Friday, June 29, 2012

Nasi Kunyit, Ayam Vindaloo & Bayam Goreng

Assalammualaikumwarahmahtullah hi wabarakatu...hari ni Jumaat dah 5 hari anak2 diSingapura  mula kesekolah lepas 1 bulan bercuti..routine pun start baliklah..sibuk, kena cepat2 masak in the morning, by the time habis masak..gitu gini anak2 pun ngam2 balik sekolah, prepare for them makanan, yang mana kena suap dan yang mana makan sendiri..lepas tu let them rest sekejap (take a nap) before tuition starts or buat homework/reading sampailah keMagrib(solat, mengaji)..lepas tu dinner pulak..then start masuk bilik balik to continue dengan homework yang masih banyak to finish up..hinggalah time to sleep...begitulah routine anak2 kita ni..of cos in between ada breaklah like tengok tv sekejap aje..My job is to pastikan dia orang tak 'terovertime' depan tv..hehe..dan to remind them what to do..although ada timetable of what they suppose to do..tapi biasalah mesti nak kena ada suara Tarzan juga baru berjalan ler..so everyday begitulah juga routine kita dengan anak2..kalau kita depan pc lama sangat mulalah dia orang pun idle juga, ada yang bergaduh ada yang take advantage mama tak bersuara..hehe..so that was why lah..tak boleh nak  languk lama2 depan pc sekarang ni..Cukuplah kalau sempat kita update blog seminggu sekali itupun type/edit gambar/mengarang pelan2 beberapa entry dan save in the draft until semuanya dah siap, barulah kita post sekali jalan..:)

Anyway, menu nasi kunyit & set ni kita masak pun dah lama juga..2-3 bulan yang lalu..sebab rasa macam dah lama tak masak nasi berperisa itu yang kita nak cuba this set pulak...Nasi Kunyit ni pada kita ada sedikit kelainan aje dari Nasi Kuning yang pernah kita masak dulu..yang ini ada letak chicken powder so ada berperisa sikitlah.. Then kita kenakan pula dengan lauk chicken vindaloo & bayam goreng style mamak kat bawah.. oops, plus goreng poppadum yang terlupa nak masukkan dalam gambar..

To me the chicken vindaloo is nice, dan suka dengan consistency kuahnya, rasanya dan warnanya..lagi dengan ayam yang dimasak meresap segala rasa masam, manis, & masin..
As for the bayam pula...sebab kebetulan time tu bayam kita beli 2 ikat dan nak masuk dalam fridge macam dah tak muat so masaklah cara macam ni pula, style orang India masak..Overall, gandingan yang sedappp pada kami..Kalau sudi nak cuba dipersilakan lah ya..


Turmeric Rice
Sources:-From Asianonline recipes
Ingredients :
1kg      Basmati rice, wash and drain
3          Pandanus leaves
2cm     Turmeric, pressed for juice-(Ayu used 1 tbsp  turmeric powder)
2 tbsp  Margarine-(Ayu used butter)
1          Big garlic-(Ayu used 1 tbsp minced garlic)
1 tsp    Chopped ginger-(Ayu used 1 tbsp minced ginger)
6          Cloves -(Ayu used 4 nos)
4cm      Cinnamon stick
10        Cardamoms-(Ayu used 4 nos)
1 tbsp  Chicken powder-(Ayu used 11/2 tbsp)
1 liter   Hot water-(Ayu just used normal room temperature water and cook as usual, please adjust according to your type of rice used)
Deep fried cashew nut-(Ayu didnt add this)
Deep fried shallots slices
some salt & msg 



Method :
·         Stir fry margarine, garlic, chopped ginger, cloves, cinnamon stick and cardamoms  until fragrant.
·         Add rice, turmeric juice and pandanus leaves.
·         Stir fry until oil is absorbed into rice.
(Ayu poured water and let boil for a while, added salt msg & chicken powder..then Ayu poured into rice cooker and let it cook as usual. Ayu did not steam it but cook as the normal way)
·         Pour half pot of water in 3 liter pot.
·         Put steamer on top.
·         Put the rice in the steamer.
·         Sprinkle chicken powder and hot water into the rice evenly.
·         Cover the lid and steam until strong steam appears.
·         Repeat sprinkling until rice is cooked.
·         Sprinkle cashew nut and deep fried shallot slices on top when serve.

