betul kuih ni....kita buat ni last week sebelum berangkat ... nak update kuih nilah tapi no time..ingat nak buat 1/2 adunan tapi tengok bahan2nya baik buat 1 adunan dapat juga  kita kasi kat jiran dan ustazah yang mengajar mengaji budak2 tu...Mr Hubby sms ed 'nice very nice!!'..so kalau teman2 nak cuba boleh lah cuba ya..memang sedap kuih ni..tapi kita buat tak berapa cantik ler...tak kisahlah kan, yang penting sodap..

Talam Mak Dara
Source:-From Chef Asma
Sources:-From Saidy Cusine
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Lapisan Bawah
150 gm tepong beras
20 gm tepong green pea-(Ayu gunakan tepung hoen kwee)
250 ml santan
450 ml air
1/2 tsp garam
50 gm gula pasir
150 gm ubi keledek oren dipotong dadu dan rebus

Cara2nya
1) Satukan semua bahan2 (Ayu blender) kecuali keledek. Masak hingga naik wap.
2) Tutup api & masokkan keledek. Tuangkan dalam loyang 10 x 10 x 3
3) Kukus selama 20 min.

Lapis Tengah
520 gm ubi kayu di parut
100 gm gula merah
120 gm gula pasir
100 ml santan
200 ml air
1 helai daun pandan

Cara2nya
1) Masak bahan2 kecuali ubi kayu sehingga gula larut.
2) Tapis & satukan dengan ubi kayu.
3) Kacau sebati & tuangkan keatas lapisan bawah & kukus selama 25 min.

Lapisan Atas
60 gm tepong gandum
60gm tepong beras
150 ml santan
350 ml air
1 biji telor
1/2 tsp garam
sedikit warna oren
70 gm gula pasir

Cara2nya
1) Satukan semua bahan (Ayu blender) & tapis kedalam periuk.
2) Masak hingga naik wap. Tuangkan di atas lapisan tengah.
3) Kukus selama 30 min.


63 comments:

mokwo® said...

i think itu nama memang kena lah dgn kuih nih..merah nya kuss semangat!!
wooh shoppin sakan yek!!my favourite xtivty tuh!! mokw pun raya taun nih kira pakai ajelah baju taun lepas coz taun lepas dah ter buat banyak....hihi..save budget maaa!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
wahh.. diam2 mai KL yer? siap panjat CH lagi... syoknyer! kita samalah k.ayu.. kalau shopping ada budak2 & bapak budak mcm tak best sbb semua nak kena buat cepat... bukan takat takut kena sound.. tp budak2 ni bukan boleh berlama2 kat shopping complex... dorang boring..
tak sabar nak tgk gambar cuti2 m'sia kak ayu.. hehe..

td tgk resepi awal2 tu mcm dah sedap hati je sbb bahan2 ada.. bila tiba tang lapis ke dua tu terus sedih sbb ubi kayu takde.. hahahaha... anyway will keep this recipe sbb mmg nampak sedap & menarik plak tu rupa kuih ni... kuih talam banjar pun tengah Q gak tu.. tah bila nak mencuba.. hehe.. sabor jelah... TQ k.ayu share resepi ni yer.. & TQ gak pd yg sudi share resepi berbeli ni.. hehe...

DjDayang Jack said...

wahh! sedap2!...menggoda sungguh!...
mekasih ye k.ayu sudi share resepi..nanti nk try kuih ni...

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
wowwwww..cantiknya kuih talam ni, lama dah yatie cari resepi ni..tq berkongsi resepi....nak cari ubi dulu baru leh buat...tak sabar ni..mcm dah terasa2 je kesedapan kuih ni...

Zaliedana said...

Kak Ayu,sy pon berkenan sungguh bila terpandang talam mak dara akak nih,duk terasa2 jer bika mkn tuh kekonon ala2 msh dara gitu,hua2..ank nk msk 3 dara hapenyer,haha..Tapi sedih sungguh bila lapisan jedua tuh,sbb ubi kayuuuuu,nnti da ubi kayu,mmg akn ku buat juga kuih talam nih,tq kak share resepi..
Psttt sy dah beli steamer trio tuh kat jusco..

Evelyn Gemina said...

Hi kak ayu, wah buat kuih talam mak dara ya, sana sini namapak kwn2 blogger buat kuih tradisional, saya saja yg fail buat kuih muih ni, hehe...mmg nampak sedap sekali...

IZA AKMA said...