*****************************

Chicken Vindaloo
Sources:-From myresipes.com
     Ingredients:-
  • 1 pound boneless, skinless chicken thighs, cut into 1-inch cubes -(Ayu used 1 whole chicken cut to pieces)
  • 2 tablespoons minced fresh ginger
  • 1/4 cup rice vinegar-(Ayu used 3 tbsp)
  • 2 teaspoons ground coriander
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon ground cardamom-(Ayu used 4 nos)
  • 2 teaspoons chili paste with garlic-(Ayu used 3 tbsp chili paste)
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cloves-(Ayu used 3 nos)
  • 6 garlic cloves, minced-(Ayu used 1 tbsp)
  • 1 tablespoon canola oil 
  • 1 cup diced onion 
  • 1 diced red bell pepper -(Ayu used 2 red chillies)
  • 1 diced yellow bell pepper -(Ayu used 3-4 green chillies)
  • 1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth-(Ayu used 1 chicken cube +2 cups water)
  • 3/4 teaspoon salt +msg
  • 1 tablespoon cornstarch-(Ayu used 2 tbsp cornstarch + water)
  • 2 tablespoons water
  • 1/4 cup chopped cilantro
  • 4 cups cooked brown rice
  • 1 tomato diced-(Ayu added this)
  • 1 tbsp turmeric powder-(Ayu added this)

Preparation

  1. Combine first 10 ingredients (through garlic) in a zip-top plastic bag. Marinate in refrigerator at least 4 hours, turning occasionally.
  2. Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onion + tomato sauté 4 minutes. Add chicken mixture and bell peppers; sauté 5 minutes or until chicken is thoroughly browned on all sides. Add broth and salt; simmer, uncovered, 15 minutes or until chicken is done. Combine cornstarch and water in a small bowl; stir well. Add cornstarch mixture to chicken mixture; simmer 2 minutes or until sauce thickens. Stir in cilantro. Serve over rice.
*******************

Fried Spinach
Sources:-From Zarina Easy Cooking
Ingredients:-
300g spinach- chop off roots, wash and cut fine.
450g grated coconut- add 1 cup water to get an equal amount of milk-(Ayu used 1/4 cup coconut milk + water)

1/2 onion -sliced thinly
1 green chilli - cut slantwise into 5-6 pieces-(Ayu used red)
1/2 tsp brown mustard seeds
1/2 tsp turmeric powder
1 tsp cumin(jintan putih) powder
1/2 tsp chilli powder
3-4 curry leaves
2 tbsp oil
salt to taste
(Ingredients for frying)

Method:-
Heat oil, add ingredients for frying. Fry till onions are a light brown then add spinach and stir to mixit with the spices. Add coconut milk and salt and allow to cook, stirring now & then. When  spinach is soft and a little gravy is left remove from heat.

37 comments:

tun_telani said...

Salam kak ayu ^^
unik nama ayam tu.. tun duk terbayang2 voodoo.. hahahhaha.. sabo je la kan ;p tp sbb unik sgt nama dia laa terasa mcm nk buat je... nk tgk bahan2 cukup ke tak.. kene tenung lama sket, sbb nama2 rempah dlm english ni tun tak familiar sangat.

inahar ali said...

salam rindu ayu..wowww sedapnyer..meleleh ayaqliuq pn doc tgk laukpauk ayu masak tuh..lehla tumpang mamam lunch kt sini ek!

Azie said...

Dear Ayu, rasanya lama Ayu tak update blog. Lama menyepi. Rindu pulak...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam kak ayu..

amat menyelerakan! yummy!

Anonymous said...

Assalam Ayu...Berdetup detup...bunyi suara saorang ibu mithali yg inginkan terbaik untuk anak2nya alhamdulilah Ayu...KSal ada 2 cucu tapi nak control them to study selalu ada masallah..KSal nak cuba cara Ayu....Oh ya Nasi kunyit n the gang nampak senang n sedap...Bolehlah KSal cuba nanti...

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ayu, rindunya kat akak.. Hmm unik nama ayam tu.. Rasanya tentu sedapkan..

Yana Shaiful said...

Salam Kak Ayu..meleleh air liur tgk set nasi nii..nnt nk try jgk..unik jer nama ayam tu..mst sedap kan ^_^

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
singgah sini perut jadi lapar lerrrr, berderet menu yg sedap2...terliur je dibuatnya...

Mieza said...

Assalamualaikum kak ayu...cantiknya nasi kunyit tu..kuning..sekali tgk mcm pulut kuning...mieza blm lg cuba nasi ni..dan terpegun tgk nama ayam vindaloo...unik gitu namanya..mieza minta izin nak copy resepi...next wiken leh la cuba..kalau weekdays mmg masak sempoi2 je...fudge brownie tu pun mieza geram juga hahaha kalau dtg sini mieza mmg menahan geram je hahah

Nuridah said...

Assalamualaikum Adik ku Ayu si putih rupawan.....

hahaha...dia dtg tu....ehem2 faham tk?? hehehe....sedapnya nampak nasi tu Ayu...pepagi buta ni buat kak Nur lapar aja...cantik nasi yg ayu hidangkan itu...nanti aah nk beli rumah kat daerah rumah Ayu...ada org nk jual rumah tk?? Boleh gitu...

maz said...

Salam kakkk...klu msuk dpur kak ni msti telan air liur...jdi lapar teruss...rjin la kak msk yg pelbagai ni...klu dpt spngan buat brbula nti sdpnyaaaa...maz pun mcm kak la jgk..updte ikut kelapangan yg ada...smngu kli pun jdi la kan kak...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kanda.....


Kak ayuuuuu mak aiiiiii cantiknye beras tu...pjg2 je...mmm lauk pun pergh...sgt2lah vindaloooo.....nak try jugak la buat ni, tp kene kumpul bahan2 dulu kak...:)

Anyway tahniah kak. Hmmmm baru je pagi ni makan spinach gak.....slightly different version je:)

ady said...

as-salam kak AYU
sedapnya tgk menu nasi kunyit akak ni...sungguh menyelarakan dgn ayam Vindaloo tu..mkn dgn roti pun sedap ayam tu...

sudipVSsenduk said...

alahai.. sedapnyaaaa! entah bilalah saya ni nak rajin memasak mcm Ayu agaknya ek..


Bab tarzan tu saya suka.. terasa mcm tergigit cili pulak, pedassss

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaaa I just love spinach cooked this way! Just made it fews days back. Rice and chicken vindaloo make me salivate la kak. Adui takleh tahan! :(

~~zana@pb~~ said...

Salam dari Sabah ni, jengok dapur ayu......ada tarzan panggil anak2nya sampai seberang laut suaranya...hehe. Akk pun mcm ayu, tu yg jarang dpt komen blog kwn2. Suara akk lebih dari ayu sb anak bujang akk ni tak reti2 nak buat sendiri, kena jerit je.

Raihana Yanti (Yana Ady) said...

as salam ayu

Sedapnya.. insya allah boleh try one day. Sorry ayu hari tu yana tukar2 template, semua kawan2 masak2 hilang termasuk ayu... now dah link u back dear

Ayu said...

tun telani - walkslm, hehe ini ayam orang2 india selalu masak tun..cubalah mana tahu kena dgn seleranya ..ok rempahnya tu akak dah translatekan dah..

Ayu said...

inahar ali - walkslm, puan doctor..marilah singgah dapur kita ni doctor..
kalau nak tumpang mamam luch ..hehe

Ayu said...

azie - begitulah azie..kita ni sekaarng dah macam in a rush aje hari2..walaupun duduk rumah tapi masa tu macam tak cukup aje..

Ayu said...

madiha - walkslm, heheh thank u ratna..sudi2kan lah ya..