Assalamualaikum Kak Ayu,
sedapnyer....
resepi ni dah lama terperap tapi tak terbuat2 lagi...berkenan sangat tengok kuih ni...cantik la kak ayu...rupa pun sama mcm chef asma nyer

FnF Simple Life said...

Asslm kak Ayu...aduh sedapnye esp part tgh yg ada ubi kayu parut tuuu...teringat talam ubi kayu n bengkang ubi kayu mak sy buat...yg ni lagi special...3 lapis hmmm...

Nana (Sallina Abas) said...

Salam Ayu, nampak sedap sangat kuih talam tu...
Ntah bila lah nak cuba....

HomeKreation said...

Salam Ayu.... Woooooooo cantik nyaaaaaaaaa Talam Mak Dara yg Ayu buat niiiiiiiiiiii.... apa lak kata tak cantik, nak cantik camna lah lagi.... juling2 dah mata Along ni....hehehe. Wah2 best nya shopping & makan angin....

Nazrah said...

Salam Ayu..baru je jengok blog Chef Asma...berkira2 nak gi kelas dia..tup tup dah ada tayang kat sini..terima kasih kerana berkongsi resepi...memang cun giler

Amie said...

Ayu....
memang nampak cantik betul kuih talam mak dara tu... tapi Amie teringin pulak nak bagi nama Baru, Talam Mak Datin gitu... sebab nampak sungguh menawan! Serius! jatuh hatiku...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..
wah2x shopping kat kl tak ajak pun hehehe..saja bergurau!
Blh bayangkan mkn kuih talam yg ada mcm2 rasa..suka tang lapis no 2 hehehe ubi lama betul tak menalam.. will try out :)

ogyep yummy mellow said...

agak2 ngape namanya talam mak dara ya..? kalernya mengancam... rupanya pun mengancam.. sebab tu kot..

Rima said...

Angin bertiup kencang tak kat CH hahaha.. if ingat CH sure teringat dialog PRamlee hahaha

Baju raya.. haishhh dah lama benar tak antar tailor.. beli yg ready made ajer..

Itew talam so colourful.. i loikee

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ni mak dara baru sampai dengan mangkuk tingkat

Nina Mirza said...

Aduyai ..... cantik nyer !!!
Memang sesuai dengan nama nyer~~~

ibundo said...

Salam..
Kita pun belum buat baju raya. Dah pakat semua pakai jubah hitam je haha.. Yelah, sekarang ni dah orag taknak ambil tempahan lagi dah.
Cantik talam tu. Masih ayu mak dara hehe..

Gee® said...

Walla...mengancam!

Ann @ DN said...

Salam Ayu,

Ya Allah...tgk post ni smlm dah x tahan godaannya :)...pagi ni pg market beli kledek oren tp pusing merata ubi kayu xde...terencat plan nk buat arini...xpe2 bsok mesti pg cari kat Giant or pasar tani plak...buat tetap akan buat...rase dah sampai ke tekak ni...

Ummi said...

Assalam Ayu, menariknya talam mak dara ni...sesuai la mak2 dara yg buat dan makan kan...hehe.. Akak ada keledek ungu kat dapur...boleh la tukar sikit kaler kan...akak salin dulu la...insyaAllah la menjadi kot...ubi xleh biar lama2 kan..hehe, thanks Ayu..

ady said...

as-salam kak ayu
gancamnye Talam Mak Dara..cantik berseri2..bila nak buat talam mak dara ni..

Ayu said...

mokwo - hehe..maklum ler mak dara yang tak berapa dara ni yang buat..haha
tak adalah shopping sakan, baru nak telek2 benda belakang dan 'hon'..suruh cepat..haha..

Ayu said...

madiha - walkslm, hehe..betul tu ratna..akak kalau beli barang, shopping apa kan..normally budak2 dan bapak budak tak suka ikut...ini pasal nak beli baju melayu & songkok tulah yang semua mengekor...sebab nak tengok fit ke tidak baju tu..
akak kalau shopping berjalan satu hari pun tak apa..dia orang ni a few hours aje dah cakap penatlah, laparlah..boringlah..cuba bawa dia orang kat kedai mainan..seminggu kat situ pun tak apa..hehe

Ayu said...

gambar cuti2 rasanya akak tak masukkanlah dear..sebab ada sikit serik kemarin tu gambar family semuanya dicopy..maybe kat fb aje lah kot..hehe
betul tu ratna, terimaksih banayk2 pada yang sudi berkongsi recipe yang berbeli ni kan..:)

Ayu said...