Ayu said...

kak sal - walkslm, kak sal..hahah mana mithalinya kak..hari2 anak tekak kita ni rasa macam nak terleluar aje terpekik2 macam pompuan tak betul..haha..nak kena pegang rotan or batang kayu baru jalan kak or nak kena repeat 10x air liur pun kering..haha..
nasi kunyit ni sedap pada kami kak cubalah bila2 ya ..

Ayu said...

nur -nba - walkslm, akak pun rindu dgn nur..hari tu singgah blog nur, tapi takut nak tinggalkan comment sebab nampak macam nur tengah marah..hehehe nanti akak singgah lagi ya..

Ayu said...

yana - walkslm, heheh cubalah yana..sedap pada tekak akak ni..yana adjustlah mana yang patut ya..

Ayu said...

yatie - walkslm, heheh yatie, amsak pun apa kurangya yatie..semuanya sedap2 juga kita tengok, pakkal jauh akalu dekat memang kita tak malu minta nak rasa..hehe

Ayu said...

mieza - walkslm, ayam vindaloo, setahu akak lah masakkan orang india mieza..silakan kalau nak cuba ya ..hahah..godaan tengok brownies tu ke..heheh tak apa2 slow & steady pelan2 cuba ya..ni pasti dah panajang dah list kan..hahah

Ayu said...

nuridah - walkslm, hahaha..knur..ehem2 hahaha..alah knur tak payah beli rumah dekat sini..rumah knurpun dah dekat apa..hahaha..satu bus stop aje..kita long jumpa dah samapi dah..haha

Ayu said...

ayu - walkslm, dinda ayu!!..hahah..beras pusa jasmine tu ayu..hehe..cubalah vindaloo chicken ni dear..adjustlah mana2 yang patut ya..bayam goreng macam ni first time pulak akak masak, selalu buat masak air aje or goreng biasa2 aje..

Ayu said...

ady - walkslm, ady - betul tu ady makan dgn roti pun sedap ayam vindaloo ni ..
nasi kunyit pun sedap pada akak ady..

Ayu said...

sudipvs senduk - uish kita rajin memasak pun bila dah tak kerja ni dear..
dulu time kerja, haram kita tak reti masak, jarang masuk dapur, masuk pun untuk makan dan panaskan lauk aje.heheh ..hahah tarzan in each of us..hhehehe

Ayu said...

love2cook - love, yes spinach cooked this way, normally indian style kan..the chicken vindaloo tu not sure its the original versionlah love, but to me its very niice..

Ayu said...

zana - walkslm, orang sabah apa khabar disana?..hahah ni tarzan tak payah guna loudspeaker sampai sabah boleh dengar ya..haha....alahai kak zana..samalh macam anak bujang kita..semuanya nak kena cakap baru berjalan ler..nak kena remind baru dia ingat..maklum ler dgn mak dia boleh lah manja2 kalau dgn ayahnya, satu kali bersuara terus dia jalan..hahah..

Ayu said...

raihana - walkslm oh ya ke yana, kita tak perasan pulak..itu sebab kita takut nak adjust template ni takut ada yang kita tertekan ke ..that was why i just stick to this template aje..heheh ...silakan yana, bila2 nak cuba recipe dah ada ni kan..

Ayu said...

maz - walkslm, alahai maz, kalau dekat sudah pasti akak akan beri sepinggan dua buat maz berbuka puasa ya....tulah maz, kesuntukkan masa lah kata kan..update seminggu sekali pun jadilah kan..

quinnie said...

sedapnya kak ayu..saya suka betul makan nasi set macam ni....huhuhu

Outbound di malang said...

Untuk anda yang baru pertama kali ke Malang, dan ingin mencoba rafting.Ada pula rafting dan outbound malang yang pastinya makin tambah seru ,sobat bisa kami bantu untuk menyalurkan rasa kegembiraan yang akan sobat raih nantinya di www.wisataoutboundmalang.com

sudipVSsenduk said...

lama tak update blog.. bz ke?

rindulah dgn food images yg mengancam from yr blog..