DjDayang - wah, terimaksih dayang sudi singgah ke sini..silakan dayang kalau nak mencuba..:)

Ayu said...

yatie - walkslm, kita pun dah lama juga cari recipe ni..browse punya browse terjumpa pula ditenet..shukur alhamdullilah, semuga murah lagi rezeki pada yang sudi berkongsi tukan, dan murah juga rezeki puan punya recipe ni..
alahai cabut aje ubi belakang rumah tu..hehe

Ayu said...

zaliedana - hahaha..terbayang ala anak dara lagi ya..haha..tak apalah berangan aje tak jadi masaalah..heheh...oit..dah beli steamer tu ya..bagus2 lepas ni boleh lah mencuba....memnag senang aje nak gunakan steamer tu..

Ayu said...

evelyn - heheh..uish akak dulu lagi ler tak pandai buat kuih muih ni..selalu aje fail buat..tapi the more recipe i tried, the more i've got hang to it..heheh belajar dari trial & error...yang kesiannya my parents & my hubby lah yang tak boleh tahan sebab asik makan kuih aje..hehe

Ayu said...

iza - walkslm, memang sedap iza, kuih ni..sukatan gulanya tu semua tip top akak tak adjust anything pun .. wah ada recipe ni juga ya..awet tak habaq awei2..heheh

Ayu said...

Fnf- Walkslm, betul tu dear..yang 2nd layer tu yang paling sedap..of cos .makan in a whole lagiiiii sedap..hehe..

Ayu said...

nana - walkslm, kak N, tak apa kak, ni dah ada recipe bila2 boleh dicubakan..

Ayu said...

HomeKreation - walkslm, heheh..tak cantik lah along..2nd layer dengan third layer ada yang lari2..hehe..tak sebati gitu..walhal kita dah lap air kat atas 2nd layer tu..
heheh ait sampai juling ke along..wakakaka....

Ayu said...

Nazrah - walkslm, kita pun ternampak juga, tapi kalau pergi class dia lagi baguslah kan..sebab boleh diajar cara yang betul..walaupun recipenya sama tapi cara dan outcome kuih ni tak lah sama macam sifu yang buat..kita buat to the best knowledge yang kita tahu, tapi mungkin ada yang kita tak tahu lagi..:)

Ayu said...

Amie - terimaksih Amie, masih mak dara lagi Amie, sebab belum boleh dipanggil mak datin weh..sebab banyak yang kena belajar lagi heheh..:)

Ayu said...

mamahawa - walkslm, heheh mama, ingat nak ajak juga..tapi kereta dah penuhlah mama, my parents pun ikut juga..heheh..cubalah mama, kuih ni sedap, kalau tak ramai yang makan kat rumah boleh juga mama buat 1/2 adunan aje..

Ayu said...

ogyep - mungkin sebab mak dara punya idea kot?..hehe ..

Ayu said...

Rima - angin sejuk aje diCH tu..yang tak boleh tahan naik ke atas bengkang bengkok jalannya..sakit badan semua yang duduk dalam kereta..malam tu sampai semua lepas dinner pukul 9 dah terbongkang sebab penat sangat dari KL, heheh..balik kita ikut jalan ipoh jauh sikitlah tapi selesa sikit....
baju raya, normally kita hantar, tailor, .. sebab bila pakai terletak aje atas badan..yang readymade punya kena redha ajelah apa size yang ada..heheh..

Ayu said...

Puan ros - wahahaha..ada bawa songel sekali tak?..hahaha

Ayu said...

nina - heheh..kuih2 untuk mak dara2, yang suka makan kuih..heheh

Ayu said...

ibundo - walkslm, heheh wah jubah hitam lagi senang kan bundo..sarung aje..
tak susah2 nak fikir warna apakan..hehe..memang pun sekarang hantar kat tailor nak bayar double pun dia orang tak nak..hehe..

Ayu said...

gee - heheh..dont play2 ah..heheh..

Ayu said...

ann - walkslm, heheh..tak apa kak ann, tak kan lari gunung dikejar..pasti menjadi esok punya....hanatr sini sikit ya..heheh

Ayu said...

ummi - walkslm, hahahh betul tu kak..mak2 dara..harus buat ni yang anak2 dar pun boleh juga kalau nak buat..hehhe..boleh aje ditukar kak, kalau keledek ungu then layer ats sekali tu pun ungu juga lah kan....lagi pasti mengancam ni...ur welcome kak..

Ayu said...

ady - walkslm, dah ada recipenya bila1 boleh ady..masuk list aje..heheh

Qasey Honey said...

aduhhh Kak Ayu...cantiknye talam mak dara tu...tpegun n bkenan la tgknye tu...mesti sgt sedap ni..nti nk cuba jugak la...

Ayu said...

QH -..cubalah qh, bila2 tukan dah ada recipe ni senang kalau nak buat nanti..hehe

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Memang terbaeeekkkkk. Waaaa, diam diam cuti cuti Malaysia ya....

Azie said...

Ayu, sabar berbanyak bila tengok gambar gambar kuih ni. Macam nak dipegang jer

Mamasya said...

Salam Ayu.cantiknya rupa paras kuih talam ni...talam mak dara...namapun menarik tu...hi..sedapnya kalau dpt rasa...kiv dulu resepi ni...
Ayu baru balik bercuti rupanya.samalah kalau shopping bawa anak2 bukannya boleh lama2kan...tak puas memilih.mengadu penatlah..boring nunggu..last2 ada yg tak belipun..
Ayu, tqvm wish bday Syakirah dgn mamanya...

Aymy With L♥ve said...

Huishh sungguh meriah dgn ubi dan cantik kejadiannya... Sure lemak manis...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayu kanda.......mmg diva kek n talam ar....jeles giler, sbb xdpt makan sekali....
kikikikii.....

How's everything kak? Ayu ni...baru kuor gua muahahaha.....

quinnie said...

kak ayu..sempat jugak shopping2 ye...cousin saya pun pegi cameron baru2 ni...macam2 dibelinya..hehehhe

rajinnya kak buat talam berlapis2 ni..kalau saya pikir 10 kali pun belum tentu nak buat..hahahha

Ayu said...

wattie - walkslm, heheh diam2lah kak takut akak nak ikut nanti hahaha..

Ayu said...

Azie - heheh ..kalau boleh cekup lagi best kan Azie..heheh..

Ayu said...

mamasya - walkslm, sedap mama kuih ni pada kami..berbaloi buat ni..hehe
masuklah list dulu ya mama..
wah kita serupa ya mama..anak2 kalau ikut kita berjalan shopping memnag dia orang tak suka, lebih suka ikut ayahnya tunggu kat luar atau pergi tempat yang dia orang suka...haha..your welcome mama ..u take care ya..

Ayu said...

Aymy - heheh cubalah aymy..sedap lemak manis semua ada..hehe

Ayu said...

Ayu - Ayu..how are you dear?..lama tak dengar suara..sibuk ya..samalah macam akak juga ni..sekarang update blog pun seminggu seklai aje sebab itu aje yang sempat..hope everything is well on your side ya..
uish gua mana tu baru keluar..hahaha

Ayu said...

quinnie - shopping kat kl aje Q..itu pun mana yang dah plan aje tak ada nak melencong beli lain..hehe sebab anak2 dah boring..hehe..pergi cameron highlands pun tak ada banyak yang dibeli..
akak suka try buat kuih2 talam gini q, bukan apa..nak cuba aje..next time manalah tahu boleh ambik order kan..heheh

Nuridah said...

Assalamualaikum adik ku Ayu yg anggun sentiasa.....

betapa syg nya kak Nur pd Ayu sanggup singgah kesini walaupun sebentar aja...hehe...byk colok pulak dh dtg lambat lagi byk songeh pulak..hahahaa..sorry Ayu..lambat kak Nur tiba sini..

Cantiknya kuih mak dara tu...ish kak Nur nk anak dara sunti boleh tk?? Ok ayu since ur hubby dh puji...kak Nur percaya sedap...masuk list for ramadhan nanti...hahaha...thks for sharing dear...nanti kita sembang panjang2 ya...mak cik skrg madang sibuk aja...miss u dear...don't worry, you are always in my mind...hehe..take care.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Dapur tak berasap nampak.....

Ayu said...

Nuridah - walkslm, knur yang manis jelita..
terimakasihlah knur sibuk2 pun masih ingat kat kita dan sudi singgah kesini..
lamabt2 pun tiba juga ya tak..heheh better late then never lah kira nya ni..haha
Aah kak..hubby cakap sedap..memang boleh masuk list for ramadan ni..kuih knur tu kita belum lagi buat, sebab hubby tak ada last few days..nantilah mesti buat punya..
wah sibuk betul akak kita sorang ni ya..hehe..thank you kak u always in mind too..

wattie - walkslm, heheh berasap kak, cuma tak sempat nak berupdate aje..hahaha..
kalau tak berasap, anak2 burung kat rumah kita ni bising ler kak..wakakaka

mrs kayrul said...

dah macam talam rainbow plak...klau dah cantik macam nie sayang nak makannya